Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
Azerbaidjan-intre traditie si modern

Azerbaidjan-intre traditie si modern


Azerbaidjan-intre traditie si modern

1.1. Date generale

Numele intreg al tarii: Republica Azerbaidjan

Forma de guvernamant:Republica constitutionala

Suprafata: 86,600 mpPopulatie: 8,533,000 locuitori

Capitala: Baku (Baki) 2,118,600 locuitori 

Nationalitati: Azeri(90%) Dagestani,Rusi

Limba: Azera,Rusa

Religie:Musulmana(93%) ,ortodoxa (7%)

Presedintele tarii:Ilham Aliyev

Prim ministru: Artur Rasizade

Ziua nationala:28 mai

PIB: mil $ US

PIB/locuitori: 4600 $ US

Inflatie

Cota somajului:

Industrie:petrol si gaze naturale,metalurgie,textile,caviar,lana,ceai

Parteneri:Commonwelth, USA, Turcia

Membru UE: Nu

Azerbaidjan

1.2.Ultimile decenii

Granite ,limite si dispute

Azerbadjanul a devenit propria sa Republica socialista sovietica in 1936,la 16 ani dupa ce Armata Rosie i-a ingradit independenta si tara a fost integrata URSS-ului.La sfarsitul anilor 1980 reformele presedintelui Mihail Gorbachev din URSS au slabit controlul Moscovei asupra Azerbaidjanului ,iar relatiile cu Armenia din zona Nagorno-Karabakh,regiuni din Azerbaidjan dar in mare parte locuite de armeni ,au devenit din ce in ce mai tensionate.In 1992 luptele de mare amploare au izbucnit dand nastere la infioratoare nenorociri si provocand ravagii in economia tarii .Dupa cateva incercarii esuate de a oprii luptele ,o intelegere mai de durata privind obtinerea pacii a fost implementata in mai 1994.Desi aceasta intelegere a ramas in vigoare ,negocierile in curs de desfasurare au esuat in obtinerea unui acord de pace permanenta.Armenia detine in prezent 20 % din vechiul teritoriu al Azerbaijanului ,inclusiv Nagorno-Karabakh si o mare parte din regiunea ce-l inconjoara.

Conducatorii azeri comunisti au declarat independenta Azerbaijanului in 1991 cu cateva luni inainte de dizolvarea URSS-ului.

In noiembrie 1995 ,Azerbaidjanul a tinut primele alegeri legistlative de la independenta sa .Alegatorii au aprobat simultan o noua constitutie ce-i aloca presedintelui o extindere a puterilor.De la alegeri, Aliyev a mentinut o pozitie ferma in mare parte datorita unei economii imbunatatite .Totusi guvernul sau a continuat sa limiteze libertatea presei si a activitatiilor opozitiei.

Demografia

Populatia azera descinde din primii albanezi caucazieni si turci migratori. Cel mai mare val de turci a fost cel din Seljuk ,acestia venind in secolul XI .Numarul lor justifica adaptarea limbii si culturii turcesti in aceasta regiune.

Majoritatea populatiei de azi din Azerbaidjan este azera ,dar sunt si rusi ,tatari, georgieni, ucrainieni, armeni si kurzi .Unele din aceste minoritati, s-au stabilit in regiune cu mult timp in urma , dar altii au fost atrasi de campurile petroliere bogate din Baku la sfarsitul anilor 1800 .Baku, capitala, este un oras cosmopolit cu multe cladiri impozante si moscheei.

Limba

Azera apartine grupului ognz al limbilor de origine turca si este asemanatoare cu turca moderna .In anii 1920 dialectul Arabic a fost schimbat intr-unul latin ,inlocuit fiind mai apoi de cel chirilic in anii 1930. Dialectul azeric s-a intors la alfabetul latin in prezent.


O mare parte din populatie vorbeste rusa si multe dintre publicatiile tarii sunt atat in azera cat si in rusa.

1.3. Turismul Azerbaidjan

Munti,paduri ,ferme ,zone de coasta si 9 din cele 11 zone climatice de la clima subtropicala la clima alpina furnizeaza Azerbaidjanului un sortiment variat al mediului natural care poate fi folosit pentru dezvoltarea activitatilor turismului si pentru atragerea diverselor grupuri de turisti.

Azerbaidjanul este bogat in resurse naturale ,precum petrol,gaze naturale si resurse minerale precum si o arie largita de ferme .Aceasta arie de ferme si, in general, mediul rural al republicii pot oferi cel mai bine produse turistice unice.

Nenumaratele regiuni din Azerbaidjan au conditii climatice bune si soluri fertile favorabile pentru diverse tipuri de culturi incluzand : fructe ( mere , struguri, masline, piersici, capsuni, pepeni, coacaze), grane, ceai, in, tutun. Astfel ,aceste arii pot atrage turistii straini care cauta o excapada catre cultura si bucataria traditionala.

Azerbaidjanul are de asemenea 4.300 de specii de plante si mai mult de 18.000 de specii de animale.Dintre acestea 14 specii de mamifere,36 de specii de pasari si 13 specii de reptile sunt trecute in "Cartea Rosie" ca specii pe cale de disparitie .Coasta marii Caspice este coridorul cheie al migratiilor nord-sud a mamiferelor si pasarilor si are o hydro-fauna unica, incluzand ultimele specii de mamifere marine.Exista incercari de a proteja aceste zone prin stabilirea "ariilor protejate" si parcurilor nationale.

Alaturi de atractiile naturale si zonele rurale ,Azerbaidjanul are si o istorie bogata rezultata din incorporarea tarii in cele mai vechi si mai puternice imperii ; a fost cucerita de persani, romani, arabi si turci.Incepand cu anul 1050 ,aflandu-se sub ocupatie turceasca, tara s-a bucurat de cultura renascentista, stand martore reusitele arhitecturale si artistice. Acestei istorii bogate se alatura diversitatea artizanala, si numarul atractiilor religioase atat antice cat si moderne,dar si fascinatia vechii religii Zorostrianismului toate acestea facand din Azerbaidjan o zona turistica unica.

Sunt multe destinatii in Azerbaidjan care ar putea fi de interes turistic.Baku este exemplul cel mai bun de oras antic transformat in oras modern.Baku are o arhitectura unica care contine de la marile vile construite la sfarsitul secolului bum-ului petrolier ,la vechiul Palat Shirvan pana la Maiden Tower .

In timp ce istoria este intalnita peste tot ,Baku ramane cel mai cosmopolit oras al Azerbaidjanului cu o gama variata de restaurante si cluburi de noapte.Scurtele excursii in afara capitalei ne conduc in locuri precum Gobustan ,unde sunt pesterile vechi de peste 30.000 de ani ,Yanar Dag unde gazul natural izbucneste permanent din pamant.Mergand spre vest, intalnim al doilea mare oras al Azerbaidjanului ,Gandja unde cei mai multi vizitatori merg la Lesser Caucasus In partea nordica a tarii se afla orasul Guba ,cu arhitectura secolului XIX. Pe malul raului ce traverseaza Guba se afla orasul evreiesc Krasnaya Sloboda, cel mai mare oras evreiesc aflat in afara granitelor Ierusalimului.

Azerbaidjan

1.4 Obiective turistice

Baku se afla in Peninsula Absheron pe coasta vestica a Marii Caspice, la aproximativ 160 de kilometri nord est de granita cu Iran.Este capitala si cel mai mare oras din Azerbaijan. Economia orasului se impleteste cu industria petroliera masiva a regiunii.Multi localnici lucreaza in rafinarii ,in fabrici producand echipament pentru productia de petrol si la centrele de extractie din apropiere.Desi tara a avut parte de o greva civila la inceputul anilor 1990 cand tara a castigat independenta fata de Uniunea Republicii Socialiste Sovietice (URSS), productivitatea continua a campurilor petrolifere ii ofera orasului Baku perspective de prosperitate mai mari ca ale majoritatii oraselor din regiune.

Un oras din secolul al IX este primul documentat din zona .Unele constructii care dateaza din aceasta perioada mai rezista si astazi una dintre ele fiind fortareata Icheri-Shekher.Zidurile masive ale acestei fortareti raman,fiind distruse si reconstituite de mai multe ori. Stazile inguste si serpuitoare ale vechiului oras sustin cateva moscheei ,inclusiv pe cea cu minaret construita in 1078.Palatul unui han din secolul al XVIII lea gazduieste un muzeu in prezent.

Aproape o cincime din populatia Azerbaidjanului traieste in capitala ,cea mai mare metropola din Transcaucaz.

Peninsula Apsheron

In peninsula Apsheron se afla cateva castele medievale ,unul dintre ele aflandu-se la Ramana si Nardaran si doua la Mardakypaany.La Ramana pot fi vizitate de asemenea ruinele uneia dintre cele mai vechi fabrici de ulei iar la Mardakyanyare o gradina botanica si o moschee din secolul XV .

Templul de foc Atesgah

Nu se poate intalni un astfel de templu in afara granitelor Indiei .Templul este construit pe locul unui dom de gaz natural care este crezut a fi inchinat lui Zoroastrians in secolul sase AD.Pentru a ne face o idee despre cum traiau cei care se inchinau acestui zeu trebuie sa vizitam muzeul pentru a descoperii ritualurile necesare pentru indeplinirea dorintelor.

Templul Atesgah ,cunoscut si sub numele de Templul celor care vegheaza focul,a fost un centru de rugaciune timp de sute de ani .Pamantul din aceasta zona este atat de saturat de gaz natural si de petrol incat flacarile pot erupe spontan din pamant,acest lucru dand si celalalt nume al regiunii ,Odlar Yourdu, sau "Tara Focului",si numele templului , care inseamna "Casa Focului". Multe din structurile existente au fost construite in secolul XVII cand pelerinii au platit localnicii pentru a li se da permisiunea de a construii locuri pentru rugaciune dar si pentru a dormii.

Printre cele mai interesante locuri de vizitat la templu sunt si Sanskrit si inscriptiile hinduse, semne ca populatia din Atesgah au fost puternic influentati de India. Flacarile ard la fiecare colt al acoperisului ,hranite de depozitele de gaz natural din subsol. Templul face parte dintr-un larg complex de constructii religioase din Azerbaijan.

Muzeul Qobustan

Qobustan este un muzeu in aer liber cu pictura pe roca datand din neolitic. Se gasesc peste 4000 de inscriptii care ne poarta inapoi in timp cu aproximativ 12.000 de ani.Turistii sunt insotiti de catre un ghid care isi merita toti banii ,pentru ca detaliile petrografice si legendele fiecarei inscriptii nu ii sunt acesibile necunoscatoruluii.Detalii despre dansurile din epoca de piatra precum si jocurile practicate se afla asternute pe roca. Dansurile lor se crede ca erau insotite de melodii stranii de Gaval-Dashy(tobe din piatra) o roca care are adanci tonuri de rezonanta cand este lovita.

Shemakha

Micul oras de la poalele Caucazului nu este renumit numai pentru vin si carpete , dar este si un important centru comercial si capitala a Shirvan din secolul VI, pana a fost mutata la Baku. Multi membrii ai familiei roiale sunt ingropati aici in Monsoleul Eddi Gyumbez.

Azerbaidjan 

Informatii referitoare la calatoria in Azerbaidjan

Turistii din Europa au cel mai bun acces aerian in Azerbaidjan.Sunt zboruri intre Baku si Frankfurt, Kiev, London, Amsterdam, Moscova, Sant Petersburg si Zurich de mai multe ori pe saptamana..Celelalte curse sunt intre orase din Rusia si Orientul Mijlociu, de obicei o data pe saptamana.

Trenul intre Baku si Tibilisi,Georgia,nu este scump,dar ajunge in 20 de ore si bandele de hoti il fac unul dintre cele mai nesigure mijloace de transport.De obicei taxa pentru propria siguranta intr-un tren este echivalentul pretul unui bilet de avion. Autocarela economisesc jumatate din timp pentru a ajunge la Tibilisi .

Pe mare se poate alege unul dintre ferrybout urile care fac legatura intre Baku si Turkmenbashi,Turkmenistan, dar programul acestora depinde in totalitate de ceea ce trebuie transportat si de timpul necesar pentru incarcare.Fiecare barca poate lua 300 de pasageri in voiajul de 12 ore.

Odata ajunsi acolo autobuzul este cea mai buna alegere pentru a circula in Azerbaidjan. Autobuzele fac legatura intre Baku si cele mai importante orase.Conducerea unei masini inchiriate nu este recomandata pentru ca drumurile de tara sunt aproape impracticabile dar daca totusi se doreste acest lucru exista agentii in Baku ,dar este nevoie de un permis de conducere international ; condusul este tot pe partea dreapta.

Cel mai bun mod de a circula prin Azerbaidjan este cu taxiul cu toate ca nu exista centuri de siguranta..O calatorie confortabila in Azerbaidjan inseamna atat -confort-nu trebuie sa ne asteptam la lux.Trecutul sovietic al statului si -a pus amprenta si pe confortul din turism ,care inca este dictat de autoritati.Chiar cazarea la unul dintre cele mai luxoase hoteluri nu va costa mai mult de 100-150 $ asta daca sunt incluse carpetele s

si caviarul.

Dolarii americani sunt rar acceptati iar cecurile turistilor nu sunt acceptate decat de Banca Internationala a Azerbaijanului.Schimbul valutar se poate face numai in Baku si in alte mari orase si doar cateva hoteluri si restaurante mari din capitala accepta cartile de credit lucru care nu se mai intalneste nicaieri in tara.In afara de marile orase banii gheata sunt singurul lucru pe care il poti folosi.

Un bacsis de 10% este asteptat la restaurante si la cursele de taxiuri

Vorbirea limbii engleze

Majoritatea tinerilor din Azerbaidjan invata limba engleza ,iar cei mai in varsta cunosc limba rusa ca a doua limba sau chiar ca prima datorita faptului ca era limba vorbita in timpul perioadei sovietice.

Azerii sunt nerabdatori sa vorbeasca limba engleza cu nativii. In prezent , ghidurile de conversatie sunt greu de gasit exceptie facand cateva publicatii in azera chirilica.

Este bine de retinut ca telefoanele publice pot fi folosite numai pentru telefoane locale .Pentru a le putea folosi trebuie cumparate monede de la Telephone Exchange.Dar este mai simplu sa se foloseasca un telefon dintr-un magazin contra unei sume de bani;in general accepta.In Azerbaijan inca nu se folosesc cartelele de telefon. Furnizorii locali de internet exista iar telefoanele mobile sunt foarte populare.

Pentru a da un telefon international ,se poate merge la un hotel sau la PTT(Posta/Telefon/Telegraf).Mai intai ar trebui intrebat tariful pentru ca, in general, telefoanele internationale sunt foarte scumpe (de exemplu:pentru Statele Unite taxa este de 4$ pe minut sau chiar mai mult).Pentru a suna in afara trebuie format 8 pentru a primi ton ,10 pentru telefoanele internationale si mai apoi codul tarii in care se doreste sunat si mai apoi numarul.

Nu trebuiesc luate in Azerbaidjan cecuri de calatorie ci bani gheata ,preferabil dolari americani.Bacnotele trebuiesc sa fie tiparite dupa 1990 sau sa aiba portretul lui Benjamin Franklin (tiparit in 1993) pentru ca au existat probleme cu banii falsificati si bancile nu mai schimba decat noile bancnote.

Pentru inchirierea unei masine permisul international de conducere este valabil si in Azerbaidjan daca perioada de sedere este mai mica de patru luni.Dupa aceasta trebuie sa fie stampilat si recunoscut si de politia rutiera din Azerbaidjan.Inchirierile de masini sunt posibile la Avis,Hertz si altii.

Exista multa andrenalina atunci cand conduci;soselele sunt saracacioase si sunt multe bariere.Modul de a conduce al azerilor este foarte periculos si agresiv, soferii nu respecta benzile pe care se circula si nu intotdeauna sunt atenti la semnalele din trafic.De asemenea pietonii traverseaza constant strada peste tot nerespectand semnele si marcajele.

Schimbarea directiei la stanga este interzisa .Trebuie gasita o modalitate de a ajunge pe partea cealalta a strazii si mai apoi sa faci un viraj la dreapta.Uneori asta presupune sa se conduca pana la o mila peste traseul initial pentru a se putea schimba directia.

Atunci cand un politist iti arata bastonul sau foloseste sirena este semn ca trebuie oprit. Politistul va da mana mai intai ,se va prezenta si, mai apoi va cere permisul si actele masinii.Trebuie raspuns numai la intrebarile care le adreseaza si nu trebuiesc date informatii in plus.Pentru inceput politistul va dorii sa scrie amenda dar pana la urma se poate pleca fara plata.

A conduce dupa consumarea bauturilor alcoolice este o infractiune grava in Azerbaidjan , asa ca este bine sa nu se conduca chiar daca exista o stare de oboseala sau daca doar s-a degustat putin alcool.

Baku este cunoscut si ca "orasul vantului" ,trebuie sa se tina cont de asta si de aceea un pulover calduros sau o pelerina pentru ploaie nu trebuie sa lipseasca din bagaj. Ochelarii de soare sunt necesari pentru ca proteja ochii de vant si de praf .Vara tarzie este calduroasa si umeda asa ca este nevoie de haine din texturi vaporoase si de culori pastelate.De asemenea trebuie incaltaminte comoda buna pentru plimbarile pe jos.

Apa de la robinet nu se bea decat daca este fiarta in prealabil.In restaurante trebuie ceruta apa imbuteliata iar cuburile de gheata din sucuri si ceai trebuiesc facute din apa imbuteliata.Exista mai multe firme care imbuteliaza apa minerala :pot fi gasite firme din Turcia , Iran ,Dubai.Firma "Barjom" provine din Georgia.Azeri se mandresc cu propria apa numita "Badamli" despre care au scris chiar si un cantec.

Bauturile precum Coca-Cola pot fi cumparate precum si sucuri fabricate in Suedia,Franta ,Turcia sau Iran.Bautura traditionala este ceaiul negru cald cu cuburi de zahar sau bomboane.

Preturile din bazar se negociaza,cateva bunuri,ca tigarile si apa minerala au preturi fixe.Dar cand sunt cumparate haine,mancare si in special suveniruri se poate negocia pretul care urmeaza a fi platit.

Nu sunt multe hoteluri in Baku iar cele care sunt tind sa fie foarte scumpe.De exemplu o camera single la "Hyatt" poate ajunge pana la 180 $.Rezervarea este absolut necesar din moment ce hotelurile sunt mai mereu pline .Rezervarea trebuie confirmata inainte de cazare .Din nefericire nu prea exista prea multe variante pentru cazare:motelurile si locurile de campare sunt foarte rare.

De obicei o cursa cu taxiul de la aeroport pana in centrul orasului dureaza in jur de 30 de minute si costa in jur de 20$.Trebuie facuta mai intai o comanda dar daca este nevoie neaparata de un taxi trebuiesc evitate taxiurile de la firmele private;alege in loc taxiurile galbene de la firmele de stat.Preturile se negociaza inainte de urcarea in masina

Taxiurile nu au aparate de taxare si de obicei suma se face dupa durata cursei.o cursa de 15 minute costa in jur de 10.000 manat (2$) ;iar o cursa mai scurta va costa mai putin,dar niciodata sub 3.000 manat .Este bine sa se calculeze distanta inainte de a urca intr-un taxi pentru a nu se lasa la latitudinea soferului acest lucru.

Metroul este unul dintre cele mai sigure si ieftine moduri de plimbare prin oras.Statiile subterane,comparativ cu alte orase din vest sunt foarte curate.Trebuie avut in vedere ca metroul este foarte aglomerat la orele de varf.

Trebuie neaparat vizitat si imprejurimile oraselor mari ,pentru o calatorie intre orase este mai bine de inchiriat o masina.Drumul nu va dura mai mult de cateva ore.O alta varianta ar mai fi trenul.Exista si autobuze care fac legatura intre orase dar nu sunt alegerea ideala pentru turistii cu multe bagaje.

Suvenirurile care se pot gasi pe piata Azerbaidjana sunt carpetele facute manual picturile facute de "artistii individuali" si caviarul.

Un album foto despre viata contemporana din Azerbaidjan numit "Azerbaidjan ,taram al focului" poate fi cumparat de la aeroportul international.Albumul are 168 de pagini si pretul lui este in jur de 50$. De asemenea o colectie unica de CD-uri "Muzica clasica din Azerbaidjan" poate fi obtinut din acelasi loc.Albumul include simfonie,balet,concerto,piano,opera si muzica de camera.

In concluzie experienta in Azerbaidjan depinde de lucrurile propuse.Unii turisti profita la maxim de ea pe cand altii se multumesc cu lucruri comune.Baku ofera confortul vestic ,la un alt pret.Cei care se vor adapta nu vor observa nici o diferenta referitor la conditii si ,atat Azerbaidjanul cat si Baku, merita sa fie vizitate .Raportul Organizatiei Mondiale a Turismului iunie-iulie 2007

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.