Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » didactica » copii
Cum il invatam pe copil sa solicite (sa ceara) ceva

Cum il invatam pe copil sa solicite (sa ceara) ceva
CUM IL INVATAM PE COPIL SA SOLICITE (SA CEARA) CEVA

O data ce ati stabilit o diversitate de lucruri care il intereseaza pe copil (incurajari) si v-ati asociat si pe dumneavoastra cu aceste incurajari (incurajare conditionata) invatati-l pe copil cum sa ceara obiectul respectiv sau activitatea. Exista mai multe feluri prin care puteti realiza acest lucru, pe baza atat a abilitatilor curente ale copilului cat si pe felul in care reactioneaza copilul la diferite lucruri din mediu (stimuli). Amintiti-va sa folositi „judecata invatarii”. Intrebati-va „Cum il pot determina pe copil sa produca raspunsul pe care il vreau eu?”. Apoi gasiti un mod prin care sa puteti transfera acel raspuns la conditia noua.
Un lucru important de retinut este acela ca telul final este de a-l invata pe copil sa comunice vocal. Multi parinti ezita sa foloseasca ori comunicarea augmentativa sau alternativa (AAC) deoarece ei se tem ca aceasta inseamna ca ei renunta in a-l invata pe copil sa vorbeasca. In mod cert nu este asa. O mare parte a cercetarilor indica faptul ca, daca un copil este invatat sa foloseasca un stimul AAC pentru a solicita (cere) ceva, aceasta sporeste probabilitatea ca el sa dezvolte o vorbire vocala. Mai mult, chiar daca este folosit un sistem augmentativ pentru a-l invata pe copil sa solicite, exista o multime de lucruri care ar trebui sa apara in programul unui copil pentru a-i spori abilitatea/ capacitatea de a produce o pronuntie/ limbaj. Folosirea AAC-ului ii ofera copilului un mod de a comunica pe masura ce el invata capacitatile vocale.

Cel mai important lucru care trebuie avut in vedere este acela ca invatarea unui copil de a cere ceva, indiferent prin ce forma, ii demonstreaza copilului ca comunicarea reprezinta putere. Ea ii permite copilului accesul la lucrurile pe care le doreste si poate inlocui multe comportamente negative pe care le-ar putea folosi copilul in mod curent pentru a comunica.

Ea (comunicarea) ii permite sa primeasca de la oameni obiecte incurajatoare, si care la randul lor ii fac pe oameni sa fie mai incurajatori fata de copil. In cele din urma, comunicarea ii ofera copilului capacitatea pe care o putem transforma ulterior la multe alte functii ale limbii.

Exista argumente pro si contra pentru fiecare forma de raspuns, dar decizia asupra carei forme sa fie folosita trebuie sa se bazeze pe individualitatea fiecarui copil, cat si pe mediul in care el isi petrece cea mai mare parte a timpului. Exista o diversitate de sisteme diferite care se proclama a fi „cea mai buna” alegere de catre diferitii specialisti dar „cea mai buna” alegere sau alegeri sunt acelea care se potrivesc cel mai bine fiecarui copil si mediului in care se afla acesta pe o baza zilnica. Decizia asupra carei forme trebuie sa fie folosita poate fi, de cele mai multe ori, stabilita cel mai bine de catre o echipa de oameni care sunt apropiati copilului si nu ar trebui sa fie bazata in primul rand pe capacitatile instructorului sau ale programului in care este implicat copilul. Bineinteles ca acesti factori trebuie avuti in vedere pentru ca dorim sa fim siguri ca instructorul are capacitatile necesare si ca mediul poate suporta forma de raspuns aleasa, dar nevoile fiecarui copil ar trebui sa fie principala grija.

Unii oameni considera ca este mai bine sa-l invatam pe copil doar cate o forma de raspuns, pe rand; oricum, noi gasim ca acest lucru nu este intotdeauna necesar sau de fapt chiar folositor. Diferite cadre/ decoruri se pot preta mai bine la forme de raspuns diferite iar folosirea diferitelor forme de raspuns poate permite copilului sa invete sa solicite mai multe lucruri intr-o perioada mai scurta de timp. Noi ar trebui sa evitam oricum, la inceput, sa-l invatam pe copil forme de raspuns multiple pentru a cere acelasi obiect. Urmatoarea situatie poate fi pentru a ilustra acest lucru.

Brian este un baietel de 3 ani care locuieste intr-o casa impreuna cu alti 4 copii sub varsta de 6 ani. Brian a fost invatat sa foloseasca sistemul de schimbare a imaginilor pentru a solicita ceva, iar aceste imagini erau asezate intr-un loc unde obiectele sau actiunile pe care el le-ar fi putut solicita se produceau cel mai frecvent asa incat el sa poata avea acces la sistemul comunicativ. Fratii lui ii luau de multe ori pozele/ imaginile de la locul lor asa incat ele nu-i mai erau disponibile. Imaginile erau apoi puse intr-o carte si Brian a fost invatat sa foloseasca un gest pentru a cere cartea atunci cand dorea sa solicite un lucru. Brian avem multi ingrijitori de-a lungul zilei si mergea in multe medii diferite. De multe ori cartea lui era uitata sau ratacita asa incat el nu avea acces la comunicare. S-a stabilit ca ar fi util sa-l invete pe Brian sa foloseasca semnele pentru a cere ceva, din moment ce el isi avea intotdeauna mainile la dispozitie. Imaginile erau inca folosite in timpul meselor din moment ce decorul si optiunile pentru lucrurile pe care el le-ar fi putut cere ramaneau relativ constante in acel mediu. Mai mult decat atat, scoala lui folosea imagini pentru a cere gustari si articole alimentare in timpul meselor de la scoala. Brian a fost invatat sa solicite toate jucariile si actiunile prin semne, iar imaginile au continuat sa fie folosite pentru mancare.

Cele mai importante doua lucruri care trebuie retinute despre invatarea unui copil de a solicita ceva folosind orice forma de raspuns sunt:

Copilul trebuie sa doreasca articolele/ obiectele.

Copilul trebuie sa fie capabil sa raspunda la stimulii pe care noi ii folosim ca sa-l invatam sa solicite (sa ceara) ceva.

Invatarea semnelor ca modalitate de solicitare

Daca s-a stabilit ca limbajul semnelor este forma de raspuns care va fi folosita, cu un anumit copil, este folositor daca toti aceia care lucreaza cu copilul sa urmeze aceleasi proceduri/ metode pentru a-l invata pe copil sa faca semne. Sugerarile potrivite si metodele cu sugerari ami putine vor asigura faptul ca copilul invata sa foloseasca noi semne cu putina frsutrare, permitand folosirea semnelor sa fie asociata mult cu incurajarea/ intarirea.

Este de multe ori util sa invatam lucruri care incep sa fie folosite sau care pot sa fie descompuse in bucati mici ca primele solicitari din moment ce aceasta ne va permite sa avem oportunitati multiple pentru a practica noile semne. De asemenea permite sa-i dam copilului mai mult din articolul respectiv atunci cand deprinde o capacitate noua pe drumul spre facutul semnelor independente. Daca lucrurile pe care le doreste copilul nu sunt cele care pot fi desfacute in bucati mici, va fi important sa-l invatati pe copil sa renunte la un articol incurajator asa incat sa aveti modalitati multiple de a exersa. Pentru a face acest lucru, cereti-i obiectul copilului atunci cand el il tine in mana. Daca copilul nu va da articolul, luati-i-l dumneavoastra si dati-i-l imediat inapoi. Daca copilul incepe sa tipe, sa planga sau sa manifeste alte compotamente nepotrivite, atunci cand i se ia obiectul, intorceti-va, ignorati-l sau folositi metoda de numarare pana cand copilul se opreste din manifestarea comportamentului negativ. Apoi, sugerati-i semnul si dati-i inapoi copilului obiectul. Continuati pana cand copilul va da obiectul atunci cand i-l cereti. De indata ce va da articolul la cerere, incurajati-l mult si dati-i voie sa-l tina in mana un timp mai indelungat. Conduceti procese repetate de acest tip pe tot parcursul sesiunii de invatare si adaugati treptat alte sarcini intre raspunsul cand copilul va da obiectul si vi-l cere inapoi.Unele articole pe care le-ar putea dori copilul nu vor avea semne standard. Daca asa este cazul, se poate inventa un semn. Asigurati-va ca toti cei care lucreaza sau interactioneaza cu copilul cunosc semnul pe care el il foloseste pentru un obiect, asa incat el va fi consolidat in mod consecvent. Semnele pot fi de asemenea inventate sau modificate daca copilul nu reuseste sa faca niscarile motorii fine care sunt cerute pentru semnul standard. Atunci cand inventam semne, incercati sa folositi ceva care este „iconic” sau seamana cu obiectul cerut.

Inainte de a incerca sa-l invatam pe un copil sa faca semne pentru a solicita un obiect, va fi important sa stabilim daca copilul doreste intradevar acel obiect in clipa respectiva (operatiune de stabilire). Acest lucru se poate realiza prin observarea copilului, daca se uita fix la obiect, se intinde spre obiect sau daca incearca sa va ghideze mana dumneavoastra spre obiect. Acest lucru se mai poate realiza si prin oferirea unei bucati din obiect sau prin jucarea cu obiectul impreuna cu copilul pentru un timp.

Trebuie sa ne asiguram ca asociem intotdeauna cuvantul rostit cu semnul cat si cu obiectul insasi. Numele obiectului trebuie spus: 1) ori de cate ori sugerati semnul, 2) ori de cate ori copilul produce/ arata semnul si 3) ori de cate ori copilul primeste obiectul.

Daca copilul se apropie vreodata de cineva si produce semne multiple, este important ca aceste raspunsuri „inlantuite” sa nu fie consolidate/ intarite. Cu alte cuvinte, copilul nu ar trebui sa primeasca obiectul. Copilul ar trebui sa primeasca articolul doar daca el face singurul semn. Folositi sugerarea si procedeele de renuntare la sugerare pentru a asigura acest lucru. De exemplu, daca copilul se apropie si executa trei semne consecutive, nu ii dati nimic. Daca dumneavoastra stiti ce vrea, sugerati/ aratati-i semnul, apoi intrebati-l „Ce vrei?” pentru a primi un semn independent prin el insusi inainte de a-i da obiectul copilului. Daca nu sunteti siguri de ceea ce vrea el, aratati-i cateva dintre lucrurile lui preferate. Cand el se intinde spre obiectul pe care il vrea, aratati-i semnul, apoi intrebati „Ce vrei?” pentru a primi un raspuns nesugerat.

Si daca copilul nu poate imita miscari motorii fine?

 1. oferiti-i o mana de ajutor. Manipulati fizic mana/ mainile copilului pentru a forma semnul.
 2. spuneti numele obiectului in timp ce manipulati mainile copilului.
 3. repetati semnele obiectului in timp ce ii dati obiectul copilului.
 4. oferiti oportunitati multiple pentru ca copilul sa solicite obiectul.
 5. slabiti ajutorul atunci cand incepeti sa simtiti ca copilul isi misca singur mainile. De multe ori este folositor sa renuntati intai la ultimul pas atunci cand faceti semnul si sa va usurati atingerea in mod tereptat pe masura ce copilul face semnul in mod independent.
 6. ca parte din programul copilului, invatati-l sa imite alte miscari asa incat sa puteti sa-l invatati semne noi cu ajutorul celor mai putin invazive sugerari.

Si daca copilul este capabil sa imite miscari motorii fine ca raspuns la „Fa asta” dar nu si in cazul cand spun numele obiectului atunci cand fac semn?

 1. spuneti „Fa asta” si executati semnul.
 2. spuneti numele obiectului si executati semnul din nou. Copilul ar trebui sa invete din moment ce el tocmai a executat aceeasi miscare.
 3. spuneti numele obietului in timp ce il inmanati copilului.
 4. treptat adaugati alte sarcini intre procesul „Fa asta” si procesul independent pana cand copilul este capabil sa imite semnul atunci cand dumneavoastra spuneti numele si modelati semnul.

Si daca copilul este capabil sa imite semnul cand eu spun numele obiectului si modelez semnul?

 1. spuneti numele obiectului in timp ce executati semnul.
 2. copilul executa semnul. Spuneti numele obiectului in timp ce copilul face semnul.
 3. executati un proces de transfer. Intrebati „Ce vrei?”.
 4. copilul repeta semnul. Spuneti numele obiectului in timp ce copilul face semnul.
 5. spuneti numele obiectului in timp ce ii inmanati copilului obiectul.
 6. treptat, adaugati alte sarcini intre procesul imitativ si noul raspuns la intrebarea „Ce vrei?” pana cand copilul este capabil sa raspunda fara model.


Si daca copilul este capabil sa faca semn pentru a solicita obiectul dar numai daca spun/ intreb „Ce vrei?”?

In timp ce dorim ca copilul sa invete sa raspunda la aceasta intrebare, nu dorim ca el sa fie capabil doar sa ceara lucruri atunci cand il intreaba cineva ce vrea. O „solicitare/ cerere pura” se bazeaza numai pe dorinta copilului pentru un obiect/ lucru.

 1. intrebati „Ce vrei?”.
 2. copilul face semn pentru numele obiectului. Spuneti numele obiectului in timp ce copilul face semn.
 3. dati-i copilului o mica parte din obiect si apoi uitati-va la el in asteptare.
 4. daca copilul repeta semnul, dati-i o parte mai mare din respectivul obiect.
 5. daca copilul nu repeta semnul, dati-i o sugestie partiala, cum ar fi sa va miscati manile dumneavoastra partial in pozitia pentru semnul respectiv. Cand copilul executa semnul, spuneti numele obiectului si dati-i-l. In mod treptat eliminati sugestia dumneavoastra imitativa.

Si daca copilul este capabil sa faca semn pentru a cere un obiect numai daca acel obiect este prezent?

Noi dorim ca copilul sa fie capabil sa ceara lucruri pe care nu le poate vedea.

 1. copilul face semn pentru un obiect.
 2. spuneti numele in timp ce copilul face semn si repetati-l in timp ce ii dati copilului o mica parte din obiect.
 3. luati obiectul de la vedere si asteptati ca copilul sa repete semnul.
 4. in mod treptat mutati obiectul intr-o locatie diferita. Lasati-l pe copil sa va urmareasca in timp ce plasati obiectul in acea locatie. Dati-i copilului mai mult din obiect atunci cand el il solicita/ cere cand el nu se afla la vedere.

Si daca copilul este capabil sa faca semn pentru lucruri pe care le vede sau nu le vede dar nu primeste atentia mea inainte de face semn?

Daca copilul face semn si nu raspund nimeni, el s-ar putea opri sa faca semn pentru ca semnul nu este intarit/ consolidat. Dorim ca copilul sa invete sa atraga atentia cuiva/ a unei persoane inainte de a executa semnul.

 1. folositi doi instructori. Puneti-l pe primul instructor sa tina obiectul dar sa stea cu spatele la copil.
 2. al doilea instructor sugereaza copilului sa atinga bratul primului instructor. De indata ce face acest lucru, primul instructor se intoarce spre copil si il intreaba „Ce vrei?” daca el este capabil sa solicite fara sa auda intrebarea.
 3. copilul face semn pebtru a cere/ solicita obiectul. Primul instructor spune numel obiectului in timp ce ii da copilului obiectul.
 4. estompati sugestia celui de-al doilea instructor pana cand copilul il bate usor/ il atinge pe instructor in mod independent.

De-a lungul intregului proces de invatare, asigurativa ca-i sugerati copilului daca el nu raspunde in 2-3 secunde apoi fiti ca estompati sugestia. Acest lucru il va ajuta pe copil sa aiba succes in continuare si va evita frustrarile.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Ce vrea copilul sa exprime prin comportamentul sau?
INGRIJIREA SI SUPRAVEGHEREA SUGARULUI
ALIMENTATIA SCOLARULUI 6(7) – 13 ANI
Parcul disneyland
PARTICULARITATI ANATOMO-FIZIOLOGICE ALE NOU-NASCUTULUI
ALIMENTATIA ARTIFICIALA A SUGARULUI
Metode de transfer
Inceperea unui program de comportament verbal

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu