Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Mediul pedagogic

Mediul pedagogic


MEDIUL PEDAGOGIC


Mediul pedagogic reprezinta ansamblul factorilor naturali si sociali, materiali si spirituali, angajati in activitatea de formare-dezvoltare a personalitatii umane conform unor obiective stabilite in mod explicit si/sau implicit la nivelul comunitatii educative nationale, teritoriale, locale.

Valorificarea pedagogica a mediului, angajarea sa in directia formarii-dezvolta-rii personalitatii umane, presupune regruparea culturala a tuturor factorilor specifici care intervin la nivel de 'macromediu social' (economic, politic, cultural - prin familie, scoala, profesie, institutii sociale, timp liber, mass-media etc.) si la nivel de 'micro-mediu social' (mediu natural, mediu ambiant - prin ansamblul conditiilor bioclima-tice si geografice in care traieste omul).



La nivel global, mediul este un factor modelator care permite relevarea, stimularea si chiar amplificarea dispozitiilor genetice prin actiuni institutionalizate formal (scoala) si nonformal (activitati extradidactice, activitati extrascolare). Cercetarile UNESCO dezvolta, in acest sens, teza transformarii progresive a mediului social intr-o 'cetate educativa' (vezi, Faure, Edgar, 1975).

Implicarea mediului in procesul de valorificare deplina a educabilitatii solicita realizarea unor raporturi deschise cu ceilalti doi factori care intervin in dezvoltarea pedagogica a personalitatii: ereditatea si educatia.

Deschiderea pedagogica a mediului spre ereditate angajeaza capacitatea acestuia de prelucrare socio-culturala a dispozitiilor native ale personalitatii umane, dispozitii de natura generala si speciala.

Deschiderea pedagogica a mediului spre educatie angajeaza capacitatea acestuia de structurare institutionala a activitatilor sale orientate in directia formarii-dez>oltarii personalitatii umane. in aceasta acceptie, 'pe pozitiile sale superioare, la nivelul componentelor sale socio-culturale si a derivatelor ei soci o-comunicative, mediul se prelungeste in educatie, se unifica cu educatia' (Golu, Pantelimon. 1985, pag.82). Din factor extern mediul poate deveni chiar un factor intern al formarii-dezvoltarii personalitatii, o premisa a autoeducatiei. - Vezi Dezvoltarea pedagogica, Educabiiitatea.



Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.