Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
AVOCATUL ELEVULUI

AVOCATUL ELEVULUI


Motto

Copiii, inclusiv adolescentii, trebuie sa-si poata exercita dreptul de a-si exprima liber opiniile, in functie de capacitatea lor in plina evolutie, sa-si poata dezvolta respectul de sine, sa dobandeasca cunostinte si deprinderi, cum ar fi cele de a rezolva conflicte, de a lua decizii si de a comunica, pentru a face fata provocarilor vietii.'

O lume demna pentru copii,

(Document adoptat de Adunarea Generala a Natiunilor Unite

la cea de-a XXVI -a Sesiune Speciala, din data de 10 mai 2002)PROIECT

AVOCATUL ELEVULUI

Doamnelor si domnilor, Dragi elevi, Stimati parteneri,

As dori sa evoc la inceputul interventiei mele una dintre cele mai importante solicitari ale copiilor, exprimata in cadrul Sesiunii Extraordinare pentru Copii a Adunarii Generale a ONU din 2002:

"Ne angajam intr-un parteneriat egal in lupta pentru drepturile copilului. Si, in timp ce promitem sa sustinem actiunile pe care le intreprindeti in numele copiilor, va cerem angajamentul si sustinerea fata de actiunile pe care le intreprindem noi [.

Eu sunt convins ca proiectul 'Avocatul elevului' se circumscrie spiritului acestui parteneriat egal pentru promovarea drepturilor copilului invocat de catre copiii lumii. La acea Sesiune Extraordinara, sefii de state si de guverne si-au asumat obligatia de a crea 'O lume demna pentru copii', in care opiniile copiilor sa fie auzite si ascultate. Ei si-au asumat obligatia de 'a actiona in vederea promovarii si protejarii drepturilor tuturor copiilor'.

Astfel, initiativa pe care o lansam astazi in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si cu organizatia 'Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila - Agenda 21' vine sa materializeze aceasta promisiune facuta copiilor si tinerilor.

Fara o implicare activa a copiilor si tinerilor in viata publica, in viata scolii, a comunitatii si a familiei, nu se poate vorbi despre "drepturi!e copilului'. Fara a asigura structurile si mecanismele prin care adultii, in parteneriat cu copiii, sa transpuna in practica aceste drepturi, ele risca sa ramana la stadiul de slogan. Mai mult, Comitetul pentru Drepturile Copilului a respins ceea ce a numit "mentalitatea de caritate sau abordarea paternalista' fata de problematica copiilor, iar in discutiile cu Statele parti la Conventia pentru Drepturile Copilului a ridicat, invariabil, in discutie practicile, cultura si atitudinile traditionale care reprezinta obstacole in calea realizarii principiului participarii copiilor si a drepturilor copilului.

Dreptul la educatie nu exclude celelalte drepturi ale copilului! De altfel, exprimandu-se in acest sens  intr-un Comentariu General, Comitetul pentru Drepturile Copilului a subliniat ca in momentul in care un copil trece pragul scolii, el nu isi pierde drepturile sale fundamentale: 'astfel, nu trebuie subminate eforturile de a promova celelalte drepturi, ci trebuie consolidate, prin intermediul valorilor impartasite in cadrul procesului educational. Aceasta nu include doar continutul programei scolare, ci si procesele educationale, metodele pedagogice si mediul in care se desfasoara educatia, indiferent daca are loc acasa, la scoala sau in alta parte. [] Educatia trebuie sa se deruleze intr-un mod care sa respecte demnitatea inerenta a copilului, sa-l ajute sa isi exprime in mod liber opiniile si sa participe la viata scolara'.

'Avocatul elevului' trebuie sa fie o institutie a elevilor. Ea trebuie sa raspunda nevoilor elevilor atat de participare, cat si de reprezentare, in sistemul educational. 'Avocatul elevului' trebuie sa abordeze atat problemele individuale ale elevilor, cat si acelea colective. In alte tari exista diferite structuri si modele care se apropie, mai mult sau mai putin, de o institutie a 'Avocatului elevului'. In Olanda exista atat 'Carta elevului', cat si 'Consiliul participativ', dar si 'Comitetul pentru solutionarea disputelor' sau 'Comitetul National de Actiune al Elevilor'. In Suedia, printr-o hotarare a Parlamentului, a fost instituit initial, pe o perioada experimentala un organism local de guvernare format in majoritate din elevi, care are ca obiectiv principal consolidarea influentei exercitate de elevi si parinti in scoala.

Viziunea Reprezentantei UNICEF in Romania asupra institutiei 'Avocatului elevilor' este aceea a unei structuri care, dincolo de a asigura o participare efectiva a elevilor in procesele decizionale ale scolii, ofera posibilitatea elevilor de a se implica intr-un exercitiu de solidaritate, de actiune civica, pentru promovarea si protejarea comuna a drepturilor lor, inclusiv ale colegilor lor din cele mai vulnerabile comunitati, urmand principiile Conventiei pentru Drepturile Copilului: principiul interesului superior al copilului, principiul nediscriminarii, principiul participarii si principiul supravietuirii si dezvoltarii copiilor.

Institutia 'Avocatului elevului' reprezinta un model educational pentru accederea la o cetatenie democratica. Poate ca, din aceasta cauza, nici nu este intamplator ca acest proiect este inclus in Programul National de Educatie pentru Cetatenie Democratica. Democratia nu este un dar. Democratia se invata. Democratia nu se declama, ci se practica! lata de ce 'Avocatul elevului' permite formarea unor deprinderi de viata democratica care sunt absolut necesare adultului intr-o societate libera si deschisa.

Eu doresc sa transmit un mesaj foarte clar din partea UNICEF tuturor copiilor si tinerilor care vor face parte din Avocatul elevului: noi vom fi alaturi de voi si va vom sprijini impreuna cu profesorii si parintii vostri pentru a va implica plenar in aceasta activitate nobila de promovare a drepturilor copilului! V-ati asumat o responsabilitate enorma, dar nu sunteti singuri pe acest drum!

In incheiere doresc sa multumesc directorilor si cadrelor didactice din liceele implicate in proiect. Dumneavoastra sunteti deschizatori de drumuri, iar devotamentul si implicarea Dvs. sunt laudabile. Nu exista 'retete' pentru infiintarea unei institutii a 'avocatului elevului' iar experienta Dvs. va fi cruciala pentru reusita acestui proiect.

Doresc in acelasi timp sa multumesc partenerilor nostri, organizatiei 'Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila - Agenda 21' si Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru eforturile constante si sustinute pentru cauza drepturilor copilului.

Va multumesc,

Pierre Poupard, ReprezentantuI UNICEF in Romania

(CuvantuI Domnului Pierre Poupard a fost adresat reprezentantilor institutiei 'Avocatul elevului' cu prilejul lansarii proiectului la sediul UNICEF in 20 mai 2005)

Avocatul elevului este un proiect pilot care propune educarea elevilor pentru cunoasterea drepturilor si a responsabilitatilor care le revin si crearea in scoli a climatului necesar pentru promovarea si respectarea acestora, in conformitate cu prevederile Conventiei Drepturilor Copilului, a Legii 272/2005, a Conventiei Europene privind Drepturile Omului. Proiectul este implementat prin colaborarea a trei institutii: Asociatia: ,,Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila - Agenda 21', Ministerul Educatiei si Cercetarii si Reprezentanta UNICEF in Romania. Realizat ca parte a parteneriatului constituit pentru proiectul Educatie pentru Cetatenie Democratica, Avocatul elevului, raspunde inclusiv, obiectivelor specifice ale Anului International al Cetateniei prin Educatie (EYCE).

Contextul proiectului

Crearea institutiei Avocatul elevului in scoli reprezinta o necesitate. Ea rezida din cadrul teoretic principial al unor documente fundamentale referitoare la drepturile copilului, dar si din modul in care acestea (drepturile) trebuie sa devina o realitate in Romania. In acest context, instituirea in scoli a unei institutii ca cea propusa prin proiectul Avocatul elevilor decurge dintr-unul din principiile fundamentale ale Conventiei ONU cu privire la Drepturile

Copilului, respectiv dreptul copilului la opinie si participare. Recunoscand acest drept, Conventia confera o viziune emancipata drepturilor copilului. Ea impune, de fapt, o noua conceptie cu privire la copil. Se trece in sfarsit de la 'copilul - obiect', care nu este inca adult, la statutul de persoana pe deplin capabila de a da sens existentei sale si de a lua parte activ in societate. Conventia recunoaste copilul ca cetatean a carui demnitate umana trebuie respectata si care poate si trebuie sa participe, de o maniera constructiva, la dezvoltarea societatii. El trebuie ascultat. Conventia a evidentiat demnitatea, competenta, creativitatea copiilor, capacitatea lor de a formula opinii, de multe ori extrem de serioase si pertinente, in legatura cu aspecte care le afecteaza in mod direct viata.

Principiul dreptului copilului la expresie si participare este integrat explicit sau implicit in intregul text al Conventiei. Articolul 12 prevede ca acesta are dreptul de a se pronunta in orice decizie care il priveste. Aceasta prevedere trebuie respectata in toate aspectele vietii copilului: educatie, ingrijiri medicale, comunitate, familie. Aplicand in mod necesar principiul fundamental al non-discriminarii, dreptul este valabil pentru orice copil, fara nici o diferenta.

Daca aceasta este conceptia generala a Conventiei, in prezent copiii formeaza, inca frecvent, un grup social care este prea putin luat in considerare. Societatea este putin pregatita sa recunoasca calitatea copiilor de membri activi ai societatii. Dreptul de a lua decizii sau de a-si exprima punctul de vedere in deciziile care ii privesc este mai curand un deziderat decat o realitate specifica in familie, scoala, comunitate. Consultarea copiilor de catre adulti este de cele mai multe ori sporadica sau formala. Se neglijeaza influenta benefica pe care o are asupra dezvoltarii copilului implicarea sa activa in procesul luarii deciziilor. Copilul nu este numai depozitarul unei sume de trasaturi caracteriologice sau comportamentale, el este o fiinta in plin proces de formare. Implicarea sa in mod nemijlocit in modelarea propriei personalitati ii asigura dezvoltarea mai rapida a deprinderilor de viata independenta, a capacitatii de a lua decizii si de a le aplica in practica.

In luna mai a anului 2002 in cadrul Sesiunii speciale a Adunarii Generale ONU dedicata copiilor, 69 de sefi de stat, 190 de delegatii nationale de inalt nivel s-au angajat sa creeze o lume demna pentru copii in care dezvoltarea umana durabila si atentia acordata intereselor superioare ale copilului sa se bazeze pe principiile democratiei, egalitatii, nediscriminarii, pacii si justitiei sociale.

In Declaratia de principii si obiective prezentata in cadrul sesiunii participantii afirmau nevoia de a-i asculta pe copii si a le asigura participarea: ,,copiii si adolescentii sunt cetateni care dispun de capacitatea de a contribui la constituirea unui viitor mai bun pentru toti. Trebuie sa respectam dreptul copiilor de a se exprima si de a participa la toate problemele care ii privesc, in functie de varsta si maturitatea acestora.'

Prezenti la Sesiunea Speciala, 400 de copii si tineri din 117 tari ale lumii au participat activ la lucrari si au elaborat o declaratie: ,,0 lume demna pentru noi', prin care solicitau o constientizare crescuta si mai mult respect in randul oamenilor de toate varstele privind dreptul fiecarui copil la o participare deplina si semnificativa, in spiritul Conventiei cu privire la drepturile copilului. Ei isi afirmau totodata capacitatea de a se angaja intr-un parteneriat egal in lupta pentru drepturile copilului. " Pana cand ceilalti nu isi vor asuma raspunderea pe care o au fata de noi, ne vom lupta noi pentru drepturile noastre. Avem vointa, cunostintele, sensibilitatea si devotamentul necesare.'

In legatura cu participarea copiilor si respectarea opiniilor copilului, observatiile Comitetului pentru drepturile copilului la cel de-al  II - lea raport al Romaniei relevau ingrijorarea in legatura cu atitudinile traditionale fata de copii in societate, care le limiteaza acestora dreptul de a le fi respectata opinia in cadrul familiei, in scoli, institutii si la nivelul institutiilor locale.

Romania a intreprins revizuiri vaste ale legislatiei domestice pentru a fi in conformitate cu Conventia. Au fost adoptate legi noi in domeniul invatamantului, al protectiei sociale a copilului in dificultate, legislatia din domeniul adoptiei, a copilului cu nevoi speciale, unele capitole din dreptul familiei, respectiv din codul penal, legea administratiei publice locale etc. In anul 2004 a fost adoptata legea unica a copilului: Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului Legea 272 reglementeaza cadrul legal privind respectarea, promovarea si garantarea drepturilor copilului in Romania. Legea se fundamenteaza pe principiile enuntate de Conventia drepturilor copilului si stipuleaza 'dreptul copilului de a fi informat asupra drepturilor sale, precum si asupra modalitatilor de exercitare a acestora' (Cap. I Drepturi si libertati civile - dreptul la libera exprimare, opinie, nediscriminare, dar si in art, 29).

II. Viziunea proiectului

Avocatul elevului este un proiect pilot care propune crearea unei institutii care:

sa asigure cunoasterea, promovarea si respectarea drepturilor copiilor/a tinerilor

sa mobilizeze intr-un mecanism unitar elevi, cadre didactice, parinti, alti parteneri din comunitate (autoritatile locale, mass-media, companii private etc.)

sa stimuleze participarea semnificativa a tinerilor si sa canalizeze energie si creativitatea lor pentru modelarea mediului in care traiesc.

III. Misiunea proiectului

Sa ii invete pe tineri sa se manifeste intr-o societate democratica.

Sa ii ajute pe tineri sa isi asume responsabilitati, militand pentru afirmarea drepturilor lor.

Sa contribuie la dezvoltarea comportamentului participativ al tinerilor.

Sa completeze oferta educativa a scolii si a familiei, prin implicarea tinerilor insisi, ca ofertanti de educatie.

IV. Descrierea proiectului "Avocatul elevului"

Avocatul elevului este un proiect pilot.

 • Locatia proiectului:

In Bucuresti si in judetele Ilfov si Buzau.

 • Perioada:

10 luni (martie - decembrie 2006)

 • Scopul proiectului:

Crearea institutiei Avocatul elevului in vederea promovarii si respectarii drepturilor elevului in scoala, in conformitate cu prevederile Conventiei Drepturilor Copilului, a Legii 272/2005 cu privire la respectarea si promovarea drepturilor copilului in Romania.

Realizat ca parte a parteneriatului constituit pentru proiectul Educatie pentru Cetatenie Democratica, Avocatul elevului, raspunde inclusiv, obiectivelor specifice ale Anului International al Cetateniei prin Educatie (EYCE).

Obiective:

. Educarea elevilor pentru cunoasterea drepturilor lor si a responsabilitatilor corelate acestora;

. Crearea in scoli a unui context favorabil pentru exercitarea de catre elevi a dreptului lor la opinie si libera exprimare;

. Constituirea unor mecanisme si instrumente viabile pentru cunoasterea si solutionarea cazurilor de incalcare a drepturilor elevului in scoala;

. Formarea si dezvoltarea de deprinderi si atitudini specifice pentru viitoarea viata de

adult a elevilor, intr-o societate democratica;

. Cooperarea dintre profesori si elevi pentru imbunatatirea climatului de munca in scoala si a relatiilor dintre elevi - profesori si elevi - elevi.

Justificare:

Conform estimarilor elevilor (450 de elevi din 14 licee) participanti la programul ,,Educatie civica prin televiziune (proiect PHARE derulat de APDD - Agenda 21, in perioada decembrie 2003 - octombrie 2004), elevii nu isi cunosc drepturile, in scoli domneste un climat preponderent autoritar, gen profesor -magister, ceea ce determina relatii tensionate intre elevi si profesori, lipsite de onestitate din ambele parti si bazate pe autoritate, neincredere si lipsa de comunicare. In multe cazuri, consiliile elevilor nu isi cunosc rolul, elevii sunt implicati in probleme minore, iar dreptul elevului la opinie si participare este, daca nu incalcat, neglijat si ne-luat in considerare. Proiectul propune crearea unei structuri care sa poata deveni realmente exponenta elevilor si sa contribuie la imbunatatirea vietii scolare.

Proiectul se justifica prin dorinta de a imbunatati relatiile inter-umane in cadrul unor licee prin promovarea si respectarea drepturilor copiilor si eliminarea discriminarii, a factorilor inhibatori si a sentimentului de frica. Mesajul pe care il va transmite proiectul va fi unul nu rigid, formal si impunator de bariere, ci dimpotriva, unul spontan, dinamic, atractiv. Copiii trebuie sa inteleaga faptul ca au pe langa responsabilitatile ce le sunt amintite zilnic si o serie de drepturi, garantate de cadrul Juridic national si international. E important sa fie inteles ca oricine incalca aceste drepturi va fi sanctionat in conformitate cu fapta sa, fara a fi protejat de pozitia sociala sau de autoritatea detinuta in cadrul unitatii de invatamant.

Avocatul elevului propune infiintarea unei institutii in cadrul fiecarui liceu, care sa asigure respectarea drepturilor elevilor in scoala. Elevii vor coopera cu cadrele didactice si Consiliul de administratie al scolii pentru cunoasterea drepturilor elevilor, a responsabilitatilor care le revin, dar si identificarea celor mai adecvate solutii pentru cazurile de incalcare a drepturilor elevilor in scoala, comunitate sau familie.

"Avocatul elevului" este o institutie la care elevii (copiii) pot apela atunci cand se simt amenintati de o problema pe care nu o pot rezolva singuri, prin mijloace accesibile lor.

Grupul tinta

Beneficiari cca. 8000 de elevi si 240 cadre didactice din 8 licee, astfel:

 • 5 licee din Bucuresti
 • 1 liceu din judetul Ilfov
 • 2 licee din Buzau

Beneficiari directi:

40 de elevi si 16 adulti - membri ai institutiilor Avocatului elevului constituite in scoli.

Structura Institutiei Avocatului elevului:

In fiecare institutie scolara selectionata, Avocatul elevului va fi compus din 7 persoane, astfel:

5 elevi - intre care, in mod automat, va fi inclus Presedintele Consiliului Elevilor

1 cadru didactic, de regula, consilierul educativ

1 parinte - desemnat cu sprijinul Presedintelui Comitetului de parinti

Coordonatorul institutiei "Avocatul elevilor" - va fi un elev, altul decat Presedintele Consiliului Elevilor.

Atributii:

identificarea problemelor/a unor situatii de incalcare a drepturilor elevilor;

facilitarea legaturii elevilor/parintilor cu conducerea unitatii de invatamant;

propunerea de solutii de comun acord cu cadrele didactice abilitate;

medierea, in limita competentelor stabilite prin Regulament, a unor situatii conflictuale din scoala.

Scopul, atributiile si modul de functionare a institutiei vor fi definite in Regulamentul de functionare a Avocatului Elevului, regulament ce va fi elaborat in cadrul proiectului, discutat si aprobat de catre beneficiari in cadrul sesiunilor de trening.

Membrii "Avocatului elevului" se vor reuni periodic ( odata pe saptamana) sau oricand se considera oportun. "Avocatul elevului" va colabora cu Consiliul Elevilor din fiecare liceu pentru a desemna informatiile privind drepturile copiilor si atributiile "Avocatului elevului" in apararea acestor drepturi. Se vor alcatui rapoarte lunare. Cazurile solutionate vor fi tratate cu confidentialitate.

Criteriile de selectie:

a) pentru licee - se vor avea in vedere profilul liceului, mediul de rezidenta (urban/rural), experienta in proiecte similare de dezvoltare a culturii organizationale ca exercitiu democratic, inclusiv participarea la proiectul Educatie pentru Cetatenie Democratica al MECT.

b) membrii elevi ai Avocatului elevului

Cei 5 elevi care vor fi alesi, in urma evaluarii, pe baza unei scrisori de motivatie si a unui interviu. Din comisia de evaluare vor face parte elevi, membri ai Consiliului elevilor si adulti, reprezentanti ai organizatiilor partenere in proiect. Mandatul unui elev in cadrul structurii va fi de 1 an. Elevii care nu vor fi selectati, dar vor sa se implice in activitatile "Avocatului elevilor", pot ajuta la impartirea de fluturasi, diseminarea informatiilor, etc.

Activitati:

1. Trening pentru membrii Avocatului Elevului

Se va organiza pe parcursul a 4 zile, in perioada de vacanta de primavara si va cuprinde 4 module:

 • drepturile copilului
 • comunicare
 • managementul conflictului
 • cultura organizationala

Pentru fiecare modul se va elabora un suport de curs. Un rol semnificativ in procesul de pregatire il vor avea cazurile concrete, care vor fi abordate intr-o maniera interactiva sub forma studiilor de caz, a jocurilor de rol, a sesiunilor de brainstorming etc. Lectorii vor fi selectionati dintre reprezentantii partenerilor in proiect sau a altor experti pe problemele abordate in cadrul celor 4 module.

Participantii vor dezbate si vor aproba Regulamentul institutiei Avocatul elevului.

2. Studierea drepturilor copilului in scolile selectionate

Se va realiza la orele de dirigentie, pe baza materialelor elaborate de MEdC in cadrul proiectului "Educatie pentru cetatenie democratica".

De asemenea in cadrul proiectului va fi elaborat un pliant cu extrase din documente legislative privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Pliantul va fi tiparit in 10.000 de exemplare.

In paralel va fi organizat, in fiecare scoala un focus grup cu reprezentanti ai elevilor, pentru a colecta informatii referitoare la cele mai frecvente situatii de incalcare a drepturilor elevilor din scoala respectiva, care vor fi introduse in pliant.

3. Colectarea cazurilor

Elevii vor semnala problemele cu care se confrunta fie introducand biletele cu sesizari intr-o urna speciala, fie abordand direct membrii "Avocatului elevului".

In cadrul intalnirilor saptamanale, se vor analiza cazurile si se va adopta solutia optima (consiliere, rezolvare administrativa, mediere). Fiecare caz va fi monitorizat.

Elevii care au semnalat probleme vor fi informati in legatura cu demersurile intreprinse.

4. Inaintarea cazurilor conducerii unitatii de invatamat

In urma analizei cazurilor, aceasta structura va inainta Consiliului profesoral/Consiliului de administratie al unitatii de invatamant propunerile lor de rezolvare in vederea solutionarii situatiilor de incalcare a drepturilor copilului.

In cazurile referitoare la incalcarea drepturilor copilului in cadrul comunitatii, Ombudsman-ul elevului va informa Consiliul profesoral/Consiliul de administratie al unitatii de invatamant asupra acestora si, in comun, vor formula o petitie/plangere/ solicitare ce va fi inaintata spre rezolvare institutiilor competente.

5. Colaborarea cu structura Avocatul elevilor

In cazurile de incalcare a drepturilor copilului in cadrul unitatii de invatamant, Ombudsman-ul elevului va colabora cu Avocatul elevilor la nivel judetean/ al sectoarelor Municipiului Bucuresti pentru solutionarea tuturor situatiilor problema sau a celor disciplinare.

6. Schimb de experienta

In vacanta de vara se va organiza o sesiune de informare intre cele 8 licee pilot, pentru a se disemina experienta obtinuta si a se generaliza cele mai reusite metode de lucru. Schimbul de experienta se va organiza pe durata a 3 zile. Se va constitui un network al membrilor din cele 8 licee si va fi deschis un Forum de discutii pe probleme ale drepturilor si responsabilitatilor elevilor, dar si a modului in care s-au gasit solutii la problemele semnalate de elevi.

O selectie a celor mai relevante cazuri si a metodologiei de solutionare va fi publicata intr-o revista electronica, elaborata ca urmare a intalnirii dintre membrii institutiei Avocatul Elevului.

7. Elaborarea unui Ghid metodologic

Ghidul va cuprinde metodologia si etapele proiectului, dificultatile intampinate, pareri ale copiilor ajutati, comentarii, regulamentul pentru infiintarea si functionarea institutiei "Avocatul elevului".

Ghidul va fi utilizat pentru diseminarea rezultatelor in alte 20 de licee, din 10 judete selectionate de catre MEdC, din cadrul celor incluse in proiectul Educatie pentru cetatenie democratica.

Ghidul va fi tiparit in 300 de exemplare.

8. Conferinta de diseminare a rezultatelor

Va fi organizata pe durata unei zile cu reprezentanti ai inspectoratelor scolare din cele 10 judete in care urmeaza sa se multiplice proiectul. Participantilor li se va prezenta metodologia proiectului, sistemul de lucru, cazuistica (cele mai relevante situatii). La conferinta vor fi invitati si elevi membri ai Avocatului elevului.

Planificarea activitatilor:

Activitate

Luna


Cine raspunde

Pregatirea si implementarea activitatii de Trening pentru membri AE

X

X

APDD-Agenda 21, MECT, UNICEF

Studierea drepturilor copilului

X

X

X

X

X

X

APDD-Agenda 21, MECT, Scolile partenere

Colectarea cazurilor

X

X

X

X

X

X

X

X

APDD-Agenda 21, MECT, Avocatul elevului

Schimb de experienta (pregatire si implementare

X

X

APDD - Agenda 21, MECT

Elaborarea si tiparirea pliantului

X

X

APDD - Agenda 21, MECT, Unicef

Elaborarea si diseminarea revistei

X

X

X

APDD - Agenda 21, MECT, Unicef

Elaborarea si multiplicarea Ghidului metodologic

X

X

X

APDD - Agenda 21, MECT

Conferinta de diseminare (pregatire si implementare)

X

X

APDD - Agenda 21, MECT

Partenerii proiectului

Proiectul va fi realizat in parteneriat de catre Asociatia "Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila - Agenda 21", MEdC - Serviciul programe si activitati educative si UNICEF.

Partenerii vor fi responsabili de managementul general al proiectului si vor colabora pentru atingerea scopului si a obiectivelor acestuia. Fiecare partener isi va desemna un reprezentant in echipa de coordonare a proiectului.

Managementul financiar al proiectului va intra in sarcina asociatiei "Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila - Agenda 21". De asemenea, APDD - Agenda 21 va fi responsabila de elaborarea rapoartelor, narativ si financiar, in conformitate cu prevederile contractului incheiat cu UNICEF.

Rezultate asteptate

 • Crearea unei institutii la nivelul liceului in care copiii sa aiba incredere si sa aduca imbunatatiri climatului din scoli (relatiile elevi-elevi si elevi-profesori).
 • Cresterea nivelului de informare al copiilor cu privire la drepturile lor conform legislatiei romane si internationale.
 • Apararea drepturilor elevilor.
 • Imbunatatirea comunicarii in scoala, intre elevi si intre acestia si cadrele didactice.
 • Rezolvarea cat mai rapida si eficienta a problemelor copiilor care au cerut sprijin.
 • Sporirea increderii in sine a elevilor.

V. Regulamentul Avocatului elevilor

Art. 1.

Cadrul legal de infiintare si functionare a Avocatului elevului este oferit de urmatoarele documente:

 • Conventia ONU cu privire la drepturile copilului
 • Legea 272/2004 cu privire la protectia si promovarea drepturilor copilului
 • Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar 2005
 • Conventia de parteneriat incheiata intre Ministerul Educatiei si Cercetarii si Asociatia "Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila - Agenda 21" referitoare la implementarea proiectului Avocatul Elevilor in 8 unitati liceale din Bucuresti si judetele Ilfov si Buzau.
 • Contractul de parteneriat incheiat intre Reprezentanta UNICEF in Romania si Asociatia "Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila - Agenda 21" referitor la implementarea proiectului Avocatul Elevilor in 8 unitati liceale din Bucuresti si judetele Ilfov si Buzau.

Art. 2

Scopul Avocatului elevilor

Promovarea si respectarea drepturilor elevului in scoala, in conformitate cu prevederile Conventiei Drepturilor Copilului, a Legii 272/2004, ale Conventiei Europene privind Drepturile Omului.

Art. 3

Obiective

 • Educarea elevilor pentru cunoasterea drepturilor lor si a responsabilitatilor corelate acestora.
 • Crearea in scoli a unui context favorabil pentru exercitarea de catre elevi a dreptului lor la opinie si libera exprimare.
 • Constituirea unor mecanisme si instrumente viabile pentru cunoasterea si solutionarea cazurilor de incalcare a drepturilor elevului in scoala.
 • Formarea si dezvoltarea de deprinderi si atitudini specifice pentru viitoarea viata de adult a elevilor, intr-o societate democratica.
 • Cooperarea dintre profesori si elevi pentru imbunatatirea climatului de munca in scoala si a relatiilor dintre elevi-profesori si elevi-elevi.

Art. 4

Atributiile Avocatului Elevilor

 • Identificarea problemelor/ a unor situatii de incalcare a drepturilor elevilor.
 • Facilitarea legaturii elevilor/ parintilor cu conducerea unitatii de invatamant.
 • Propunerea de solutii de comun acord cu cadrele didactice abilitate.
 • Medierea unor situatii conflictuale din scoala.
 • Monitorizarea rezolvarii problemei.

Avocatul elevilor se poate autosesiza in situatii de incalcare a drepturilor elevilor sau de nerespectare a prevederilor Regulamentului scolar.

Art. 5

Modul de functionare

5.1. Componenta

Avocatul elevului va fi compus din 7 persoane, astfel:

5 elevi - intre care, in mod automat, va fi inclus Presedintele Consiliului Elevilor

1 cadru didactic, de regula, consilierul scolar

1 parinte, propus de Comitetul de parinti

Presedintele institutiei "Avocatul elevilor" - va fi un elev, altul, decat Presedintele Consiliului Elevilor

Elevii care si-au exprimat dorinta de a face parte din aceasta structura, dar nu au fost selectionati, se vor constitui in Grupul de suport al Avocatului elevilor.

5.2. Colectarea cazurilor

Colectarea cazurilor se va realiza in functie de specificul (particularitatile) fiecarei scoli, astfel:

Printr-o urna special amenajata, cu luarea in considerare exclusiv a sesizarilor semnate.

Prin intermediul Grupului de suport sau a sefilor de clasa, profesorilor diriginti, parintilor, membrilor Consiliului Elevilor.

In mod direct de catre "avocati" de la elevii care au nevoie de ajutorul lor.

Avocatul elevilor se poate autosesiza in situatii de incalcare a drepturilor elevilor sau de nerespectare a prevederilor Regulamentului scolar.

5.3. Periodicitatea intalnirilor

Avocatul elevilor se va intalni de regula o data la doua saptamani sau ori de cate ori este necesar pentru solutionarea unei situatii de urgenta.

Intalnirile cu conducerea scolii vor avea loc cu aceeasi periodicitate.

5.4. Luarea deciziilor

Deciziile vor fi luate prin consens. Atunci cand nu se poate obtine consensul, minoritatea se va supune majoritatii.

Deciziile vor respecta principiile promovate de Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului, astfel:

 • Avocatul elevilor va garanta tuturor elevilor care i se adreseaza libertatea de exprimare si dreptul la opinie;
 • Avocatul elevilor va promova in orice situatie principiile nediscriminarii si o abordare egala a fetelor si baietilor;
 • In toate solutiile propuse se va urmari interesul superior al copilului.

5.4.1. Relatiile cu cadrele didactice

Avocatul elevilor va conlucra cu profesorii diriginti pentru cunoasterea de catre toti elevii a drepturilor copilului si a responsabilitatilor care le revin.

Avocatul elevilor va prezenta profesorilor diriginti solutiile propuse pentru situatii care vizeaza elevi din clasa respectiva pentru a le analiza si stabili de comun acord solutia optima. In functie de necesitati aceasta va fi prezentata conducerii scolii.

5.4.2. Relatiile cu conducerea scolii

Avocatul elevilor trebuie sa informeze corect si obiectiv conducerea sciolii despre activitatile si cazurile aflate in desfasurare.

Situatiile care nu pot fi solutionate la nivelul scolii se vor adresa, prin intermediul conducerii scolii, institutiilor abilitate (Directia de asistenta si promovare a drepturilor copilului, avocatul poporului, etc.).

5.5. Gestiunea cazurilor

Se va solicita conducerii scolii un spatiu pentru intalniri si pastrarea documentelor.

Fiecare caz va fi inregistrat si va avea un numar de ordine.

Intalnirile Avocatului Elevilor vor fi consemnate intr-o baza de date. In functie de posibilitati, baza de date poate fi electronica.

Art. 6

Relatiile cu elevii

Membrii Avocatului elevilor trebuie sa fie un model, sa promoveze in scoala si in comunitate un comportament moral, demn si civilizat, in concordanta cu valorile educationale si civice.

Relatiile cu elevii

Intre Avocatul elevilor si ceilalti elevi trebuie sa se stabileasca relatii de cooperare, incredere si intelegere reciproca.

Avocatul elevilor va informa, cu sprijinul profesorilor diriginti, elevii cu privire la drepturile si responsabilitatile lor in scoala si societate.

Avocatul elevilor va analiza situatiile de abuz si violenta exercitate asupra copiilor si va propune masuri pentru stoparea acestora.

Avocatul elevilor va promova si va incuraja cooperarea in cadrul scolii in vederea asigurarii dreptului la educatie tinand cont de egalitatea sanselor.

Art. 7

Diseminarea informatiei

Informarea despre Avocatul elevilor in scoala respectiva se va face in functie de posibilitati prin:

 • membrii Consiliului elevilor
 • grupul de suport
 • fluturasi
 • postere
 • ecusoane
 • revista scolii
 • statia de radio etc.

In fiecare liceu, Regulamentul Avocatului elevilor va fi afisat la loc vizibil. De asemenea, se vor afisa drepturile si responsabilitatile elevilor.

VI. Implementarea proiectului

ACTIVITǍTI

1. Diseminarea informatiilor privind Avocatul elevului

Procesul de diseminare a informatiei cu privire la proiect a cuprins mai multe etape, corespunzator cu institutiile/actorii care urmau sa participe la implementarea proiectului.

Primul pas in acest proiect l-a constituit intalnirea coordonatorului de proiect cu domnul Ioan Neacsu, Directorul General din MEdC responsabil pentru programe si activitati educative in scoli pentru a obtine acordul de parteneriat si de implementare a proiectului in scoli. Ca urmare a acestei intalniri, a fost intocmit un Acord de Colaborare, intre Ministerul Educatiei si Cercetarii, Serviciul Programe si Activitati Educative si Asociatia Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila - Agenda 21, continand obiectivele colaborarii si obligatiile fiecarei parti.

In data de 6 aprilie a fost organizata la Ministerul Educatiei si Cercetarii o intalnire cu inspectorii cu munca educativa din cele 3 locatii ale proiectului (Bucuresti, Ilfov si Buzau) si cu directorii cu munca educativa din cele 8 scoli nominalizate in proiect.

Scopul intalnirii a fost de a informa factorii responsabili din scoli sau institutii tutelare cu privire la proiectul Avocatul elevului, scopul, obiectivele si activitatile acestuia si de a stabili cele mai eficiente metode de selectionare a membrilor - avocati. In cadrul intalnirii s-a decis ca din avocatul elevilor sa faca parte consilierul scolar sau directorul cu munca educativa. S-au facut propuneri si recomandari menite sa asigure o buna diseminare a informatiei si participarea cadrelor didactice la procesul de informare a elevilor in legatura cu drepturile lor. In acest scop, scolilor li s-au dat materialele necesare: Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, Legea 272/2004 cu privire la protectia copilului si promovarea drepturilor lui materiale si informative elaborate de APDD/Agenda 21.

In perioada 6-18 aprilie a avut loc diseminarea informatiei cu privire la proiect in scoli, in acelasi interval de timp desfasurandu-se procesul de selectie a "avocatilor".

La inceputul noului an de invatamant, 2005-2006, toate liceele au reluat activitatea de diseminare a informatiei referitoare la functionarea in scoala respectiva a Avocatului elevului, insistand pe prezentarea scopului si a metodologiei proiectului.

Transmiterea informatiei s-a realizat printr-o gama larga de modalitati: organizarea unor sesiuni de informare pe clase, in cadrul orelor de dirigentie, afise si fluturasi, informarea consiliului profesoral, utilizarea elevilor, membri ai Consiliului elevilor, ca multiplicatori de informatie. In unele licee (Grupul Scolar V. Hamaj, Liceul PTT Gh. Airinei, Grupul Scolar Berca, Colegiul M. Eminescu Buzau) a continuat de asemenea, prezentarea drepturilor copilului si dezbaterea unor situatii de incalcare a acestora in cadrul orelor de dirigentie.

"Membrii grupului Avocatul elevilor au realizat materiale cu scop informativ si le-au afisat in locuri cat mai vizibile, in incinta scolii. Elevii claselor a IX-a au fost foarte incantati si au dorit sa se alature in campania de promovare a drepturilor copilului. De aceea s-a format un nou grup care monitorizeaza si identifica noi probleme aparute la nivelul scolii.

Dorinta de a afla cat mai multe despre drepturile, dar si obligatiile copiilor a devenit un subiect care se cerea dezbatut si la lectoratele cu parintii. Grupul Avocatul Elevului a fost solicitat si de parinti in rezolvarea unor mici conflicte cu proprii copii" (din Raportul prezentat de Liceul Pamfil Seicaru, Ciorogarla).

"Avocatii" din liceul M. Eminescu din Buzau au realizat un material de prezentare mai cuprinzator in care au inclus si extrase din articole din Conventia Drepturilor Copilului. Materialul realizat in format electronic a fost prezentat in fiecare clasa, urmat de o dezbatere pe tema drepturi - responsabilitati si modalitati de identificare a posibilelor situatii de incalcare a drepturilor elevilor in scoala.

Un pliant continand informatii relevante despre proiect si despre continutul si principiile Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului a fost elaborat si tiparit in 10.000 de exemplare pentru a fi folosit in scopul informarii elevilor si cadrelor didactice din liceele implicate in proiect.

2. Selectionarea avocatilor

Selectia s-a realizat in perioada 6-18 aprilie

Criteriile de selectie au avut in vedere:

a)     pentru licee - cele 8 licee pilot au fost selectionate pe baza urmatoarelor criterii: profilul liceului, mediul de rezidenta (urban/rural), experienta in proiecte similare, inclusiv participarea in proiectul "Educatie pentru Cetatenie Democratica"

In functie de criteriile enuntate mai sus, au fost selectionate urmatoarele unitati scolare:

 • Liceul teoretic "Tudor Vladimirescu", Bucuresti
 • Grupul Scolar Agricol "V. Hamaj", Bucuresti
 • Colegiul Tehnic PTT "Gheorghe Airinei", Bucuresti
 • Colegiul National "Iulia Hasdeu", Bucuresti
 • Colegiul Economic "Viilor", Bucuresti
 • Grupul Scolar "Pamfil Seicaru", Ilfov
 • Colegiul National "Mihai Eminescu", Buzau
 • Grupul Scolar Industrial Berca, Buzau

b)    elevii "avocati"

Pentru desemnarea celor 5 elevi - avocati din fiecare scoala, a fost elaborat un chestionar, elevii care doreau sa participe la proiect fiind invitati sa isi formuleze intentia printr-o scrisoare de motivatie.

Comisia de evaluare din scoala a fost formata din elevi si adulti, membri ai Consiliului elevilor si respectiv consilierul scolar si directorul cu munca educativa. Decizia finala a fost luata de comun acord cu echipa de implementare si managerul proiectului.

In afara celor 5 membri ai Avocatului elevului, in fiecare scoala s-au constituit grupuri de suport ale proiectului, responsabile de diseminarea informatiei, organizarea unor evenimente de promovare a drepturilor copilului, colectarea propunerilor elevilor referitoare la proiect.

c)     adultii "avocati"

Din componenta Avocatului elevului fac parte un profesor desemnat de conducerea scolii si un parinte propus de catre Comitetul de parinti.

3. Pregatirea "avocatilor"

A. O sesiune de formare pentru membrii Avocatului elevului a fost organizata la Poiana Pinului, pe durata a patru zile (21-24 aprilie 2005).

Scopul cursului a fost de a pregati membrii echipelor de avocati sa desfasoare activitatile specifice proiectului Avocatul elevului. Pentru a raspunde acestui obiectiv, cursul a fost organizat pe 4 module, astfel:

 • Drepturile copilului
 • Comunicare
 • Managementul conflictelor
 • Cultura organizationala

Pentru fiecare modul a fost pregatit un suport de curs. Accentul in procesul de pregatire a fost acordat activitatilor interactive, studii de caz, jocuri de rol, care sa le permita participantilor sa inteleaga mecanismul functionarii institutiei "Avocatul elevilor" si rolul specific pe care ei trebuie sa il joace ca membri ai unei echipe si promotori ai drepturilor elevilor. Pe intreaga durata a cursului s-a incercat identificarea celor mai eficiente instrumente si mecanisme prin care institutia sa isi exercite atributiile, care sa fie institutionalizate in cadrul unui regulament de functionare al Avocatului elevilor.

In deschiderea cursului au fost identificate asteptarile pe care participantii le aveau, Printre acestea cele mai des enuntate au fost cunoasterea drepturilor si responsabilitatilor copiilor, realizarea unui schimb de informatii si opinii in legatura cu probleme de interes comun, identificarea unor solutii pentru problemele cu care se confrunta in scoli, intelegerea modului in care pot interveni pentru schimbarea mentalitatilor si stabilirea unui nou tip de relatii in scoala ("sa invat sa comunic mai deschis, sa aflu cat mai multe metode de rezolvare a problemelor din scoli, sa inteleg drepturile si responsabilitatile copiilor, sa invat sa rezolv problemele copiilor, sa particip la schimbarea relatiilor dintre elevi si profesori, profesori si parinti, parinti si elevi, elevi si elevi").

In cadrul procesului de evaluare participantii au fost pusi sa aleaga pe o scala cu patru intrebari in ce masura cursul a raspuns asteptarilor (integral, in mare masura, in mica masura, deloc). 54 de participanti (93,1%) au raspuns "in mare masura", 3 participanti, (5,17%) "integral", iar un participant (1,17%) "in mica masura".

Participantii au fost invitati, de asemenea, sa sintetizeze perceptia lor asupra cursurilor parcurse prin cuvinte cheie. Cuvintele cel mai des invocate au fost: interesant, util, documentat, interactiv, atractiv, dar si cool, super OK sau extenuant.

Urmare a cursului de pregatire s-a realizat si unul dintre produsele concrete ale proiectului: Regulamentul de Functionare a Avocatului Elevilor, care a fost discutat initial in grupe de lucru si apoi analizat si aprobat in plen. Participantii au aprobat totodata Planul de actiune pentru perioada de la finele vacantei de vara.

S-a creat de asemenea o baza de date cuprinzand componenta echipelor de avocati si datele de contact, urmand ca toti cei implicati in derularea proiectului sa poata fi in legatura si sa-si impartaseasca impresiile si experienta.

B. In perioada 4-6 noiembrie a avut loc la Sarata Monteoru un workshop al carui obiectiv a fost continuarea pregatirii "avocatilor" in domeniul drepturilor copilului. Activitatea a reunit 55 de participanti, echipele de avocati (elevi, profesori, parinti) din cele 8 licee pilot ale proiectului.

Scopul workshop-ului a constat in:

 • Dezbaterea unor situatii tipice pentru respectarea/violarea drepturilor copilului in cadrul scolii sau al familiei
 • Sprijinirea activitatii de identificare si management a cazurilor
 • Evaluarea activitatii desfasurate
 • Diseminarea practicilor pozitive

Pentru asimilarea unor cunostinte mai aprofundate in domeniul drepturilor copilului, activitatile au fost concentrate pe dezbaterea drepturilor relevante pentru situatia lor, respectiv membrii unei comunitati scolare si familiale. Agenda workshop-ului a fost structurata pe module, in cadrul fiecaruia fiind dezbatut un grupaj de drepturi corelate intre ele. O atentie speciala a fost acordata principiilor Conventiei, mai cu seama dreptului la nediscriminare, opinie si participare.

Metodologia utilizata in realizarea activitatilor s-a bazat pe formele participative, de implicare activa a participantilor. Studiile de caz, simularile, jocurile de rol au permis tuturor participantilor sa isi exprime parerea si sa inteleaga mai bine ariile de exercitare a dreptului respectiv si situatiile in care el este respectat sau incalcat.

4. Lansarea proiectului (Workshop-ului din 20 mai 2005, UNICEF)

Evenimentul a avut drept scop:

 • Lansarea institutiei Avocatul elevului, cu participarea tuturor actorilor implicati in derularea proiectului pilot reprezentanti ai scolilor (elevi si profesori, inclusiv directorii institutiilor de invatamant), ai partenerilor: "Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila - Agenda 21", Ministerul Educatiei si Cercetarii, Reprezentanta UNICEF in Romania, inspectorii cu munca educativa din cele trei locatii ale proiectului: Bucuresti, Buzau, Ilfov.
 • Realizarea unui consens referitor LA CELE MAI ADECVATE MIJLOACE Si metode de implementare a proiectului, care sa reuneasca deopotriva elevi, profesori, parinti, institutii din comunitate responsabile de protectia si promovarea drepturilor copilului.

La workshop au participat elevi, directori de scoli, inspectori scolari, reprezentanti ai partenerilor. In deschiderea workshop-ului domnul Pierre Poupard, Reprezentantul UNICEF in Romania a evidentiat contextul in care se desfasoara proiectul Avocatul elevului si semnificatia acestuia pentru implicarea activa a copiilor si tinerilor in viata publica, in viata scolii, a comunitatii si a familiei.

Reprezentanta elevilor, Diana Dimitriu, de la Liceul Iulia Hasdeu a evidentiat modul in care, ei, elevii percep misiunea si importanta unei asemenea institutii. "O astfel de institutie era imperios necesara, caci o tara care are pretentia de a se considera europeana, trebuie in primul rand sa actioneze asupra mentalitatii membrilor ei, sa ii educe pe acestia in spiritul corelarii drepturilor cu responsabilitatile, sa ii invete pe oameni sa ia atitudine, sa se implice, sa coopereze."

Materialele prezentate, discutiile avute, schimbul de idei si de opinii au conturat in cadrul workshop-ului dorinta unanima de a contribui la reusita acestui proiect.

5. Activitatea Avocatului Elevilor in scoala

5.1. Activitati pregatitoare

In perioada de dupa cursul de pregatire, conform Planului de actiune aprobat, proiectul a fost prezentat in cadrul Consiliului de administratie pentru a obtine aprobarea pentru implementarea lui in scoala.

In aceeasi perioada au fost informate Consiliile elevilor in legatura cu derularea proiectului si obiectivele propuse.

In toate liceele a debutat o actiune concertata de informare a elevilor de catre profesorii diriginti si de catre echipele de avocati. Informarea a vizat doua aspecte: drepturile copilului si informatii referitoare la proiect, regulamentul, obiectivele, modul de lucru.

In unele scoli (Liceul M. Eminescu Buzau, Colegiul Economic Viilor) a fost aplicat un chestionar vizand parerea pe care o au elevii despre functionarea acestui proiect in scoala. In urma analizei chestionarelor la Buzau a rezultat ca elevii au in majoritate incredere in avocati si cred ca vor reusi sa diminueze abuzurile si problemele legate de relatia elev-elev, elev-profesor, elev-parinte. S-au inregistrat insa si cazuri de sceptici astfel, in proportie de 0,5% elevii au considerat ca un astfel de proiect nu are sanse de reusita.

Tehnicile de diseminare a proiectului au mai cuprins afise (in toate cele 8 licee), fluturasi, discutii directe cu elevii (Liceul Iulia Hasdeu, Grupul Scolar Hamaj), participarea membrilor avocati la orele de dirigentie (Grupul Scolar PTT, Grupul Scolar Berca), intalniri cu profesorii diriginti si raspunsul la intrebarile acestora, mai ales ale celor sceptici (Liceul M. Eminescu Buzau).

5.2. Colectarea si solutionarea cazurilor

Etapa I

In perioada 20 mai-16 iunie a debutat colectarea cazurilor.

Maniera de colectare a cazurilor a fost diferita in cadrul unitatilor scolare. Unii au recurs la urne, in timp ce altii au stabilit un program fix de lucru, in spatiul oferit de catre scoala.

La liceul Iulia Hasdeu - au fost sesizate 3 cazuri, dintre care avocatii au reusit sa solutioneze 2 (un elev jignit de catre un profesor si un conflict intre doua clase de elevi).

Reclamatiile care vizau un cadru didactic care este rigid si subiectiv in aprecierea elevilor au fost discutate cu conducerea scolii, urmand ca, de comun acord, sa se gaseasca o solutie.

La Liceul Pamfil Seicaru, avocatii au intervenit in cateva cazuri in care tinuta elevilor nu era conforma cu regulamentul scolar. Au reusit in special sa amelioreze conflictul pe care o eleva il avea cu profesorul diriginte (nu mai era primita la scoala).

La Liceul Hamaj, pentru ca exista un grup de copii infectati cu HIV, avocatii au inceput o campanie pe tema nediscriminarii.

Conflictul cu profesorul de franceza care nu isi onoreaza statutul profesional, nu a gasit pana in prezent o solutie favorabila. El se afla in atentia conducerii scolii, carora avocatii i-au prezentat plangerile mai multor clase nemultumite de modul in care acest cadru didactic isi realizeaza orele.

In liceul PTT, avocatii au inceput sa colaboreze cu consilierul scolar pentru a depista cazurile de consum de droguri si a lua masuri impreuna cu conducerea scolii si factorii de raspundere.

La Colegiul Viilor, se analizeaza conflictul DINTRE PROFESORUL DE FIZICa Si unii elevi din clasa presedintelui avocatilor care a actionat violent pentru ca a fost aplicat un chestionar in care elevii erau invitati sa isi spuna parerea despre profesori.

La Liceul T. Vladimirescu, avocatii s-au implicat in solutionarea unui caz de discriminare a unei eleve care muncea si din acest motiv avea numeroase absente.

Etapa II

In intervalul septembrie - decembrie 2005, in cele 8 licee au fost identificate si solutionate (sau discutate cu conducerea scolii) un numar de 31 de cazuri.

Conform rapoartelor prezentate de "avocati" acestea imbraca o paleta larga de drepturi ale elevilor, avand totodata un grad diferit de complexitate. Ele se refera la dreptul elevilor la educatie (profesori care nu isi fac corespunzator orele, elevi saraci cu risc de abandon) la informare (cabinetele dotate cu echipamente moderne in care elevii nu au acces), la asistenta medicala (slaba dotare a cabinetelor medicale scolare, lipsa de responsabilitate a asistentilor medicali), atitudine necorespunzatoare a elevilor la ore sau in scoala, violenta si influenta gastilor de cartier.

Una din situatiile comune mai multor avocati se refera la cazuri conflictuale elev-elev, elev-profesori dar si profesori-elevi.

EXEMPLE DE CAZURI

DREPTUL LA EDUCATIE

Profesori care nu isi fac corespunzator orele

La Grupul Scolar V. Hamaj elevii au sesizat institutia Avocatul elevului in legatura cu modul necorespunzator in care 2 profesori de limbi straine (la disciplinele franceza si engleza) isi realizau orele.

La limba franceza elevii erau nemultumiti de:

 • abordarea unor subiecte in neconcordanta cu ora de lb. franceza
 • neefectuarea unor exercitii de lb. franceza
 • neexersarea lecturii, a pronuntiei sau a traducerii
 • disciplina din timpul orei de lb. franceza

La lb. engleza elevii denuntau:

 • efectuarea unor exercitii de gramatica avand un grad de dificultate scazut, neadaptat nivelului de studiu
 • transmiterea unor informatii putin pertinente, intr-o maniera neatractiva

Membrii echipei s-au documentat asupra acuratetei acestor informatii prin discutii cu elevii claselor respective si au adus la cunostinta aceasta stare de fapt atat dirigintilor, cat si Consiliului de Administratie al scolii.

In urma acestor demersuri, s-a purtat o discutie si cu profesorii implicati, ceea ce a condus la o remediere partiala a problemelor sesizate de catre elevi.

Elevi saraci cu risc de abandon scolar

A.    Echipa "Avocatul elevului" s-a autosesizat in cazul unei eleve din cl. A IX-a, care a inregistrat rezultate foarte bune la ivatatura si ale carei posibilitati materiale nu-i permiteau sa se intretina. Situatia a fost adusa la cunostinta Consiliului de Administratie al scolii, cu propunerea acordarii unui ajutor material. Acesta s-a concretizat in suportarea de catre scoala a cheltuielilor de masa si de cazare in caminul internat al institutiei. (Grupul Scolar V. Harnaj).

B.    Cazul a fost semnalat de profesoara de matematica prin cabinetul de consiliere "Problema" intalnita in una din clasele a IX-a la care preda, costa in situatia a doua surori gemene care absentau pe rand de la scoala pentru a-si ingriji mama bolnava de cancer, aflata in spital pentru o noua interventie chirurgicala de extirpare a unei tumori maligne. Singurul venit de care dispunea familia era pensia mamei de 460 de lei. Tatal nu platea alocatia, in ultimul timp fiind somer. Procesul pentru partaj se afla inca in derulare, fiind amanat datorita repetatelor spitalizari ale mamei. Tatal solicita jumatate din valoarea apartamentului de 2 camere in care locuiau mama si cele doua fete. Impreuna cu consilierul scolii si diriginta clasei, "avocatii" au initiat o campanie de strangere de fonduri printre elevi. Ancheta sociala si un dosar a fost depus la conducerea liceului pentru a se discuta in Consiliul de Administratie si a se aproba o bursa pentru eleve. (Colegiul Economic "Viilor")

Perturbarea orelor si incalcarea dreptului la educatie a colegilor de clasa

Echipa avocatilor din Colegiul "M. Eminescu", Buzau a primit o sesizare legata de atitudinea elevului C.A. de la clasa XI-J care tulbura orele de curs prin interventii obraznice nejustificate, isi ataca colegii verbal si fizic, avea o atitudine de sfidare si injurioasa la adresa personalului administrativ al scolii. Datorita interventiilor lui necontrolate, toti elevii clasei erau sanctionati verbal, iar atitudinea profesorilor fata de clasa era una negativa.

Avocatii au purtat discutii cu colegii de clasa, cu elevul in cauza si impreuna cu profesorul membru in echipa de avocati, profesoara Daniela Albu, au avut o discutie cu dirigintele clasei. Acesta a purtat o discutie cu clasa si a sanctionat cu atentionare verbala elevul C.A. Profesoara Albu Daniela a purtat o discutie cu elevul agresiv. Pentru ca manifestarile lui s-au diminuat ca urmare a acestor demersuri, echipa nu a trecut la etapa urmatoare: o discutie cu parintii elevului.

Distrugerea patrimoniului scolii

Reprezentantii clasei a X-a E au cerut ajutorul in medierea unui conflict cu elevii clasei a VIII-a (cu care impart sala de curs), care au distrus mai multe piese de mobilier. Problema consta in faptul ca elevii clasei a VIII-a continuau sa produca stricaciuni fara sa acopere pagubele. Avocatii au actionat ca o parte obiectiva in acest conflict discutand cu dirigintii ambelor clase si cu reprezentantii comitetului de parinti. In consecinta pagubele au fost acoperite. (Colegiul National "Iulia Hasdeu")

Atitudinea necorespunzatoare a unor cadre didactice

Mai multi elevi ne-au sesizat faptul ca anumiti profesori ii dau sistematic afara din clasa, in timpul orelor de curs, acest fapt fiind o incalcare a regulamentului scolar. Avocatii au sesizat conducerea scolii si Consiliul Profesoral si, urmare a actiunii lor, acest lucru a incetat. (Colegiul National "Iulia Hasdeu")

DREPTUL LA OPINIE SI EXPRIMARE

Numerosi profesori nu erau la curent cu hotararile ministerului in ceea ce priveste orele de recuperare, motiv pentru care incalcau aceste hotarari in mod repetat. "Avocatul elevului" a actionat, si a adus la cunostinta profesorilor respectivi directivele. Ei s-au implicat in continuare in rezolvarea problemelor care se creasera (de ex. au fost motivate absentele puse in acele ore).(Colegiul National "Iulia Hasdeu")

DREPTUL LA INFORMARE

Mai multi elevi au semnalat faptul ca nu aveau acces la computerele din laboratoarele de informatica, chiar si in situatia in care laboratoarele erau libere. Avocatii au intervenit la conducerea scolii. Urmare a demersului lor, elevii au acum acces la computere pentru realizarea diferitelor proiecte in interes scolar (Colegiul National "Iulia Hasdeu")

DREPTUL LA SǍNǍTATE SI SERVICII MEDICALE DE CALITATE

1. Solidaritatea cu un coleg grav bolnav

Eleva Radu Madalina din clasa a XII-a A, din Colegiul National "mihai Eminescu", Buzau, suferea de un an de o forma grava de cancer. Dupa trei interventii chirurgicale si tratamente care nu au dat rezultate este in pericol de a i se amputa un picior datorita extinderii infectiei. Prin intermediul internetului, parintii au gasit o clinica in Franta unde Madalina ar putea face investigatii amanuntite, in speranta unui nou tratament.

Pentru ca parintii sai nu dispun de suma necesara pentru plecare si analize, diriginta clasei si presedintele Consiliului Consultativ al elevilor s-a adresat dirigintilor, membrilor Avocatului elevilor si Consiliului Elevilor.

Membrii "AE" din scoala s-au intalnit si au hotarat sa organizeze o actiune de colectare de fonduri pentru a apara dreptul la sanatate si la viata al colegei lor. Ei au realizat o prezentare a cazului si au distribuit-o in fiecare clasa din liceu si in toate scolile din Buzau.

2. Neacordarea primului ajutor de catre asistenta medicala de la cabinetul scolar

Situatia a fost inregistrata prin autosesizare: in urma unui incident petrecut in curtea scolii, o eleva de clasa a IX-a a fost lovita in zona capului de o minge. Lovitura puternica pe care a suferit-o reclama ajutor medical de specialitate, fiind necesara transportarea la spital. In aceasta situatie, asistenta medicala de la cabinetul scolii a refuzat sa insoteasca pacienta pana la Spitalul de urgenta, motivand ca nu intra in atributiile de serviciu. Avocatii au informat Consiliul de Administratie care a propus sanctionarea cu mustrare verbala a asistentei medicale. (Grupul Scolar "V. Harnaj")

PROTECTIA IMPOTRIVA VIOLENTEI SI A RELELOR TRATAMENTE

Agresarea unui elev de catre un profesor

Un elev al clasei a VI-a a fost palmuit de o doamna profesoara. La cererea acestuia, avocatii au sesizat conducerea scolii, care a decis sa se ocupe singura de caz, informand avocatii de masurile care s-au luat: s-a discutat cu parintii elevului in cauza si cu profesoara implicata care a primit un avertisment si a fost schimbata de la clasa respectiva (Colegiul National "Iulia Hasdeu")

PROTECTIA IMPOTRIVA FOLOSIRII ILICITE DE STUPEFIANTE SI SUBSTANTE PSIHOTROPE

O eleva din clasa a IX-a a fost amenintata cu un cutit de catre o persoana din afara liceului, in urma discutiei cu eleva si cu parintii acesteia, care au refuzat categoric sa depuna plangere la politie, a iesit la iveala faptul ca eleva respectiva are cunostinte in randul acelor persoane, cunoscute neoficial ca fiind implicate in traficul de droguri. Prima masura care s-a luat a fost interzicerea accesului in liceu a persoanelor straine, accesul facandu-se numai pe baza de legitimatie. Se monitorizeaza in continuare cazul pentru ca eleva respectiva sa nu reprezinte un pericol pentru colegii ei. (Colegiul National "Iulia Hasdeu")

VII. Rezultate si impact

Proiectul a fost receptat la nivelul unitatilor scolare, fiind considerat ca oportun.

Avocatul elevului este o structura democratica prin excelenta si elevii au apreciat aceasta initiativa si s-au implicat responsabil in diseminarea informatiilor si in derularea in conditii normale a tuturor activitatilor.

Promovarea sustinuta a proiectului la nivelul fiecarui liceu a constituit un important factor de succes al acestuia. Asigurarea vizibilitatii proiectului, in special prin implicarea "avocatilor" in solutionarea unor cazuri concrete a fost de natura sa contribuie la cresterea gradului de incredere in randul elevilor, dar si al cadrelor didactice. Daca initial unii profesori si chiar elevi sau parinti au privit cu suspiciune sau neincredere proiectul, dupa un interval in care s-au desfasurat activitati specifice si, mai ales dupa ce echipele insotite de directorii liceelor au participat la o intalnire la sediul UNICEF, in luna mai, credibilitatea proiectului s-a conturat bine si sustinerea conducerii scolii a sporit.

S-a produs o importanta miscare in favoarea drepturilor copilului in scolile pilot, iar elevii si profesorii implicati au reusit sa inteleaga intr-o maniera diferita statutul de participant activ al copilului in actul de educatie. Sub coordonarea Avocatului elevului, au fost organizate activitati de cunoastere si promovare a drepturilor copiilor. De ex. la Liceul M. Eminescu pe 26 iunie - cu ocazia Zilei Antidrog, avocatii au promovat drepturile elevilor prin oferirea de fluturasi in Piata Daciei si Palatul Copiilor, trecatorilor dar mai ales copiilor, pentru a recunoaste si respecta aceste drepturi.

La Liceul "Iulia Hasdeu", avocatii au realizat instruiri referitoare la modul in care se reactioneaza in situatii de crize/dezastre. La Berca s-au realizat intalniri cu Consiliul Local, actiuni de caritate, de voluntariat, parteneriate locale cu alte institutii din localitate.

Avocatul elevilor este prima structura din scoala care reuneste unitar elevii, cadre didactice si parinti, avand un obiectiv comun: promovarea si apararea drepturilor copiilor.

Un impact deosebit a avut intalnirea de la UNICEF pentru constientizarea elevilor si a conducerilor scolii in legatura cu semnificatia profunda a acestui proiect si rolul pe care cele 8 scoli il piloteaza, il joaca pentru identificarea celor mai adecvate metode de institutionalizare a Avocatului elevului in scoli.

In cadrul seminarului realizat in luna noiembrie la Sarata Monteoru, participantii au evaluat importanta pe care proiectul o are in comunitatea scolara si impactul pe care aceasta l-a produs.

Raspunsurile au marcat:

 • capacitatea proiectului de a produce o schimbare de atitudine a conducerii scolii fata de elevi si cadrele didactice ("Datorita acestui proiect s-a schimbat atitudinea doamnei director fata de elevi, dar si fata de profesorii diriginti care incercau sa-si ajute elevii. Prof. Iuliana Ionita - "Iulia Hasdeu")
 • caracterul proiectului de potential mediator pentru solutionarea unor conflicte/stari tensionate in scoala ("La nivel de scoala "Avocatul elevilor" reprezinta o initiativa inovatoare, un proiect indraznet. "Avocatul elevilor" este mediatorul de care era nevoie in relatiile elev-elev, elev-profesor, elev-parinte". Plaiescu Clementina - "Iulia Hasdeu")
 • potentialul proiectului de a asigura participarea elevilor ca parteneri/actori activi in procesul de modernizare al scolii ("In ceea ce priveste importanta proiectului pentru scoala, consider ca aceasta institutie este o dovada a modernizarii societatii, o modernizare care transforma copilul dintr-un obiect intr-o fiinta activa ce poate actiona in interesul sau si al celorlalti. - Diana Dimitriu, "Iulia Hasdeu")
 • calitatea proiectului de a-i pregati pe elevi pentru viitoarele lor responsabilitati de adulti intr-o societate democratica ("Micii avocati si cei care adera la grupul lor si la aceasta idee vor putea pasi in viata de adult mai siguri, mai pregatiti." - Silvia Radisof - parinte, Buzau)
 • dezvoltarea prin intermediul proiectului, a unei noi viziuni, care sa coreleze problemele din scoala cu problematica drepturilor copilului si sa le confere cadru legal de actiune oferit de Conventia Drepturilor Copilului si Conventia Europeana a Drepturilor Omului ("Acest proiect mi-a deschis ochii in privinta multor incalcari ale drepturilor copilului pe care le consideram normale si ca facand parte din viata unui elev." - Burinaru Tiberiu, "V. Harnaj")

Institutia Avocatului elevului din perspectiva beneficiarilor

Numele meu este Diana Dimitriu, sunt eleva la Colegiul National "Iulia Hasdeu" din Bucuresti si ma adresez dumneavoastra in calitate de presedinte al Avocatului elevului, o institutie a carei importanta este de necontestat.

Intai de toate, rolul acestei institutii este de a educa elevii si copiii in general, care trebuie sa afle ca au anumite drepturi si ca aceste drepturi trebuie respectate. Totodata, in urma desfasurarii acestui proiect, elevii ajung sa inteleaga faptul ca orice drept atrage dupa el o responsabilitate, ca ei nu pot cere, spre exemplu sa fie respectati daca la randul lor nu acorda respect, ca nu pot cere sa nu fie discriminati daca ei fac discriminari, in concluzie, elevii ajung sa cunoasca principiile de baza ale democratiei, familiarizandu-se cu ideea de drept si responsabilitate.

O alta caracteristica foarte importanta a acestei structuri este faptul ca elevii actioneaza unii in favoarea celorlalti, in sensul ca ei au initiativa si tot ei sunt cei care se implica in solutionarea eventualelor probleme ghidandu-se dupa ideea ca "noi nu suntem sursele problemelor", noi suntem resursele de care este nevoie pentru rezolvarea lor". De aici vine importanta acestui proiect, din faptul ca el nu se limiteaza doar la a asculta nemultumirile elevilor, ci propune un cadru de actiune, o colaborare intre parinti, profesori si elevi, propune rezolvarea problemelor, nu doar constatarea lor.

O astfel de institutie era imperios necesara, caci o tara care are pretentia de a se considera europeana, trebuie in primul rand sa actioneze asupra mentalitatilor membrilor ei; sa ii educe pe acestia in spiritul corelarii drepturilor cu responsabilitatile, sa obisnuiasca noile generatii cu ideea ca legile sunt facute pentru a fi respectate si poate cel mai important, sa ii invete pe oameni sa ia atitudine, sa se implice, sa coopereze.

Din punctul meu de vedere un astfel de proiect nu este o risipa de timp, nu este un imens amalgam de intentii bune care raman doar atat, niste intentii, nu! Acest proiect este o necesitate care vine sa intampine nevoile unei societati ce trebuie sa fie democratica nu doar din punct de vedere politic, ci si din punct de vedere al mentalitatii.

In concluzie, acest proiect este absolut necesar si indiscutabil important, caci el nu doreste numai corectarea unor "greseli", daramarea unui zid de probleme, el isi propune sa construiasca o alta lume. Par cuvinte mari, dar nu sunt, caci daca drepturile copilului ar fi respectate, daca maturii si in egala masura copiii ar intelege importanta solidaritatii, atunci cu siguranta am avea de-a face cu o alta lume !

Diana Dimitriu

Presedinte al Avocatului elevului

Colegiul National "Iulia Hasdeu"

VIII. Dificultati si obstacole

Absenta unei minime culturi organizationale a elevilor membri ai avocatului elevilor. Desi elevii selectionati pentru proiect fac parte dintre liderii cunoscuti la nivelul scolilor, acestia nu au beneficiat, in perioada precedenta proiectului, de o pregatire care sa le dezvolte cunostinte si deprinderi necesare derularii unei activitati organizate.

Mentalitatea cadrelor didactice conform careia elevii nu au dreptul sa le evalueze activitatea, ei nu sunt parteneri activi in actul de instruire-educatie, ci participanti pasivi care pot sa fie apreciati sau sanctionati de catre profesorul - magistru, fara dreptul de a-si exprima opinia. Un exemplu relevant in acest sens il constituie atitudinea de respingere a proiectului de unele cadre didactice si de sanctionare a "avocatilor".

Astfel, eleva Mirela Constantinescu a fost lasata corijenta la fizica, chiar de catre dirigintele clasei sale (Colegiul Economic "Viilor"), iar Prisaca Stefania a fost data afara de la ora de tehnologie si sanctionata cu absenta nemotivata, atunci cand a intervenit in favoarea unui coleg, in calitate de presedinte al Avocatului elevului (Grup Scolar "V. Harnaj").

Functionarea scolilor in virtutea unei traditii prin care profesorul este autoritatea suprema si chiar atunci cand greseste nu poate fi sanctionat. In plus, statutul de cadru didactic titular face extrem de dificila posibilitatea luarii unor masuri radicale impotriva unor profesori care nu isi onoreaza statutul de dascal.

Scepticismul elevilor in legatura cu eficienta unui asemenea proiect si teama lor de a se exprima, fie pentru repercusiunile ce ar putea urma din partea profesorilor, fie pentru a nu le fi facute publice problemele personale sau de familie.

Problemele enuntate ar putea fi depasite prin:

 • pregatirea constanta a membrilor Avocatului elevilor
 • identificarea impreuna cu conducerile scolilor a unor modalitati de protejare a elevilor care denunta abuzuri, coruptia sau lipsa de profesionalism a cadrelor didactice
 • solutionarea unor cazuri care sa asigure cresterea gradului de incredere a elevilor intr-o asemenea structura

IX. Concluzii

Pentru a avea succes Avocatul elevilor trebuie sa fie insotit de o sustinuta activitate de promovare a drepturilor copilului, realizata prin intermediul unei strategii concertate care sa reuneasca toate resursele din scoala si din comunitatea in care aceasta fiinteaza, cadre didactice, elevi, conducerea scolii, parinti, organizatii care militeaza pentru cunoasterea si promovarea drepturilor copilului.

Realizarea unor sesiuni de pregatire a cadrelor didactice care sa realizeze in mod sistematic, la clasa, informarea elevilor cu privire la drepturile lor. In acest context, profesorii de stiinte sociale ar putea avea un rol important. Pregatirea ar putea fi furnizata prin intermediul furnizorilor acreditati pentru formarea cadrelor didactice, Casele Corpului Didactic avand un rol important in acest proces.

Chiar daca nu a fost receptat pozitiv de catre toti membrii comunitatii scolare (fie elevi sau profesori) avocatul elevilor a creat cel putin posibilitatea de exprimare a unei opinii, determinand adoptarea de atitudini (pro sau contra). Pentru ca el sa devina credibil este nevoie atat de cresterea eficientei activitatii desfasurate de catre "avocati", cat si de, in stransa conexiune cu aceasta, sensibilizarea cadrelor didactice si a conducerii scolii in legatura cu oportunitatea si semnificatia unui asemenea proiect. Abordata in alti termeni, problema se refera la schimbarea mentalitatii privind rolul elevilor in scoala si tratarea lor ca pe niste parteneri de dialog, capabili sa se implice activ in problemele care vizeaza intregul proces de instructie si educatie al scolii.

Pentru a deveni viabil Avocatul elevilor trebuie sa nu se limiteze la identificarea si solutionarea unor cazuri de violare a drepturilor elevilor, ci trebuie sa functioneze ca un veritabil promotor si sustinator al drepturilor elevilor si al respectarii demnitatii acestora. In acest scop, el trebuie sa asigure diseminarea informatiilor privind drepturile copilului, sa organizeze activitati diverse care sa implice copiii/elevii sa actioneze in mod responsabil intr-o societate democratica.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.