Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Caracteristicile organizatiei

Caracteristicile organizatiei
Caracteristicile organizatiei

Chiar daca in literatura de specialitate nu exista un consens privind o definire propriu-zisa a organizatiilor, totusi exista anumite semnificatii mai importante care merita mentionate:

a. Organizatia este intodeauna specializata, in sensul ca are o misiune careia ii sunt asociate scopul organizational, respectiv obiectivele organizatiei. Scopul organizational este un scop general si reprezinta insasi ratiunea construirii si existentei organizatiilor.

b. Diferentierea misiunilor si obiectivelor se asociaza cu specializarea tehnica, deoarece comunitatea are nevoie de anumite servicii si produse care sa fie oferite cu competenta, eficacitate si eficienta. Mai mult, organizatia ofera posibilitati de continuare a elaborarii unei cunoasteri si tehnici specializate pe care, ulterior, le converteste in servicii sau produse, perpetuandu-si astfel functionarea prin perfectionare.

c. Organizatia este un grup de oameni intre care se deruleaza interactiuni orientate de obiective relativ comune si specifice. Altfel spus, organizatia este o structura de interactiuni reglementate de reguli formale si informale generatoare de actiuni colective (agregate).


Modelul unei organizatii (rombul lui H. Leavitt, 1972)In concluzie, putem afirma ca organizatia ca sistem are urmatoarele caracteristici

organizatia este un sistem social in care si prin care oamenii interactioneaza (coopereaza) pentru realizarea unor scopuri comune. Altfel spus, organizatia implica o forma distincta de corelare intre oameni si scopuri, cat si intre oameni si structuri (ca parte esentiala, definitorie a sistemelor).

organizatia este un sistem deschis, adaptativ, ale carui procese interne se afla in interrelatie cu mediul. Chiar si pentru sistemele percepute ca fiind inchise trebuie sa se vorbeasca de "grade de permeabilitate" la influentele din mediu.

organizatia este un sistem dinamic, in sensul ca evolutia si viabilitatea sa sunt determinate de modificarile care se produc in cadrul sistemului, in relatiile acestuia cu mediul.

organizatia este, de asemenea, un sistem complex, probabilistic si relativ stabil, deoarece reprezinta o reuniune de componente articulate prin numeroase legaturi, supusa unor factori perturbatori, dar capabila sa-si mentina functionarea in cadrul unor limite care-i definesc maniera de comportare.

organizatia este un sistem autoreglabil si autoorganizabil deoarece are capacitatea sa faca fata diferitelor influente din interior si din exterior, cu ajutorul comunicarii organizationale si a celei specific manageriale (apud D.Iacob, 2002:33-34).

Toate aceste caracteristici ale organizatiei ca sistem contribuie la definirea specificului unei organizatii. Totodata, ele au un impact deosebit asupra elementelor de identitate ale unei organizatii si a modului lor de manifestare.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Organizatia comunicanta si Relatiilor Publice versus relatii cu publicul
Strategii de RELATII PUBLICE
FUNCTIONARUL PUBLIC
Discursul de Marketing
Un model "autohton"
Comunicarea si semiotica
Bariere in comunicarea organizationala Ierarhia rigida Formalizarea accentuata a relatiilor dintre sefi si subalterni face dificila transmiterea ascen
Comunicarea si cultura organizationalaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu