Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Comunicare organizationala

Comunicare organizationala
Comunicare organizationala
Exercitiul 5, pagina 65

Intr-o sedinta oarecare la locul de munca(5-15 persoane), folosind observatia participativa, analizati rolurile de participare si comunicare in cadrul grupului si construiti diagrama de participare. Folosind diagrama, comentati participarea pe ansamblu in cadrul grupului(mobilitatea pe axele de participare a membrilor si intensitatea participarii).

Observatia constituie tehnica principala de investigatie sociologica intrucat ne ofera informatii cu valoare de fapte, care constituie materialul cel mai bogat, divers si nuantat, susceptibil de analize calitative, caracteristice stiintei sociologice.

Rezolvare:

Redactia ziarului Ring, 40 de angajati, cu studii superioare, avand o experienta minima de un an. Media de varsta este de 30 de ani. Programul de lucru se desfasoara intr-un interval cuprins intre 8-10 ore. Angajatii sunt atat femei cat si barbati si au aceeasi nationalitate.

Exemplul la care ma voi opri este cel al sedintei de sumar, un cotidian are programata aceasta sedinta zilnic. In cadrul acestei sedinte se discuta despre subiectele care vor fi abordate in paginile ziarului din ziua urmatoare.

Redactorul sef este cel care organizeaza sedintele de sumar, tot el este cel care aproba aparitia in paginile ziarului articolele propuse de redactori. Tot redactorul sef este cel care are cea mai mare influenta printre angajatii ziarului. Intr-un grup, participarea si comunicarea sunt doi factori care permit acestuia sa-si converteasca energia reziduala in energie disponibila. Intr-o redactie fiecare membru participa la ceea ce inseamna ,,a pune negru pe alb,,, pentru ca participarea reprezinta interactiunea fiecarui angajat cu tinta comuna a grupului, in acest caz redactarea de stiri (informatii, articole) si integrarea acestora in paginile ziarului.

Cum vom vedea mai jos in desenul axei de participare, voi explica rolul fiecarui membru care a luat parte la sedinta de sumar dintr-o data anume din redatia ziarului ring.

Organization Chart

Axa de participare am realizat-o sub forma unei diagrame (are casetute in care sunt trecuti membrii care au luat parte la sedinta).Centru - comportamentul centrului este de natura sa orienteze grupul in cautarea si atingerea tintei comune. In cazul acesta redactorul sef este cel care face propuneri precise despre modul de actiune al membrilor grupului, face un rezumat sau o sinteza a ideilor exprimate. De asemenea mai poate face dupa caz modificari la anumite articole din macheta ziarului.

Emitatorul – poate fi redactorul sef adjunct. Acesta face comentarii asupra opiniilor exprimate de ceilalti sau poate aduce argumente pro si contra.

Receptorul – pot fi redactorii sefi de departamente. Acestia manifesta o atentie din punct de vedere verbal si non-verbal, pun intrebari de clarificare si reformuleaza ideile exprimate de ceilalti.

Satelit – ii putem numi pe cei doi redactori care aspirau la functia de sef departament politic.

Absent – redactorul de la departamentul utile.

Ora la care sedinta incepe de obicei este 12:30. In aceasta sedinta se discuta despre paginile ziarului de a doua zi: fiecare departament vine cu idei, le expune redactorului sef iar acesta isi da consimtamantul impotriva sau pentru. Emitatorul ( in acest caz redactorul sef adjunct) este cel care isi exprima ideile intr-un mod foarte direct, daca ideile noastre sunt bune sau dimpotriva, daca subiectul este unul de actualitate sau unul expirat.

Deoarece la respectiva sedinta au fost doi jurnalisti care se voiau sefi peste departamentul de politica, s-a creat o stare de tensiune. M a jignit-o pe A totul pornind de la o deficienta a relatiei si comportamenului intergrupal, redactorii sefi gresind fata de amandoi pentru ca nu au ales un sef de departament. Toate acestea impreuna cu faptul ca P (redactor utile) a intarziat la sedinta de sumar si nu a avut cine sa raspunda de pagina pentru ca se ocupa singur de realizarea acesteia, au inceput reprosurile, fiecare aruncand vina asupra celuilalt, ridicand tonul unul la celalalt, la un moment dat redactorul sef adjunct s-a ridicat si a plecat. Redactorul de la departamentul monden a incercat sa calmeze spiritele, a propus sa faca o teleconferinta, ceea ce s-a si intamplat. P se afla intr-un caz care era in desfasurare , caz care s-a dovedit ulterior a fi bun de prima pagina. Redactorul de pe social a preluat pagina pe utile din ziua cu pricina, P a venit la ziar cu un articol senzational care l-a ridicat pe scara ierarhica, primind un plus de la redactorii sefi.

Concluzii:

Redactorii sefi de pe departamente au avut un randament de 100%. Redactorii sefi de pe politic au avut o stare de agitare, s-au jignit si nu au facut altceva decat sa sporeasca tensiunea in care se aflau redactorii sefi, au avut un randament de 20%. Redactorul pe utile prin absenta si faptul ca nu a telefonat la redactie a dus la inceperea unui conflict a avut un randament de 5%. Randamentul redactorilor sefi al ziarului a avut un randament de 20% deoarece au plasat problema de la unul la celalalt.

Pentru a nu divulga numele fostilor mei colegi din redactia ziarului ring, am folosit litere mari de tipar pentru numele lor. Trebuie sa mentionez faptul ca in prezent mare parte dintre acestia nu mai lucreaza in respectiva redactie, printre acestia ma numar si eu.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Comunicarea cu sistemele invecinate
“Marele public”
Caracteristicile organizatiei
DINAMICA SENSIBILITATII MIROSULUI
Codificarea contextuala a imaginii publicitare
FUNCTIILE COMUNICARII IN MASA
Ierarhizarea publicurilor
Istoria parfumului in imagini

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu