Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » didactica » gradinita
Jocuri si activitati la alegerea copiilor in ariile de stimulare

Jocuri si activitati la alegerea copiilor in ariile de stimulare
JOCURI SI ACTIVITATI LA ALEGEREA COPIILOR IN ARIILE DE STIMULARE

Activitatea de regandire a educatiei prescolarului nu reprezinta un raspuns de conjunctura a reformei invatamantului romanesc ci o optiune clara si distincta in favoarea redescoperirii copilului, a trebuintelor sale.

Este promovata ideea participarii active si constiente a copilului la activitati, atentia fiind centrata pe copil, pe progresele lui, dar, in aceeasi masura si pe procesul prin care educatoarele sprijina aceste progrese.

In zona care il intereseaza mai mult, copilul are posibilitatea sa invete din propriile actiuni,activitati si observatii,pot participa la activitatile din cadrul unei anumite arii fara indemnul si la initiativa educatoareu,hotarand singuri cum sa-si foloseasca timpul.Ariile au un mare rol daca exista global, trebuie insa bine delimitate, plasate fara a se deranja reciproc intro usoara asimetrie,dar cu foarte mare ordine in centrul fiecareia.

Invatand in cadrul ariilor de stimulare, se urmareste crearea unui nou model educational, care-l va face pe copil sa fie constient de la gradinita ca tot ceea ce se intampla in viata este interdependent si crearea unui mediu care asigura copiilor posibilitatea de a-si asuma anumite roluri pe masura ce invata.
Tocmai prin aceste roluri diferite copiii isi vor atinge scopurile stabilite:
- ca ganditori, copiii vor reflecta la actiunile lor si vor face conexiuni intre cunostintele noi si cele anterioare;

ca persoane ce rezolva o problema - copiii vor crea solutii alternative la obstacolele intalnite in cale si vor vedea problemele ca posibilitati de descoperit;
- ca martori ai unei intamplari, copiii isi vor dezvolta deprinderile si mijloacele necesare pentru a comunica propriile observatii si idei;

ca ascultatori, copiii vor invata sa-si focalizeze atentia in totalitate si sa devina auditori activi si atenti in public;

ca interlocutori, copiii isi vor formula si exprima propriile idei si opinii pe diferite cai;
- ca organizatori, copiii isi vor planifica propriul studiu, asumandu-si raspunderea pentru propriile decizii;

ca parteneri, copiii vor invata sa coopereze si vor incepe sa ia in considerare si punctele de vedere ale celuilalt;

ca prieteni, copiii vor invata sa aiba incredere si sa ingrijeasca de ceilalti, sa-si dea seama ca si ceilalti vor proceda la fel fata de ei.

In aria de stimulare 'Stiinta' care poate fi conceputa gen laborator multifunctional, copilul isi insuseste multe cunostinte. O mare influenta trebuie sa exercite asupra copilului cadrul ambiental care sa-i incite curiozitatea si sa-i produca placere. Acest cadru va fi amenajat in functie de anotimp si de tema de interes pe o perioada determinata.

Obiectivele operationale urmarite in cadrul acestei arii sunt:
- sa exploreze;
- sa faca experimente simple;
- sa descopere anumite caracteristici ale obiectelor;
- sa ordoneze clasificand, dupa criterii date, unele aspecte ale naturii specifice anotimpurilor sau legate de viata unor plante sau animale;
- sa formuleze intrebari si raspunsuri corecte in functie de investigatiile facute.

In aceasta zona, copiilor li se ofera ocazii multiple de a lucra in grupuri mici si de a intra in contact unul cu celalalt, cu alte fiinte si cu mediul inconjurator, pe cai care sa promoveze respectul fata de toate acestea. Copiii trebuie incurajati pentru a ajunge la concluzii   singuri, pe cont propriu, permitandu-Ie sa explice in cuvinte de ce si cum au ajuns la aceste concluzii.

Aria de stimulare 'Arta' le permite copiilor sa arate cum gandesc, simt si vad lumea, exprimandu-si astfel potentialul creator. Majoritatea copiilor iubesc aceasta arie de stimulare deoarece le permite:

- sa-si descarce excesul de energie si anxietate;

- sa exprime in limbaj plastic elemente diferite;

- sa identifice culorile, nuantele, materialele si accesoriile folosite;
- sa modeleze exersand diferite tehnici de lucru;
- sa decupeze;

-sa imbine;

-sa selecteze diferite obiecte;
- sa utilizeze tehnici specifice lucrului manual (taiere, lipire, suprapunere);
- sa aprecieze frumosul in lucrarile proprii si in arta.

Pentru unii copii, arta poate insemna terapie: ii ofera posibilitatea sa exprime creativ, tot ceea ce in experienta lui de viata nu poate fi formulat si asimilat numai prin vorbire.

Ca in orice alt domeniu talentul are un rol important in interesul si aptitudinea artistica a copilului. Evaluarea creatiei artisti ce a copilului trebuie sa accentueze efortul pe care acesta l-a facut. Produsele artistice vor fi in functie de nivelul lui de dezvoltare. De aceea, o evaluare constructiva va accentua energia si ideile puse in crearea operei si mai putin opera in sine.Copiii trebuie ajutati sa isi evalueze munca vor fi ajuti sa formuleze intrebari pentru autoevaluare pentru a evita sa faca judecati despre produse pentru a nu afecta increderea in sine si creativitatea.

Desenul fiecarui copil este bine sa fie comentat si laudat, pentru ceea ce s-a creat si nu pentru copilul in sine. Desenul, pictura, le evalueaza eforturile creatoare; fiecare are o idee speciala. Se pot   organiza expozitii pentru a le arata lucrarile, mandri la prieteni, musafiri, invatatori, educatori, parinti.

Expunerea lucrarilor ii motiveaza pe copii si este bine sa fie puse la inaltimea lor ca sa le vada de aproape si sa vorbeasca despre ceea ce au creat. 'Prin arta se pot investiga, cunoaste si evalua idei care vin din toate partile lumii, astfel incat creativitatea si flexibilitate sunt mijloace de integrare in lume a copiilor.

La modelaj se poate lucra cu plastilina, aluat, pasta de hartie si se pot expune lucrarile pe rafturi. Temele realizate sunt diverse, cuprinzand toate ariile cunoasterii, dar copiii trebuie incurajati in realizarea de lucrari originale.

Tema: 'Prajituri nazdravane' - modelaj in aluat si pictura.

Materiale: aluat preparat special pentru modelaj; acuarele (tempera); pensoane; apa; servetele.

Sugestii de realizare: din aluat se pot modela 'prajituri' de diferite forme (hazlii) in functie de preferintele si imaginatia fiecaruia, apoi se pun la uscat. Cand prajiturile sunt uscate, copiii le picteaza, dandu-Ie infatisari dorite de ei.

Exemplu: 'Eroii povestilor mele' - papusi din linguri de lemn.

Materiale: linguri de lemn; fire de ata, lana, melana de culori diferite; carton colorat, hartie decupata, resturi de panza, stofa (pentru imbracaminte); carioca sau acuarele; aracet; foarfece.
Sugestii de realizare: Se realizeaza chipul papusii pe partea nescobita a lingurii prin desenarea elementelor fetei;

parul - din fire lipite cu aracet;

imbracamintea se prinde pe lingura tot prin lipire sau cu acul, aceasta in functie de personajul pe care-l reprezinta: Alba ca zapada, PacaIa, Scufita Rosie. Eventuala palarie sau caciula se realizeaza din carton sau resturi de materiale textile.

Aria 'Jocuri de constructie' ofera posibilitati multiple de dezvoltare a copilului. Prin aceste jocuri copilul se dezvolta in domeniul socio-emotional (afectiv), el exerseaza folosirea in comun a lucrurilor si cooperarea cu ceilalti; planificarea in grup pentru atingerea unui obiectiv comun; aptitudini de negociere, creativitatea, bucuria lucrului realizat.
- In domeniul fizic dezvolta musculatura, coordonarea ochi - mana, dezvoltarea auto controlului;
- In domeniul cognitiv - asimilarea unor concepte ca: marime, forma, inaltime, greutate, numar etc.;

- In domeniul limbajului: descrierea constructiilor, comunicarea unor idei.
In aria 'Jocuri de masa' - manipuland piesele acestor jocuri, copiii isi dezvolta coordonarea, musculatura mica, capacitatea de discriminare vizuala, deprinderi de imbinare, triere, sentimentul de bucurie la realizarea unei sarcini etc.

In aria 'Biblioteca', jucandu-se copiilor li se dezvolta imaginatia, se imbogateste vocabularul s.a.

In concluzie, desfasurarea jocurilor pe arii de stimulare (de interes) este utila si constituie un minunat prilej oferit in scopul satisfacerii sarcinii de ordin formativ, adaugand continuu noi achizitii personalitatii copilului, ce se contureaza treptat, treptat, tot mai evident. Pentru aceasta, trebuie creat climatul ambiental necesar desfasurarii jocurilor si asigurat materialul necesar; astfel se va oferi copiilor posibilitatea de a se misca, sa actioneze, sa comunice intre ei, ceea ce va duce in final la o buna colaborare in colectiv.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Literele abfabetului in imagini - pentru copii
PROIECT DIDACTIC 3-5 ani educatie pentru societate - Pataniile lui Ionel
Cum facem pinguin din hartie - proiect gradinita
MODALITATI DE STIMULARE A CREATIVITATII LA VARSTA PRESCOLARA
Reguli GRADI
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani educatie fizica - Saritura in inaltime pentru atingerea unui obiect suspendat
Familia si rolul ei in formarea unei personalitati de succes
Proiect de activitați integrate - ”Culegem roadele toamnei din gradina lui Iepurila”

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu