Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
Satul turistic romanesc si importanta acestuia in turismul rural

Satul turistic romanesc si importanta acestuia in turismul rural


Satul turistic romanesc si importanta acestuia in turismul rural

Satele turistice sunt acele vetre ale comunitatilor rurale care prin specificul si nota lor particulara se pot constitui in produs turistic rural, fiind pregatite in acelasi timp sa satisfaca o larga paleta de motivatii ale turismului intern si international. Satul turistic romanesc poate contribui la descoperirea tarii noastre, ca posibila destinatie turistica, favorizand astfel interesul fata de Romania ca loc ce ofera o gama larga de experiente, de vacante minunate, dar si ca o oportunitate de afaceri. Romania dispune si se bazeaza pe:

  • gama larga de resurse naturale si culturale;
  • raportul pret - calitate convenabil;
  • trasaturile unice ale tarii noastre: istoria, cultura, oamenii;
  • importante locuri pitoresti, montane;
  • ape minerale si termale, flora si fauna foarte spectaculoase;
  • vechile traditii pastrate pana astazi in multe locuri ale tarii si respectate de catre turisti: muzica, dans, pictura.

Pe langa vacantele combinate: mare - munte, tratament - excursii, in ultimul timp s-au impus, ca mod de petrecere al sejururilor, satele de vacanta, in mediul rural, la ferme, dar si satele turistice, care deconecteaza turistul de la stresul cotidian si il intampina intr-un mediu placut si curat.Satul turistic, mai este definit ca fiind o asezare rurala pitoreasca bine constituita, asezata intr-un mediu nepoluat, pastratoare de traditii si cu un trecut istoric bogat, care pe langa functiile sociale, administrative, economice si culturale, indeplinesc sezonier sau pe tot parcursul anului si functia de primire si gazduire a turistilor pentru petrecerea unui sejur pe o durata nedeterminata.

Un sat turistic trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Satele turistice trebuiesc amplasate intr-un cadru natural, fara surse de poluare, accesibilitate, sa existe resurse turistice bogate cu posibilitatea sa fie valorificate prin desfasurarea unor activitati de vacanta diverse, cum sunt: plimbarile in aer liber, practicarea sporturilor nautice, odihna, excursii, activitati culturale cu posibilitatea participarii turistilor la acestea. Pe langa acestea, mai trebuie asigurat turistilor un grad minim de confort, ce include: apa curenta, canalizare, baie.

Aportul unor factori curativi balneoclimaterici, ca namolurile terapeutice, izvoarele de apa termala si minerala, lacurile sarate, litoralul si existenta anumitor monumente istorice, de arta, a unor vestigii arheologice din anumite zone pot duce la sporirea valorii unui sat turistic si atragerea aici a unui numar cat mai mare de turisti.

Chiar daca timpul a trecut, foarte multe sate au reusit de si-au pastrat traditiile culturale, datinile strabune si, mai ales ospitalitatea specifica fiecarei zone din tara ceea ce este foarte bine, atat pentru turisti, cat si pentru comunitatea locala. Datorita stresului cotidian din mediul urban, oamenii isi doresc sa-si petreaca concediile la tara.

In asezarile rurale romanesti se regaseste puritatea aerului si claritatea apei izvoarelor care vin din muntii Carpati. Ele au fost timp de secole pastratoare ale culturii materiale si spirituale autohtone, cele care au preluat si integrat elemente de cultura, au creat, au inventat, s-au adaptat permanent la conditiile istorice si social economice.

Cadrul national si modul de viata la tara sunt cel mai aproape de de o imagine traditionala, mai mult de atat, satul indiferent de asezarea lui geografica exprima o imagine in care omul este foarte strans legat de natura alcatuita din componente naturale de peisaj jucand un rol foarte inportant in turismul rural romanesc, deoarece asejarile si variatile de peisaj, clima confera locul cel mai de frunte in patrimoniul turistic rural.

Elementele de folclor sunt o varietate de oportunitati de relansare a turismului rural, o bogatie, un adevarat muzeu natural in care sunt conservate obiceiurile si traditiile stravechi.

Turismul rural, nu este practicat doar de persoanele cu venituri mici, ci este si o posibilitate de recreere departe de orasele poluate si de aglomeratia marilor hoteluri si a statiunilor pentru toate persoanele cu orice fel de venit. Acesta, este si o sursa de venit pentru oamenii satelor care primesc si gazduiesc turistii.

Activitatea turistica poate sa rezolve unele dintre problemele economice si de munca in care este implicata populatia rurala. Avantajele care se obtin in urma practicarii turismului rural pot fi de natura economica si de natura socio - culturala. Dintre acestea putem mentiona: stabilizarea populatiei prin ocuparea fortei de munca, crearea de noi locuri de munca, diversificarea modului de utilizare a fortei de munca, promovarea si dezvoltarea serviciilor, atragerea de noi investitii.

Stabilizarea populatiei prin fixarea fortei de munca

Aportul de lichiditati provenite din prestatii turistice pot ajuta la conservarea locurilor de munca in servicii precum comertul, cazarea turistica, transport local, asistenta medicala. Ele pot aduce venituri suplimentare agricultorilor, muncitorilor silvici. Chiar daca conservarea locurilor de munca reprezinta un obiectiv mai putin atragator decat crearea de noi locuri de munca, ea poate contribui la viabilitatea comunitatilor rurale si in special a celor de tip marginal, care nu beneficiaza de efectele de polarizare urbana.

Crearea de noi locuri de munca

Crearea de noi locuri de munca este posibila in conditiile in care implementarea locala a turismului rural este realizata cu succes. In spatiul rural, reusita acestora creaza perspective pentru cazarea turistilor la localnici, ceea ce va duce implicit la amplificarea activitatilor legate de comertul cu produse alimentare, de artizanat, transport, valorificarea patrimoniului local etc.

Diversificarea modului de utilizare a fortei de munca

Marea majoritate a zonelor rurale prezinta o slaba diversitate in modul de utilizare a fortei de munca, ocupata aproape in totalitate in sectorul agricol.

Diversificarea activitatilor intr-un context turistico - economic favorabil poate atrage dupa sine de asemenea stabilizarea populatiei rurale.

Promovarea si dezvoltarea serviciilor

Promovarea si dezvoltarea serviciilor este un aspect esential, cu atat mai mult cu cat numeroase colectivitati rurale sunt lipsite frecvent de absenta unor facilitati de servicii corespunzatoare. Este foarte importanta atragerea si mentinerea clientelei, cat si sporirea acesteia; acest fapt nu se realizeaza de la sine, fiind necesara o politica concentrata a tuturor variabilelor care actioneaza asupra clientelei. La nivelul sarcinilor, se impune ca ele sa dobandeasca disponibilitatea de a oferi servicii de calitate, susceptibile permanent de reinnoire, de adaptare la dinamica rapida a motivatiilor turistului.

In special in cazul asezarilor rurale izolate, care nu au disponibilitatea de a asigura si sustine servicii numeroase, turismul rural poate ajuta la mentinerea viabilitatii lor. Este necesar ca respectivele zone sa dispuna de elemente particulare de atractie turistica, iar fenomenul de circulatie turistica sa fie stimulat si amplificat prin comercializarea adecvata a ofertei turistice.

Promovarea si sustinerea artei populare, a industriei locale de artizanat rurale sunt necesare deoarece ocupa un loc important in patrimonial cultural al fiecarei tari. Turismul rural poate ajuta aceste activitati atat prin recunoasterea importantei lor, cat si prin comercializarea produselor de artizanat.

Atragerea de noi investitii

Turismul rural prezinta avantajul ca actioneaza in sensul deschiderii de noi perspective investitionale. Astfel, turismul inlesneste o punere in contact a oamenilor proveniti din cele mai diverse medii, iar ideile si actiunile, dirijate spre valorificarea superioara a diverselor resurse locale. Intre turistii potentiali ai mediului rural se pot inscrie si oameni de afaceri care au abilitatea de a sesiza mai rapid perspectivele implantarii de noi activitati si perspectivele financiare ale acestora, aspecte care pot fi benefice prin efectele lor pentru comunitatea rurala (locuri de munca, modernizarea infrastructurii si a serviciilor). Evident ca pastrarea unor amintiri placute despre vacantele rurale poate incita oamenii de afaceri la demararea investitiilor in mediul respectiv.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.