Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM


G.S.E.A.S. Calimanesti

ATESTAT PROFESIONAL

TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICAProfil: TEHNICIAN IN TURISM

Cuprins

Capitolul I Introducere

I1 Locatia structurii de primire

I2 Cai de acces

Capitolul II Descrierea structurii de primire

II1 Categorie de confort, numar locuri

II2 Spatiile structurii de primire

Capitolul III  Personalul structurii de primire

III1 Numar personal, categorii de personal

III2 Organigrama structurii de primire

III3 Programul de lucru

Capitolul IV Circulatia turistica

IV1 Grafice cu indicatori (N.T., N.H., G.o%, sezonalitatea turistica)

Capitolul V Concluzii

Capitolul I INTRODUCERE

I1. Locatia structurii de primire (localitate, mediu natural)

Statiunea Baile Olanesti este situata intr-o zona cu mare vocatie balneoturistica de o mare frumusete : Valea Oltului la o altitudine de 450 m ,in centrul unei mici depresiuni intracolinare ,deschisa in sud si inchisa la nord si vest de crestele calcaroase ale muntilor Capatanii .

Este strabatuta de o vale pitoreasca ,inconjurata de bogate paduri de foioase si lipsita de surse de poluare .

Statiunea dispune de un cadru natural odihnitor precum si multiple posibilitati de valorificare in turism: drumetii, vizitarea schiturilor si a manastirilor -locasuri de cultura , civilizatie si rezistenta in fata vitragiilor de orice fel.

SPECIFICUL STATIUNII

Baile Olanesti reprezinta o statiune balneara de interes general ,cu activitate permanenta. Existenta mai multor tipuri de substante minerale terapeutice de natura hidrominerala sunt puse in evidenta prin 30 de izvoare naturale si 6 sonde. Acestea sunt grupate in mai multe tipuri de ape minerale aflate in diferite stadii de mineralizare a sulfului ,utilizate in cura interna ,in tratamentul afectiunilor renale si a cailor urinare , hipatobiliare , ale tubului digestiv si ale altor afectiuni metabolice de nutritie si in cura externa ca tratamente asociate in diverse afectiuni reumatismale si ale sistemului nervos periferic. Pe plan international sunt comparabile cu apele de la Vichy, Ems si Bourboule .

Ceea ce indiviudualizeaza produsul turistic al statiunii este unicitatea pe plan national al unor tratamente pentru desensibilizarea organismului la bolnavii alergici prin injectii cu apa minerala sulfuroasa izotona.

CLIMATUL STATIUNII

Conditiile climatice sunt favorabile desfasurarii activitatii balneare pe tot parcursul anului, precum si a unui bioclimat bine tolerat de oamenii in varsta si de cei cu stari organice accentuate , valorile indicilor stresului climatic fiind scazute.

Temperatura medie anuala inregistreaza valori de 9,2 grade C. Luna cea mai rece este Ianuarie cu o temperatura medie de -2,6 grade C , iar luna cea mai calda este Iulie cu o temperatura medie de de 19,7 grade C. In cosecinta , in statiune iernile sunt friguroase ,iar verile nu prezinta incalziri excesive.

Presiunea atmosferica medie anuala in statiune este de 964,7 milibari.

Forma depresionara a zonei face sa predomine un calm relativ ridicat, umiditatea relativa a aerului avand o medie anuala de 78-79%.

APELE MINERALE

Baile Olanesti ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare , debitul zilnic al acestora, ca si varietatea compozitiei si a concentratiei apelor minerale .

In statiune se gasesc peste 35 surse hidrominerale , atat ca izvoare naturale , cat si ca rezultat al unor foraje . Un numar de 15 izvoare minerale si inca 15 surse hidrominerale sunt necaptate.

Valoarea terapeutica ridicata a substantelor minerale este constanta din timpuri vechi ,verificata si confirmata inca din secolul al XIX-lea prin cercetari de laborator si reprezinta elementul calitativ de atractie a fluxului turistic spre Balie Olanesti .

In anul 1873 apele minerale din Olanesti au fost premiate cu medalia de aur la Expozitia Minerala de la Viena , distincte care au conferit statiunii o recunoastere internationala. In urma studiilor comparative cu alte ape minerale , s-a constatat ca izvorul mineral 24 egaleaza efectele apelor de la Contrexeville,Martigni, Vittel ,Evion , Thonon ;izvoarele minerale 3 si 19 au calitati similare apelor minerale de la Ems , Eaux Bonnes ;izvorul mineral 2 are actiune egala sau chiar superioara apelor de la Aix-les-Bains ,Baden,Weisbaden si Achen;sursa minerala numarul 20 depaseste calitatile celor din Hall ,Sailes de Baum, Dox ,Eaux Bonnes.

Ansamblul proprietatilor fizico-chimice si farmaco-dinamice ale apelor minerale din Olanesti sunt favorabile utilizarii lor in toate formele specifice curelor balneare : cura interna si externa preventiva-terapeutica si recuperatorie in cazul unei game largi de afectiuni

Dupa analizele efectuate de Institutul de balneofizioterapie din Bucuresti apele minerale din Olanesti au fost impartite in urmatoarele categorii:

a) ape pronuntat hipotone cu o mineralizare sub un gram la mie si care fac parte din grupul apelor oligometalice din care fac parte izvoarele 11, 12 si 24.Aceste izvoare sunt similare ca actiune izvoarelor minerale de tip Evion ,Contexeville ,Vittel ,Wildungen ,etc;

b) ape hipotone din care fac parte izvoarele cluoro-sodice ,slab iodurate:izvoarele 8,9,10,13 si 14. Acest tip de izvoare sunt similare ca actiune terapeutica cu izvoarele din Karsbad ,Vichy,Ems,Eaux-Bonnes

c) ape izotone din care fac parte izvoarele iodurate, atermale, bromurate, sulfuroase : izvoarele 3,5,7,15,16,19,30. Acest tip de izvoare ca actiune terapeutica ,sunt similare cu cele din Matecatini ,Kissingen si Vichy;

TRATAMENTUL BALNEAR DE TIP OLANESTI

Terapia cu medicatia moderna a facut ca terapia cu mijloace naturiste, in care un rol important il are balneoclimatoterapia ,sa nu fie folosita la valoarea ei. Reducerea eforturilor fizice duce la instalarea unui sindrom hipokinetic care este insotit frecvent de aparitia unor tulburari cardio vasculare , respiratorii ,digestive , renale, endocrine, nervoase .

Cura balneara este o terapie de excitatie , iar prin reactia pe care o provoaca , regleaza organismul din punct de vedere metabolic si imunologic.

Aplicarea tratamentului balnear se face numai dupa un consult medical , in prescrierea tratamentului, medicul tinand seama de toata patologia bolnavului .

Cura balneara la Olanesti se adreseaza afectiunilor digestive , renale , metabolice , cutanate.

Apele sulfuroase isi gasesc utilizari in urmatoarele afectiuni:

a)     crenoterapia sulfuroasa este indicata in bolile aparatului digestiv si ale glandelor anexe : gastrite si ulcer , afectiuni ale cailor biliare , diabet , guta , obezitate , boli ale aparatului renal , afectiuni dermatologice , intoxicatii cronice cu metale grele ;

b)     bai cu ape sulfuroase , recomandate in boli reumatismale , afectiuni cronice ale sistemului nervos periferic , afectiuni vasculare , afectiuni dermatologice , afectiuni ginecologice cronice;

c)     aerosolterapia cu ape sulfuroase , se rcomanda in : rinosinuzite , faringolaringite , bronsite cronice si ast bronsic;

d)     administrarea parentala a apelor sulfuroase se recomanda in afectiuni dermatologice si afectiuni alergice respiratorii.

e)     tratamente dietetice.

Scurt istoric:

In 1972 , Uniunea Nationala a cooperativelor Agricole de Productie incepe constructia unei unitati de tratament balnear pentru agricultori in Olanesti, unitate care intra in functiune in anul 1975 cu 100 locuri de cazare .In 1986 se incepe extinderea unitatii cu inca 100 de locuri , o cantina , o baza de tratament ,si o centrala termica . Dotarile ulterioare au durat o perioada indelungata , astfel ca intreaga baza materiala intra in functiune completa abia in 1995.

In anul 1992 prin legea 80, cele 13 unitati de tratament balnear existente in Romania sunt transferate in patrimoniul M. M. P. S., implicit si unitatea din Olanesti, iar in anul 2002 se incearca o noua organizare.

I2. Cai de acces (rutier, feroviar)

Hotelul este situat in partea de nord a statiunii , pe o inaltime de teren intr-un cadru natural splendid, in imediata apropiere a izvoarelor minerale.

Locul in care este amplasat hotelul prezinta o serie de avantaje:

a)     cel mai apropriat hotel de grupurile de izvoare;

b)     hotelul cu cea mai pitoreasca asezare , in imediata apropiere gasindu-se paduri de fag si de conifere precum si parcurile statiunii;

c)     in ciuda circulatiei permanente , prin asezare , complexul este o oaza de liniste , ce compenseaza dezavantajul pozitiei excentrice ;

d)     poate fi un punct de plecare pentru drumetiile extrem de relaxante de-a lungul raului Olanesti.


In statiunea Olanesti, si in special la Hotelul "Livadia" se poate ajunge astfel:

pe cale ferata: gara Rm. Valcea pe linia PiatraOlt - Podu Olt cu variante spre Sibiu sau Brasov, apoi ce autobuzul pana la statiune, 20 km distanta.

pe cale rutiera: DN7 (E81) Bucuresti - Rm. Valcea (175 km) + DN 64A pana la statiune; DN 76 Targu Jiu - Rm. Valcea (116 km) + DN 64A Dragasani - Rm Valcea (53 km) + DN 64A Rm Valcea - Baile Olanesti

Capitolul II Descrierea structurii de primire

Constructia hotelului are la subsol depozite , spalatorie , punct termic , iar la nivelul parterului intrarea in hol, holul hotelului , receptia , un bar de zi , o parte din baza de tratament cu proceduri umede , centrala termica si un grup sanitar comun.

La etajul I se afla sala restaurant , cu o capacitate de 180 de locuri , un salon de protocol cu 24 de locuri , bucataria , spatii de depozitare si vestiare pentru personal. Urmeaza 4 etaje de cazare , iar la etajul VI este amplasarea bazei de tratament cu procedurile de electroerapie si o sala polivalenta cu aproape 70 de locuri unde se pot desfasura simpozioane sau sedinte.

La exteriorul cladirii gasim doua parcari , una la vest si una la est pentru aproape 70 de autoturisme.

II1 Categorie de confort, nr. locuri (cazare, restaurare, agrement)

Confortul este o caracteristica importanta si este dat de caracteristicile constructive, calitatea dotarilor si serviciile pe care le ofera. Confortul se manifesta atat la nivelul spatiilor exterioare, cat si al spatiilor de cazare si al spatiilor de folosinta comuna.

Avand in vedere aceste considerente Oficiul de Autorizare si Control in Turism (O.A.C.T.), singura institutie abilitata sa desfasoare activitati de autorizare in domeniul turismului, a clasificat unitatea hoteliera "Livadia" la categoria de confort de 2 stele. Clasificarea are ca scop prioritar protectia turistilor, constituind o forma codificata de prezentare a nivelului de confort si a ofertei de servicii.

Serviciul de cazare cuprinde o oferta de 220 de locuri in spatii de cazare avand urmatoarea structura:

TABEL 1.1

Tip spatiu de cazare

Numar spatii

Numar locuri

Apartament

Camera -2 paturi si dus

Camera -1 pat si dus

TOTAL

Cel de-al doilea serviciu hotelier de baza este prezent prin urmatoarele spatii totalizand un numar de 224 de locuri:

TABEL 1.2

TIP SPATIU

NUMAR DE LOCURI

SALON MARE

SALON DE PROTOCOL

BUFET BAR

TOTAL

II2 Spatiile structurii de primire

Hotelul "Livadia" a fost proiectat cu toate spatiile aferente turismului modern.

Spatiile de cazare din cadrul hotelului Livadia sunt relativ corespunzatoare cu suprafata , dotare , finisaje. Intrarile si holurile sunt spatioase , bine iluminate , lucru care creaza o atmosfera foarte placuta pentru oaspeti si vizitatori.

Spatiile de servire:

salon mare

salon de protocol

bufet bar

Spatiile de servire sunt completate de :

- spatii de productie: -bucatarie calda si rece;

-cofetarie;

- bufet-bar;

-spatii de depozitare: -camara;

-camere frigorifice;

-oficii de inventar;

-spatii anexe pentru: -spalatul veselei,

-spalatul tacamurilor si paharelor;

-spatii anexe pentru: -depozitarea ambalajelor ;

-personal

Baza de tratament

Spatiile destinate efectuarii tratamentului sunt amplasate in doua puncte diferite:la parter si la etajul V. Amplasarea lor dispersat este datorata modului de concepere a constructiei , neluandu-se in seama in planurile de constructie dotarea unitatii cu o baza de tratament proprie . Se afla in faza de proiectare o baza de tratament moderna care va inlocui spatiile existente .

Statutul juridic si evolutia economica:

Comform legii numarul 80 din 1992 , hotelul este in administratia Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si in prezent se fac demersuri pentru trecerea lui in administrarea Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale sub denumirea de Unitate de Tratament Balnear pentru Recuperarea Capacitatii de Munca sub denumirea de UNITATE de TRATAMENT BALNEAR pentru RECUPERAREA CAPACITATII de MUNCA sub tutela MINISTERULUI MUNCII si SOLIDARITATII SOCIALE, avand statutul in faza de proiect.

Capitolul III Personalul structurii de primire

FISA POSTULUI

Fisa postului este un document operational important care prezinta in detaliu toate elementele necesare unui salariat pentru a putea exercita in conditii normale sarcinile postului.

De regula fisa postului cuprinde:

denumirea postului;

obiectivele individuale;

sarcinile

autoritatea;

responsabilitatile;

cerintele specifice referitoare la calitatile, cunostintele, limitele, aptitudinile, deprinderile necesare obiectivelor individuale prevazute pentru postul respectiv;

limitele decizionale;

conditii de munca

perspective profesionale.

Managerul insusi este un exemplu in implicarea lui activa in desfasurarea activitatii unitatii. El incearca delegarea eficienta a fiecarei activitati si anume se incredinteaza fiecare activitate unui subordonat , intr-un cadru si o perioada de timp determinata fixandu-se obiectivul si cu mijloacele rezolvarii.El este constient de rolul sau economic si social in cadrul societatii pe care o conduce.

Recrutarea si selectarea personalului

Actiunea de recrutare se desfasoara in mod continuu si sistematic , fiind necesara inlocuirea celor care pleaca din cadrul unitatii din diferite motive, dar si pentru asigurarea de posturi noi, create prin dezvoltare, in special in ultimii 5-6 ani.

Recrutarea de personal se face fie in interiorul societatii , fie din exterior.

Recrutarea din interior nu presupune o angajare ci doar o schimbare de post fie pe orizontala fie pe verticala (in cazul promovarii).Aici exista avantajul cunoasterii persoanei respective si recrutarea este mai putin costisitoare.

Recrutarea din exterior se face prin anunturi la diverse ziare.

In ambele cazuri exist avantaje ,dar trebuie stiut exact ce se doreste mai mult.Daca este vorba de un post care necesita o pregatire mai complexa se apeleaza, de regula la recrutarea din exterior deoarece se fac economii cu cheltuielile pentru pregatirea personalului , cel care va fi recrutat fiind deja pregatit. In acest caz (al recrutarii din exterior) dezasvantajul cel mai frecvent intalnit este descurajarea angajatilor existenti, reducandu-le sansa de promovare .

Recrutarea de personal se face pe baza unui plan de recrutare a personalului, plan care se refera la prevederea numarului de personal , pe categorii, care sunt necesare societatii intr-o perioada de timp.

In urma publicitatii facute cu privire la existenta unor posturi vacante, apar la sediul societatii mai multi candidati care-si depun cereri de participare la concurs insotite de curriculum vitae.

Urmeaza selectia personalului. Acesta are la baza interviul si acolo unde este necesarproba de lucru.In scopul intervievarii sau testarii candidatilor se formeaza o comisie compusa din directorul unitatii, seful de compartiment in cadrul caruia exista postul si unul din angajatii cu functii de conducere. In timpul inyerviului se urmareste: personalitatea, cunostintele, limbajul si vestimentatia. Intrebarile sunt legate de cerintele postului.

In cazul admiterii , directorul unitatii prezinta oferta postului respectiv si cerintele necesare locului de munca. Documentatia in vederea angajarii se depune la compartimentul resurse umane.

III1. Numar personal, categorii de personal (pe functii, pe compartimente de munca)

Numarul scriptic de personal al hotelului Livadia este de 58 persoane , mult sub necesarul unui hotel economic.

In totalul numarului de salariati aproximativ 11 % reprezinta compartimentul T. E. S. A. , in structura de alimentatie 39 % , iar in cea de compartimentul de cazare 39 % , restul de 11 % fiind reprezentat de personalul tehnic.

In ceea ce priveste structura pe nivele de varsta se remarca o pondere de aproximativ 85 % a salariatilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani , datorita faptului ca vechimea unitatii este redusa , si a politicilor din ultimii ani de incadrare a absolventilor.

Se remarca faptul ca numai 12 % din totalul personalului are studii superioare , nivel mult sub media care se necesita la un hotel de doua stele , calificarea si perfectionarea salariatilor fiind un obiectiv al politicii manageriale.

Comportamentul personalului este o manifestare a politetei avand ca principale reguli salutul , tinuta fizica si vestimentara , conversatia si gestica.

Exista si reguli de baza pe cxare personalul trebuie sa le respecte si anume:

zambetul profesional , cat mai natural posibil;

privirea (intotdeauna interlocutorul trebuie privit in ochi);

respectul fata de client indiferent de rasa , religie ,sex , cultura;

dorinta de a face totul posibil pentru ca turistul sa se simta bine.

Salariatii sunt constienti de faptul ca trebuie sa fie la dispozitia clientului 24 de ore pe zi .Practic programul de functionare este permanent , nu poate fi vorba de zile in care hotelul sa fie inchis , si avand in vedere gradul mare de ocupare , toate zilele saptamanii sunt considerate zile normale.

Programul de lucru este , acolo unde nu poate fi intrerupt (cazare) in ture , iar la restaurant si bar programul se prelungeste pana la plecarea ultimului client , moment in care se trece la pregatirea pentru a doua zi.

III2. Organigrama structurii de primire

Organigrama poate fi definita ca fiind reprezentarea grafica a structurii organizatorice a societatii comerciale sau a unor compartimente ale acesteia.

SEF SALA

 

DIRECTOR

MOTEL

 

MUNCITORI NECALIFICATI 

 


III3. Programul de lucru

Salariatii sunt constienti de faptul ca trebuie sa fie la dispozitia clientului 24 de ore pe zi .Practic programul de functionare este permanent , nu poate fi vorba de zile in care hotelul sa fie inchis , si avand in vedere gradul mare de ocupare , toate zilele saptamanii sunt considerate zile normale.

Programul de lucru este, acolo unde nu poate fi intrerupt (cazare) in ture , iar la restaurant si bar programul se prelungeste pana la plecarea ultimului client , moment in care se trece la pregatirea pentru a doua zi. Turele in receptie sunt de 12 ore (12 / 24 ore) astfel:

- 7 - 19 tura de zi

19- 7 tura de noapte

Dupa tura de noapte receptionerul are 48 de ore liber ( 2 zile ).

Capitolul IV Circulatia turistica

Clientela turistica

este formata cu precadere din persoane adulte si de varsta a- III - a comform formei de turism practicate in cea mai mare proportie - turism de tratament balnear.

- motivatia de baza a deplasarii turistilor in microstatiunea ,, Caciulata" o reprezinta mentinerea si recuperarea sanatatii, prin utilizarea unor factori naturali de cura balneara ( izvoarele minerale ), in cadrul bazei de tratament balnear si sub supravegherea personalului medical de specialitate.

- bazinele cererii turistice pentru cele trei hoteluri le reprezinta marile centre industriale din tara : Bucuresti, Cluj, Constanta, Brasov, Suceava, Iasi, Zonele minere.

totodata , in microstatiune sosesc frecvent si turisti straini

Se urmaresc indicatorii :

NT - numar de turisti ( romani si straini )

NH - numarul de innoptari hoteliere (romani si straini )

Sejurul mediu

Go % - gradul de ocupare al hotelului

Grafic 1  Numar turisti total (N.T.)

Grafic 2 Numar innoptari hoteliere (N.H.)

Grafic 3 Gradul de ocupare (G.o.%)

Grafic 4 Sezonalitatea turistica

IV1.  Preturi practicate in Hotelul "Livadia"

Conform contractelor incheiate cu marii intermediari sau cu agentii de turism, hotelul ,,Livadia" practica urmatoarele tarife pentru:

TURISMUL ORGANIZAT

a)     tarife practicate cu Ministerul Muncii si Casa Nationala de Pensii:

cazare - 250.000 lei/zi/persoana

alimentatie publica - 300.000 lei/zi/persoana

tratament - 80.000 lei/zi/persoana

b)     tarife practicate cu Agentiile de Turism:

- durata sejurului de 10 -12 zile turism de tratament balnear

serviciul de cazare - 350.000 lei

serviciul de restaurare - 350.000 lei

serviciul de tratament - 75.000 lei

- durata sejurului peste 5 zile in cadrul turismului de odihna

serviciul de cazare - 400.000 lei

serviciul de restaurare - 350.000 lei

2. TURISMUL NEORGANIZAT

tarif camera dubla cu TVA - 650.000 lei

tarif camera single cu TVA - 500.000 lei

tarif apartament - 1.000.000 lei

taxa de statiune care se percepe doar turistilor in tranzit, 5% din valoarea camerei, dupa cum urmeaza :

- 32.500 taxa statiune / camera dubla

- 25.000 taxa statiune / camera single

- 50.000 taxa statiune / apartament

Capitolul V Concluzii

Cifrele de mai sus demonstreaza capacitatea manageriala a conducerii hotelului ,,Livadia" care printr-o politica comerciala si mai ales promotionala adecvata reuseste sa realizeze forma de turism complementara - turism de afaceri - in perioada cand cererea pentru turismul balnear - forma de turism de baza practicata in hotel - este in scadere.

Gradul de ocupare este in continua crestere pe parcursul perioadei de referinta. Acelasi lucru se poate spune si despre numarul de turisti.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.