Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Bariere in comunicarea organizationala Ierarhia rigida Formalizarea accentuata a relatiilor dintre sefi si subalterni face dificila transmiterea ascendenta a informatiei

Bariere in comunicarea organizationala Ierarhia rigida Formalizarea accentuata a relatiilor dintre sefi si subalterni face dificila transmiterea ascendenta a informatiei


Bariere in comunicarea organizationala

Ierarhia rigida

Formalizarea accentuata a relatiilor dintre sefi si subalterni face dificila transmiterea ascendenta a informatiei. Cu cat relatiile ierarhice sunt mai formalizate cu atat angajatii sunt mai reticenti in a comunica sefilor lor problemele si rezultatele negative, propunerile de imbunatatire si ideile personale, fie ele si valoroase.

Numarul mare de niveluri ierarhice

Cu cat informatia este transmisa succesiv printr-un numar mai mare de verigi cu atat se multiplica fenomenele de filtrare informationala:

- omisiuni,

- distorsiuni,

- se incetineste fluxul informational.

Specializare accentuata

Fiecare domeniu al cunoasterii are un limbaj specific. Este posibil ca intre limbajele diferitelor domenii sa existe diferente atat de mari incat specialisti cu pregatire diferita sa nu se poata intelege intre ei. Implicit, intre departamentele functionale ale unei organizatii pot aparea dificultati de comunicare.Distante fizice mari intre departamente

Distantele mari sunt piedici obiective pentru comunicarea directa, fata-in-fata. Acest tip de comunicare se reduce drastic odata cu cresterea distantei fizice. Costurile comunicarii de orice tip cresc odata cu distanta.

Distantele fizice mari creeaza presiuni pentru descentralizare, situatie in care frecventa comunicarii scade.

Neincredere reciproca intre sefi si subalterni

Neincrederea subalternilor in seful lor saraceste comunicarea de jos in sus. Superiorul va obtine aceeasi informatie cu pretul unui efort mai mare, iar sarcinile si cerintele pe care le impune subordonatilor sunt primite cu suspiciune de acestia. Se creeaza o ruptura intre comunicarea formala si cea informala si exista conditii de aparitie a zvonurilor.

Conflicte intre membrii organizatiei

Tensiunile din relatiile personale dintre membrii organizatiei se transfera invariabil in relatiile de serviciu. Efectele - subminarea spiritului de echipa sau manifestarile de ostilitate care pot ajunge pana la boicot - se repercuteaza asupra activitatii organizatiei.

Stresul

Stresul diminueaza receptivitatea la mesaje, si genereaza tensiuni emotionale in relatiile dintre membrii organizatiei - o alta bariera in comunicare. Pe fondul unui stres general creste probabilitatea reactiilor de panica si a conflictelor.

Identificati barierele existente in organizatia Dvs.

Cum ati putea sa le diminuati?

Bariere:

Modalitati de diminuare:

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.