Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
FACTORII CREATIVITATII

FACTORII CREATIVITATII


FACTORII CREATIVITATII

'Ratiunea poate sa raspunda la intrebari,

dar imaginatia trebuie sa le puna. '

Gerard

Creativitatea, ca rezultanta cristalizata superior a personalitatii, presupune cooperarea multipla dintre trei mari categorii de factori: psihologici, biologici si sociali.

Problematica factorilor psihologici ai creativitatii evidentiaza plasarea acesteia sub incidenta a patru categorii de factori:



a) factori intelectuali;

b) factori nonintelectuali;

c) aptitudini speciale;

d) factori abisali.

În categoria factorilor intelectuali se regasesc gandirea divergenta, gandirea convergenta si stilul perceptiv.

Desi functioneaza ca un proces unitar, gandirea comporta doua subspecii distincte, dar conexe: gandirea divergenta, pe care E. de Bono o desemneaza prin termenul de gandire laterala (creativa) si gandirea convergenta, cunoscuta in acceptiunea aceluiasi autor si sub denumirea de gandire verticala (logica). Ambele aspecte se sprijina pe informatie, ceea ce nu anuleaza deosebirea dintre ele care consta in faptul ca gandirea divergenta degajeaza drumul spre solutie, in timp ce gandirea convergenta gaseste solutia, dupa cum avea sa aprecieze M. Bejat.

Se poate spune ca, daca gandirea convergenta constituie instrumentul privilegiat al traditiei, gandirea divergenta deserveste prin excelenta inovatia. Termenul de gandire divergenta, lansat si consacrat de J. P. Guilford prin celebrul sau model tridimensional al intelectului, apartine de coordonata operatiei, alaturi de cunoastere, memorie, gandire convergenta si evaluare, definind o gandire multidirectionala, care reuneste urmatoarele aptitudini de baza:

flexibilitatea (restructurarea sau schimbarea prompta de directii);

fluiditatea sau cursivitatea (posibilitatea intuirii de numeroase imagini sau idei);

originalitatea ( manifestarea unui stil cognitiv orientat spre nou si degajat de ceea ce este banal si uzual;

elaborarea (sustinuta consecvent de efort intelectual - voluntar, necesar pentru finalizarea lucrului intelectual, se refera la actiunea efectiva de producere a unor solutii inedite).

La acestea se adauga si aptitudini precum sensibilitatea la problema (capacitatea de a depista probleme acolo unde aparent nu exista) si redefinirea (abilitatea de a utiliza, intr-o maniera neobisnuita, un obiect sau o parte a acestuia),

Între toate aceste componente ale gandirii divergente exista o puternica corelatie.

Stilul perceptiv, ca factor al creativitatii, desemneaza modalitatea de reactie cognitiva la problema de rezolvat: receptare globala, receptare cu detalii putine, receptare cu detalii multe si receptare cu foarte multe detalii.

Cu privire la factorii intelectuali implicati in procesul creativ parerile sunt variate, toate convergand insa spre o mai ampla cunoastere si importanta a acestui proces. Astfel, pe langa gandirea intuitiva, ,,fluida' (Catell), ,,divergenta' (Guilford), multi sunt aceia care pun in evidenta si rolul imaginatiei creatoare (ca forma a imaginatiei care conduce la crearea unui produs nou, original, prin prelucrarea datelor anterioare) si spiritul de observatie. De o mare importanta este insa si intuitia care implica ,, actul de a prinde sensul, semnificatia sau structura unei probleme fara o sprijinire explicita pe aparatul analitic corespunzator" (Bruner apud Roco, M., 2001).

Categoria factorilor nonintelectuali aliniaza o paleta ampla de componente, dintre care cele mai angajante in dinamica creativitatii sunt: motivatie, caracter, afectivitate, temperament si factor de stil (rezonanta intima).

Demersurile creative pot fi spontane sau intentionate si voluntare. În ambele cazuri, ele trebuie sa fie sustinute energetic de trebuinte si motive, de inclinatii, interese si aspiratii. Acesti vectori sau resurse interne, care actioneaza favorabil sau nefavorabil asupra creativitatii, intrucat sunt factori activatori, reprezinta o cheie a creativitatii.

Deci, o motivatie adecvata, interesul, aspiratia pentru a descoperi sau a crea ceva nou si o vointa ferma, perseverenta pentru a birui dificultatile mari ce stau in calea obtinerii unor produse originale, valoroase, constituie resursele interne ale subiectului care se implica in actul creatiei.

Motivatia alimenteaza si sustine efortul creator.

Caracterul este definit ca o formatiune superioara la structurarea caruia contribuie trebuintele umane, motivele, sentimentele superioare, convingerile morale, aspiratiile si idealul, conceptia despre lume si viata. Dintre trasaturile caracteriale, o .pondere particulara in creativitate o au: puterea de munca, perseverenta, rabdarea, constiinciozitatea, initiativa, curajul, increderea in sine, independenta, nonconformismul, capacitatea de risc etc.

Tenacitatea in munca este trasatura comuna pentru orice creator, indiferent de domeniul sau. Iata ce marturiseste marele sculptor C. Brancusi: 'Sa creezi ca un Demiurg, sa poruncesti ca un Rege, sa muncesti ca un Sclav'.

Afectivitatea energizeaza multe dintre dimensiunile caracteriale. De la avantul emotional si pana la pasiunea pentru munca si adevar se desfasoara un intreg arpegiu de trairi afective. R.J.Cajal (1967,p.316) precizeaza:

,,Emotia pune in miscare masina cerebrala care obtine astfel caldura necesara pentru forjarea intuitiilor norocoase si a ipotezelor plauzibile.'

În calitatea lor de matrici ale personalitatii, caracteristicile temperamentale nu pot ramane fara ecou asupra creativitatii. Asa cum remarca Al. Rosca (apud Munteanu, A., 1994), particularitatile temperamentale influenteaza indeosebi stilul activitatii creatoare, ceea ce se rasfrange si asupra productivitatii si eficientei.

Din multitudinea factorilor nonintelectuali, angajati in creativitate, atitudinile au o pondere deosebita. Atitudinile creatoare vizate sunt: deschiderea spre nou, preferinta pentru complexitate, capacitatea de risc, increderea in fortele proprii, prestigiul in colectiv, nonconformismul, rezistenta si perseverenta in munca, sensibilitatea in trairi, umorul etc.

Rezonanta intima este un factor stilistic al personalitatii care arata modul in care experienta de viata a individului se rasfrange in forul sau interior. Ea demonstreaza daca individul apartine tipului centripetal (dirijat spre lumea sa interioara) sau tipului centrifugal (dirijat spre lumea din afara). Corelata cu potentialul creativ al unui individ, se dovedeste ca si rezonanta intima (factorul de stil) este unul dintre factorii nonintelectuali ai creativitatii, considerata ca o structura a personalitatii.


Interactiunea optima dintre atitudinile predominant creative si aptitudinile generale si speciale de nivel mediu si superior reprezinta in fapt creativitatea.

Daca atitudinile reprezinta structuri caracteriale, tinand de latura relational-valorica, aptitudinile constituie latura instrumentala si executiva a personalitatii. Ele sunt cele care mijlocesc reusita in activitate. Valoarea aptitudinilor trebuie pusa in legatura directa cu eficienta, calitatea si modul de imbinare a operatiilor.

Aptitudinile sunt subsisteme sau sisteme operationale superior dezvoltate, care mijlocesc performante supramedii in activitate.

Privit din perspectiva eficientei, a calitatii si performantei, acel complex de insusiri care permite obtinerea de performante in domenii concrete se refera la ansamblul de aptitudini speciale.

Asa cum arata J.A.Chambers (apud Munteanu, A., 1994):

,,Orice productie creativa reclama un nivel, macar minim, de aptitudini speciale. Insuficienta lor dezvoltare face imposibila cucerirea palierelor superioare ale creativitatii (cel inovativ si emergentiv). Rolul aptitudinilor speciale este de a canaliza, specializa si nuanta potentialul creativ general. Lista lor este suficient de cuprinzatoare: aptitudinea organizatorica, stiintifica, tehnica, matematica, pedagogica, muzicala, pentru arte plastice, pentru teatru, pentru coregrafie, pentru sport etc.

Orice aptitudine speciala este un aliaj de mai multe componente cu pondere variabila care, in esenta, se pot grupa in patru categorii: cele senzoriale (acuitate vizuala, auditiva etc.); cele psihomotrice (dexteritate manuala, coordonare vizualo-tactila etc.); cele intelectuale (inteligenta); cele fizice (forta fizica etc.).

Nu este suficient doar sa dispui de aptitudini daca acestea nu sunt orientate strategic, prin motivatie si atitudine, catre descoperirea si generarea noului cu valoare de originalitate. Faptul acesta a fost constatat, experimentat prin testarea inteligentei generale si a altor aptitudini speciale si testarea la aceiasi subiecti, a motivelor si atitudinilor creative, precum si a performantelor creative in general.

S-a dovedit ca numai aptitudinile nu sunt suficiente. Exista persoane foarte inteligente, dar prea putin creative, intrucat nu sunt incitate spre aventurile fanteziei si sunt, in genere, conformiste si conservatoare. În schimb, prezenta vectorilor creativi este de natura sa produca efecte creative remarcabile si la persoane care nu dispun de aptitudini extraordinare.

Cu privire la raportul constient-inconstient in geneza creativitatii se considera ca participarea energiilor abisale in actul creatiei este o realitate indubitabila. În acest sens P. Popescu Neveanu (1980, apud Roco, M.,2001) noteaza:

,,Orice act psihic (deci si creativitatea n. n.) presupune o anumita conlucrare intre inconstient si constient, cel din urma fiind esenta."

Geneza unui fenomen atat de complex ca fenomenul creator reclama antrenarea intregii personalitati psihologice, cu toate etajele si subetajele ei. Fiecare factor din cele patru categorii fundamentale isi asuma responsabilitati specifice, avand, dupa caz, o pondere mai mare sau mai mica, insa ei fiinteaza intr-o armonioasa interconditionare, cu multiple virtuti compensatorii, ce slujesc cauza intregului - actul de creatie.

Destinul oricarei fiinte umane este conditionat de datul sau biologic ce-l poarta cu sine ca pe o matrice primara, pe care sunt schitate doar cateva contururi ce se pot intari.

Creativitatea, ca orice forma a comportamentului uman, nu se poate sustrage de la aceasta conditionare. Dintre factorii biologici cu rezonanta particulara asupra creativitatii, cei mai de seama sunt: ereditatea, varsta, sexul, sanatatea mentala.

,,În esenta, ereditatea traseaza limitele maxime pana la care pot evolua potentele native ale individului, fara a garanta si atingerea lor", dupa cum sublinia Anca Munteanu (1994). Aportul ereditatii in creatie constituie o problema inca nedeslusita in totalitate.

Pentru a demonstra rolul ereditatii, specialistii au contabilizat o serie de argumente precum: existenta ,,copiilor minune' (Mozart, Haydn, Enescu, Goethe, Byron, Eminescu, Rafael, Grigorescu, Pascal etc.) si prezenta, in cadrul aceleiasi familii, a unor talente deosebite, timp de mai multe generatii (familia Bach, Strauss, Dumas). Toate aceste argumente sustin ideea ca talentul este rodul interactiunii dintre ereditate si mediu.

Dar s-a realizat si o lista cu contraargumente ce cuprinde cazul ,,copiilor invulnerabili', care vor excela in anumite domenii, cu toate premisele ereditare nefavorabile (parinti retardati mintal) si a celor ambientale vitrege (parinti saraci, alcoolici, divortati). Tot aici se inscriu si persoanele cu talente multilaterale, care exceleaza in mai multe domenii (Leonardo da Vinci - pictor, scriitor, filosof, naturalist, fizician, inginer, matematician;Goethe - poet, naturalist, filozof). Performantele nu sunt imposibile la varste inaintate: Goethe a scris partea a doua din ,,Faust' la 82 de ani, Verdi a compus ,,Falstaff',, la 80 de ani; Gr. Moisil a creat lingvistica matematica la 70 de ani, C. Noica a scris principalele sale opere dupa 70 de ani etc. Cu cat nivelul cultural al individului este mai inalt, iar preocuparea in directia activitatii intelectuale mai statornica, cu atat cresc si sansele de a mentine creativitatea in ontogeneza.

O alta categorie de autori semnaleaza prezenta unei fluctuatii pe traseul creativitatii (E. P. Torrance, A. Stoica, M. Roco). Realitatea semnaleaza insa ca ,,opere remarcabile au fost realizate la varste din cele mai diferite, pe parcursul intregii evolutii ontogenetice a individului', cum avea sa noteze Anca Munteanu (1998).

Implicatiile particularitatilor de sex asupra creativitatii au o rezonanta particulara care depasesc granitele stiintei prin efectele lor morale.

Istoria culturala a omenirii mai este si in prezent o istorie predominant masculina. Însa, dupa cum o atesta o serie de studii autorizate, nu se poate vorbi de un mod privilegiat de structurare a potentialului creativ masculin fata de cel feminin. Ceea ce difera este nu valoarea si calitatea virtualitatilor creatoare, ci domeniul unde ele pot fi plasate si utilizate mai rapid si eficient, forma de activitate in care barbatul sau femeia poate sa-si valorifice cu mai multa competenta potentialul nativ.

Se impune, deci, fructificarea maximala a potentelor creatoare pe care le tezaurizeaza deopotriva ambele sexe.

,,Este clar - afirma Anastasi A.(1969)- ca nu putem vorbi de o inferioritate ori superioritate, ci doar de diferente specifice intre aptitudinile si personalitatea celor doua sexe. Aceste diferente sunt in mare parte rezultatul unor factori culturali si al altor factori legati de experienta, desi exista diferente sexuale fizice care diferentiaza neindoielnic dezvoltarea comportamentului, fie direct, fie prin efectele lor speciale."

Plasarea sanatatii mentale printre factorii biologici ai creativitatii este la fel de relativa ca si in cazul factorului ereditar, factorului de varsta sau sex. Însa filiatia dintre geniu si nebunie dateaza din timpuri imemorabile, fiind vehiculata din antichitate (Platon, Cicero, Horatiu), desi la o analiza mai atenta se observa ca nu e vorba de o ,,nebunie', in sensul consacrat al termenului, ci de un nonconformism comportamental, prezent la marii creatori.

La randul lor, factorii sociali, cu multitudinea lor de influente, neintentionate sau intentionate, intamplatoare sau organizate, au o pondere deosebita in creativitate.

Orice creator poarta amprenta epocii sale, a clasei, a familiei, a grupului de munca si de prieteni din care face parte. Se vorbeste de situatie creativa (D. MacKinnon, 1962 apud Munteanu A., 1994), dar si de climat creativ, ce cuprinde totalitatea particularitatilor ambientale, care pot influenta creativitatea. Dintre acestea, un rol stimulativ asupra creatiei il au:

conditiile socio-economice medii, intre opulenta si saracie;

un grad cat mai inalt de aspiratie si de cultura a grupului;

existenta unor relatii sociale de tip democratic;

prezenta libertatii si securitatii psihologice;

posibilitatea individului de a sesiza 'sensul destinului'.

Dintre factorii sociali, cu rol major in creativitate, alaturi de conditiile socio-economice si culturale, conditiile educative (familia si scoala) detin o pondere insemnata.

Climatul familial se impune prin statornicie si caracterul timpuriu al interventiilor familiei. Dintre factorii din mediul familial pot fi mentionati:

familia de tip democratic (A.L. Baldwin, J. Kalhom, J. Bruse) care intretine o atmosfera toleranta, calda si care ii ofera copilului o marja de initiativa;

educatia precoce si intensiva (C. Morris Cosc);

initiativa si independenta intelectuala si de actiune a copilului;

stimularea libertatii de comunicare a copilului si a dorintei de a pune intrebari;

obiceiul de a citi in mod curent reviste si ziare (E. Fraser);

interesul rezonabil fata de randamentul scolar al copilului, fara pretentii exagerate si plin de solicitudine;

cultivarea la copii a increderii in sine;

realizarea unei critici binevoitoare, constructive, secondata de un sistem de pedepsire/ recompensare corect, nuantat si flexibil;

exersarea in familie a capacitatii copilului de a-si asuma un risc rezonabil;

Societatea moderna, ca urmare a observarii realitatii curente, reclama interventia autorizata si specializata a unor servicii si institutii specializate in ceea ce priveste competenta educativa a familiei, existente deja in unele tari (scoala mamelor, a tatilor, a bunicilor) prin:

institutionalizarea educatiei parintilor (C. Dimitriu);

infiintarea unor centre de asistenta complexa a copilului (I. Holban).

Rolul scolii in destinul creativitatii este amplu comentat in lucrarile de specialitate. Dupa opinia lui A. Beaudot (1973):

,,Scoala contemporana traditionala este o scoala a imitatiei, a linistii si a conformismului, in care creativitatea nu este numai ignorata, ci de-a dreptul inabusita", iar J.P.Guilford reproseaza scolii ,,tendinta de a considera imaginatia divergenta ca o sursa de rebeliune mai mult decat de creatie."

Principalul culpabil este, in primul rand, acel tip de dascal care agreeaza si promoveaza mai mult elevii foarte inteligenti (dar conformisti) decat pe cei foarte creativi (dar nonconformisti) si pentru care randamentul scolar general constituie un criteriu de baza in aprecierea scolarilor.

Aceluiasi tip de cadre didactice i se reproseaza si urmatoarele:

cultul elevului mediu, care determina o nivelare a potentelor si performantelor tuturor elevilor;

decretarea ca elev model a celui care stie sa recite, cu maxima fidelitate, manualul;

obsesia exagerata pentru respectarea programei;

sanctificarea metodelor traditionale in invatamant;

supradimensionarea rolului ratiunii si memoriei cu persecutarea imaginatiei.

Eliminarea acestor prejudecati, in vederea instaurarii in scoala a unui climat favorabil creativitatii, impune un model teoretic de cadru didactic adaptabil la conditiile unui ,,praxis educational' deschis autoperfectionarii permanente, model propus de conceptul de creativitate pedagogica.

Creativitatea pedagogica defineste modelul calitatilor necesare educatorului/ cadrului didactic pentru proiectarea si realizarea unor activitati eficiente prin valorificarea capacitatilor sale de innoire permanenta a actiunilor specifice angajate la nivelul sistemului si al procesului de invatamant. Elaborarea acestui model presupune adaptarea la conceptul psihologic de creativitate.

Comportamentul creativ al cadrului didactic este validat de eficienta comunicarii pedagogice. Personalitatea creatoare de tip pedagogic valorifica deplin resursele sistemului psihic uman la niveluri si forme de actiune corelate special in directia proiectarii-realizarii (auto)instruirii, (auto)educatiei permanente.

Personalitatea creativa de tip pedagogic presupune astfel proiectarea si realizarea capacitatii de organizare a unor: repertorii de procedee euristice si imaginative educate in sensul atitudinilor creative; tehnici de organizare a atitudinilor creative si de deblocare a acestora pentru atingerea unor stadii productive la niveluri de creativitate superioara; strategii manageriale de expansiune a formelor de invatare creativa, angajate la nivel de educatie permanenta.

Functia pedagogica a creativitatii orienteaza, in mod special, realizarea a doua actiuni complementare:

a) elaborarea unui model de educare a creativitatii;

b) proiectarea unei invatari creative.

a) Elaborarea unui model de educare a creativitatii

Obiectivele specifice/intermediare vizeaza proiectarea- realizarea unei educatii problematizate, posibila prin:

stimularea gandirii creative prin sesizarea si rezolvarea unor situatii problema din ce in ce mai complexe;

dezvoltarea capacitatilor operationale definitorii pentru personalitatea creatoare (analiza - sinteza; generalizare - abstractizare; evaluare - critica);

activarea metodologiilor bazate pe corelarea optima a factorilor interni, (stil cognitiv; atitudini - aptitudini; creativitate) cu factorii externi (comunicare - actiune practica - programare specifica).

Obiectivele concrete vizeaza operationalizarea obiectivelor generale si specifice la niveluri dependente de conditiile cerute de realizare (resursele creative ale scolii, clasei de elevi, tipului de activitate educativ-didactica). În conditiile unei educatii/instruiri problematizate, aceste obiective concrete pot dezvolta gradual perfomante si competente sustinute prin sarcini pedagogice/didactice adecvate, realizabile pe parcursul unor activitati de: stimulare a flexibilitatii gandirii; cultivare a gandirii divergente; valorificare a aptitudinilor speciale.

b) Proiectarea invatarii creative presupune anticiparea unor strategii manageriale deschise, aplicate in timp si spatiu prin:

clarificarea scopului invatarii creative la nivelul interactiunii existente intre:

operativitatea intelectuala - performanta scolara - restructurarea permanenta a activitatii de predare - invatare-evaluare;

stabilirea sarcinilor cadrelor didactice in conditiile creative (individualizarea fiecarei secvente didactice; incurajarea spontaneitatii, stimularea potentialului minim / maxim, amendarea superficialitatii);

crearea unei atmosfere afective optime, necesara pentru anularea treptata a factorilor de blocaj ( teama, tensiune, imitatie, conformism, criticism, frica) si cultivarea unui fond atitudinal propice creativitatii (incredere in sine, independenta in gandire si comportament, asumarea unui risc rezonabil etc.);

valorificarea psihologica a corelatiei profesor- elev la nivelul tuturor continuturilor educatiei: intelectuale, morale, tehnologice, estetice, fizice.

Astfel, se poate spune despre conceptul pedagogic de creativitate ca presupune un model teoretic adaptabil la conditiile unui ,,praxis educational' deschis autoperfectionarii permanente, intrucat exemplul personal al dascalului este decisiv in educatie.

În urma trecerii in revista a factorilor creativitatii se impune a fi mentionat faptul ca ei nu evolueaza decat intr-o simbioza greu de disociat, cu multiple virtuti compensatorii. Ca urmare, nivelul creativitatii, ca efect al tuturor confluentelor dintre ei, nu depinde atat de marimea si calitatea fiecarui factor izolat, cat de sinergia cooperanta si complementara dintre ei.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.