Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Relatia omului cu lumea noilor tehnologii

Relatia omului cu lumea noilor tehnologii
Relatia omului cu lumea noilor tehnologii

Este necesar sa scoatem in evidenta posibilitatea de care dispunem, aceea de a intra in obiectul tehnic pentru a regasi acolo „realitatea umana” al carui purtator se face. „Relatia omului cu natura, in loc sa fie doar traita practicata la modul obscur, capata un statut de stabilitate, de consistenta, care o transforma intr-o realitate avand propriile legi si o permanenta ordonata. Activitatea tehnica, edificand lumea obiectelor tehnice si generalizand medierea obiectiva intre om si natura, leaga omul de natura conform unei conexiuni mult mai bogate si mai bine definite decat cea a reactiei specifice de munca colectiva. O convertibilitate a umanului in natural si a naturalului in uman se instituie prin intermediul schematismului tehnic”[1]. Intr-un astfel de caz, noi „locuim” obiectul, ne aflam, fata de el, intr-o relatie de intrupare; asta se intampla, atunci cand purtam ochelari sau conducem un automobil. Instrumentul este, ca sa zicem asa, o prelungire a noastra, o extensie a corpului propriu. Este relativ transparent (nu-mi vad ochelarii, dar vad prin ochelari). Si totusi perceptia mea asupra lumii - in raport cu perceptia mea naturala - va fi radical modificata: va fi totodata redusa si amplificata. Relatia de intrupare este relativ simpla si primitiva. Ea risca pur si simplu, in virtutea cvasi-transparentei instrumentului, sa fie uitata, adica sa fie considerata naturala. „Eul” subiectului este parte integranta a masinii. Aceasta situatie nu are loc fara a aminti fenomenele de „imersiune” in retelele multimedia. Utilizatorul uita de instrumentele care-i permit explorarea. Acestea au devenit parte integranta din fiinta exploratoare, care nu este atat de „afundata” in micro-lumea virtuala pe care o descopera, pe cat este in instrumentele ce-i fac posibila explorarea.

Dar, fata de obiectul tehnic, omul poate adopta o pozitie diferita pentru ca acest obiect tehnic il obliga sa-si transforme relatia cu lumea. Poate, cum subintelege Simondon, sa se detaseze de realitatea umana cristalizata in obiectul tehnic si sa se distanteze de ea. Instrumentul devine exterior, fiind in acelasi timp legat de lume. Privirea, se opreste asupra instrumentului, dar nu-l traverseaza. Obiectul tehnic ni se prezinta, asadar, drept ceva de descifrat. Intram intr-o relatie „hermeneutica” cu el. Este ceea ce se intampla atunci cand vedem liniile unui program aparand pe ecranul unui minicomputer.
Instrumentul se transforma in altceva. Se prezinta nu ca o prelungire a trupului, ci ca o prelungire a limbajului; adica, de fapt, ca un text.

In fine, vorbind despre „lumea obiectelor tehnice”, Simondon evoca o alta pozitionare posibila a omului fata de tehnica. Omul nu se mai afla in fata unui instrument, ci in fata unei lumi de instrumente. In acest caz, tehnologiile utilizate nu mai sunt o prelungire a trupului sau a limbajului, ca in primele pozitionari, dar formeaza o „lume proprie”, aparte, in care evolueaza omul. Avem deci de-a face cu o relatie de „arriere-plan”. Asta se intampla mai ales atunci cand omul evolueaza intr-un mediu tehnic cum ar fi o cabina sau un laborator, dotate cu aparate electronice, un atelier sau chiar un studio de inregistrari. Este evident ca, in anumite cazuri, navigatorii pe Net sunt pusi in aceasta situatie. Computerul, software-ul de explorare si lumea pe care o exploreaza formeaza acest „arriere-plan”, numit si „virtual”, cu care se confrunta cu totii.

Studiile asupra folosirii tehnologiilor de comunicare vor fi deci nevoite sa-si puna intrebari cu privire la pozitionarea adoptata implicit de cutare sau cutare categorie de utilizatori, fara a uita posibilitatile de a trece de la o pozitionare la alta, in cursul utilizarii.G. Simondon, Du mode d'existence des objets techniques, Aubier, 1989, pag. 245.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Nasuri de creatie
Religie si Societate
Comunicarea formala Mecanismele si structurile comunicarii formale sunt create odata cu structura organizatiei
COMUNICAREA IN ROMANIA
Natura imaginii si relatia de reprezentare
FUNCTIILE COMUNICARII IN MASA
Comunicarea interna: componenta “managementul calitatii”
Ierarhizarea publicurilor

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu