Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Definitia relatiilor publice

Definitia relatiilor publice


Definitia relatiilor publice.

Relatiile publice au fost definite in mai multe feluri de cercetatori si de diferitele organizatii profesionale de relatii publice. Vom retine, dintre numeroasele definiti, pe urmatoarele; " Relatiile publice reprezinta o activitate de conducere cu caracter permanent si organizat, prin intermediul careia o intreprindere sau un organism privat sau public cauta sa obtina si sa mentina intelegerea, simpatia si concursul celor cu care are sau ar putea avea de-a face; in acest scop, ea va trebui sa analizeze starea opiniei in ceea ce o priveste, sa-si adapteze pe cat posibil comportamentul si, prin practica unei largi informari, sa obtina o cooperare mai eficienta, care sa tina cont efectiv de interese comune " ( Asociatia Internationala a Relatiilor Publice ) . - vezi Bernard Dagenais , 2002, pag . 55 .

" Relatiile publice reprezinta o functie de conducere, de gestiune si de comunicare, cu caracter permanent, gratie careia un organism public sau privat vizeaza stabilirea, mentinerea si promovarea unor relatii de incredere, fondate pe cunoasterea si intelegerea mutuala dintre acest organism si publicurile sale interne si externe, tinand cont de drepturile, nevoile si atitudinile lor, totul conform interesului publicului" (definitie propusa de Societatea Relationistilor din Quebec < SQR > ) - vezi Bernard Dagenais , 2002 , pag . 55 .Din continutul acestor definiti se desprind urmatoarele elemente principale:

- o activitate de conducere: relatiile publice trebuie sa fie considerate functie a conduceri, la fel ca si celelalte, in toata amplitudinea lor. Ca functie de gestiune, relatiile publice trebuie sa fie asociate tuturor etapelor de luare a deciziei. Inainte de a se lua o decizie, relatiile publice, trebuie sa dea raspuns la o serie de intrebari ca: cat va costa decizia ?, daca sunt resursele necesare ?, daca merita sa se faca investitia ?, daca decizia este oportuna ?, va fi bine primita decizia, produsul sau serviciul respectiv de catre public ?, este oportun sau nu pentru a face cunoscuta decizia ? etc. In ansamblu, trebuie gestionata problema sau miza prin comunicare, nu trebuie doar facuta cunoscuta decizia luata .

- o activitate cu caracter permanent si organizat: relatiile publice construiesc si imbraca personalitatea unei intreprinderi , organizati sau institutii sau persoane. Adesea, aceasta imagine serveste drept fundal pentru noile provocari. Acest lucru nu se face ocazional, sporadic. Este nevoie de continuitate. Relatiile publice nu trebuie sa constituie o sarcina temporala incredintata catorva persoane, pentru a rezolva o problema dificila, ci o sarcina permanenta a unui serviciu permanent.

- o activitate in slujba organizatiei: relatiile publice sunt inainte de toate activitati in slujba unei organizati, si nu in cea a publicului. Ele trebuie sa-i asigure dezvoltarea economica, sociala sau de orice fel, in functie de caracterul organizatiei. Relatiile publice sunt un instrument de gestiune atat pentru institutiile private, cat si pentru cele publice, pentru o natiune, o colectivitate, un grup mare sau o persoana. Se pun in valoare acele elemente care ii vor putea fi favorabile organizatiei .

- o activitate pentru a crea un curent de simpatie: scopul prim al activitati de relatii publice este de a crea legaturi de simpatie cu publicurile sale. Ceea ce inseamna ca se pune problema de a lucra cu elemente ce nu sunt palpabile, ci difuze si simbolice. Cum se poate crea simpatia ?. Simpatia se exprima prin comportamente tangibile: fidelitatea de o marca, de un magazin, un produs. Imaginea pozitiva care rezulta de aici se masoara prin sondaje. Aceste sunt expresii palpabile. Fiecare eveniment organizat, fiecare initiativa luata are drept scop crearea lenta a unei retele stranse de prietenie, astfel incat sa se construiasca un capital de simpatie, vizibilitate si notorietate, care va putea fi utilizat la momentul potrivit. Pentru a crea aceasta retea, trebuie atrasa atentia asupra existentei organizatiei, trebuie informate si influentate publicurile, trebuie aparate interesele firmei si, totodata onorate cererile jurnalistilor, care sunt principalele legaturi prin care se transmit valorile si preocuparile organizatiei .

- o activitate prin care se gestioneaza provocarile la adresa intreprinderi, organizatiei sau a unei institutii: relatiile publice servesc pe langa crearea unei imagini si la gestionarea problemelor, provocarilor,produselor si serviciilor organizatiei. Relatiile publice in acest context servesc finalitati pe termen scurt si lung. Viteza lor de reactie pe termen scurt poate impiedica degradarea imagini pe termen lung, de exemplu.

- relatiile publice constituie si o activitate pe langa diferite categorii de public: relatiile publice ajuta la stabilirea de legaturi, la mentinerea cailor de comunicare, de acceptare si de cooperare dintr-o organizatie si publicurile sale, la crearea unui climat de simpatie. Pentru a defini categoriile de public ale unei intreprinderi , organizatii sau institutii acestea trebuie :

- identificate: si anume, publicurile interne ( muncitori, functionari, angajati, reprezentanti, cadre etc. ), cat si publicurile externe ( consumatori, lideri de opinie, puteri publice, marele public, celelalte organizatii, mass-media, furnizori etc. )

- satisfacute: desi relatiile publice sunt in serviciul unei organizatii, ele trebuie mai intai de toate sa vizeze satisfacerea clientului. Nu este vorba de impunerea vointei intreprinderi, organizatiei sau a institutiei in fata clientului, ci de certitudinea ca organizatia isi intelege publicul, se adapteaza in functie de el si-l serveste bine . Daca nu , mai devreme sau mai tarziu, si-l va pierde .

- convins: relatiile publice cauta adeziunea publicului pentru a-i obtine intelegerea, simpatia si participarea. Relatiile publice pentru a realiza acest lucru trebuie sa realizeze doua obiective, si anume: a) sa faca cunoscuta actiunea organizatiei, iar b) sa faca inteleasa actiunea, pentru a obtine reactii favorabile.

- relatiile publice constituite o practica de informare: toate activitatile de relatii publice se articuleaza in jurul informatiei: culegerea, analiza, punerea ei intr-o anumita forma, circulatia si evaluarea ei. Organizatia trebuie sa se asigure ca pune in circulatie informatii ce corespund imaginii pe care vrea sa o dea despre ea insasi,ele avand o rezonanta anume pentru publicurile pe care vrea sa le atraga. Pentru a face aceasta , trebuie sa stapaneasca bine practica informarii, in toate dimensiunile sale, adica, sa stie sa construiasca politici de comunicare, sa pregateasca si sa realizez planuri de comunicare si sa execute aceste planuri printr-o multitudine de tehnici de comunicare . 

- relatiile publice se constituie intr-o activitate ce urmareste realizarea unui interes : relatiile publice urmaresc interesul comun al organizatiilor si al publicului sau. Fara interesul comun publicul se va indeparta de organizatie. De aici decurge responsabilitatea managementului oricarei firme, organizatii sau institutiile de a se afla in slujba publicului. Exemplu: Daca firma nu se preocupa de calitatea si securitatea produselor pe care le pune pe piata, oamenii legii, organizatiile non-guvernamentale / grupurile de presiune si de aparare a intereselor publice vor reactiona. Relatiile publice trebuie practicate cu o etica riguroasa, pentru a nu insela publicul pe care il serveste. Activitatile de relatii publice pot - direct sau indirect - sa aduca profit si organizatiilor si publicurilor in general. 

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.