Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Stilul de comunicare orb

Stilul de comunicare orb


Stilul de comunicare orb

Persoanele care se incadreaza in categoria comunicatorilor "orbi" au o mare incredere in fortele proprii (uneori chiar prea mare) si de aceea nu se tem sa-si exprime parerile, punctele de vedere sau nevoile. Ca rezultat al acestui mod de a fi, se poate sti mai tot timpul care este pozitia lor referitor la o problema, ori situatie, in consecinta este usor de dedus care va fi reactia ulterioara a acestui gen de persoane.

Comunicatorii "orbi" nu cauta feedback-ul - idei sau opinii - din partea nimanui, pentru simplul fapt ca simt ca nu au nevoie de el, ei au tendinta de a fi uneori chiar prea sinceri, prea directi cu persoanele cu care se confrunta sau fata de care au anumite probleme de rezolvat. Deseori, ei spun oricand si oricui "verde-n fata" parerea proprie, chiar si atunci cand sfatul lor nu este cautat sau dorit. Repede observa si constata cu voce tare cum trebuie facute anumite lucruri sau unde s-a gresit. Aceasta pozitie este insa clar favorabila doar partii de indeplinire a indatoririlor, fiind neglijat complet aspectul realizarii unei bune politici de personal.Uneori comunicatorii "orbi" utilizeaza calea cea mai greoaie de rezolvare a unei anumite probleme, ba chiar mai mult decat atat, nu accepta ca exista si o alta varianta. Nu vor sa observe ca solutia lor implica un volum de munca si un efort mult mai mare decat ar fi necesar, daca s-ar lua in considerare si alte solutii, aplicate deja in alte situatii similare sau de altii.

In cazul in care, la un moment dat vor gandi: "daca vreau ca treaba sa iasa bine, trebuie sa o fac eu singur!' fara a se gandi ca in "orbirea" lor pot gresi, se vor afla in situatii dificile care pot cauza pierderi importante pentru organizatie.

Managerii "orbi'

Managerii cu un stil orb de conducere cred ca un manager bun stie mai multe despre munca angajatilor decat acestia insisi, cred ca angajatii vor da tot ce au mai bun numai daca sunt bine supravegheati. De aceea, le este foarte greu sa delege responsabilitati si vor ca angajatii sa-si indeplineasca sarcinile, dar numai conform indicatiilor lor.

Managerii cu un astfel de stil de stil de conducere pot fi foarte exigenti si critici cu angajatii lor, nu le tolereaza greselile sau nereusitele. Desi pot fi instructori buni, angajatii lor nu se vor dezvolta normal din punct de vedere profesional si se va ajunge la situatia de a nu fi nimeni pregatit pentru a-i inlocui.

Acest tip de manager va fi, pe cat de sincer si de direct cu angajatii, pe atat de dezinteresat de parerile acestora, deci de receptarea feedback-ului din partea acestora, din urmatoarele motive:

Ei cred ca stiu mult mai multe decat angajatii lor, deci nu are rost sa-i consulte pe acestia, tratandu-i cu fermitate si impersonal;

A cere si opinia angajatilor relativ la o anumita problema, ar putea incuraja angajatii sa interactioneze cu seful lor intr-un mod prea personal.

O alta deficienta a acestui stil de management este ca unii angajati care vor vedea in mod repetat ca ideile lor sunt ignorate, nu se vor mai integra corespunzator in firma, pentru ca isi vor pierde interesul.

Asemenea persoane au tendinta de a fi deosebit de autoritare pentru a-si putea acoperi insecuritatea si incertitudinile proprii sub aceasta masca a autoritatii. De aceea, acest tip de manager, aproape periculosi, mai este numit si tipul managerului "orb' neurotic.

Cand aduce angajatilor sai o critica inconsistenta, aceasta degenereaza in atacuri verbale directe la persoana, insotite si de o manie necontrolata, patologica, iar cand descopera o greseala, fie ea cat de mica la un angajat o prezinta exagerat de negativ. Un astfel de superior este foarte greu de multumit, iar efectul se vede in rezultate.

Angajatii "orbi'

De obicei, angajatii de acest fel sunt muncitori, productivi si apreciati pentru cunostintele si indemanarea lor, iar managerii stiu ca se pot baza pe un astfel de angajat, care duce o anumita sarcina la bun sfarsit.

In acelasi timp, acesti angajati nutresc de multe ori sentimentul ca ideile lor sunt cu mult mai bune decat cele ale sefului, si, de aceea, au probleme in acceptarea observatiilor, criticilor si sugestiilor din partea acestuia.

Asemenea angajati sunt opusul angajatilor inchisi, care sunt ascultatori, nu au nimic de adaugat sau de obiectat in cadrul unor discutii cu superiorii, dar pot fi si un factor stimulativ pentru gandirea in grup, desi sunt mult prea greu de stapanit in cadrul acestor intalniri.

Caracteristicile persoanelor care apartin stilului de comunicare orb

In ceea ce priveste calitatile persoanelor care apartin stilului de comunicare orb, putem afirma despre acestia ca:

Sunt constienti si nu manifesta dubii fata de ceea ce doresc sau fata de nevoile pe care vor sa le exprime;

De obicei loiali, sunt persoane bine organizate si ca atare sunt perceputi ca perfectionisti;

Isi ofera sprijinul si ajutorul acelora care doresc sa-si imbunatateasca caracteristicile profesionale, sa se perfectioneze, doar atata vreme cat acest ajutor este apreciat.

Cu privire la defectele care dau punctele slabe ale "orbilor', cele mai frecvent intalnite se refera la:

O incapacitate de delegare efectiva;

Demonstreaza de cele mai multe ori o nerabdare si o impacienta, insistand asupra solutiei proprii, considerata a fi mai buna;

Inflexibilitate in acceptarea greselilor comise de altii si, in consecinta, pedepsind acele erori;

Ofera sfaturi fie ca sunt sau nu cerute si prefera sa detina controlul mai tot timpul, sa ia singuri deciziile, impiedicand astfel creativitatea altora;

Cel mai adesea sunt slabi ascultatori, criticand dur alte opinii.

Acoperind spatiul analizei interne, se va trece la cel al analizei externe, in care se cauta punerea in valoare a oportunitatilor - oferite de evidentierea punctelor tari, dar in acelasi timp evitarea amenintarilor reprezentate de cele mai multe ori de accentuarea punctelor slabe, a defectelor persoanelor care utilizeaza stilul "orb' de comunicare.

In ceea ce priveste imbunatatirea comunicarii cu un manager "orb', putem recomanda utilizarea anumitor strategii:

Acceptarea criticilor fondate si a observatiilor pentru a le putea folosi la nevoie sau chiar a invata din ele;

Rezolvarea proiectelor la timp, intocmirea corecta a materialelor utilizand surse corespunzatoare si respectand instructiunile;

Asteptarea si oferirea loialitatii;

Adaptarea la situatii extreme venite uneori din partea unui sef "orb", de la care se pot astepta atacuri directe asupra ego-ului angajatului care, la limita, poate sa evite conflictul, incercand sa se mimeze neintelegerea momentului.

Cu privire la angajatii "orbi' pot fi folosite cateva metode de imbunatatire a comunicarii:

Utilizarea aptitudinilor acestora, a priceperilor si cunostintelor in cresterea productivitatii;

Implicarea in coordonarea unor proiecte, dar cu mentinerea controlului acestora;

Dezvoltarea spiritului de echipa si a castigului colectiv;

Combaterea atitudinii negative pe care in general o manifesta fata de superiori - in special fata de cei de sex feminin - desi sunt capabili sa respecte pe cei care detin puterea.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.