Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » gradinita
ACTIVITATE OPTIONALA, ACTIVITATE PRACTICA "Ce pot face doua maini dibace"

ACTIVITATE OPTIONALA, ACTIVITATE PRACTICA "Ce pot face doua maini dibace"
ACTIVITATE OPTIONALA

ACTIVITATE PRACTICA

"Ce pot face doua maini dibace"Argument:

In perioada scursa de la Revolutia din 1989, s-au realizat schimbari fundamentale la nivelul societatii. Cunoscut fiind faptul ca scoala este promotorul acestor schimbari, a aparut necesitatea ca aceste schimbari sa inceapa cu repectivul domeniu. Au existat reusite si neimpliniri, chiar ruperea de traditia scolii romanesti sau aplicarea neselectiva a unor modele din exterior. Cu toate acestea s-au obtinut progrese, au ramas puncte ce se constituie piloni ai invatamantului romanesc, iar si mai important e ca reforma continua.

Referitor la optionalele ariilor curiculare ar trebui sa incepem cu explicatii si anume: daca in invatamantul liceal si chiar gimnazial lucrurile sunt mai simple, scoala vine cu oferta de cunostinte, iar elevul care poseda un anumit volum de cunostinte, urmareste atingerea unui anumit tel, alege si opteaza pentru o anumita disciplina optionala, in invatamantul primar si preprimar lucrurile sunt mai complicate.

Daca la clasa I invatatorul este pus intr-o situatie destul de dificila in alegerea disciplinelor optionale gandindu-se ce sa aleaga, cum sa aleaga, in functie de ce sa aleaga, ce mai putem spune de educatoare. Un lucru este cert insa. Tinandu-se seam ade pregatirea profesionala si mai ales de talent, inclinatii, tact profesional si nu in ultimul rand de posibilitatile materiale, putem stabili disciplinele optionale, tinand cont de cunoasterea psihopedagogica a copiilor si de nivelul de pregatire al grupei.

Exista si aici aspecte care trebuie inlaturate, si anume:

v    suprasolicitarea unor arii curiculare si neglijarea altora;

v    comoditate in alegerea disciplinelor optionale- se aleg discipline care sa nu ceara prea mult efort cadrelor didactice;

v    lipsa de cooperare intre cadre pentru a facilita lucrul pe grupe de elevi.

In ceea ce priveste alegerea pe care o face prescolarul, exista aspecte ce trebuie discutate.

NU ESTE ALEGEREA LUI- Influente mari asupra sa dar si asupra ofertantului o are familia care solucita discipline optionale din ariile: "Limba si comunicare", "Matematica si stiinte ale naturii" si mai putin din celelalte.

In concluzie, educatoarea are datoria sa ofere ce stapaneste mai bine. Cand spunem aceasta ne gandim la o imbinare perfecta a posibilitatilor materiale si posibilitatile profesionale ale ofertantului (pregatire profesionala, inclinatii, abilitati).

Ca manager al grupei pregatitoare, avand inclinatii pentru activitatile practice, tinand cont de particularitatile de varsta ale copiilor, respectandu-le vointa si personalitatea, le-am oferit ce- a fost util, dar si placut, astfel incat oferta facuta sa nu fie factor de supraincarcare.

Ipoteza

Gradinita este o oaza educativa; este spatiul copilariei in care copilul traieste si isi incarca rezervele energetice, fizice si psihice. Aici se afla intr-o angajare continua-activa, in decodificarea de fenomene tot mai implicate, situatii diferite precum si in alte probleme si lucruri ce se afla in permanenta schimbare si implicatie in viata de toate zilele.

Pornind de la concluzia ca fiecare copil are in sine resurse pentru autodezvoltare, M. Montessori considera ca este necesar "sa se creeze conditii favorabile in acest scop. Copilul nu poate fi cunoscut decat observandu-l in mediul sau natural, in felul in care utilizeaza anumite materiale care favorizeaza dezvoltarea capacitatilor native".

Perioada prescolara este prima perioada din viata in care copilul manifesta aptitudini. In aceasta perioada copiii abordeaza cu destula usurinta si cu succes domenii ca: muzica, desen, pictura, modelaj, activitati practice. Prin aceste tipuri de activitati, educatoarea trebuie sa vina in intampinarea lor, dar nu oricum. Inca de la varsta prescolara trebuie sa-l facem pe copil sa inteleaga ca munca este izvorul marilor realizari din viata noastra.

Mi-am ales una din disciplinele optionale-activitatea practica, deoarece am considerat ca reprezinta un mijloc de exprimare tot atat de bogat ca si limbajul. Activitatile practice, in ansamblu, permit copilului sa reprezinte, sa traduca in fapte ceea ce a vazut, a trait sau isi imagineaza, constituind astfel o manifestare a vietii intelectuale a acestuia.

Materialele puse la indemana copiilor satisfac nevoia de cunoastere, de exprimare. Imaginatia lor combina, inventeaza, construieste, creeaza lucruri noi, raspunzand intereselor si nevoilor copilului de a actiona, ceea ce implica meditatie, organizare.

- Cautarea mijloacelor, a procedeelor de lucru presupun gandire, selectie;

- Erorile sunt sanctionate prin esec, iar noile incercari ale copilului ii cer rabdare, tatonari, perseverenta;

- Reusita copilului in lucrarile sale este un succes cu atat mai pretios cu cat a fost obtinut mai greu.

Mandria copilului de a fi creat ceva nou este un sentiment unic care educa vointa si cultiva increderea in fortele proprii.

Obiectiv cadru

v    sprijinirea copilului in scopul intelegerii si perceperii frumosului din mediul inconjurator, atat in armonia din natura cat si in arte- sa fie el insusi creator de lucrari frumoase;

v    formarea si consolidarea unor abilitati practice specifice nivelului de dezvoltare motrica;

v    cultivarea unor calitati de vointa si caracter, cum sunt: initiativa, perseverenta, curajul, harnicia, sprijinul de cooperare cu alti copii in lucrarile colective.Obiective de referinta

v    sa realizeze lucrari practice inspirandu-se din natura, din viata cotidiana, din imaginatie, dupa o tema aleasa de el sau educatoare;

v    sa imbine intr-un ansamblu elemente folosind procedee variate de lucru(lipire, apasare, indoire, suprapunere, infasurare, impletire, taiere);

v    sa foloseasca cuvinte si expresii specifice actvitatii;

v    sa analizeze materialele si produsele cu care vin in contact;

v    sa-si formeze deprinderi de mototolire, rupere, indoire, rulare, bobinare, insirare, imbinare, lipire, taiere, impletire, innodare, snuruire, festonare, tesut, cusut;

v    sa construiasca folosind unele operatii ca: asezare, imbinare, alaturare, suprapunere;

v    sa-si dezvolte atentia voluntara si trasaturi morale, independenta in actiune, perseverenta, indrazneala, increderea in fortele propri, rabdare, spirit de ordine, disciplina in munca, cooperare cu alti copii in realizarea unor lucrari colective;

v    sa-si dezvolte dragostea de munca si a respectului fata de produsele muncii;

v    sa-si valorifice lucrarile proprii in infrumusetarea mediului ambiant sau in alte activitati organizate in gradinita-concursuri-expozitii.

Modalitati de realizare si tematica orientativa

Avand in vedere particularitatile de varsta ale copiilor, lucrarile sunt mai complexe decat cele din grupele anterioare (cu alte subiecte si materiale) in care se exerseaza priceperile invatate si se consolideaza deprinderile formate.

Principalele deprinderi practice care pot fi formate la copii sunt:

sa insire margele prin alternanta dupa marime si dupa culoare:

teme: "Margele papusii", "Salba"

mijloace de lucru: truse de margele colorate, margele confectionate din sarma imbracata, paie si paste fainoase colorate.

sa innoade dupa deget, cu funda sau simplu:

teme: "Legam fundite" (la ghete, la caciulita), "Lantisor colorat", "Lantisor pentru chei";

mijloace de lucru: ata colorata groasa, fasii de material subtire.

sa bobineze o cantitate mare de fire pe un suport:

teme: "Mosoare cu lana", "Facem gheme";

mijloace de lucru: fire de lana colorata, ata mai groasa, mosoare.

sa indoaie suprafetele de hartie (de forma patrata, dreptunghiulara) prin suprapunere in diferite directii pentru a obtine imaginea schematica a unui obiect:teme: "Coiful dublu", "Barca", "Pantalonii", "Bluza", "Cizme", "Flori", "Cutiuta cu surpize";

mijloace de lucru: hartie colorata.

sa taie cu unelte improvizate sau foarfece in scopul familiarizarii copiilor cu unealta si operatiunile de decupare:

teme:

taietura dupa contur in linie dreapta: "Fire de iarba", "Taitei", "Franjuri la covor";

taietura dupa contur in linie franta: "Figuri geometrice", "Bradul";

taietura dupa contur in linie curba si cele mai des intalnite sub denumirea "Decupam imagini".

mijloace de lucru:hartie desenata, foarfece, ace cu gamalie;

sa imbine:

v    prin lipirea elementelor prin suprafete plane si in relief;

v    prin snuruire- incheierea a doua parti alaturate;

v    prin cusatura la masina de cusut.

- teme:

sunt cele mai des intalnite la lucrarile copiilor la toate grupele: "Trenul", "Camionul", "Fetita cu mingea", "Hora papusilor", "Tablou din natura"(anotimpurile), "Casa", "Cusca cainelui", "Cantina pasarelelor".

"Geanta papusii", "Manseta dubla", "Portofelul";

"Flori", "Hainutele papusii";

- mijloace de lucru: materiale din natura, lipici, deseuri textile, hartie glasata colorata,

sarma;

sa festoneze pe o linie dreapta sau curba:

- teme: "Gulerasul", "Rama", "Cosulete din rotite festonate";

- mijloace de lucru: carton colorat, snururi colorate, rafie.

sa impleteasca cu 1, 2, 3 fire:

- teme: "Cosuletul fetitei", "Cordeluta", "Franjuri la covor";

- mijloace de lucru: sortimente variate de fire.

sa tese, sa treaca firul prin urzeala de la gherghef:

- teme: "Covorase", "Stergator pentru picioare";

- mijloace de lucru: fire de lana, bumbac, fire de rafie, paie.

sa coase, sa treaca firul de ata prin orificiul acului mare, sa treaca cu varful acului prin orificiile etaminei dupa indicatiile primite:

- teme: "Servetele", "Cuvertura", "Fata da masa", "Pernita pentru ace";

- mijloace de lucru: ace mari de cusut, fire de ata, panza sau etamina.

In vederea educatiei copiilor prin si pentru munca, in gradinita trebuie sa se asigure conditii spre a oferi copiilor posibilitatea de a realiza in afara activitatiolr frontale, la alegere, diferite activitati cu teme din imaginatia lor. Confectionarea de catre copii a unor jucarii simple si realizarea unor lucrari colective- machete reprezinta rodul muncii lor so pto fi folosite ca decorare a interiorului gradinitei.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

EVALUARE INITIALA-NIVEL II GRUPA MARE
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educarea limbajului - Fata babei si fata mosneagului de Ion Creanga
Joc-exercitiu pentru dezvoltarea comunicarii orale
PROIECT DE ACTIVITATE Educarea limbajului GRUPA: mare -pregatitoare Vara
PROIECT DIDACTIC GRUPA: mare, pregatitoare Activitate pentru educatie estetica - Pinguinul
PROIECT DE ACTIVITATE NIVEL II: 5-7 ani "Punguta cu doi bani", de I. Creanga - repovestire;
TEST DE EVALUARE SUMATIVA
PROIECT DIDACTIC GRUPA: mica - Cine si cum planifica/organizeaza o activitateTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu