Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
Strategii de conservare a biodiversitatii in contextul dezvoltarii turismului durabil

Strategii de conservare a biodiversitatii in contextul dezvoltarii turismului durabil
STRATEGII DE CONSERVARE A BIODIVERSITATII IN CONTEXTUL DEZVOLTARII TURISMULUI DURABIL

Studiu de caz - VIETNAM

Lucrarea trateaza aspecte importante legate de: geografia tarii, economia sa, clima, resursele naturale si antropice, bogatia faunistica si floristica, religie si credintele poporului vietnamez, formele de turism practicate, dar cel mai important, aspecte legate de economie, infrastructura turistica si domeniul hotelier, precum si aspecte legate de conservarea  biodiversitatii.Vietnamul este o tara localizata in extremitatea estica a Peninsulei Indochina, din sud-estul Asiei, care imbratiseaza astfel continentul asiatic. Vietnamul se invecineaza in partea de nord cu Republica Populara China (detine 1400 km de frontiera comuna), in partea de nord-vest cu Republica Democratica Populara Laos, in partea de sud-vest cu Regatul Cambodgiei. In partea de est se invecineaza cu Marea de Est sau Marea Chinei, detinand o populatie de 87,375,000 locuitori inregistrata in anul 2007, cu o suprafata totala de 331,690 km˛, fiind considerat una dintre cele mai populare tari ale Asiei, ocupand in acest context locul 13 in lume la estimarile de popularitate. Economia sa detine unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere din aceasta regiune a continentului. Etimologic, numele de Viet provine de la numele celui mai vechi grup etnic din Vietnam: Kinh, iar Nam reprezinta in esenta sudul. Vietnamul are ca principal scop transformarea intr-o natiune dezvoltata pana in anul 2020.

Conform statisticilor guvernului, rata de crestere a PIB-ului a fost in anul 2006 de 8,17%, reprezentand asadar cea de-a doua cea mai rapida rata de crestere dintre tarile Asiei de Est si mai rapida dintre tarile din Sud-Estul Asiei. Vietnam este considerata cea de-a 25-a tara din lume cu un nivel foarte dezvoltat al biodiversitatii. Detine doua dintre cele mai importante patrimonii ale lumii, recunoscute de catre UNESCO, respectiv: Ha Long Bay si Parcul National Phong Nha-Ke Bang. In ceea ce priveste climatul tarii, acesta este caracterizat prin temperaturi relativ ridicate si umiditate ridicata aproximativ pe toata perioada anului datorita faptului ca se gaseste localizat in zona temperata si tropicala a Asiei. Vietnamul de nord are un climat musonic tropical cu patru sezoane diferite: primavara, vara, toamna si iarna, care este influentat de catre climatul musonic umed din nord-vest in timp ce Vietnamul de sud are un climat tropical moderat avand slabe influente musonice. Climatul este caracterizat printr-o abundenta de zile insorite, cu un numar de zile insorite care variaza intre 1400 si 3000 de zile pe an. Precipitatiile medii anuale variaza si ele intre 1500 mm si 2000 mm anual. Situat pe centura climatica tropicala, Vietnamul beneficiaza de o abundenta de soare( aproximativ 200 de ore de soare lunar vara si aproximativ 70 de ore de soare iarna), asigurand recolte bogate tot timpul anului. Valoarea totala a precipitatiilor/lunare in anul 2007 a reprezentat si inca reprezinta o mare problema pentru populatia Vietnamului, cea mai mare cantitate de precipitatii fiind inregistrata in luna august a anului 2007 in regiunea Bai Chay, circa 666 mm precipitatii. In ceea ce priveste temperatura medie/lunara in anul 2007, cea mai mare valoare a fost in regiunea Vinh, de 31,0 s C, in luna iunie, in timp ce in regiunea Qui Nhon, in aceeasi perioada s-a inregistrat o valoare de 30,4 s C (vezi anexa temperaturilor

In ceea ce priveste situatia demografica, daca in orasul Ho Chi Minh in anul 2007 s-au inregistrat circa 6.000.000 persoane, in capitala Hanoi au fost inregistrate 3.200.000 persoane, in Danang circa 950.000 persoane, in Hue circa 850.000 persoane, in Vung Tau circa 980.000 persoane, in Hai Phong circa 1.950.000 persoane, in timp ce in Nha Trang au fost inregistrate 1.200.000 persoane vezi anexa nr.1 Dupa cum se poate observa in anexa nr.

2, ponderea cea mai mare a populatiei este reprezentata de catre femei, care atat in anii 2005, 2006 cat si in anul 2007 detin cea mai mare pondere, populatia fiind intr-o continua ascensiune. In ceea ce priveste rata somajului in zonele urbane ale Vietnamului in perioada 2005-2007, ea a inregistrat o scadere continua din anul 2005 si pana in prezent, ceea ce demonstreaza inca o data faptul ca angajarile si forta de munca din turism si calatorii sunt in plina ascensiune.

Daca in anul 2005 rata somajului in zonele urbane detinea o pondere de 5,60 %, aceasta scade in anul urmator la 5,31 %, fapt ce demonstreaza o mai mare implicare a institutiilor statului si a celorlalte institutii specializate in procesul de dezvoltare a fortei de munca si crearea unor noi posibilitati pentru generatia viitoare (vezi anexa nr. 3). Dupa terminarea Planului cincinal din perioada1986-1990, reinnoirea Vietnamului a obtinut succese preliminare foarte importante: restabilirea productiei, cresterea economica, limitarea inflatiei; schimbarea fundamentala din mecanismul administrarii veche in cea noua, realizarea unui pas al procesului reinnoirii vietii economice - sociale si eliberarea fortei de productie. Dar totusi, tara inca nu a iesit din criza economica - sociala. Ramura serviciilor a avut pasi progresivi, cifra de afaceri a serviciilor a crescut cu o medie de 7,6%/an. In ceea ce privesc exporturile si importurile de bunuri, cat si principalele piete de import, acestea sunt detaliate in anexa (vezi anexa importurilor

In prezent, Vietnamul a devenit o destinatie de incredere si atragatoare pentru turistii straini, in anul 2005, primind cca. 3,5 milioane de turisti straini (cu 18,4% mai mult in comparatie cu 2004), iar in 2007 a primit 4,2 milioane de turisti straini. Vietnamul este o tara bogata, cu o dezvoltare puternica a agriculturii, bogata in rezerve de peste, orez, cafea si gaz natural. Resursele turistice naturale ale Vietnamului sunt fascinante si seducatoare prin frumusetea si naturaletea peisajelor, prin locuri unice si neatinse de om. Resurse turistice naturale ocupa un rol predominant in structura potentialului turistic, avand un caracter particular, creat de aspectele fizico-geografice ale tarii.

Principalele elemente de cadru natural cu valoare turistica importanta in Vietnam sunt: aspectele peisagistice ale muntilor, reteaua hidrografica fondul forestier speciile faunistice cu valoare cinegetica, rezervatiile naturale si parcurile naturale protejate. Ca si tara in curs de dezvoltare, ea este considerata a fi unica in Asia si in lume, prin: originalitatea si spectaculozitatea peisajului, contrastul puternic intre mare si munte, dunele de nisip, munti si campie, etc; alternanta zonelor reci cu cele exotice; fauna bogata, specifica: (specii variate ca origine geografica si interes stiintific), cu valoare estetica si cinegetica, fauna piscicola, cu importanta stiintifica; plajele exotice care isi intind bratele catre muntii inalti si catre dealurile ce le inconjoara; oglinzile de apa (bratele raurilor Mekong si Rosu) care reprezinta atat locuri pentru excursii, cat si cai de acces si importante surse de circulatie turistica in intreaga tara; factorii de clima - favorizeaza practicarea turismului, de primavara si pana toamna, datorita regimului termic ridicat (temperatura medie 22sC) dar si datorita duratei mari de stralucire a soarelui (4000 ore/an).

Daca in anul 2006 Guvernul a cheltuit aproximativ 67.07 milioane USD pentru biodiversitate si a realizat 126 de planuri de conservare si mentinere a locurilor cu biodiversitate ridicata, incluzand 28 de parcuri nationale, in anul 2007 sumele si planurile de conservare au fost mult mai ridicate, atingand aproape valoarea dubla a inregistrarii anului 2006.

Vietnamul a fost acceptat pe 7 noiembrie 2006 in Organizatia Mondiala a Turismului (WTO), avandu-i ca principali parteneri pe Japonia, tarile care alcatuiesc ASEAN, SUA si tarile din Europa de Vest. Bogatia resurselor de natura antropica se datoreaza umanizarii intense ale unei regiuni geografice. Dintre cele mai vizitate locuri din Vietnam, cele mai importante din punct de vedere turistic sunt Hanoi si Ho Chi Minh, acestea detinand o adevarata capodopera de monumente istorice, religioase, culturale de mare insemnatate. Cateva dintre cele mai importante si mai reprezentative locuri de vizitat din capitala Vietnamului, Hanoi sunt: Mausoleul dedicat lui Ho Chi Minh, Casa lui Ho Chi Minh, Muzeul Ho Chi Minh, Opera din Hanoi, Palatul Culturii, Teatrul de Papusi Thang Long, Catedrala din Hanoi, Biserica Sf. Iosif, Biserica Cua Bac, Templul Voi Phuc, Muzeul femeii, Muzeul de Istorie, in timp ce in orasul Ho Chi Minh se pot regasi: Holul Conferintei de Reunificare a tarii, Casa Dragonului, etc. In Vietnam, dintre principalele culte practicate, cei mai raspanditi sunt budistii, crestinii, musulmanii, catolicii si protestantii. Pentru ca budismul a fost extrem de raspandit in Vietnam dupa secolul X, in prezent sunt peste 10 milioane de budisti, peste 20.000 de pagode tipic budiste si peste 38.000 de calugari budisti.

In ceea ce priveste infrastructura turistica, in special transportul modern, el a fost originar dezvoltat sub tutela francezilor. Acest sistem include drumuri nationale administrate de catre autoritatile centrale; drumurile provinciale, care sunt intretinute de catre cadrul provincial administrativ; drumurile urbane, care sunt administrate de catre autoritatile din orase si drumurile comunale, care sunt administrate de catre administatia comunala. Cele mai importante mijloace de transport in Vietnam le constituie bicicleta si moto-scuterul, fiind si cele mai utilizate mijloace de deplasare in orase, sate, etc.

Tara ar avea un mai mare potential turistic, daca s-ar investi mult mai mult in infrastructura. Astfel Vietnam poate reprezenta si o importanta sursa de venituri deoarece are un potential turistic important pentru dezvoltarea turismului, daca se va dezvolta infrastructura necesara. Daca din categoria hotelurilor de 3* si 4* circa 60 % sunt pline in sezonul de vara, din categoria hotelurilor de lux, circa 80% sunt pline in sezoanele de varf. Previziunile demonstreaza faptul ca pana in anul 2010, se asteapta deschiderea a peste 300 de hoteluri de 3*- 4* dar si de 5 *. Gradul de ocupare al hotelurilor in anul 2007 a fost de aproximativ 65%, situandu-se pe locul 5 dupa Thailanda, piata hoteliera fiind dominata de catre Accor, care detine vestitele hoteluri Sofitel, Novotel, Mercure, Ibis, etc, circa 10 hoteluri intalnindu-se in Vietnam din cele 75 pe care le detine intreaga Asie.

In ceea ce priveste competitivitatea in turism si calatorii, in anexa sunt prezentati principalii subindici, respectiv indicele competitivitatii in turism si calatorii, subindicele A - cadrul general al dezvoltarii turismului, subindicele B - infrastructura turistica si subindicele C - resursele naturale, culturale si umane (vezi anexa competitivitatii). Piata hoteliera a Vietnamului a crescut considerabil in cazul hotelurilor de 4* si 5*. Un motiv al investitiilor mari pe care Vietnamul le va avea in urmatorii ani se datoreaza si preturilor scazute de pe piata hoteliera. Din punct de vedere al standardelor de calitate al hotelurilor, Vietnamul se regaseste dupa Myanmar, Noua Zeelanda si Cambogia in categoria hotelurilor mai putin calitative din punct de vedere al standardelor hoteliere. Turismul reprezinta astazi un fennomen complex si diversificat, care poate oferi satisfactie si implinire prin numeroase avantaje si printr-o diversa gama de forme de turism. In Vietnam cateva dintre cele mai importante forme de turism practicate sunt : turismul itinerant turismul rural, turismul organizat, ecoturismul, turismul de litoral, turismul stiintific, turismul rural, turismul de vanatoare si pescuit sportiv, turismul de weekend, turismul de congrese si reuniuni (business), etc.

In ceea ce priveste analiza circulatiei turistice in Vietnam, dupa reformele economice din anul 1986, guvernul a incercat prin toate mijloacele sa relanseze turismul modern, in incercarea de a relansa turismul de odinioara, care se bucura de o circulatie internationala semnificativa, deschizand tara catre noi orizonturi, dorind tot mai mult calatori internationali pe teritoriul sau. Eforturile guvernului aveau ca drept obiectiv principal imbunatatirea facilitatilor pentru turisti, pentru ca numai asa se putea relansa si redresa turismul, castigand totodata moneda straina. In continuare sunt prezentate circulatia turistica in Vietnam in perioada 2005-2007, dar si previziuni importante ale numarului de turisti, previziuni legate de cererea totala de turism si calatorii, de angajarile din industria turismului, de investitii si de exporturile de turisti.

In ceea ce priveste cererea totala de T&C si contributia turismului la PIB, in anul 2006, circa 3,56 milioane de turisti au vizitat Vietnamul, procentul de ocupare de catre turisti a zonelor rurale din Vietnam fiind de 73% in timp ce zonele urbane ocupau doar 27%.

In anul anul 2005, cererea totala de turism si calatorii a inregistrat o valoare de 7,5 milioane USD, in anul 2006 crescand la 8,6 milioane USD, iar in anul 2007 9,4 milioane USD, previziunile fiind si ele intr-o continua crestere (vezi anexa nr. 4). In ceea ce priveste contributia calatoriilor si turismului la industria si la economia PIB in perioada 2005-2007, in anul 2005 contributia turismului si a calatoriilor la industria PIB a fost de circa 11,450,000 USD, in anul 2006 s-au inregistrat 13,780,000 USD, in timp ce in anul 2007 aceasta a crescut la circa 15,460,000 USD (vezi anexa nr. 5 Daca turismul si calatoriile au contribuit in anul 2007 la industria PIB cu 3,1 %, aceastea au o previziune de crestere cu pana la 3,7 % pana in anul 2016. In ceea ce priveste contributia turismului si a calatoriilor la economia PIB, aceasta a detinut o pondere de 11,2 % in anul 2007, pentru viitor preconizandu-se o crestere destul de importanta, care va atinge valoarea de 12,0 % pana in anul 2016 (vezi anexa nr. 6 Se previzioneaza ca pana in anul 2016 contributia calatoriilor si a turismului la PIB va avea o valoare mult mai ridicata decat in anii trecuti. Lista tarilor in functie de PIB este prezentata in anexa. In ceea ce priveste rata de crestere a PIB in orasul Danang si in Vietnam in perioada 2002-2007 se poate observa faptul ca rata de crestere a PIB este mai nuantata in Danang, unul dintre cele mai infloritoare orase ale Vietnamului de astazi (vezi anexa nr. 7 Daca in anul 2005 numarul angajarilor din economia turismului si a calatoriilor a fost de 3,100,000 angajari, in anul 2006 acesta a reprezentat 3,355,000 angajari. Numarul angajarilor din economia turismului si a calatoriilor in anul 2007 a fost de 3,590,000 angajari. Se preconizeaza ca pana in anul 2017 acesta va ajunge la 4,411,000 angajari, 9,6 % din totalul angajarilor. Daca numarul angajarilor din industria turismului si a calatoriilor au fost in anul 2007 de 932,000 angajari, in anul 2017 se preconizeaza ca acesta va fi de 1,047,000 angajari (vezi anexa nr. 8

In ceea ce priveste previziunea numarului de angajari din industria si angajarile din economia turismului si a calatoriilor in 2007, exprimata in procente (vezi anexa nr. 9). In ceea ce privesc exporturile de turisti si calatoriile in scop personal, acestea joaca un rol extrem de important pentru economia turismului si a calatoriilor. In ceea ce privesc calatoriile in scop personal, acestea se efectueaza fie in interiorul tarii de resedinta, adica in Vietnam, fie in afara tarii, calatoriile fiind in grup sau individual, avand ca si scop principal turismul de leisure in scop personal. Turismul si calatoriile in Vietnam au generat 9,4 % din totalul exporturilor in anul 2007. Acestea au reprezentat in anul 2007 circa 1.603.700 milioane USD. Se previzioneaza ca in viitor turismul si calatoriile vor detine ponderi importante din totalul exporturilor (vezi anexa nr. 10 Exporturile de turisti au inregistrat in anul 2007 o valoare de 3,5 % din totalul exporturilor, previziunile pentru anul 2016 fiind in descrestere. In anul 2008 se inregisteaza o pondere de 3,1 %, iar pentru anul 2016, acestea vor detine 2,3 % (vezi aneza nr. 11).Calatoriile personale au reprezentat si ele in anul 2007 - 9,1 % din totalul consumului personal. Previziunile pentru urmatorii ani sustin faptul ca acestea vor atinge un procent de 9,7 % din totalul consumului pana in anul 2017. Daca in anul 2005 valoarea calatoriilor si a turismului in scop personal a reprezentat 2,550,000 USD, in anul 2006 a fost de 2,600,000 USD. In anul 2007 ele au reprezentat 2,800,000 USD (vezi anexa nr. 12). Daca in anul 2007 procentul calatoriilor si al turismului in scop personal a fost de 8,7 %, previziunile pentru anul 2016 sunt de circa 9,8 %. Pentru anul 2008, se va inregistra o pondere de circa 8,9 %, pentru anul 2012 o pondere de 9,0 %, in timp ce pentru anul 2016, se va inregistra o pondere extrem de ridicata, de circa 9,8 % (vezi anexa nr. 13 Valoarea investitiilor de capital din turism si calatorii in ultimii ani a inregistrat sume relativ mari, previziunile pentru viitor fiind si ele extrem de satisfacatoare, pana in anul 2016 previzionandu-se o valoare a investitiilor din turism si calatorii de pana la 2.000.000 USD. Se previzioneaza ca investitiile de capital din turism si calatorii pentru anul 2016 sunt in continua crestere, in final atingand valoarea de 9,8 %. Daca in anul 2007 s-a inregistrat o valoare a investitiilor de capital de 1.558.000 USD, previziunile pentru anul 2016 sunt extrem de satisfacatoare, atingand valoarea de 1,951,000 USD. In ultimii ani, s-au inregistrat investitii de capital importante in Vietnam, cele mai numeroase provenind din industria turismului si a calatoriilor (vezi anexa nr. 14). Investitiile de capital din turism si calatorii au fost in anul 2007 de 8,3 %, previziunile pentru anul 2016 fiind in crestere cu pana la 9,8 % (vezi anexa nr. 15Implicarea Guvernului in turism si calatorii tinde sa se redreseze, previziunile pentru viitor fiind si ele extrem de satisfacatoare. Guvernul detine in acest moment cheia redresarii tarii din punct de vedere financiar si implicit turistic, acesta doreste schimbari pe plan local si la nivel national in ceea ce priveste in principal infrastructura turistica, care constituie o preconditie pentru cresterea turistica si implicit a veniturilor, odata ce tara va capata un alt aspect. Implicarea Guvernului va contribui totodata la o crestere din punct de vedere pozitiv a numarului de turisti internationali, pentru ca, infrastructura, baza de alimentatie, unitatile de cazare vor fi moderrnizate sau chiar inlocuite cu unele noi, implicarea acestuia la procesul de imbunatatire a mediului inconjurator completand extrem de bine activitatea sa. Previziunea pentru implicarea Guvernului in turism si calatorii in procente, din totalul contributiilor Guvernului, in perioada 2007-2016 reprezinta un aspect foarte important si dupa cum se poate observa de la o valoare de 1,4 % in anul 2007 si pana la o valoare de 1,7 %, tara se redreseaza din ce in ce mai mult (vezi anexa nr. 16

Sosirile internationale au crescut in ultimii ani destul de mult datorita implicarii Guvernului in numeroase actiuni de promovare si de alocare de fonduri pentru dezvoltarea proiectelor de turism, dar si datorita implicarii marilor touroperatori in promovarea locurilor cu potential turistic ridicat, promovare efectuata in mare parte prin internetul, care este principalul canal de informatie a celor mai multi dintre turisti. Aceasta pondere este intr-o continua crestere, pentru anul 2016 previziunile fiind extrem de bune. Daca in anul 2007 valoarea era de 3,600,000 sosiri, pentru anul 2016 se previzioneaza o crestere semnificativa, atingand valoarea de 7,600,000 sosiri (vezi enexa nr. 17

In ceea ce priveste ponderea detinuta de turism si calatorii printre cei mai importanti indicatori economici din anul 2007, dupa cum se poate observa, ponderea cea mai mare dintre cele noua contributii o reprezinta contributia T&C la economia angajarilor, care detine un procent de circa 90 %. Cel de-al II-lea indicator este reprezentat de exporturile de turisti, care detine o pondere de circa 88%. Cea de-a III-a contributie este este contributia T&C la economia PIB-ului, cea de-a IV-a detine o pondere de 87 %, reprezentata de investitiile de capital, in timp ce a V-a detine o pondere mai mica cu pana la 52%, care este reprezentata de turismul in scop personal si de afaceri. Cea de-a VI - a contributie detine o pondere de 39% si este reprezentata de contributia T&C la industria angajarilor. A VII-a contributie este reprezentata de contributia T&C la industria PIB-ului, cu o pondere de 30%, ce-a de-a VIII-a detinand o valoare de 28%, fiind reprezentata de contributia (cheltuielile) guvernului in T&C iar ultima, cu o pondere de 12% este reprezentata de alte exporturi (vezi anexa nr. 18). In ceea ce priveste ponderea turistilor internationali, daca in perioada 2001-2007 regiunea Danang a inregistrat o crestere a numarului de turisti internationali de 7,3%, turismul intern a avut si el o crestere semnificativa, de circa 12,6 %. Numarul sosirilor precum si previziunile pentru anul 2012, in care se previzioneaza ca vor sosi 2,1 milioane de turisti, avand o rata de crestere fata de aceeasi perioada a a anului 2007 de 27 % anual este prezentata in anexa nr. 19. Numarul sosirilor si plecarilor in-din Danang cu avionul reprezinta si ele fapte concludente ale evolutiei acestei tari, cele mai multe plecari fiind inregistrate in anii 2006-2007, previziunile pentru urmatorii ani fiind si ele foarte bune si intr-o continua ascensiune (vezi anexa nr. 20). Dupa cum se poate observa cea mai mare pondere a pietei hoteliere din Danang o reprezinta piata hoteliera de 5 stele(vezi anexa nr. 21

In ceea ce priveste ponderea hotelurilor in functie de calitate, cea mai mare pondere dintre hotelurile din Vietnam este reprezentata de hotelurile de 3 stele, cu o pondere de 69 %, destinate tuturor categoriilor de turisti, care doresc sa isi petreaca sejurul in Vietnam(vezi anexa nr. 22 Hotelurile de patru stele ocupa o pondere relativ mica, de doar 15 % in comparatie cu hotelurile de trei stele. Hotelurile de 5 stele detin in Vietnam o pondere de 16%, situandu-se pe locul doi dupa hotelurile de 4 stele.

In domeniul biodiversitatii, a fost elaborat si sustinut extrem de puternic Planul National al Biodiversitatii pentru perioada 2007-2013. Daca in urma cu 10 ani, Vietnamul nu era recunoscut pe piata turistica internationala, azi el se indreapta spre o noua era, care ii permite sa primeasca turisti de pe intreg mapamondul, deoarece de bucura de o diversitate si o traditie culturala remarcabila, de un pitoresc fascinant al peisajelor, oferind mai tot timpul anului diverse posibilitati de petrecere a timpului liber. Obiectivele turistice si unicitatea peisajelor au transformat Vietnamul intr-o destinatie de vacanta unica, in care frumusetea cadrului natural se imbina armonios cu frumusetea potentialului antropic al tarii. Pentru turisti, Vietnamul ofera mai multe posibilitati de petrecere a timpului liber: fie turismul de litoral, drumetiile, excursiile organizate sau in grup, fie turimul cultural - istoric sau turismul montan, acesta este nerabdator de a primi turisti straini pe tot parcursul anului.

Varietatea si bogatia atractiilor turistice, naturale dar si culturale si istorice va aduce Vietnamul pe unul dintre primele locuri in Asia, pentru ca previziunile pentru urmatorii 10 ani sunt extrem de satisfacatoare. Specialitatile culinare locale si vinurile de regiune constituie si ele dovezi ale implicarii comunitatilor locale in dezvoltarea continua a acestei tari in curs de dezvoltare. Peisajele Vietnamului, de o spectaculozitate fascinanta, bogate in istorie, traditie si natura unica, acopera o varietate larga de forme de relief si asteapta sa fie descoperite de catre vizitatori. Reteaua de turism rural ofera posibilitatea achizitionarii de pachete turistice prin agentiile de turism partenere. Lipsa apei curate in Vietnam este o problema extrem de serioasa, atat pentru populatia din zonele rurale cat si pentru cele din zonele urbane, intrucat mai mult de 50% dintre poipulatia urbana si 30% dintre cea rurala nu au suficiente rezerve de apa si nici standarde normale de igiena si sanatate. Poluarea in Vietnam afecteaza atat sanatatea oamenilor, dar in special a femeilor si copiilor, care sunt cei mai expusi. Guvernul Vietnamului ar trebui sa se implice mult mai mult in acest proces de redresare al tarii, pentru a promova dezvoltarea echitabila a turismului durabil, pentru a duce astfel tara catre o crestere economica, fiind un element de mare importanta dezvoltarea resurselor naturale si dezvoltarea turismului durabil, pentru a dobandi in contextul agriculturii si turismului rural. Pentru a putea defini in realitate turismul rural mai intai trebuie definit termenul de spatiu rural care se definste prin componenta teritoriala si caracteristici dominante.

Consider ca una dintre cele mai importante caracteristici care trebuie indeplinita pentru a corespunde spatiului rural este ca majoritatea terenurilor sa fie utilizate pentru: activitati economice de productie si valorificare a productiei agricole, silvice, piscicole si de acvacultura, precum si de protectie si conservare a mediului; activitati economice neagricole: mestesugaresti si de mica industrie pentru prelucrarea si valorificarea materiilor prime preponderent locale, artizanat, servicii si alte asemenea; activitati economice de agrement si turism, ariile naturale protejate fiind si ele implicat direct (vezi anexa ariilor protejate In ceea ce priveste structura populatiei pe zone de rezidenta, zona rurala detine o pondere extrem de ridicata fata de zona urbana. In anul 2005, zona rurala detinea o pondere extrem de ridicata fata de cea urbana. Daca in anul 2005 zona rurala cuprindea 60,3 milioane persoane, in timp ce numai 21,7 milioane persoane sunt detinute de catre zona urbana. In anul 2006, zona rurala detinea 60,8 milioane persoane, in timp ce zona urbana era ocupata de 22,3 milioane persoane. In anul 2007 atat populatia rurala cat si cea urbana inregistreaza cresteri semnificative: daca populatia din zona rurala detinea 61,3 milioane persoane, populatia din zona urbana creste pana la valoarea de 22,8 milioane persoane (vezi anexa nr. 23). Unul din cele mai grave fenomene din mediul natural protejat il reprezinta imbatranirea populatiei, populatia in varsta de 65 de ani si peste crescand cu peste 6,3% ; in totalul populatiei rurale de pana la 49 de ani, populatia masculina este majoritara (52,8% din total in 2005). Dupa cum se poate observa, in anul 2005, din categoria persoanelor peste 50 ani, cea mai mare pondere in acest sens este detinuta de catre femei, in timp ce in intervalul 35-49 de ani, cea mai mare pondere este ocupata de catre barbati. Daca ponderea persoanelor de sex masculin detinea o pondere de circa 52,8% in anul 2005, ponderea populatiei de sex feminin din mediul rural cuprinde o pondere de 55,8%, mai mare cu 3% decat ponderea populatiei de sex masculin inregistrata in acelasi an. Pentru grupa de varsta de peste 50 de ani, raportul se inverseaza in favoarea populatiei feminine, aceasta detinand o pondere de 55,8% din totalul populatiei rurale din aceasta grupa de varsta(vezi anexa nr.24). In ceea ce privesc studiile superioare din mediul rural, anul 2002 inregistra o valoare de circa 1,7%, pana in anul 2007 acesta crescand simtitor ajungandu-se la o valoare de 2,6 %, cu 0,9% mai mare decat in anul 2002 (vezi anexa nr. 25

In ceea ce priveste sistemul educational, daca in perioada 2002-2007, se inregistreaza o tendinta de crestere a numarului persoanelor cu studii superioare in mediul rural, se inregistreaza totusi o tendinta de diminuare a celor cu nivel scazut de instruire, care a scazut, de la o pondere de 58,7%, in anul 2002 la 47,8% in anul 2007, populatia acordand un interes mult mai mare instruirii (vezi anexa nr. 26). In aceeasi perioada, ponderea persoanelor cu studii medii din mediul rural a crescut de la 39,6% la 49,6% .Se remarca insa si o tendinta de imbunatatire a structurii ocupationale in mediul rural: ponderea numarului de persoane ocupate in sectorul industrial si in constructii a crescut de la 13,1% in 2002 la 19% in 2007(vezi anexa nr. 27). Ponderea persoanelor din mediul rural in sectorul serviciilor si al turismului, a crescut de la 13,6% la 17,5% in acelasi interval de timp. Rata de ocupare a populatiei rurale in varsta de 15 ani si peste inregistreaza o scadere semnificativa de la 69,2% in 2002 la 52,3% in 2007, avand ca principala cauza reducerea semnificativa a ratei de ocupare in sectorul agricol(vezi anexa nr. 28). Daca in anul 2002 ponderea persoanelor din mediul rural era de 73%, in anul 2007 aceasta s-a diminuat pana la 63%, ceea ce reprezinta faptul ca populatia a inceput a se culturaliza, a crescut interesul pentru cultura, educatie, acestia indreptandu-se spre orasele populate(vezi anexa nr. 29

Strategia propusa are in vedere aplicarea unui model multifunctional de dezvoltare a ariilor naturale protejate si rural. Principiul de baza in aplicarea acestui model consta in promovarea dezvoltarii zonelor rurale insotite de promovarea in egala masura azonelor protejate. In acest sens, s-au identificat urmatoarele obiective generale: dezvoltarea unui sector forestier competitiv bazat pe cunoastere si initiativa privata, capabil sa se adapteze schimbarilor pe termen lung, care ia in considerare regulile comunitare, care conserva mediul inconjurator, mentinerea calitatii si a diversificarii spatiului rural, forestier si a ariilor naturale protejate in vederea obtinerii unui echilibru intre activitatile umane si conservarea resurselor naturale, imbunatatirea standardelor de viata in vederea asigurarii unei ocupari durabile a zonelor rurale, protejate si a contribuirii la un echilibru teritorial atat din punct de vedere economic cit si social. Un rol important in redresarea unora dintre aceste probleme il are implementarea unor politici si programe nationale, dar si o mai puternica implicare a statului in principal in dezvoltarea infrastructurii turistice care este deci o preconditie pentru cresterea potentialului unei tari si cresterea semnificativa a veniturilor datorita practicarii turismului rural. Prin politici si programe nationale, Guvernul Vietnamului urmareste realizarea urmatoarelor obiective: stimularea transformarii gospodariilor taranesti in ferme agricole familiale cu caracter comercial, formarea clasei de mijloc in spatiul rural. Factorii care se afla in continua relationare cu turismul rural sunt : modernizarea, inovatia, calitatea; biodiversitatea; conservarea / dezvoltarea zonelor de inalta valoare naturala; apa.

Consider ca principalele actiuni care pot conduce la cresterea circulatiei turistice sunt: schimbarile climatice; crearea de locuri de munca, conditii pentru cresterea circulatiei turistice, imbunatatirea calitatii serviciilor rurale, modernizarea, dezvoltarea si structurarea instrumentelor de productie in vederea, imbunatatirea competitivitatii, restructurarea si dezvoltarea productiei agricole si silvice, restructurarea si dezvoltarea industriilor agroalimentare si a industriei lemnului, conservarea si dezvoltarea padurilor, dezvoltarea multifunctionalitatii economice a zonelor rurale, imbunatatirea capitalului uman, imbunatatirea competentelor profesionale si a capacitatilor de management ale exploatantilor agricoli si forestieri, formarea actorilor rurali, consolidarea mediului necesar dezvoltarii activitatilor economice, dezvoltarea infrastructurilor si a serviciilor (pentru intreprinderi), asigurarea unui management durabil al resurselor, sensibilizare cu privire la managementul durabil prin actiuni de formare, luarea in considerare a exigentelor de mediu in cazul investitiilor pentru modernizare, dezvoltarea practicilor de management durabil al terenurilor agricole si forestiere, punerea in valoare a patrimoniului natural, asigurarea unei ocupari echilibrate a teritoriului, imbunatatirea calitatii vietii in spatiul rural, dezvoltarea infrastructurii si a serviciilor (pentru populatie), conservarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural si arhitectural, desfasurarea unor actiuni care sa corespunda acestor obiective in cadrul strategiilor locale de dezvoltare, introducerea unor strategii locale de dezvoltare, imbunatatirea capacitatii de implementare a strategiilor locale de dezvoltare, implementarea unor strategii locale de dezvoltare, etc.
Tot in acest sens consider a fi eficient ca pentru imbunatatirea mediului in spatiul rural protejat sa fie imbunatatite sau chiar definite anumite reguli de conduita dar si planuri de dezvoltare, care sunt prezentate, cele mai esentiale fiind:

 • mentinerea unei ocupari echilibrate a zonelor rurale, dezvoltarea unui management durabil al terenului agricol si forestier prin incurajarea fermierilor de a aplica metode compatibile cu necesitatile de conservare a peisajului natural, de pastrare a biodiversitatii, a solului si a apei, dezvoltarea unui management durabil al terenurilor forestiere
 • mentinerea utilizarii terenurilor agricole in zonele montane cu handicap natural ceea ce conduce la mentinerea spatiului rural si la promovarea unor ferme durabile, extinderea resurselor forestiere pe terenurile agricole si neagricole in vederea contribuirii la protectia mediului, prevenirea riscurilor naturale si a diminuarii schimbarilor climatice, mentinerea calitatii si a diversificarii spatiului rural si forestier in vederea obtinerii unui echilibru intre activitatile umane si conservarea resurselor naturale
 • incurajarea fermierilor de a introduce sau continua folosirea de metode de productie agricola compatibile cu protectia si imbunatatirea mediului, a peisajului, a resurselor naturale, a solului si a diversitatii genetice dincolo de standardele obligatorii, sprjin pentru investitii legate de indeplinirea obligatiilor de agromediu dar si pentru zone cu inalta valoare naturala.

Pentru imbunatatirea actuala a calitatii vietii in zonele rurale dar si pentru diversificarea economiei rurale consider ca ar fi necesar indeplinirea mai multor criterii, cum ar fi:

 • imbunatatirea standardelor de viata in vederea asigurarii unei ocupari durabile a zonelor rurale si a contribuirii la un echilibru teritorial atat din punct de vedere economic cit si social, dezvoltarea multifunctionalitatii zonelor rurale prin promovarea de activitati nonagricole in vederea reducerii dependentei de sectorul agricol, dezvoltarea accesului la formare / training, mentinerea atractivitatii zonelor rurale si conservarea si valorizarea patrimoniului natural, cultural si arhitectural; diversificarea activitatilor agricole catre activitatile neagricole, dezvoltarea de noi activitati agricole si promovarea ocuparii, asigurarea dezvoltarii activitatilor economice prin dezvoltarea infrastructurii edilitare
 • cresterea potentialului uman necesar pentru diversificarea economiei locale, si asigurarea serviciilor locale, diversificarea activitatilor in zonele rurale prin cresterea numarului micro-intreprinderilor si a activitatilor de turism, conservarea patrimoniului natural, cultural si arhitectural, renovarea satelor
 • implementarea printr-o abordare de jos in sus, la nivel teritorial pentru implementarea programului de dezvoltare rurala, imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol si forestier prin sprijinirea restructurarii, dezvoltarii si inovarii, folosirea resurselor naturale si culturale intr-un mod rational si echilibrat prin utilizarea bunelor practici agricole, precum si sporirea importantei si valorii zonelor de interes deosebit.

In acelasi timp trebuie recunoscut faptul ca sectorul agricol are un potential de dezvoltare in doua directii separate iar acestea trebuiesc deopotriva incurajate. In primul rand exista o directie de dezvoltare a sistemelor agricole de productie spre un mod mai modern, mai competitiv, si mai orientat catre piata ceea ce va conduce la o adoptare a unor principii inovatoare si de calitate care vor raspunde cerintelor consumatorilor de pe pietele nationale si internationale, importurile si exporturile de bunuri demonstrand acest lucru (vezi anexa nr. 30 In al doilea rand exista o orientare catre o acceptiune mult mai diversa si mutifunctionala a sistemului agricol care combina sistemele traditionale de productie cu o serie de activitati alternative - agro-turism, mestesuguri, furnizarea de servicii ce vizeaza protectia mediului inconjurator (conservarea biodiversitatii prin mentinerea in cadrul fermelor a valorii naturale ridicate). Ambele directii de dezvoltare a agriculturii si implicit a turismului au potential de crestere economica, de creare de locuri de munca si de imbunatatire a calitatii vietii populatiei rurale. Acestea se vor putea realiza numai printr-o folosire sustenabila a resurselor naturale, chiar daca aceasta se va face prin mentinerea fertilitatii solului ca premiza pentru obtinerea unor recolte bogate si calitative, sau prin pastrarea peisajului natural montan ca premiza pentru prospere afaceri turistice.

Guvernul Vietnamului ar trebui sa se implice mult mai mult in acest proces de redresare al tarii, pentru a promova dezvoltarea echitabila a turismului durabil, pentru a duce astfel tara catre o crestere economica, fiind un element de mare importanta care poate conduce ulterior la dezvoltarea resurselor naturale si dezvoltarea turismului durabil, pentru a dobandi valoare in contextul agriculturii al si turismului rural. Pentru a incuraja o dezvoltare durabila a turismului, Vietnamul are nevoie sa actioneze cat mai rapid, sa ia decizii si sa intreprinda cat mai urgent actiuni menite sa protejeze intr-un cuvant mediul inconjurator degradat, sa isi mentina resursele naturale existente intacte, pentru a putea beneficia si generatiile viitoare de un aer curat si de un mediu inconjurator sanatos. Exemplele din intreaga lume demonstreaza ca exista o rationalitate socio-economica pentru dezvoltarea tarilor in a sustine puternic turismul ca si un jucator, un pion principal in dezvoltarea nationala. Potrivit specialistilor, turismul detine un record istoric ca fiind un sector de crestere rapida, care ajuta in acest fel la dezvoltarea ascendenta a unei tari sa poata castiga moneda straina: pentru ca majoritatea turistilor internationali provin din tari dezvoltate cu o puternica si stabila moneda, deoarece creaza totodata slujbe pentru a acoperi nevoia capitala, turimul fiind el insusi o industrie a fortei de muna, cu o ridicata cerere de munca, genereaza dezvoltarea economico-regionala, genereaza veniturile personale cat si de business, contribuie la venitul anual al guvernului prin taxe, etc. Cresterea fluxurilor turistice este considerata a fi cea mai rapida modalitate pentru cresterea economica in tarile dezvoltate in primul rand, datorita absentei barierelor de tarifare. In cazul Vietnamului, turismul si-a aratat puterea economica in ultimul deceniu. Daca in anul 1990, numarul turistilor straini era de circa 250,000 in anul 2000, numarul lor a crescut la circa 2,15 milioane de turisti. Din punct de vedere cultural, Vietnamul constituie una dintre tarile cu circa 4000 de ani de istorie care ocupa un interes national deosebit, dar si o traditie culturala diversificata si speciala. Vietnamul costituie totodata una dintre cele mai predispuse tari la dezastre naturale din lume. Conform rapoartelor recente ale Comitetului Central pentru Controlul furtunilor si inundatiilor (CCFSC, 2007), sunt circa 30 de cicloni tropicali in partea de nord-vest a Pacificului anual, dintre care circa 11-12 cicloni tropicali se regasesc in sudul Marii Chinei, circa 6-8 furtuni afectand teritoriul Vietnamului in decursul anilor 1960-2006. In ultimii ani, in Vietnam s-au inregistrat 10-15 taifunuri, in anul 1964 au avut loc 18 taifunuri, in anul 1973 au avut loc 12, in anul 1978 circa 12, iar in anul 1989 circa 10 taifunuri si-au facut simtita prezenta in Vietnam.(vezi anexa nr. 31

" Turismul in ariile naturale protejate detine un procent ridicat in dezvoltarea unei tari cu o viata carismatica salbatica dar si cu facilitati turistice necesare. Ariile naturale protejate ale acestei tari deosebit de bogate, daruieste o multtime de beneficii dezvoltarii Vietnamului ca si tara in curs de dezvoltare. Ele sunt benefice in primul rand pentru comunitatile sarace care traiesc in/si imprejurul ariilor naturale. Ariile naturale ajuta totodata la conservarea genetica extraordinara a speciilor si zonelor protejate speciale, a diversitatii intregi pentru generatiile ce vor veni". (V.N.A.T. Report)

Ariile naturale protejate sunt dispuse pe intregul teritoriu al tarii, de la nord la sud, numerose dintre arii regasindu-se in partea de nord si de sud a tarii si mai putin in partea centrala, de coasta. Pentru o buna functionare a activitatii de turism si o mentinere continua a regulilor de practicare a turismului pe teritoriul Vietnamului, au fost infiintate o serie de departamente care sunt specializate in acest sector. Cateva dintre cele mai importante dintre acestea sunt: Departamentul de Agricultura si Dezvoltare Rurala, Departamentul de Stiinta, Tehologie si Mediu, Departamentul de Strategii Rurale si Investitii. In cele ce urmeaza sunt prezentate principalele atribute si roluri ale acestora in relatia cu managementul zonelor protejate, dupa cum urmeaza:

Ministerul Planificarii si Investitiilor (M.P.I) - prin procesul anual de investitii, este responsabil pentru stabilirea fondurilor si alocatiilor de buget in vederea protejarii ariilor naturale impreuna cu provinciile si ministerele de sector.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (M.A.R.D) - detine si el o deosebita responsabilitate in consilierea si utilizarea padurilor cu folosinta speciala, revizirea alocatiilor, de buget pentru managementul padurilor, implementarea programelor de impadurire de 5 milioane de hectare de padure (denumit si Programul 661). El se ocupa strict de subventii, planuri de dezvoltare si dezvoltarea proiectelor de investitii pentru urmatorii ani.

Ministerul Resurselor Naturale si Mediului Inconjurator (M.O.N.R.E) - este responsabil pentru Conventia Diversitatii Biologice, dar este totodata si coordonator al implementarii Planului de Actiune al Biodiversitatii Vietnamului

Ministerul Culturii si Informatiei (U.N.A.T.) - impreuna cu M.A.R.D. are responsabilitatea de a manageria siturile cultural-istorice ale mediului inconjurator.

Administratia Nationala de Turism (V.N.A.T.) - este responsabila pentru managementul strategiilor de turism ale tarii, de promovarea turismului in parcuile nationale si a siturilor cultural-istorice ale mediului inconjurator.

Comitetele Provinciale - sunt responsabile pentru managementul numarului de parcuri nationale si de evidentiere atenta a zonelor conservate.

Agentia Nationala a Mediului Inconjurator (N.E.A)

In ceea ce privesc perspectivele de dezvoltare ale turismului, procesul de restructurare economica, la nivel global, forteaza astazi, economiile nationale si comunitatile locale la adaptare, pentru a-si mentine si creste competitivitatea economico-sociala prin schimbari, atat in structura mediului rural cat si in modalitatile de utilizare si valorificarea acestuia. Aceste schimbari, impreuna cu ultimele noutati in materie de modalitati de petrecere a timpului liber constituie suportul de baza al dezvoltarii turismului in zonele rurale, intr-un ritm sustinut ascendent. Nu trebuie uitat un alt factor important si anume progresul tehnic in echipamentele turistice. Acestea au crescut mobilitatea si independenta turistilor fata de marile centre urbane. Asadar, principalele doua mari probleme cu care se confrunta Vietnamul in acest moment sunt: dezvoltarea unui turism rural durabil si dezvoltarea infrstructurii turistice, care constituie o preconditie pentru cresterea economica a tarii.Transformarea unor zone rurale in destinatii turistice se face progresiv fie la initiativa unor grupuri de intreprinzatori care dezvolta mici afaceri turistice cu scopul de a atrage turisti, fie ca rezultat al descoperirii zonelor de catre vizitatori generand astfel cererea pentru activitati turistice la care comunitatea locala reactioneaza. Din analizele efectuate de Organizatia Mondiala a Turismului, rezulta ca turismul rural se dezvolta intr-un ritm mai rapid decat turismul international in ansamblul sau. Daca infrastructura turistica se va dezvolta in urmatorii ani si se vor face investitii importante din partea guvernului pentru imbunatatirea strazilor, se vor face in continuare investitii importante pe piata hoteliera, pentru ca investitorii sunt de parere ca orice turist va putea pana in 2015 sa isi permita sa se cazeze la un hotel de lux. Vietnamul reprezinta o tara care are mari sanse de a se dezvolta din punct de vedere a pietei turistice dar si hoteliere deoarece: cererea turistica dar si hoteliera este foarte mare, are oportuntati de investitii mari in sectorul hotelier, exista compatibilitate la diverse limbi de circulatie, conditia economica a tarii este intr-o continua ascensiune, detine o piata dinamica dar si un personal foarte bine instruit, oportunitati mari de crestere din punct de vedere al numarului de turisti si o cerere continua de produse si servicii turistice de calitate. Acestea sunt principalele motive pentru care infrastructura ar determina investitii importante in continuare in sectorul hotelier. Dupa Bali si Beijing, Ho Chi Minh este cel de-al treilea mare oras care va dispune de cele mai mari investitii pe piata hoteliera. Vietnamul nu este recunoscut in prezent de intreaga populatie a globului deoarece nu ofera un produs turistic integral, ci se rezuma doar la infatisarea unor regiuni de interes local, cu potential turistic nevalorificat corespunzator, cu o flora si o fauna deosebita, insa doar atat. Standardul profesional scazut al personalului din turism cauzat de lipsa informatiilor in ceea ce priveste practicarea turismului rural cat si a modalitatilor si mijloacelor de promovare este cauza principala a serviciilor de proasta calitate din unele zone turistice si asta pentru ca proprietarii de pensiuni din mediul rural, provin din alte sectoare de activitate si nu au pregatirea adecvata pentru a face fata exigentelor turismului actual.Astazi, exigentele unui turism modern, de o buna calitate, nu mai poate fi facut de un personal necalificat, dupa metode si norme invechite, sau la bunul plac al prestatorului.

In ceea ce privesc ariile naturale protejate si dezvoltarea turismului, sectorul turismului in Vietnam se dezvolta extrem de repede. In multe dintre tarile dezvoltate, ariile naturale protejate sunt considerate a se situa pe primul loc, ca si destinatii turistice. Pentru dezvoltarea unui turism durabil rural pentru viitor, pentru ca generatiile viitoare sa poata beneficia de acesta sunt necesare investitii importante si o implicare mai intensa a statului in acest proces complex si dificil. In ceea ce priveste infrastructura turistica, consider ca reprezinta cel mai important factor care contribuie la dezvoltarea economica a tarii si la recunoasterea acesteia pe piata turistica internationala. De cele mai multe ori, infrastructura turistica este cea care ii face pe turisti sa respinga acest potential turistic, care odata descoperit, te copleseste cu frumusetea si unicitatea lui. Chiar si eforturile actuale ale guvernului au ca drept obiectiv principal imbunatatirea facilitatilor pentru turisti, pentru ca numai asa se poate relansa si redresa turismul, in toate formele lui, castigand totodata moneda straina. Numarul de vizitatori ai Vietnamului a crescut considerabil in ultimii ani, in anul 2006 inregistrandu-se 3,56 milioane turisti, cu 3,5 % mai mult decat in anul 2005, dupa cum se observa in analiza statistica a sosirilor internationale in perioada 2005-2007. vezi anexa nr.32 Poluarea in Vietnam afecteaza atat sanatatea oamenilor, dar in special a femeilor si copiilor, care sunt cei mai expusi. In ceea ce priveste planificarea dezvoltarii durabile in Vietnam, cateva dintre cele mai importante aspecte ale dezvoltarii rurale in Vietnam in perioada anului 2007 sunt:

 • Drumurile se afla intr-o stare relativ buna
 • Numerose comune prezinta semne de exploatare a resurselor naturale
 • Programul de Educatie a Familiei este adoptat in majoritatea oraselor
 • Productia de orez detine o productivitate relativ ridicata
 • Consumul de orez este extrem de ridicat
 • Exploatarea padurilor este la un nivel mediu
 • Rezervele de apa sunt extrem de scazute

Potrivit specialistilor, turismul detine un record istoric ca fiind un sector de crestere rapida, care ajuta in acest fel la dezvoltarea ascendenta a unei tari sa poata castiga moneda straina:

pentru ca majoritatea turistilor internationali provin din tari dezvoltate cu oputernica si stabila moneda, deoarece creaza totodata slujbe pentru a acoperi nevoia

capitala, turimul fiind el insusi o industrie a fortei de muna, cu o ridicata cerere de

munca

genereaza dezvoltarea economico-regionala, genereaza veniturile personale cat si de

business, contribuie la venitul anual al guvernului prin taxe

Tara face mari investitii de capital in zonele costiere pentru practicarea tuismului de litoral, plajele si plimbarile cu barca fiind principalele puncte de atractie. Obiectivele turistice si unicitatea peisajelor au transformat Vietnamul intr-o destinatie de vacanta unica, in care frumusetea cadrului natural se imbina armonios cu frumusetea potentialului antropic al tarii. In privinta contributiei turismului si a calatoriilor la PIB, ea are inca o evolutie relativ mica, mentinandu-se la un nivel usor minimal, insa el se va dezvolta treptat, in urmatorii ani, singura destinatie care se bucura in acest moment de un numar mare de turisti fiind Ha Long (vezi anexa nr. 33), anumite arii marine protejate fiind si ele pe punctul de a se afirma (vezi anexa nr. 34). In ceea ce priveste lista tarilor in functie de PIB, Romania se situeaza pe locul 53 in lume, in timp ce Vietnamul pe locul 60 (vezi anexa nr. 35 Vietnamul este considerat "Pamantul placerii", detinand importante viitoare proiecte bazate pe ospitalitate si turism datorita frumusetii naturale si unice a tarii. Dintre acestea, cele mai importante sunt: 3250 km de zona costiera intacta, numerose peisaje unicate, minunate lagune si delete spectaculoase, risipite de-a lungul tarii, in special ale raului Rosu, in nord si Deltei Mekong, in sud, munti salbatici cu paduri tropicale si platouri reci, biodiversitate remarcabila de circa 12,000 plante si 275 de mamifere, 800 de specii de pasari, 180 de reptile, 80 de amfibiei, 2470 de specii de pesti si peste 5500 de specii de insecte, circa 2 milioane de hectare de teren protejat, care includ 11 parcuri nationale si 64 de rezervatii naturale, cu 77 de zone umede protejate si cu numerose ecosisteme marine. Pentru o buna functionare a activitatii de turism si o mentinere continua a regulilor de practicare a turismului pe teritoriul Vietnamului, au fost infiintate o serie de departamente care sunt specializate in acest sector, precum: Departamentul de Agricultura si Dezvoltare Rurala, Departamentul de Stiinta, Tehologie si Mediu, Departamentul de Strategii Rurale si Investitii. Strategia Nationala pentru Protectia Mediului Inconjurator (2001-2010) si Planul National de Actiune asupra Mediului Inconjurator (2001-2009) presupune protejarea zonelor umede, a pamantului, a zonelor de coasta si marine protejate, mentinand o balanta ecologica, consemnand biodiversitatea si avand ca suport folosirea sustinuta a resurselor naturale. In ceea ce priveste sistemul de management al zonelor protejate, el este divizat in: parcuri nationale, rezerve naturale (cunoscute sub numele de arii naturale conservate), situri cultural-istorice ale mediului inconjurator. Atributiile Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale constau in reprezentarea, dezvoltarea si promovarea intereselor turismului rural in cooperare si colaborare, in primul rand, cu autoritatea admnistratiei publice centrale in turism. Analizand piata turistica a turismului rural si comparand, atuu-rile ofertei acestei tari, ea se particularizeaza prin:

ponderea ridicata a cadrului natural montan virgin, natural, nemodificat;

conservarea elementelor vechi de civilizatie rurala si aplicarea lor in viata de zi cu zi;

prezenta unor traditii si valori reprezentative (comemorarea aniversarilor celor trecuti in

nefiinta);

integrarea in viata comunitatilor rurale foarte vechi si trairea atmosferei specifice lorl;

un numar mare de vorbitori de limbi straine de larga circulatie internationala;

In ceea ce priveste situatia zonelor umede, acestea inca mai au de castigat recunoastere oficiala in Vietnam, ca si pamant in folosinta sau management de conservare. Guvernul are o mare implicare in conservarea acestui domeniu, deoarece ele reprezinta o categorie speciala, cu o importanta internationala conform Conventiei Diversitatii Biologice (C.B.D). Planul de actiune al biodiversitatii include o lista de 61 de zone protejate importante. Astazi, apar mai mult de 68 de zone umede cu importanta nationala majora, fiind incluse in Sistemul de Paduri cu uz special. Zonele umede ale Parcului national Cat Tien si Tam Giang Cau Hai propun in continuare conservarea zonelor umede. Pentru ariile marine protejate din pacate nu exista cadru legislativ sau institutional in Vietnam, insa initiativele pentru dezvoltare si conservare a acestora sunt numeroase. Din categoria ariilor naturale protejate, in Vietnam se regasesc 25 de parcuri nationale, 60 de arii naturale protejate, 37 de situri cultural-istorice si 2 zone protejate marine, dintre care cea mai importanta, zona protejata HON MUN care este de fapt o zona protejata de demonstratie si nu a fost inca decretata de catre Guvern ca fiind zona marina protejata. Tara beneficiaza de 1 zona umeda si de 1 rezervatie a Biosferei de o mare insemnatate, Ha Long *. Programul UNESCO asupra Omului si Biosferei a desemnat mai mult de 370 de rezerve ale Biosferei in intreaga lume. Obiectivul rezervei Biosferei este de a impaca, de a imbina armonios conservarea biodiversitatii cu utilizarea sustinuta a resurselor. Vietnamul constituie una dintre cele mai bogate tari din punct de vedere al biodiversitatii, insa a suferit enorm din cauza ratei ridicate a degradarii mediului inconjurator in ultimii 50 de ani, totalul acoperirii cu paduri scazand de la 53% la numai 28%. Totusi sistemul de 126 de arii protejate acopera 2.5 milioane de hectare, prima arie naturala protejata fiind desemnata in anul 1962. Multe arii naturale protejate sunt desemnate in fiecare an, insa acestea tot nu beneficiaza de protectie impotriva defrisarilor, exploatarilor de padure. Guvernul a aprobat si publicat "Strategia de Management pentru protejarea sistemului de arii naturale" pentru perioada 2007-2013 (MASPAS). Ea stabileste prioritati, planuri si actiuni strategice pentru managementul eficient al ariilor naturale protejate. Totodata stabileste prioritati imediate pentru implementarea si imbunatatirea functionarii sistemului de arii naturale protejate, revizionarea sistemului si cresterea implicarii comunitatilor locale in incercarea de a mentine un echilibru permanent. In urma cu 10 ani, Vietnamul nu era recunoscut pe piata turistica internationala, azi el se indreapta spre o noua era, care ii permite sa primeasca turisti de pe intreg mapamondul, deoarece de bucura de o diversitate si o traditie culturala remarcabila, de un pitoresc fascinant al peisajelor, oferind mai tot timpul anului diverse posibilitati de petrecere a timpului liber. Obiectivele turistice si unicitatea peisajelor au transformat Vietnamul intr-o destinatie de vacanta unica, in care frumusetea cadrului natural se imbina armonios cu frumusetea potentialului antropic al tarii. Pentru turisti, Vietnamul ofera mai multe posibilitati de petrecere a timpului liber: fie turismul de litoral, drumetiile, excursiile organizate sau in grup, fie turimul cultural-istoric sau turismul montan, acesta este nerabdator de a primi turisti straini pe tot parcursul anului. Ritmul constant crescator al veniturilor din turismul rural chiar daca nivelul nu atinge cote de boom economic a determinat cresterea numarului de pensiuni turistice rurale, iar in unele situatii de concentrare a lor realizand adevarate "micro - statiuni de turism rural".Un rol deosebit in valorificarea ofertei turistice a turismului rural l-a avut promovarea agresiva prin participarea la majoritatea targurilor de turism interne si internationale cu standuri proprii. Consider ca principalele constrangeri sunt legate in principal de: mediu si infrastructura, lipsa informatiei, resursele umane, promovare, care reprezinta un factor esential in dezvoltarea turismului.

* (Sursa: IUCN 2005: Guidelines for Protected Areas Management Categories

Ha Long Bay, Patrimoniu natural Mondial; unul dintre siturile cultural-istorice recunnoscut de UNESCO

CONCLUZII

Lucrarea si-a propus sa evidentieze aspecte legate potentialul turistic natural si antropic, economia sa, aspecte legate de formele de turism practicate, dar in principal, date statistice actualizate care prezinta circulatia turistica. Indicatorii analizati, precum contributia turismului si a calatoriilor la PIB, angajarile din turism si calatorii, exporturile de turisti, turismul in scop personal, investitiile din industria turismului, precum si contributia Guvernului la dezvoltarea industriei turismului sunt fapte doveditoare ale interesului pe care l-am manifestat fata de aceasta tara in curs de dezvoltare. In ceea ce priveste biodiversitatea si dezvoltarea turismului rural in Vietnam, consider ca pentru transformarea acestuia intr-un turism de calitate, va trebui in primul rand sa valorifice potentialul actual.

Consider ca cea mai mare implicare ar trebui sa vina din partea statului, implicarea guvernului in conservarea zonelor cu potential turistic dezvoltat, pentru conservarea mediului de turistii care aduc anumite zone in pragul saturatiei, dar si incercarea de a mentine un echilibru din punct de vedere al amenajarilor de pensiuni si hoteluri turistice, pentru a nu degrada mediul inconjurator, constituie principalel probleme ale tarii in acest moment.

In incercarea de a relansa turismul rural si de a mentine biodoiversitatea intr-un continuu echilibru este necesar a se constata de catre oameni efectele poluarii asupra componentelor ecosistemelor marine si gestionarea durabila a resurselor naturale din rezervatiile existente.

Consider in acest sens esential a se elabora un plan strategic pentru evidentierea unor masuri de protectie si conservare a genofondului salbatic si imbunatatirea starii ecologice din acvatoriile porturilor maritime, precum si elaborarea unei analize detaliate a factorilor de risc pentru ecosistemul marin. Practic, omul este in final cel care decide daca generatiile viitoare vor putea beneficia de un mediu inconjurator curat, sanatos. Daca s-ar acorda mai multa atentie aspectelor minore, cum ar fi poluarea zonelor protejate, incercarea promovarii lor prin intermediul canalelor media ca si potential turistic insa cu specificatii exacte ale marilor touroperatori, care trebuie sa indrepte turistii si catre alte orase, nu numai catre zonele protejate, de mare valoare. Odata populate, aceste zone devin practic din noutate si neatins, populare si la moda. Implicatiile ar trebui sa vina in principal din partea omului, al creatorului de pachete turistice, care ar trebui sa se gandeasca foarte bine inainte de a vinde un astfel de pachet, pentru ca practic el poate fi initiatorul unui dezastru, initiatorul "inceputului sfarsitului", adica primul care a contribuit la degradarea solului, la poluare, la dezastru intr-un cuvant.

Daca investitiile in biodiversitate ar fi mai consistente, poate gradul de degradare al acestora ar fi mai crescut, statul fiind si el determinat sa contribuie mai mult in refacerea si sustinerea acestor zone de interes national si implicit international, care reprezinta in esenta viata pentru generatiile ce vor veni. Calitatea scazuta a serviciilor si a informatiilor turistice in multe din zonele turistice rurale este un factor decisiv in dezvoltarea turismului durabil. Turismul actual in Vietnam este la un punct relativ scazut, fapt ce se datoreaza in principal infrastructurii turistice, care necesita investitii importante pentru a putea ajunge o tara recunoscuta pe plan international.

O alta problema cu care se confrunta Vietnamul in acest sens este calitatea apei, ameliorarea acesteia in sectoarele litorale, de interes turistic si recreativ constituind un prim pas pentru o sanatate mai buna a populatiei. In ceea ce privesc plajele de interes turistic si resursele pescaresti marine, acestea necesita a fi protejate si gestionate cat mai eficient, pentru o mentinere permanenta a dezvoltarii durabile a mediului marin, fiind necesar un control permanent privind asigurarea conditiilor de calitate ale mediului inconjurator.

Pentru conservarea mediului si protectia biodiversitatii existente, consider ca sunt necesare anumite actiuni intreprinse de catre marii touroperatori in colaborare cu diverse organisme si institutii, de aplicare a unor modalitati de dezvoltare a formelor de turism practicate, in special pentru turismul rural si ecoturism, pentru ca generatiile viitoare sa poata beneficia si ele de puritatea unui aer curat si a unui mediu inconjurator amenajat corespunzator.

Consider ca cele mai esentiale actiuni de implementare strategica in acest moment sunt: consolidarea economiei si a ocuparii fortei de munca, asigurarea unui management durabil al resurselor, conservarea si valorificarea resurselor naturale, punerea in valoare a patrimoniului natural, imbunatatirea calitatii vietii in spatiul rural, dezvoltarea competitivitatii economice a zonelor rurale, conservand mediul si accentuand prezenta populatiei, introducerea unor strategii locale de dezvoltare, etc.

Pentru o imbunatatire a mediului in spatiul rural sunt necesare anumite reguli de conduita dar si planuri de dezvoltare, cele mai esentiale fiind: dezvoltarea unui management durabil al terenurilor forestiere, extinderea resurselor forestiere pe terenurile agricole si neagricole in vederea contribuirii la protectia mediului, prevenirea riscurilor naturale si a diminuarii schimbarilor climatice, mentinerea calitatii si a diversificarii spatiului rural si forestier in vederea obtinerii unui echilibru intre activitatile umane si conservarea resurselor naturale, incurajarea fermierilor de a introduce sau continua folosirea de metode de productie agricola compatibile cu protectia si imbunatatirea mediului, a peisajului, a resurselor naturale, a solului si a diversitatii genetice dincolo de standardele obligatorii.

Pentru imbunatatirea actuala a calitatii vietii in zonele rurale dar si pentru diversificarea economiei rurale consider ca ar fi necesar indeplinirea mai multor criterii, principale fiind dezvoltarea accesului la formare, asigurarea dezvoltarii activitatilor economice prin dezvoltarea infrastructurii edilitare, conservarea patrimoniului natural, cultural si arhitectural si implicit folosirea resurselor naturale si culturale intr-un mod rational si echilibrat prin utilizarea bunelor practici agricole, precum si sporirea importantei si valorii zonelor de interes deosebit. Urbanizarea este in continua crestere in zonele de coasta datorita cresterii numarului populatiei, cresterii economice si dezvoltarii activitatilor umane, de unde si interesul populatiei pentru un nivel mai ridicat de scolarizare. Practic acesta tara nu a cucerit inca piata turistica internationala, deoarece nu prezinta un produs turistic integral, ci se rezuma sa infatiseze doar anumite zone, considerate a fi atractive pentru turisti, asemanator altor tari in curs de dezvoltare.

Vietnamul constituie azi una dintre cele 10 cele mai diverse tari din punct de vedere biologic, detinand circa 10% din suprafata totala de pamant Flora si fauna tarii combina armonios influente din subregiunile Chinei, cu cele ale Indochinei si Malaeziei. Detinand acest armonios aspect biogeografic, cu diverse inversiuni de temperatura si cu un climat special, cu soluri si topografie diversificate, Vietnamul acorda astazi turistilor de pe intreg mapamondul diversitate si frumusete care este exprimata direct de catre elementele de flora si fauna magnifice. Pentru ca acest minunat si spectaculos potential natural sa se mentina, noi ar trebui sa actionam cat mai rapid in impiedicarea degradarii ariilor naturale protejate, care ne ajuta in momentul de fata sa respiram, sa ducem o viata normala.

Lucrarea a dorit totodata sa evidentieze ceea ce reprezinta in esenta aceasta tara, care detine un potential turistic natural si antropic extravagant, insa nevalorificat corespunzator. Aceasta lucrare a dorit sa prezinte in detaliu problemele actuale si perspectivele turismului actual din perspectiva circulatiei turistice, precum si aspecte legate de infrastructura turistica, conservarea biodiversitatii, reducerea saraciei, etc.

Vietnamul are ca principal scop transformarea intr-o natiune dezvoltata pana in anul 2020, previziunile fiind in esenta cele care confirma acest lucru, faptul ca Vietnamul este o tara unica, in care odata ajunsi, nu trebuie sa lasam decat urmele.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

COMUNA GRADISTEA DIN JUDETUL CALARASI - MONOGRAFIE
Dezvoltarea din punct de vedere economic si turistic a Republicii Azerbaidjan
Turismul in parcurile naturale nationale si in cele regionale
TURISM, STIINTA SI ECONOMIE
Elemente de management al calitatii serviciilor turistice
Definirea turismului rural
Planul de afaceri privind deschiderea unei pensiuni in vederea practicarii agroturismului
Ecoturismul - o forma de turism durabilTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu