Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
ALIMENTATIA CU SONDA

ALIMENTATIA CU SONDA


ALIMENTATIA CU SONDA

Alimentatia cu sonda nu este tot atat de avantajoasa ca administrarea pe cale orala, insa este preferabila celei parenterale prelungite sau exclusive.

Sondele intrebuintate trebuie sa fie suple, flexibile, de 1 m lungime si 1,2 -1,5 mm diametru interior. Sondele de polivinil de 1,3 mm diametru sunt astazi cele preferate.

Sonda poate fi introdusa in stomac, in duoden sau in treimea inferioara a esofagului. Ea este in prealabil lubrifiata cu glicerina sau vaselina si este introdusa pe cale nazala. Exista frecvent un reflex, adesea greu de invins, in momentul trecerii sondei prin regiunea faringo-laringee. Pentru a evita respingerea sondei este bine ca bolnavul sa bea putina apa in momentul trecerii sondei la acest nivel : miscarile de deglutitie favorizeaza progresia tubului.

Solutiile alimentare administirate cu sonda trebuie sa fie omogene si fluide, pentru a nu astupa sonda, iar temperatura lor nu trebuie sa depaseasca 37. Ele trebuie sa contina substante usor digestibile si bine tolerate de stomac.

Alimentatia pe sonda poate fi data discontinuu ; ea se face in mese mici, de cate 300 cm3, care se dau in 45 de minute si se repeta de 4-6 ori/zi. Dupa alimentare, sonda se spala cu apa distilata.

Preparatul nutritiv poate fi dat si continuu, picatura cu picatura, astfel incat frecventa sa fie de o picatura/secunda sau la doua secunde (nu trebuie sa se depaseasca 300 cal./ora).

Solutiile nu trebuie sa fie nici prea concentrate, pentru a nu da accidente hiperosmolare, si nici prea diluate. Idealul este ca, din punct de vedere caloric, ele sa contina : 1 cal./cm3, 4 g glucide la 1 g protide, iar acestea din urma sa fie in cantitate de 25 g la 100 ml apa. De asemenea, nu trebuie omis sa se adauge 3 g KC1 si 6 g NaCl/zi.

Se utilizeaza variate solutii, insa cea mai bine pusa la punct este aceea a lui Tremolieres, care are la baza laptele, carnea, branzeturile, ouale si aduce un numar de calorii variabil in functie de volum ; are un continut crescut in protide, slab in lipide si totodata o cantitate moderata de sodiu. Se mai pot intrebuinta : bulionul de carne, iaurtul imbogatit cu proteine , sucuri de fructe la care se adauga pudra pe baza de cazeinat de calciu, lactalbumina romaneasca (sau hiperprotidina) sau hidrolizate de proteine.Exista si preparate industriale ca :

- Dripolac -> lapte hidrolizat continand 900 cal/1, 65 g proteine,160 g glucide.

- C 118 - Diamant : 500 cal. la 375 cm3, contine 24 g proteine.

- Aliment special Montblanc (Dripsol) : 620 calorii.

Indicatiile alimentatiei cu sonda sunt urmatoarele :

come ;

tulburari ale deglutitiei ;

forme inalte de poliomielita anterioara acuta ;

miastenie ;

traumatisme maxilofaciale ;

cancere ale cailor aerodigestive superioare, pentru care s-a prescris tratament radioterapic ;

cancer al esofagului tratat prin cobaltoterapie ;

alimentatia imediat postoperatorie, dupa o interventie intinsa, la un bolnav in stare de soc cronic.

Azotemiile constituie de asemenea indicatii pentru alimentatia cu sonda, dar aceasta este irealizabila, practic, din cauza varsaturilor.

La denutritii medicali nu este necesara alimentatia cu sonda, fiind preferabila alimentatia lichida, pe cale bucala.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.