Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
Definirea turismului rural

Definirea turismului rural


Definirea turismului rural

In Romania, inceputurile acestei forme de turism au fost semnalate din anii 1920 - 1930, dar abia in 1972 - 1973 s-a incercat revitalizarea acestuia. Astfel in 1972, Ministerul Turismului elaboreza un ordin 297/72 in urma caruia Centrul de Cercetare pentru Promovare Turistica Internationala procedeaza la identificarea si selectarea unor localitati rurale reprezentative pentru satele romanesti ce urmau a fi lansate in turism.

In urma acestor studii si de comun acord cu Oficiile Judetene de Turism si Organele Administratiei Locale s-a stabilit ca pot fi introduse in turismul intern si international un numar de 18 localitati rurale.

Dupa 1990 libera initiativa a inceput sa se manifeste si in domeniul turismului, la inceput timid insa treptat a dobandit o arie de activitate din ce in ce mai larga, aceasta si datorita contractelor cu firme si organizatii internationale din domeniu.In ceea ce priveste manifestarile ce pot fi catalogate drept inceputuri ale circulatiei turistice rurale din tara noastra amintim: obiceiurile de Sanzaiene cand, conform traditiei maramuresenii porneau spre manastirile din Moldova; pelerinajele catre locasurile de cult; vacantele de sarbatori in lumea satului sau la manastire, dar mai ales obiceiul retragerii catre sat in timpul verilor calduroase, locul ideal de petrecere a unor clipe de destindere.

Turismul in zonele rurale, complementar altor forme de turism, contribue la sustinerea acestuia, oferindu-i conditiile necesare transformarii turismului de circuit in turism de sejur.

Pe teritoriul tarii noastre sunt intalnite o varitate de valori cultural istorice - traditii, folclor, edificii istorice - amplasate intr-un cadru natural deosebit. Toate acestea constitue un potential turistic deosebit si sunt intalnite in turismul rural romanesc. Asezarile rurale romanesti aparute pe diversele forme de relief inca din cele mai vechi timpuri pastreaza si astazi datinile si obiceiurile stravechi, folclorul, elementele originale de artizanat si etnografice ce pot fi valorificate turistic pentru o mai buna dezvoltare a turismului rural.

Turismul rural include o serie de modalitati de cazare, evenimente, sporturi, activitati de petrecere a timpului liber desfasurate in cadrul mediului rural.

Se poate aprecia ca turismul rural este o stare de spirit specifica locuitorilor rurali, care implica foarte mult respect fata de oaspeti. Ca urmare, turistul nu este un anonim, ci un oaspete de seama, un prieten al familiei, care revine mereu cu placere la pensiune. Se poate observa o mare diversitate a schimbului de impresii intre turisti si gazda, cultivandu-se continuu relatii care duc in cele din urma la intensificarea fluxului turistic din zona.

Prin turismul rural, turistii descopera viata la tara, gospodaria proprietarului si mai ales obiceiurile si traditiile practicate in mediul rural. Pentru a se pastra originalitatea mediului rural este necesara contributia intregii societati rurale pentru amenajarea si intretinerea spatiului rural.

Gospodaria este structura de primire turistica cea mai reprezentativa pentru turismul rural, aici intalnindu-se primirea si gazduirea turistilor cu serviciile de servire a mesei, care includ oferirea unor alimente prospete si bauturi din surse proprii, locale, precum si cu elemente legate de arta si creatia populara, de manifestarile etnofolclorice, traditii, sarbatori.

Dezvoltarea turismului rural apare ca o consecinta a stresului urban datorat poluarii, a aglomeratiei umane, a stresului fizic si psihic a existentei moderne ce a luat amploare din ce in ce mai mult. In aceste conditii, turismul rural poate fi considerat o necesitate pentru relaxare si deconectare a omului modern de la stresul urban, intr-un spatiu adecvat si placut si mai ales la un pret rezonabil.

Atractia noutatii sau experinta de explorare cunoaste diferite stadii, de la o banala plimbare intr-un spatiu geografic necunoscut pana la participarea la unele munci agricole, si mentine treaza nevoia de turism, o face sa revina, ii determina regenerarea.

Evolutia turismului rural din Romania a fost si este influentata de valorificarea anumitor elemente specifice, cum ar fi: portul traditional, mobilarea si decorarea camerelor, dansurile si muzica populara specifice fiecarei zone, case memoriale, creatia artistica si artizanala cu ateliere special amenajate sub indrumarea unor mesteri populari renumiti, unde turistii se pot initia in sculptura in lemn si piatra, tesatorie, pictura pe sticla. Un alt element il constitue si satele cu specific pescaresc si vanatoresc unde turistii pot degusta din produsele specifice zonei.

Turismul rural s-a dezvoltat datorita cresterii timpului liber a populatiei, a veniturilor si a stresului cotidian, datorita originalitatii satelor turistice rurale.

Acest tip de turism este benefic mai ales copiilor datorita mediului sanatos de viata, atat prin alimentatie naturala, cat si prin legatura sa cu natura si animalele din gospodarie. Reintoarcerea la natura reprezinta pentru toate categoriile de populatie nevoia de sanatate, refacere fizica si psihica.

Persoanele care practica aceasta forma de turism pot fi intalnite in diversele zone ale globului: aproape intreaga Europa, Australia, Asia si chiar Africa, remarcandu-se astfel de fluxuri turistice si preocupari de practicare a serviciilor turistice turistice.

Turismul rural este caracterizat de anumite trasaturi specifice, si anume

apropierea de natura

un mediu curat, nepoluat;

posibilitatea de a cunoaste locurile si oamenii acelor locuri;

posibilitatea integrarii in activitatile locale ce se desfasoara;

posibilitatea cunoasterii istoriei acelor locuri prin vizitarea anumitor obiective

linistea si lipsa aglomeratiei din mediul urban.

In acceptiunea Organizatiei Mondiale a Turismului si a altor organizatii europene de turism rural, turismul rural este o forma a turismului care include orice activitate turistica organizata si condusa in spatiul rural de catre populatia locala, valorificand resursele turistice locale ( naturale, cultural - istorice) precum si dotarile, structurile de primire turistice, inclusiv pensiunile si fermele agroturistice.

Din definitia data de catre aceste organizatii se poate afirma ca activitatile turismului rural trebuiesc desfasurate in interiorul unor localitati rurale, sa se desfasoare intr-un spatiu deschis prin contact nemijlocit cu natura, accesul la organizarea obiceiurilor traditionale si practicarea acestora. In zonele rurale trebuie pastrat caracterul traditional prin conservarea modului de viata rural, a activitatilor desfasurate de catre populatia locala.

Intre zonele rurale ale unei tari exista anumite diferente acestea fiind vizibile de la o regiune la alta, de la o tara la alta in functie de mediul natural, de dezvoltarea social economica cu care se confrunta regiunea respectiva. In zonele rurale adevarate sunt caracteristice densitatea popultiei mai redusa, gospodariile cu o anumita distanta intre ele si intr-un numar variabil. Aceste caracteristici au condus la forme diferite ale activitatilor de turism rural si a produselor oferite pe piata turistica. O parte din activitatile practicate in turism sunt intalnite sub denumirea de agroturism si turism verde.

Agroturismul face referire la diferitele forme de turism aflate in legatura directa cu activitatile agricole. Acesta asigura in cadrul gospodariei taranesti atat activitatea turistica propriu-zisa, cat si activitatile practicate de gazdele turistilor in propria gospodarie, de regula cele agricole pe care acestia le comercializeaza.

Practicarea agroturismului in zonele rurale conduce la realizarea unor dezvoltari majore in zonele satesti, atat prin incasarile aduse din cazare, cat si prin valorificarea produselor agricole locale incluse in consum. O parte din veniturile realizate in activitatea de agroturism sunt utilizate pentru investitii si modernizari, contribuind astfel la dezvoltarea gospodariei taranesti si a zonei respective.

In momentul de fata se apreciaza ca turism verde este cantonat in comunitatile rurale care se gasesc in spatiul sau in apropierea unor parcuri nationale, parcuri naturale, rezervatii ale biosferei, rezervatii naturale.

Turismul rural este o forma de turism care se desfasoara in mediul rural, valorificand resursele turistice locale (naturale, culturale si umane), ca si dotarile si echipamentele turistice, inclusiv pensiunile si fermele agroturistice. Utilizeaza diverse spatii de cazare: hanuri si hoteluri rurale, adaposturi, sate de vacanta etc. si imbraca forme variate de sejur, cu un spectru larg de motivatii: de tranzit sau itinerant, cu valente cultural-cognitive.

Turismul rural constituie o alternativa la turismul traditional, clasic, desfasurat in statiuni si centre turistice, precum si la oferta turistica "standard" - de tip industrial.Denisa Stanescu, Ecoturism si turism rural, note de curs, 2008

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.