Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Caracteristicile organizatiei

Caracteristicile organizatiei


Caracteristicile organizatiei

Chiar daca in literatura de specialitate nu exista un consens privind o definire propriu-zisa a organizatiilor, totusi exista anumite semnificatii mai importante care merita mentionate:

a. Organizatia este intodeauna specializata, in sensul ca are o misiune careia ii sunt asociate scopul organizational, respectiv obiectivele organizatiei. Scopul organizational este un scop general si reprezinta insasi ratiunea construirii si existentei organizatiilor.

b. Diferentierea misiunilor si obiectivelor se asociaza cu specializarea tehnica, deoarece comunitatea are nevoie de anumite servicii si produse care sa fie oferite cu competenta, eficacitate si eficienta. Mai mult, organizatia ofera posibilitati de continuare a elaborarii unei cunoasteri si tehnici specializate pe care, ulterior, le converteste in servicii sau produse, perpetuandu-si astfel functionarea prin perfectionare.

c. Organizatia este un grup de oameni intre care se deruleaza interactiuni orientate de obiective relativ comune si specifice. Altfel spus, organizatia este o structura de interactiuni reglementate de reguli formale si informale generatoare de actiuni colective (agregate).


Modelul unei organizatii (rombul lui H. Leavitt, 1972)In concluzie, putem afirma ca organizatia ca sistem are urmatoarele caracteristici

organizatia este un sistem social in care si prin care oamenii interactioneaza (coopereaza) pentru realizarea unor scopuri comune. Altfel spus, organizatia implica o forma distincta de corelare intre oameni si scopuri, cat si intre oameni si structuri (ca parte esentiala, definitorie a sistemelor).

organizatia este un sistem deschis, adaptativ, ale carui procese interne se afla in interrelatie cu mediul. Chiar si pentru sistemele percepute ca fiind inchise trebuie sa se vorbeasca de "grade de permeabilitate" la influentele din mediu.

organizatia este un sistem dinamic, in sensul ca evolutia si viabilitatea sa sunt determinate de modificarile care se produc in cadrul sistemului, in relatiile acestuia cu mediul.

organizatia este, de asemenea, un sistem complex, probabilistic si relativ stabil, deoarece reprezinta o reuniune de componente articulate prin numeroase legaturi, supusa unor factori perturbatori, dar capabila sa-si mentina functionarea in cadrul unor limite care-i definesc maniera de comportare.

organizatia este un sistem autoreglabil si autoorganizabil deoarece are capacitatea sa faca fata diferitelor influente din interior si din exterior, cu ajutorul comunicarii organizationale si a celei specific manageriale (apud D.Iacob, 2002:33-34).

Toate aceste caracteristici ale organizatiei ca sistem contribuie la definirea specificului unei organizatii. Totodata, ele au un impact deosebit asupra elementelor de identitate ale unei organizatii si a modului lor de manifestare.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.