Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Norma pedagogica

Norma pedagogica


NORMA PEDAGOGICA


Norma pedagogica reprezinta un cadru de referinta delimitat in contextul activitatii de proiectare si de realizare a educatiei/instruirii 'care defineste ceea ce trebuie sa se intample la nivelul actiunii educationale/didactice (vezi Dictionnaire actuel de l'e-ducation, 1993, pag.903, 904).

Conceptul de norma pedagogica desemneaza 'o formula abstracta care admite o judecata de valoare' prin raportarea actiunii educationale/didactice la o anumita finalitate, la un anumit model, la un anumit sistem de principii si reguli. in ultima instanta, operationalizarea acestui concept, multiplicabil in diferite variante practice, presupune definirea unor 'reguli colective sau comune care servesc drept ghid in orientarea actiunii' (De Landsheere, Gilbert, 1992, vezi pag. 203).



Functia principala a normei pedagogice are valoarea, proprie stiintelor socio-umane. 'de criteriu obiectiv' sau de 'standard de reusita', stabilizat, din punct de vedere teoretic si practic' la nivelul sistemului si al procesului de invatamant.

In plan teoretic, norma pedagogica 'este fixata pe baza legitatilor pedagogice (legi, principii, reguli pedagogice) si in raport cu coordonatele principale ale actiunii pedagogice' (finalitati, proiect pedagogic, mesaj pedagogic, particularitati ale subiectului si ale obiectului educatiei etc.) - vezi Dictionar de pedagogie, 1979, pag. 3 07). in aceasta acceptie norma pedagogica, reflecta un ansamblu de cerinte de maxima generalitate concentrate la nivelul principiilor pedagogice ale procesului de invatamant (comunicare-cunoastere-creativitate pedagogica), care au valoare de legi pedagogice.

in plan practic, norma pedagogica traduce cerintele exprimate la nivelul legitatilor pedagogice la nivelul unor 'indicatii obligatorii' sau 'idei calauzitoare, directive', care trebuie urmarite si respectate in cadrul activitatii de instruire, cu valoare de principii didactice (activizare, participare, accesibilitate, sistematizare, esentializare, autoreglare etc).

Sfera de aplicare a normei pedagogice angajeaza toate dimensiunile si formele e-ducatiei. in aceasta acceptie sunt evocate urmatoarele tipuri de norme pedagogice: norma de conduita, norma de control, norma de invatare, norma docimologica. norma morala, norma sociala, norma de apreciere a activitatii elevului si a profesorului; norme de varsta, norme diferentiale; norme integrate, norme locale, norme nationale, norme specifice unui nivel scolar, norme profesionale etc. (Dictionar de pedagogie, 1979, pag.306, 307; De Landsheere, Gilbert, 1992, pag. 203-205).

Norma didactica, raportabila, de regula, la principiile procesului de invatamant, concentreaza un ansamblu de reguli, valabile la nivelul corelatiei functional-structu-rale dintre profesor si elev, care conditioneaza eficienta activitatii de instruire/invatare. Acest ansamblu de reguli ofera 'un standard prescriptiv' dezvoltat in contextul diferitelor didactici /metodici de specialitate care evidentiaza 'un cadru de referinta necesar pentru mobilizarea si promovarea comportamentelor socioprofesionale' relevante (vezi Dictionnaire encyclopedique de l'education et de laformation, 1994. pag.691). - Vezi Legile pedagogice, Principiile pedagogice.



Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.