Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
AGROTURISMUL-UN MOD DE OBTINERE A VENITURILOR SUPLIMENTARE

AGROTURISMUL-UN MOD DE OBTINERE A VENITURILOR SUPLIMENTARE


AGROTURISMUL-UN MOD DE OBTINERE A VENITURILOR SUPLIMENTARE

AGROTURISM A WAY OF OBTAINING ADDITIONAL INCOME

Agroturismul in Romania reprezinta o sansa mai ales pentru localnici care, tinand cont de criza din sectorul agricol, sunt dispusi sa incerce o noua activitate utilizand, pentru cresterea rentabilitatii, infrastructura de care deja dispun.

In afara cazarii propriu-zise, un intreprinzator din acest domeniu poate oferi clientilor sai si alte servicii. In cea mai mare parte a cazurilor, rolul acestor servicii nu este sa creasca castigurile, ci sa fidelizeze clientii.

Agroturismul asigura posibilitatea valorificarii superioare a surplusului din gospodariile taranesti, care de multe ori se degradeaza prin neintrebuintare. Acest lucru este cu atat mai important, cu cat produsele alimentare sunt naturale, realizate fara folosirea pesticidelor, deci, de cea mai buna calitate.Turismul rural este o sursa directa de venituri pentru agricultori. Aportul de venituri complementare obtinute prin diversificarea activitatilor face ca exploatatia sa fie mai rentabila si sa contribuie la realizarea de noi locuri de munca. Exploatatia agricola devine rentabila in momentul in care sunt achitate toate datoriile si imprumuturile.

Valorificarea resurselor locale se face prin vanzarea produselor locale la un pret mai bun, comercializandu-se direct produsele agricole obtinute la ferma. In ultimii ani s-au dezvoltat noi mijloace de prelucrare a produselor agricole din teritoriu si de valorificare si promovare  a acestora asigurand o cat mai buna informare a celor interesati de aceste produse.

Produsele din gospodaria proprie trebuie sa acopere 40% din mesele oferite turistilor. Aceste produse sunt obtinute prin munca gospodarului in gospodaria proprie, turistul avand posibilitatea de a observa cum sunt produse si de a participa efectiv la aceasta productie. Agricultura inseamna atat o folosire a terenului prin ea insasi, cat si exercitarea unei influente puternice asupra activitatilor rurale.

In fiecare gospodarie exista o serie de activitati care asigura familiei veniturile sau alimentele necesare traiului. Unele activitati tin de cultivarea pamantului, altele de cresterea animalelor, altele inseamna servicii prestate catre consateni. Putem vorbi astfel de prelucrarea lemnului, a pieilor sau a lanei, de obtinerea branzeturilor, a tuicii sau a vinului, precum si de cultivarea pomilor fructiferi, a vitei de vie, legumelor, florilor, ciupercilor etc. Cresterea pasarilor este o activitate raspandita, iar speciile crescute sunt foarte diverse: gaini, rate, gaste, prepelite, bibilici, pauni, porumbei, chiar si struti. Vizitatorii vor invata sa potcoveasca, sa teasa la razboi si sa prepare aluatul de paine.

Daca discutam de activitati artizanale atunci trebuie sa punem in prim plan mestesugurile specifice zonelor rurale romanesti. Aceste activitati artizanale pot fi din nou practicate in scop turistic avand ca efect trasmiterea acestor mestesuguri mai departe si stimularea industriei de mestesugarit local.

Se pot adauga, pe baza solicitarilor clientilor si a caracteristicilor locului in care este amplasata gospodaria:

Inchirierea de biciclete, canoe si barci. Este un serviciu care satisface nevoile unor clienti ce doresc sa aiba o experienta deosebita, sa dea vacantei lor un plus de placere, divertisment, varietate si un strop de aventura. Serviciul poate deveni operativ cu o investitie relativ scazuta si fara nici o alta obligatie suplimentara;

Organizarea de excursii calare. Daca ferma nu dispune de un manej propriu, se poate face un contract cu un centru hipic din zona. Se poate aranja cu titularul manejului sa aiba 3-4 persoane care sa insoteasca oaspetii pe post de ghizi;

Organizarea unei zone de sport si atletism. Se poate folosi o pajiste situata in imediata vecinatate a gospodariei pe post de teren de footbal sau de volei. De asemenea, se poate amenaja o zona pentru practicarea tirului cu arcul sau se pot construi, chiar si artizanal, vreo zece piste de minigolf, oferind totodata clientilor cele necesare pentru acest sport;

Organizarea de degustari etno-gastronomice. Daca zona in care se afla gospodaria ofera conditii, are posibilitatea de a degusta vinurile specifice, diferite produse se pot comercializa fie pe loc, fie in magazine specifice. Nu este neaparat necesar ca, pentru a organiza acest serviciu, sa existe un autocar. Deplasarea se poate face cu masinile oaspetilor sau se poate merge pe jos ori cu bicicleta, imbinand astfel latura sportiva cu cea gastronomica;

Vanzarea de produse din propria gospodarie. Clientii prefera autenticitatea produselor naturale, mai ales dupa ce au vazut la fata locului cum se obtin acestea. Adesea, la sfarsitul vacantei ei isi manifesta chiar si dorinta de a cumpara unele produse pentru acasa. Este vorba despre branzeturi, carnati, vin si alte bauturi alcoolice obtinute artizanal, ulei de masline, paste proaspete, dulciuri, biscuiti si miere. De obicei, intreprinzatorul agroturistic vinde produsele la pretul pietei, cu avantajul vanzarii imediate, cu un castig net superior fata de cel obtinut prin vanzarea produselor la angrosistii locali. In concluzie, activitatea este rentabila si de aceea mai multe ferme agroturistice, care nu dispun de spatiile necesare pentru a oferi servicii de cazare si masa, se limiteaza numai la vanzarea de produse din propria gospodarie.

Activitati care evita pericolul plictiselii turistilor. In fiecare gospodarie exista o serie de activitati care asigura familiei veniturile sau alimentele necesare traiului. Unele activitati tin de cultivarea pamantului, altele de cresterea animalelor, altele inseamna servicii prestate catre consateni. Putem vorbi astfel de prelucrarea lemnului, a pieilor sau a lanei, de obtinerea branzeturilor, a tuicii sau a vinului, precum si de cultivarea pomilor fructiferi, a vitei de vie, legumelor, florilor, ciupercilor etc. Cresterea pasarilor este o activitate raspandita, iar speciile crescute sunt foarte diverse: gaini, rate, gaste, prepelite, bibilici, pauni, porumbei, chiar si struti.

Cumparaturile de produse agroalimentare din sat, de la producatori, prezinta un mare interes pentru oaspeti, indiferent de natura produselor. Oaspetii trebuie convinsi ca aceste produse sunt mai bune, mai proaspete, sunt biologice, nu contin coloranti si conservanti. Poate fi asigurata de catre producatori degustarea produselor inainte de cumparare. Astfel, pot fi vandute produse alimentare animale sau vegetale (carne, oua, vin, bauturi) sau produse nealimentare obtinute in ferma respectiva: fire de lana si piese de imbracaminte crosetate, articole de lana, cuverturi, produse artizanale etc.

Pentru mare parte dintre orasenii sositi in gospodariile rurale, multe dintre aspectele vietii locuitorilor sunt inedite. Participarea oaspetilor poate fi in calitate de spectatori, de beneficiari sau chiar de lucratori. Antrenarea orasenilor in activitatile specifice mentionate mai sus da o nota aparte sejurului si prezinta multiple avantaje:

permite o mai buna apropiere si comunicare intre gazda si oaspeti;

asigura gazdei o mana de ajutor (chiar daca simbolica), fapt ce poate fi luat in consideratie la evaluarea serviciilor de plata, fie printr-o diminuare a costurilor, fie printr-o oferta suplimentara de alimente/fructe daruite oaspetilor la plecarea din pensiune;

permite fidelizarea clientilor, prin legaturile sentimentale create. Nu este exclus ca din partea oaspetilor sa apara initiative de colaborare pentru valorificarea produselor pe piata orasului sau pentru publicitate si aducere de noi clienti.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.