Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
MEDIUL RURAL-ATRACTIE VIITOARE PENTRU TURISTI

MEDIUL RURAL-ATRACTIE VIITOARE PENTRU TURISTI


MEDIUL RURAL-ATRACTIE VIITOARE PENTRU TURISTI

RURAL AREA- FUTURE ATRACTION FOR TOURISTS

Stresul si poluarea sunt factori nocivi tot mai prezenti in orase. Orasenii resimt, din cand in cand, nevoia de a se intoarce la natura si de a regasi echilibrul fizic si psihic pe care orasul nu l-il mai poate oferi. Ei sunt atrasi de frumosul, puritatea, armonia vietii rurale, de un mediu natural mai putin alterat. Tot mai multi turisti doresc sa cunoasca ,,pe viu" ospitalitatea, obiceiurile gastronomice, artizanatul si ritualurile satesti.[75]

Odihna, aerul curat, consumul de alimente proaspete, degustarea vinurilor, a unor preparate din gastronomia taraneasca, sunt argumente solide pentru practicarea turismului rural.
Arta populara, religia si stravechile obiceiuri si datini crestine, posibilitatea de a se afla in mijlocul evenimentelor specifice locului (sezatori, serbari, targuri, festivaluri, etc.) chiar si terapia muncii fizice sunt in egala masura puncte de atractie. La fel si vanatoarea, pescuitul sportiv, drumetiile, odihna la rauri si lacuri constituie un motiv de a petrece concediul in alt tip de conditii.Turismul rural, agroturismul si ecoturismul s-au dovedit a fi instrumente eficace si eficiente ale dezvoltarii durabile pentru economiile in tranzitie.

Dezvoltarea turismului rural, agroturismului, ecoturismului va conduce la o dezvoltare economica durabila a localitatilor rurale, datorita efectului multiplicator al acestei activitati. Se vor resimti influente pozitive asupra mediului ambiant, agriculturii, transporturilor, constructiilor, industriilor de prelucrare si alimentare, serviciilor din cele mai diverse domenii.

Pentru a putea diversifica oferta turistica, pe de o parte, si a intensifica comertul cu suveniruri, pe de alta parte, se asteapta ca o dezvoltare importanta o vor inregistra mestesugurile si artizanatul, caracteristice pentru mediul rural in trecut. In calitate de componente ale produsului turistic rural se vor realiza influente pentru punerea in valoare a traditiilor si obiceiurilor populare precum si pentru diversificarea gamei activitatilor cu caracter cultural-educativ.

Somajul este astazi unul din fenomenele cele mai putin acceptate, care afecteaza economiile tuturor tarilor si totodata este problema centrala a societatii contemporane, la scara mondiala. Astfel confruntarile cu probleme de ordin demografic vor provoca guverne, tari, comunitati responsabile de drepturile omului, la cautarea solutiilor eficace si eficiente.

Una din solutii, fara indoiala, este turismul. Daca la toate acestea adaugam faptul ca la fiecare 26 de secunde apare in turismul mondial un nou loc de munca, trebuie sa concluzionam ca turismul mondial a devenit cea mai mare ,,industrie". Putem spune ca aceasta "industrie verde" este mult mai mult - o tara, un regat, caci prin PIB ea se situeaza pe locul patru in lume.

Dezvoltarea activitatilor de turism in mediul rural vor contribui la fixarea tinerilor in vetrele satelor, la motivarea lor si in special a populatiei feminine pentru a participa la aceste activitati, astfel ele nu vor mai fi nevoite sa plece din propriile comunitati in cautarea unei bucati de paine, adeseori devenind jertfe ale unor afaceri criminale. Se vor crea noi locuri de munca atat direct - in sfera producerii si distributiei de servicii turistice - cat si indirect, prin efectul multiplicator asupra ramurilor conexe.

Din punct de vedere economic, turismul rural se caracterizeaza printr-un larg evantai de activitati, are sarcini multiple pe linia cresterii eficientei sale economico-sociale, a sporirii aportului la produsul intern.

In mod inevitabil efectele utile ale activitatii de turism vor avea caracter multidimensional. Astfel, eficienta economica a turismului este asociata cu eficienta sociala ce rezida din asigurarea conditiilor pentru refacerea capacitatilor de munca, petrecerea placuta si utila a timpului liber, cresterea nivelului de cultura generala si pregatire profesionala, diversificarea serviciilor, realizarea unor motivatii psihice, intelectuale sau spirituale.

Se poate considera ca eficienta sociala reprezinta aportul bazei materiale turistice in antrenarea unui numar cat mai mare de indivizi la practicarea turismului, in vederea asigurarii celor mai bune conditii de recuperare a capacitatii de munca sau la antrenarea, in special a tinerilor, in odihna educativa si activa, cu multiple efecte educationale. In acelas timp, prin bunele relatii instituite in timpul "actelor de turism", prin schimburile de orice natura realizate in cadrul turismului international, acestei activitati i se descopera valente pacifiste, diplomatice si chiar adanc democratice ce vor contribui la realizarea de stranse legaturi si la diminuarea distantelor de orice natura, iar in timp, la desfiintarea granitelor si realizarea cel putin a Europei unite.

Se poate afirma ca turismul va contribui la recreere, refacere si reconfortare, imbogatind cunostintele si inflorind personalitatea umana, realizand in acelas timp un climat de pace si intelegere intre popoare.

Lansarea satului turistic pe piata mondiala va conduce la efecte deosebite privind legaturile ce se vor realiza intre gazde si turisti, raporturile intre modul de a aprecia valorile si nivelul de trai dintre cei doi participanti la actul de turism, modul de rezolvare a unor situatii inedite, comunicare si schimburi de idei, relatii ce se stabilesc intre prestator (gazda) si beneficiar (oaspete/turist).

Comunitatea civila din mediul rural va raspunde promt comenzii sociale de refacere in mijlocul unui cadru natural nepoluat, echilibrat si benefic. Ineditul produsului turistic rural, conditiile existente, cultura si puritatea oamenilor si locurilor, dublate de ospitalitate, interes, motivatie si aspiratia spre mai bine, vor impune si consacra satul turistic basarabean. Toate acestea vor contribui la dezvoltarea durabila si responsabila a satului, producand inevitabile mutatii care ii vor diminua dependenta de oras.

Localitatile rurale unde se va practica turismul rural, agroturismul, turismul ecologic, vor deveni spatii unde se vor asambla toate elementele de dezvoltare durabila locala. Va apare interesul de imbunatatire a infrastructurii, de constituire a unei vieti spirituale a localitatilor rurale. Se va crea astfel suportul imbunatatirii serviciilor publice. Se va observa ca turismul rural exercita o influenta complexa asupra mediului extern (economic, social, cultural, ambiant ), punandu-si amprenta asupra nivelului general de dezvoltare economica a localitatilor respective. Se vor realiza obiectivele strategice ce au in vedere asigurarea si protejarea factorului uman, dotarile tehnice si conservarea patrimoniului, grupate in trei directii de actiune astfel si anume:

stoparea migratiei populatiei din mediul rural si stimularea revenirii, cel putin partiale, a populatiei din localitatile urbane spre cele rurale;

asigurarea conditiilor de trai si de civilizatie in mediul rural, stimuland stabilirea populatiei active in mediul rural;

conservarea si protectia mediului rural - factor de atractie a populatiei autohtone si a strainilor spre mediul rural;

turismul rural, ecologic si cultural la lansarea produsului sau complementar pe Piata Internationala, va deveni un ambasador cultural - educational, un instrument constant si nu costisitor - de progres social al satului, si anume: continuitatea activitatilor agricole intr-un mediu slab productiv; prevenirea, respectiv decompresarea oraselor de cresterea ratei somajului; dezalienarea societatii urbane - a generatiilor nascute si crescute in blocuri de beton si reluarea contactului acestora cu pamantul; contributia majora la ridicarea gradului general de civilizatie a unei mari categorii de populatie, am in vedere taranii, care sunt mai izolati, mai ales prin ameliorarea conditiilor igienico- sanitare, a comportamentului social si cultivarea gustului estetic.

Turismul rural, agroturismul, ecoturismul si turismul durabil ofera cetatenilor din spatiul rural oportunitati si mecanisme pentru a-si trai viata pe care si-o doresc cu un viitor sigur pentru ei insisi si copiii lor. Dezvoltarea antreprenoriatului rural, inclusiv si a turismului rural, in baza cunostintelor manageriale si tehnologiilor nonpoluante in armonie cu principiile dezvoltarii durabile - cu siguranta va deveni o recolta baneasca pentru locuitorii satelor, asigurandu-le un trai decent si un loc de munca la ei acasa.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.