Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » copii
Jocuri de energizare si de spargere a ghetii

Jocuri de energizare si de spargere a ghetii
Jocuri de energizare si de spargere a ghetii

Aceste jocuri sunt activitati fizice care au scopul sa imbunatateasca circulatia sangvina in tot corpul, inclusiv in creier, astfel restabilind energia dupa o pauza sau o activitate indelungata. Ele ajuta la :

- restabilirea atentiei si a concentrarii;

- relaxare, la ridicarea dispozitiei si la distractie;

- schimbarea locului de aflare in spatiu;

- stabilirea unui contact cu semenii;

- diminuarea starii de monotonie sau tensiune;

- trecerea mai usor de la o activitate la alta;- incheierea unei activitati sau a zilei pe o nota pozitiva.

 1. Buldogul britanic

Toti copiii se plaseaza la un capat al salii. In mijlocul salii se afla 3 voluntari, care vor fi " buldogii". Cand sunt pregatiti, ei vor striga " buldog britanic!". Copiii trebuie sa alerge pana la partea opusa a salii fara a fi atinsi de buldogi.

2. Pacaleala orbului

Un voluntar legat la ochi este invartit de 3 ori, dupa care incearca sa prinda pe cineva din jurul sau. Ceilalti pot sa se furiseze in jurul " orbului" si sa strige " Bo!" sau sa stea nemiscati si sa nu faca zgomot. Totusi, in cele din urma, cineva va fi neatent si va fi prins. Acesta va fi legat la ochi pentru a se continua jocul.

3. Cald si rece

Un copil este legat la ochi. Ceilalti ascund un obiect undeva in sala, fara ca cel legat la ochi sa stie unde este ascunzatoarea. Copilul legat la ochi va incepe cautarea. Cand este aproape de obiectul ascuns, participantii striga " cald", iar cand se indeparteaza, i se spune " rece". Dupa ce obiectul a fost gasit, un alt copil este legat la ochi.

 1. Ghiceste animalul

Un voluntar este ales ghicitor. El va iesi din sala pentru cateva clipe. Intre timp ceilalti copii se vor gandi la o denumire de animal, pasare, peste sau planta. La intoarcere, ghicitorul trebuie sa afle cuvantul. In acest scop el va adresa grupului intrebari la care se poate raspunde prin " da" sau " nu". Activitatea poate continua prin alegerea altui ghicitor.

 1. Reginuta

Un copil va fi " reginuta" si va sta cu spatele la ceilalti. El va arunce mingea deasupra capului sau, iar un copil o va prinde. Apoi copiii isi vor ascunde mainile la spate, iar " reginuta" se va intoarce cu fata la ei. Copiii o vor intreba: " reginuta, reginuta, cine are mingea?". "Reginuta" are 3 incercari pentru a ghici. Daca nu reuseste, copilul care are mingea va deveni noua " regiunuta". In caz contrar, nu se schimba nimic, actuala " reginuta" continua jocul.

 1. Cat e ceasul, domnule Lup?

Traseaza o linie la o distanta de 1 m de la un perete al salii. Copiii se vor plasa dupa aceasta linie, in timp ce " domnul Lup" va sta la celalalt capat al salii, cu spatele la copii. Ei vor inainta, intreband: "Cat e ceasul, domnule Lup?". " Lupul" va raspunde indicand o ora oarecare, iar participantii vor face un numar de pasi egali cu ora pe care a spus-o " lupul". Cand " lupul" va raspunde e ora mesei toti participantii vor alerga inapoi la linia de start pentru a nu fi prinsi de " lup". " Lupul" nu are voie sa paseasca peste linie. Cei prinsi de lup devin si ei " lupi". Castiga ultima persoana care reuseste sa nu fie prinsa.

 1. Domnul Urs

Gaseste un loc pentru " casa" participantilor si unul pentru vizuina ursului. Un voluntar va fi "Domnul Urs". El va incerca sa doarma in vizuina sa. Participantii se vor strecura pana in vizuina ursului si il vor intreba: " Domnule Urs, esti treaz?". Ursul va pretinde ca nu ii aude pana cand va deveni foarte furios. Ursul va urmari participantii incercand sa-i prinda. Toti cei care vor fi atinsi de urs inainte sa ajunga " acasa, care este un loc sigur, vor deveni puii ursului. Ei se vor intoarce cu ursul in vizuina sa. Cand participantii ramasi vin din nou sa-l trezeasca pe Urs, puii acestuia il vor ajuta sa-i prinda. Dupa ce toti au fost prinsi, Ursul va alege pe cineva sa-i ia locul.

 1. Ursii albi

Se determina locul unde vor trai ursii albi. Doi copii se apuca de maini ( ei sunt ursii albi) si, rostind cuvintele " Ursii ies la vanatoare!", incep sa alerge prin sala, incercand sa prinda sau sa incercuiasca participantii. Cei care au fost prinsi sunt dusi spre " casa ursilor". Apoi ursii iarasi ies la vanatoare. Jocul se termina cand au fost prinsi toti participantii. 1. Cunoaste-ma dupa glas

Un copil va juca rolul fermierului. El va sta in centrul cercului si va fi legat la ochi. Ceilalti copii stau in picioare si pastreaza linistea. Fermierul va numi un animal, o pasare si va sta in dreptul unui participant. Acesta din urma va emite sunetele pe care le face animalul numit. Fermierul va incerca sa cunoasca copilul dupa voce. Daca reuseste, cel care s-a asezat in brate devine noul fermier. Daca nu - mai incearca o data!

 1. Patru medii

Copiii stau in cerc. Animatorul anunta ca atunci cand va rosti cuvantul " pamant", toti trebuie sa lase mainile jos; daca va rosti cuvantul " apa", toti vor intinde mainile inainte; " cer" - vor ridica mainile sus; " foc" - vor roti mainile de la coate. Cine greseste, se aseaza.

 1. Scaunele muzicale

Scaunele ( cu unul mai putin decat numarul participantilor) sunt asezate cu speteaza in interior in forma de cerc. Toti se misca in jurul scaunelor in timp ce canta o melodie vesela. Cand muzica se opreste, fiecare se aseaza pe un scaun. Cel care ramane in picioare iese din joc, luand cu el un scaun. Apoi muzica este inclusa din nou si jocul continua in acelasi mod. Jocul se termina cand unul din doi copii ramasi in joc reuseste sa se aseze pe scaun.

12." Doctorul incurcatura"

Copiii formeaza un cerc, tinandu-se de maini. Unul sau doi voluntari vor fi " doctorul incurcatura" si vor parasi sala pentru cateva minute. In acest timp ceilalti vor face tot ce le sta in puteri pentru a crea o incurcatura mare, trecand peste sau pe sub bratele celorlalti, dar fara a lasa mainile. Cand cercul este suficient de incurcat, participantii striga " Doctorule incurcatura, vino si ne descalceste". " Doctorul" va veni si va incerca sa descalceasca cercul, ghidand copiii sa treaca peste sau pe sub bratele celorlalti pentru a rezolva problema.

 1. Dansul ursului

Fiecare copil primeste cate o cutie de iaurt goala pe care si-o pune pe cap. Toti danseaza cu cutiile pe cap. Castiga cel care pastreaza cutia mult timp pe cap, fara a o atinge cu mana.

 1. Caracatita

Traseaza cate o linie la o distanta de 1 m de la doi pereti opusi ai salii. Participantii - " pestii" se plaseaza toti in unul din aceste spatii. " Caracatita" ( un alt copil) traieste in " ocean" - spatiul dintre cele doua linii si nu are voie sa paseasca peste acestea. Caracatita anunta pestii ca pot traversa oceanul, spunand: " pestisori, pestisori, veniti sa inotati in ocean". La acest semnal pestii vor incerca sa treaca in cealalta parte a salii. Cei care vor fi atinsi de caracatita se opresc din miscare si devin tentacule ale caracatitei.

 1. Ce fel de animal?

Copiii formeaza perechi si realizeaza un cerc. Pune scaune pe cerc, astfel incat toate perechile in afara de una sa aiba locuri. Fiecare pereche decide in mod secret ce fel de animal va reprezenta. Cei doi copii fara scaune vor fi " elefantii". Ei se misca in jurul cercului numind diferite animale. Cand " elefantii" pronunta o specie de animal care a fost aleasa de o pereche, acel cuplu se va ridica si va merge din urma " elefantilor", imitand animalul ales de ei. Aceasta actiune continua pana cand elefantii nu mai pot ghici alte specii de animale. Atunci ei striga " leii" si toate perechile fug spre scaune pentru a se aseza. Doi copii ramasi fara scaune devin elefanti pentru runda urmatoare.

 1. Flux si reflux

Adultul deseneaza o linie care sa reprezinte tarmul marii si roaga copiii sa stea dupa ea. Cand va spune " reflux", toti copiii vor sari inainte peste linie. Cand va spune " flux", toti copiii vor sari in urma peste linie. Copiii care se vor misca la pronuntarea de doua ori la rand a cuvantului " reflux" vor iesi din joc. 1. Crocodilul

Un copil va fi " crocodilul". Ceilalti formeaza o linie ca si cum ar sta pe malul unui rau lung si ii cer crocodilului permisiunea de a trece raul: " Domnule crocodil, da-ne voie sa trecem raul tau frumos". Crocodilul raspunde: " pot sa treaca toti cei care" si de fiecare data zice o alta caracteristica, de exemplu: " poarta maiou rosu, au nasturi verzi, sunt imbracati in galben, au ochelari etc.". " Crocodilul" va incerca sa prinda pe cineva. Daca cel prins corespunde descrierii date, va fi eliberat, daca nu - va deveni noul " crocodil". Ca alternativa, cei prinsi pot deveni si ei " crocodili", astfel vor " prinde" mai multi participanti.

 1. Mingea sub barbii

Adultul va confectiona din timp mingi din orice material disponibil ( de ex. hartie mototolita). Copiii vor forma echipe si fiecare din ele se va aranja intr-o linie. Persoanele dintr-o linie vor transmite mingea lor cu ajutorul barbiilor. Daca mingea cade, este intoarsa la inceputul liniei. Jocul continua pana cand una din echipe a transmis mingea de-a lungul liniei.

 1. Hochei Cochei

Copiii stau pe cerc pentru a canta melodia de mai jos si a realiza miscarile:

" Pui piciorul drept inauntru,

Scoti piciorul drept in fata

Il pui, il scoti

Si-l agiti cat de tare poti.

Tu faci Hochie Cochei ( copiii se rasucesc din talie)

Si te rotesti

Asta-i tot ce trebuie sa indeplinesti".

Cantecul poate fi repetat de multe ori, de fiecare data inlocuind " piciorul drept" cu alte parti ale corpului: piciorul stang, mana dreapta, mana stanga, capul sau tot trupul.

 1. Provocarea

Copiii se aseaza haotic prin sala. Cel care incepe se va apropia de o persoana si va face diferite actiuni pentru a o provoca sa se miste si sa rada. Este permis totul, in afara de atingerea persoanei. Daca reuseste, persoana se ridica si impreuna cu cel care a inceput jocul continua sa provoace alti copii ( impreuna sau separat). Jocul se incheie cand o singura persoana ramane asezata.

21. De-a inghetatul

Un copil este " gheata". Ceilalti trebuie sa fuga pentru a nu fi " inghetati". Atunci cand " gheata" va atinge pe cineva, persoana va fi " inghetata" si va trebui sa stea nemiscata cu mainile intinse inainte si cu picioarele indepartate. Pentru a fi "dezghetat", o alta persoana trebuie sa treaca si sa ii dea viata. Jocul se termina atunci cand toti copiii sunt " inghetati". Atunci se poate alege o alta " gheata".

22. 1,2,3 Soare!

Un copil mijeste la perete. Ceilalti se aseaza intr-o linie la peretele opus. Scopul lor este sa ajunga la peretele unde mijeste copilul. Ei au voie sa se miste doar atunci cand nu sunt vazuti. Inainte de a se uita, copilul care mijeste va spune " 1,2,3, soare!" si va intoarce repede capul in urma. In acest moment, copiii vor inmarmuri in pozitia in care se afla si vor sta nemiscati pana cand voluntarul va incepe iar sa mijeasca. Daca copilul vede pe cineva miscandu-se, persoana este trimisa inapoi la linia de start si va continua de acolo.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

SUGARUL DE 8-12 LUNI
CRITERII SI REPERE DE APRECIERE A DEZVOLTARII SOMATICE A COPILULUI
ALIMENTATIA DIVERSIFICATA (ablactarea in trepte)
Jocuri dinamice
ALIMENTATIA ARTIFICIALA A SUGARULUI
PERIOADELE VIETII INTRAUTERINE
PARTICULARITATI ANATOMO-FIZIOLOGICE ALE NOU-NASCUTULUI
Cresterea productiilor vocale - cum il invatam pe copil sa vorbeascaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu