Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » gradinita
Educatia si sanatatea in gradinita

Educatia si sanatatea in gradinita


Educatia si sanatatea in gradinita

Educatia este destinata personalului din gradinite educatorilor si parintilor.

Promovarea sanatatii in copilaria timpurie

Nutritie , sanatate , dezvoltare .Alimentatia joaca un rol important in mentinerea sanatatii de-alungul intregii vieti .Numeroase boli cronice ca obezitatea , diabetul , cancerul , bolile cardio-vasculare , osteoperoza si bolile dentare au ca determinism dieta nesanatoasa .

Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii recomanda tarilor educatia nutritionala si informarea corecta a populatiei considerand ca numai in acest fel vor exista consumatori capabili sa-si aleaga nutritia optima .

In ultimii 50 de ani , in tara noastra , comportamentul alimentar a fost influentat de penuria de alimente ce a dus la deficiente nutritive , iar dupa 1990 s-au adaugat dezechilibre datorate consumului excesiv de dulci sau de grase .

Programul national de nutritie si sanatate - aprobat in 2008 de Comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii si Societatii Nationale de Nutritie din Romania isi propune educarea tinerei generatii pentru crearea unui mediu favorabil al unui consum alimentar sanatos .

Gradinita joaca un rol crucial in instalarea unor obiceiuri alimentare care vor influenta sanatatea copiilor . In plus , alimentatia sanatoasa in gradinita contribuie la reducerea inegalitatilor sociale , creand sanse egale pentru sanatate si invatare .

Promovarea obiceiurilor alimentare sanatoase inca din primii ani ai copilului raman fixate pentru intreaga perioada de existenta a adultului.

Stiinta nutritiei . Nutrientii si grupele alimentare .

De ce si cui ii sunt necesare cunostiinte despre nutritie ? Aceasta joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea copilului . Cunostiintele si principiile celor care stabilesc nevoile nutritionale , aleg , prepara sau furnizeaza alimentele copiilor sunt esentiale pentru calitatea nutritiei copiilor.

Nevoile nutritionale ale copilului pot fi abordate din doua perspective . Prima cea a nutrientilor se concenytreaza pe tipurile si cantitatile de nutrienti . A doua perspectiva este cea a grupelor alimentare si pune accent pe tipurile de alimente necesare dietelor zilnice pentru a obtine nutrientii necesari bunei dezvoltari a copilului .

Nevoile nutritionale din perspectiva nutrientilor

Nutrientii sunt componente chimice ale alimentelor , utilizate de organism pentru crestere , dezvoltare si functionarea organelor si sistemelor . Exista proteine ,glucide ,carbohidrati ,vitamine si micronutrienti .

Micronutrientii sunt substante necesare in cantitati mari in dieta noastra si furnizeaza energie , iar micronutrientii sunt substante necesare in cantitati minuscule pentru sanatatea si buna functionare a organismului . De asemenea apa si fibrele alimentare au roluri deosebit de importante in nutritie .

Nevoile nutritionale din perspectiva grupelor alimentare .

Nutritionistii sunt in masura sa stabileasca exact cantitatile de nutrienti de care avem zilnic nevoie .

Pentru facilitarea alcatuirii unui meniu , alimentele au fost impartite in 5 grupe :

-cereale

-legume si fructe ;

-carne , peste si oua ;

-lactate -branza ;

-dulciuri si grasimi .

Pentru a evidentia proportia dintre diferitele grupe alimentare dintr-o dieta igienica nutritionistii au reprezentat acestea sub forma de piramida cu baza cereale si varf dulciurile .

Echilibrarea portiilor nutritve :

-Grupa cereale =6 portii.

-Grupa legume si fructe =3+2 portii.

-Grupa lactate =2 portii .

-Grupa carne ,peste si oua =2 portii .

-Grupa dulciuri si grasimi =ocazional , cat mai putin posibil .

Intoleranta si alergiile alimentare.

Unii copii au diferite sensibilitati alimentare .

Alergia alimentara , implica sistemul imunitar , iar reactiile alergice la alimente pot fi periculoase.

Intoleranta la alimente nu implica sistemul imunitar , cele mai alergice fiind lactatele , gluten , grau , conserve , ciocolate .

Rolul nutritiei in dezvoltarea copilului .

Cercetarile au furnizat suficiente dovezi ca dieta saraca determina instalarea unor afectiuni severe : anemia ,lipsa de fier , boli dentare si obezitatea .

Bolile dentare sunt datorate subnutritiei si excesului de dulciuri .

Obezitatea copilului este determinata de consumul cantitativ sau calitativ peste nevoia de energie a organismului .

O intelegere mai cuprinzatoare ar trebui sa tina cont si de factori genetici , de mediu , de stil de viata , mediul cultural .

*Factori medicali si genetici : deficitul de leptina , hipotiroidismul , efecte secundare ale unor medicamente sau steroizi .

*Dieta : in ultimii ani alimentele au fost mai disponibile decat inainte .

*Activitatea fizica este mai redusa din cauza televizorului, jocurile pe calculator , mersul la gradinita cu masina .

Crearea unui mediu sanatos si raspandirea unor boli infectioase in gradinita .

Recomandari :

1.Spalatul mainilor cu apa si sapun la intrarea si iesirea de la serviciu , inainte si dupa masa , inainte si dupa folosirea toaletei , dupa stergerea nasului , dupa contact sau hranirea animalelor , dupa venirea in contact cu substante chimice sau biologice . Se utilizeaza apa curgatoare ,mainile se freaca bine , prosopul sa fie de hartie .

2.Purtarea de manusi de unica folosinta la intrarea in contact cu produse biologice ,la leziuni pe maini ,etc.

3.Prevenirea obezitatii la copii .

4.Igiena spatiului sa fie suficient de mare , sa fie aerisit , plase la geam . Copiii trebuie scosi afara indiferent de vreme , sa se joace liber , pentru a combate sedentarismul .

5.Riscul de transmitere a infectiei cu HIV prin expunere profesionala in colectivitatile de copii . Este mic, exceptiile iau in considerare muscaturi , zgarieturi si taieturi accidentale , in astfel de cazuri se asigura primul ajutor .

6.Sanatatea copilului - prevenirea accidentelor . Se refera la accidentele de circulatie care au o proportie mare , electrocutari , arsuri , otraviri cu gaze toxice si se petrec din lipsa de supraveghere a copiilor. Alte recomandari :

-Sa nu lase copiii sa circule singuri pe drumurile publice ,

-Sa tina seama de maturitatea copilului atunci cand ii da sarcini de mare risc, ex: focul in sobe sau la aragaz , sa nu lase in grija sa un copil mai mic .

-Sa nu trimita copilul cu vaca sau gastele .

-Sa nu lase copilul nesupravegheat in fata blocului .

-Sa nu -i lase la scaldat , la rau .

-Sa nu lase medicamentele la indemana lor.

-Sa-i invete pe copii regulile de circulatie .

Gradinita , familia si comunitatea : parteneri in educatie .

Rolul familiei in educarea copilului .

Procesul de integrare in societate incepe in familie si continua de-alungul vietii omului , odata cu dobandirea unor statusuri si roluri succesive .

Functii educative sintetizate de Mitrofan :

-functia institutional formativa=raspunsuri la intrebarile copilului.

-functia psiho- morala, conduita oferita de parinti.

-functia socio-integrativa ,implicarea copiilor in activitatea familiala.

-functia cultural- integrativa-un mediu cultural .

Rezultatele arata ca dezvoltarea copilului este influentata de familie in proportie de 70% . Deprinderile igienice si alimentare sunt dezvoltate in familie

Deasemenea limbajul , personalitatea , respectul , politetea , cinstea , sinceritatea , ordinea , rabdarea tot in familie se formeaza .

Astfel modelul parental ajuta cel mai mult in realizarea acestor sarcini .

Familia reprezinta mediul in care copilul invata si exerseaza comportamentele sociale , sa se descopere pe sine .

Educatia din familie va continua cu cea din gradinita .

Copilul este supus adaptarilor si readaptarilor repetate , care il marcheaza profund : se instaleaza o stare de confuzie interna , nestiind ce reguli sa-si asume .

Prevenirea unor dezacorduri nu se poate realiza fara ajutorul gradinitei - al educatorului.

Cei doi factori implicati in educarea copiilor de 3-6/7 ani trebuie sa armonizeze modelele educative promovate , climatul educational , asteptari in ceea ce priveste educatia .

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.