Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Organizatia comunicanta si Relatiilor Publice versus relatii cu publicul

Organizatia comunicanta si Relatiilor Publice versus relatii cu publicul


Organizatia comunicanta si Relatiilor Publice versus relatii cu publicul

In prezent, comunicarea si informatiile reprezinta principalele surse si dimensiuni ale existentei fiecaruia dintre noi, dar si a existentei si functionarii eficiente a oricarei organizatii sanatoase.

Pentru a-si realiza scopul organizational in functie de stabilirea unor obiective realiste si pentru a-si asigura o functionalitate eficienta bazata pe integrare tuturor elementelor de identitate esentiale, in vederea obtinerii unor performante, orice organizatie trebuie sa-si organizeze fluxurile comunicationale si procesele de comunicare atat cu mediul intern, cat si cu mediul extern. Aceasta organizare se bazeaza, in esenta, pe proiectarea comunicarii organizationale.  Astfel, pentru a putea fi caracterizata drept organizata, comunicarea organizationala trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici:

sa fie orientata spre finalitate, adica sa reflecte un plan general si obiectivele asumate de organizatie;

sa fie multidirectionala (verticala - de sus in jos, de jos in sus - sau orizontala) ;

sa fie instrumentala, adica sa se sprijine pe o varietate de suporturi in functie de obiectiv ;

sa fie adaptativa, adica sa foloseasca sistemele de informare specifice fiecarui sector de activitate si sa concorde cu cultura organizationala promovata ;

sa fie flexibila, adica sa integreze comunicarea informala si sa creeze structurile care sa o favorizeze (apud D.Iacob, 2002:94).Toate aceste caracteristici ale comunicarii organizationale se rasfrang fie asupra relatiilor cu publicul, fie asupra Relatiilor Publice practicate de o organizatie. Din aceasta perspectiva, relatiile cu publicul asigura autoorganizarea, adica capacitatea organizatiei de a reface echilibrul comportamentelor sale in raport cu perturbatiile ivite in interactiunile cu mediul (intern sau extern), pe cand Relatiilor Publice determina autoinstruirea, care reflecta capacitatea organizatiei de a folosi experientele anterioare pentru optimizarea propriei activitati.

In acest perimetru, al comportamentelor organizatiei si a legaturilor dintre ele, Relatiilor Publice se remarca ca fiind un proces extrem de complex ce vizeaza realizarea si mentinerea structuralitatii optime a organizatiei, precum si observarea permanenta a "invelisului" organizational, a granitelor dintre organizatie si mediu, garantandu-se starea deschisa si activa a intrarilor si iesirilor. La randul lor, din punct de vedere managerial, relatiile cu publicul gestioneaza functionarea granitelor organizatiei, cu scopul de a asigura permanenta feed-back-ului, a conexiunii dintre iesiri si intrari, precum si potentialului de adaptare a organizatiilor la noile influente si noile solicitari ale mediului extern.

Cu alte cuvinte, relatiile cu publicul sunt responsabile de "stapanirea activa a mediului", pe cand Relatiilor Publice contribuie la "construirea identitatii de sine" a organizatiei, ambele obiective reprezentand indicatori de adaptabilitate sau criterii de apreciere a sanatatii organizationale.

Instrumentul managerial strategic pe care il folosesc atat relatiile publice, cat si relatiile cu publicul pentru a-si indeplini aceste obiective este insasi comunicarea, ca expresie a flexibilitatii si eficientei organizationale. Aceasta insa va avea impact asupra acestor obiective numai daca efortul Relatiilor Publice si cel al relatiilor cu publicul va raspunde la cea de-a doua intrebare din modelul lui H.D. Lasswell - "Cui comunica o organizatie

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.