Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » didactica » didactica pedagogie
Consilierea si orientarea carierei in cadrul activitatilor de sprijin pentru elevi

Consilierea si orientarea carierei in cadrul activitatilor de sprijin pentru elevi
Consilierea si orientarea carierei in cadrul activitatilor de sprijin pentru elevi

In cadrul unei scoli, activitatile de consiliere si orientare a elevilor pot fi impartite in trei domenii, dupa cum urmeaza:

Orientarea carierei

Consta in oferirea de sprijin in stabilirea optiunilor educationale, a ocupatiilor si a rolurilor de munca. Aici este inclusa si pregatirea in vederea luarii deciziei (elaborarea deciziei), procesul propriu-zis de luare a deciziei (alegerea) si pregatirea pentru punerea in aplicare a optiunii efectuate. Acest sprijin poate contribui la optimizarea si/sau la corectarea (remedierea) procesului. De asemenea, dezvoltarea spiritului de independenta este un element cheie in acest domeniu. In cadrul acestui tip de sprijin, consilierul va stimula procesul de auto-evaluare, de explorare a mediului (optiunile educationale si de cariera) si de dezvoltare a capacitatilor de luare a deciziei.
Acest domeniu al orientarii este o sarcina in care toti actorii din scoala, in special profesorii, pot juca un rol, dar in care ar trebui implicati si specialisti si actori externi.

Sprijinirea invatarii

Include toate activitatile menite sa maximizeze efectul activitatilor de invatare. Acest sprijin poate fi atat preventiv, cat si corectiv.

In acest domeniu de sprijin, profesorul va evalua de comun acord cu elevul situatia la invatatura si va face inventarul eventualelor probleme de invatare. Analiza va conduce la identificarea factorilor care inhiba obtinerea unui efect maxim al invatarii si la localizarea lor. Acesti factori pot fi localizati atat la nivelul elevului, cat si la nivelul unora dintre membrii corpului didactic sau ai familiei (de exemplu, profesori cu o abordare didactica necorespunzatoare, absenta unor anumite persoane din familie etc.), precum si in sistemul de invatamant sau social (de exemplu, lipsa de supraveghere, apartenenta la un grup minoritar cultural sau religios etc.).

In functie de tipul de factor inhibitor si de persoana la care este localizat acesta, se pot elabora proiecte de sprijin in cadrul activitatilor traditionale de la clasa sau se pot organiza actiuni in cadrul unor activitati extrascolare. Tot in functie de factorul inhibitor se va stabili si cine anume va fi implicat (profesorul, consilierul sau expertul extern).

Orientarea individuala

Reprezinta sprijinul acordat elevilor care se confrunta cu probleme personale, legate de personalitate si de interactiunea sociala, ce pot influenta procesul de invatare si procesul dezvoltarii carierei. Aici exista trei aspecte principale: (i) contactele individuale care il ajuta pe elev sa se simta mai bine la scoala, (ii) supravegherea comportamentului social al elevului la clasa si in scoala si (iii) influentarea atmosferei si a culturii organizatiei in clasa si in scoala. Aceste activitati pot fi preventive sau corective, dar nu si terapeutice (psihoterapie).In activitatile de orientare va fi vizata viata personala, chiar si acele parti ale acesteia care se desfasoara in afara scolii. In acordarea de sprijin este nevoie de respect pentru intimitatea si identitatea elevului si a mediului sau.

Intrucat acest tip de sprijin este deosebit de delicat, se pune problema persoanelor ce urmeaza a fi implicate in aceste activitati. Desi raspunderea scolii trebuie sa se mentina in continuare, nu pot fi implicati toti actorii dintr-o scoala. In anumite cazuri, profesorii si ceilalti actori din scoala pot fi chiar la originea problemelor personale. In principiu, pot fi implicati numai profesorii specializati, care detin o functie de incredere, precum si consilierii; toti trebuie sa respecte o deontologie stricta, intimitatea si demnitatea elevilor si a familiilor acestora.

Cele trei domenii ale orientarii par a fi relativ distincte, desi nu este asa. Exista intotdeauna situatii problematice, cand este nevoie sa se actioneze nu numai in cadrul unui anumit domeniu de sprijin, ci si in alte domenii diferite.

De exemplu, in cadrul orientarii carierei trebuie sa se acorde o atentie deosebita dezvoltarii valorilor si capacitatilor de luare a deciziei. Dezvoltarea valorilor atinge, fara indoiala, si aspecte ale orientarii personale, precum si modul in care procedam in cazul unei persoane indecise. Pentru a ajuta o astfel de persoana sa treaca la o alta modalitate de abordare a procesului de luare a deciziei este nevoie sa intervenim cu activitati de orientare individuala.

Aceasta observatie are consecinte importante pentru practicieni. Orice persoana implicata in activitati de sprijin pentru elevi trebuie sa fie constienta de faptul ca nu-si poate restrange activitatile la un singur domeniu. Trebuie fie sa-si dezvolte calitatile necesare pentru a putea sa opereze in aceste directii, fie sa primeasca un sprijin corespunzator din partea unui specialist care activeaza in alt domeniu (este vorba de asa-numita consiliere a consilierului); in unele cazuri, poate fi nevoie de instituirea unei echipe multidisciplinare, care sa acopere toate domeniile.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
PROIECT DE CERCETARE CLIMATUL PSIHOSOCIAL SI COMUNICAREA DIDACTICA
Plantele ierboase
IMPARTIREA (operatia inversa inmultirii)
Fisa de lucru Operatii cu radicali
PROIECT DE LECTIE MATEMATICA CLASA I Compararea numarului de elemente a doua multimi
Programa scolara
PROIECT DIDACTIC Educatie fizica Mers in echilibru pe un plan inclinat
A fi profesor

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu