Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » copii
Ce este dizabilitatea?

Ce este dizabilitatea?
Ce este dizabilitatea? Putini ar sti sa raspunda.

Un lucru e cert: cand auzim din intamplare acest cuvant ne gandim la o persoana total izolata de societate, careia nu i se permite sa traiasca decat intre patru pereti. Nimeni nu se gandeste la acesti copii, acesti oameni care sufera, nu pentru ca au un handicap, ci pentru ca societatea in care traiesc nu le ofera posibilitatea sa se exprime.

Copilul cu dizabilitati trebuie considerat ca facand parte din societate. Nu putem sa-l ascundem, nu are nevoie de mila noastra, ci de sprijinul nostru, permitandu-i sa traiasca alaturi de ceilalti copii, ca parte integranta a comunitatii.

Persoanele cu dizabilitati din Romania constitutie o categorie dezavantajata a Romaniei, in special cei ce locuiesc in mediul rural sau sunt institutionalizati. Prezenta handicapului, starea materiala precara ( in cele mai multe cazuri) , izolarea psihologica determinate de statutul de persoana exclusa, lipsa unor servicii alternative adresate acestora, dificultatea accesului la informatiile in domeniu, accesul defectuos la serviciile medicale de calitate prezinta dificultati suplimentare pentru aceasta categorie de persoane.

Atitudinea pozitiva zilnica a adultului fata de copilul cu dizabilitati il poate ajuta efectiv in dezvoltarea capacitatilor de comunicare Copilul va comunica mai usor daca doreste sa o faca , daca doreste sa exprime lucrurile pe care le traieste. Folosind eficient capacitatile noastre de comunicare, vom putea stimula modul de comunicare al copilului. Este foarte important ca un copil cu dizabilitati sa fie ajutat sa devina cat mai independent posibil in toate actiunile pe care le intreprinde.Copiii au nevoie de foarte multa protectie. Se spune ca modul in care te porti cu copiii arata adevarata fata a omului.

Avand castigate cat mai multe deprinderi din aceasta arie de dezvoltare, copilul cu dizabilitati are sanse reale de a fi acceptat/integrat in viata sociala a comunitatii din care face parte, pe de o parte, si pe de alta parte, o comunitate permisiva, in ceea ce priveste aceasta categorie de copii da dovada de responsabilitate, acceptare si omenie.

In mare masura, copilul cu dizabilitati, intampina mari dificultati in ceea ce priveste autonomia personala, fapt care duce la dependenta totala fata de adulti.

Ca sa obtina independenta in activitatile uzuale zilnice, copiii au nevoie de autonomie personala in sensul satisfacerii unor cerinte elementare cum ar fi: imbracatul, dezbracatul, asezarea hainelor in cuier, igiena mainilor, a nasului, a corpului in general, servirea mesei, pastrarea igienei in locul in care-si desfasoara activitatea, pastrarea igienei hainelor, a incaltamintei, pastrarea curateniei si a ordinii, la coltul cu jucarii, la coltul rechizite.

Necesitatea formarii deprinderilor de autonomie personala la copii este evidenta inca din primii ani de viata pentru a se putea adapta mediului extern social si pentru a putea fi integrati intr-un grup.

Copilul cu dizabilitati nu reprezinta un final de drum, ci este doar inceputul unei mari provocari: aceea de a acorda copilului drepturile fundamentale, de a-i recunoaste si accepta posibilitatile, dar si limitele, de a-i oferi sanse de integrare.

Copilul cu dizabilitati reprezinta doar o alta individualitate si trebuie abordat tocmai din aceasta perspectiva.

Putem preciza cateva dintre caracteristicile copiilor cu dizabilitati:

dificultati ale mobilitatii fizice generale;

incapacitatea de autoingrijire si dificultati de autoservire;

dificultati majore in formarea constiintei de sine si in relationarea cu cei din jur;

Elevii cu dizabilitati sunt expusi unui anumit risc, in special in mediul academic. Se stie ca, in mod proportional, aproape de doua ori mai multi elevi cu dizabilitati renunta la scoala.

In  clasa, elevii cu dizabilitati se confrunta cu mai multe probleme decat

colegii lor fara dizabilitati.

De exemplu, copiii cu tulburari de atentie au probleme de disciplinare, note mici sau incapacitatea de a-si implini sarcinile

Copiii cu tulburari emotionale si/sau comportamentale sunt predispusi deficientelor academice la multe materii cum ar fi cititul, matematica si scrisul.

Dupa ce termina scoala, acesti elevi se confrunta cu tot felul de probleme la gasirea

unui loc de munca si la integrarea lor in societate.

Principiile evaluarii copilului cu dizabilitati:

Evaluarea trebuie sa fie subordonata INTERESULUI SUPERIOR al copilului cresterea nivelului de 'functionalitate', de implicare activa in planul vietii individuale si sociale.

Evaluarea trebuie axata pe potentialul de dezvoltare a copilului.

Evaluarea necesita o abordare COMPLEXA si COMPLETA a elementelor relevante (sanatate, nivel de instructie si educatie, grad de adaptare psiho-sociala, situatie economica s.a.) precum si a interactiunii dintre acestea.Evaluarea trebuie sa fie UNITARA, sa urmareasca si sa opereze cu aceleasi obiective, criterii, metodologii, pentru toti copiii. 

Evaluarea trebuie sa aiba un caracter MULTIDIMENSIONAL, altfel spus sa determine nivelul actual de dezvoltare, pentru a oferi un pronostic si recomandari privind dezvoltarea viitoare a copilului, in integralitatea sa.

Evaluarea presupune o MUNCA IN ECHIPA, cu participarea activa si responsabilizarea tuturor specialistilor implicati (psihologi, medici, pedagogi, profesori, educatori, sociologi, asistenti sociali, logopezi etc.).

Evaluarea se bazeaza pe un PARTENERIAT autentic cu beneficiarii directi ai acestei activitati: copilul si persoanele care il au in ocrotire.

Fisa de caracterizare

Leonard s-a nascut intr-o familie normala la data de 11.06.2004, fiind singurul copil al familiei.Situatia materiala a familiei este medie, atat mama cat si tatal fiind pensionari de boala.

Din punct de vedere fizic si neuro-psihic corespunde nivelului de varsta cronologica si grupei careia ii apartine (grupa mica).Prezinta unele dificultati in exprimarea cursiva si in activitatile matematice. In cadrul colectivului este comunicativ, fiind prieten bun cu toti copii din grupa.Totusi educatoarele il caracterizeaza ca fiind cel mai neastamparat copil, intrucat uneori nu are chef sa lucreze si incerca sa scape de sarcini.In schimb cand are chef sa lucreze isi duce la bun sfarsit sarcinile si este foarte receptiv.

Din punct de vedere al motricitatii este dezvoltat normal, corespunzator varstei sale.

Asa cum spuneam anterior se relationeaza foarte bine in colectivul grupei, dand dovada de multa afectivitate si intelegere pentru copii care intampina greutati.Sare intotdeauna in ajutorul celor care au nevoie, iar atunci cand cineva incalca regulile impuse de educatoare se impune si ii spune ca nu este corect ceea ce face, intrucat doamna educatoare a spus ca:"nu-i voie".

Simte nevoia sa fie in permanenta in centrul atentiei, iar atunci cand este dat la o parte sau nu i se acorda atentia de care el are nevoie se supara.Uneori chiar isi loveste colegii, daca acestia nu vor sa se joace cu el.Nu ii place sa isi ceara scuze atunci cand educatoarea ii cere acest lucru.Ca orice copil de varsta sa este usor influentabil asa ca, daca este amenintat ca va sta la coltul de rusine toata ziua daca nu isi cere scuze sau daca nu face ceea ce trebuie atunci reactioneaza imediat si face ceea ce i se cere.

Domeniul sau deficitar este vederea.Acesta sufera de hiermetropie forte cu astigmatism.Intrucat tatal lucreaza in majoritatea timpului si este doar seara acasa, mama este cea care se ocupa de ingrijirea si educatia sa.In mod normal ar trebui sa poarte ochelari dar nu poarta.De altfel dintre toti cei opt copii din grupa doar doi poarta ochelari.

De cele mai multe ori ii este foarte greu sa se trezeasca dimineata astfel ca aproape intotdeauna el este cel care ajunge ultimul la gradinita.

Din spusele sale am inteles ca ii place foarte mult sa stea cu tatal si cu mama sa intrucat acestia il rasfata foarte mult si ii cumpara tot felul de jucarii.Chiar daca ii place sa se joace cu copii de la gradinita se intampla de multe ori sa spuna ca el vrea sa mearga acasa.

In opinia mea Leonard este cel mai simpatic copil din grupa, probabil din cauza ca este neastamparat dar si pentru ca este foarte comunicativ.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Centru de inertie(mecanica) Centre de masa
Reprezentarea si cotarea filetelor
Organe de masini - cuplaje mecanice, cuplaje permanente mobile elastice

Economie

Operatiunea de creditare a agentilor economici
Analiza din punct de vedere politic a companiei continental airlines
Operatiunile efectuate de institutiile de credit pe piata monetara - politica monetara obiective, strategii, instrumente, operatiuni

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiBolile contagioase - copii
Cum il invatam pe copil sa se joace
DEZVOLTAREA PSIHICA SI INTELECTUALA IN PERIOADA PUBERTARA
SUGARUL MIC (PRIMELE 4 LUNI)
ALIMENTATIA ARTIFICIALA A SUGARULUI
Cum il invatam pe copil sa solicite (sa ceara) ceva
PERIOADELE VIETII INTRAUTERINE
PARTICULARITATI ANATOMO-FIZIOLOGICE ALE NOU-NASCUTULUITermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu