Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Deratizarea in unitatile de industrie alimentara

Deratizarea in unitatile de industrie alimentara


Deratizarea in unitatile de industrie alimentara

Deratizarea reprezinta ansamblul de masuri care au ca scop combaterea rozatoarelor daunatoare.Termenul ''deratizare'' deriva de la numele sobolanului de casa (Rattus) si are ca inteles distrugerea acestuia.Masurile de combatere a rozatoarelor se bazeaza pe cunoasterea caracteristicilor bislogice,ecologice si etiologice a rozatoarelor si cercetari chimice si toxicologice a substantelor ratidice.

In tara noastra se poate intalni un numar mare de rozatoare care fac parte din clasa mamifere grupate in 6 familii cu peste 35 specii si subspecii caracterizate prin insusiri de viata rar intalnite la alte animale.

O prima insusire este dezvoltarea excesiva si cresterea permanenta a dintilor incisivi,cu care rod,distrug si consuma cantitati mari de produse agroalimentare.

Rozatoarele care infesteaza unitatile alimentare se clasifica astfel :

-sinantrope :soarece de casa,sobolan cenusiu,etc ;

-peridomestice :soarece de gradina,de camp si de padure.Raspandirea rozatoarelor este legata de particularitati de viata si hrana determinate de conditiile geoclimatice astfel ca in tara noastra cu o clima contionental excesiva se dezvolta si se inmultesc cel mai bine.

Specii de rozatoare intalnite :

Sobolanul de casa sau cenusiu (Rattus norvegicus Berk) pot fi peste 250 de mii care pot distruge peste 5 mii de tone de cereale si alte bunuri materiale.

Sobolanul negru (Rattus rattus L.) este foarte pretentios la hrana,prefera regim alimentar (cereale,legume,fructe,) din magazii si silozuri,locuinte si unitati zootehnice.

Soarecele de casa (Mus musculus L.) se inmultesc pe tot parcursul anului.

Soarecele de camp (Microtus arvalis levis Mil.) este extrem de raspandit in natura si transmite boli precum leptospiroza,tularemia,trichineloza,pseudotuberculoza,etc.

Sobolanul de apa (Arviicola terrestris L.) are un rol deosebit de important in transmiterea leptospirozei,tularemiei si a altor boli.

Operatiunea de deratizare se face doar de institutii si personal specializat si autorizat.

In operatiunea de deratizare trebuie tinut cont de :

-cunoasterea domeniului de actiune,modului de utilizare,timpul de actiune,concentratia optima,modul de spalare si indepartare a substantei folosite ca rodenticid ;

-in cazul utilizarii tuburilor tip spray se arunca astfel sa se evite manipularea de persoane neautorizate ;

-nu se folosesc rodenticide pe mese de lucru,instrumentar,vesela,utilaje,rafturi,alimente sau pe persoane.

1 Pagube economice produse de rozatoare

Aceste pagube sunt datorate consumului si deprecierii furajelor si alimentelor,denaturarii constructiilor (pardoseli,pereti) si a diferitelor materiale (piele,carton,conducte) ex :daunele economice provocate de sobolani in sectorul alimentar in S.U.A este de 250 milioane de dolari pe an.Rozatoarele in contact permanent cu animale domestice din ferme sau cu cele salbatice de la camp si paduri sunt si purtatori de germeni si vectori in transmiterea unor boli infecto-contagioase foarte grave,transmise si la oameni cum sunt :tularemia,trichineloza,leptospiroza,bruceloza,antraxul,toxiinfectii alimentare,turbare.

Pierderile cele mai importante sunt acelea pe care rozatoarele le provoaca prin consum direct cu produse agroalimentare.

Pagubele anuale pe glob la produse agroalimentare sunt de 33 miliarde tone.Prin mobilitatea si frecventa excesiva,rozatoarele contribuie la diseminarea infectiilor si largirea focarelor naturale de boala.Aceste mamifere pot transmite boli infectioase pe mai multe cai cea mai importanta fiind prin dejectiile lor cand elimina din organism microbi si contamineaza mediul de viata,alimentele si apa si prin intermediul ectoparazitilor hematofagi (pureci,paduchi,capuse).Unele infectii pot fi transmise si mecanic prin insecte neparazite cum sunt :muste,tauni si furnici.

2 Principiile deratizarii

Executarea deratizarii este in sarcina beneficiarului care solicita unitatea specializata si impreuna executa lucrarea.

Actiunile deratizarii constau in aplicarea masurilor de igienizare si urmata de mijloacele chimice.Se respecta ordinea actiunilor din cadrul complexului de masuri sanitar-veterinare :deratizare,dezinsectie si dezinfectie fiind cea mai importanta.

Se utilizeaza raticidele in scopul evitarii instalarii rezistentei la rozatoare,pentru unele raticide ;suporturi alimentare pentru prepararea momelilor toxice corespunzatoare cu specia de rozator ce se combate,specificul obiectivului si anotimpul in care se actioneaza.

Se supravegheaza permanent evolutia focarelor cu rozatoare daunatoare si se urmareste continuu rezultatele obtinute.

3 Masuri de prevenire

Pentru impiedicarea rozatoarelor de a patrunde in unitati si inrautatirea conditiilor de viata a acestora se recomanda :

-indepartarea cu regularitate si rigurozitate a resturilor si deseurilor alimentare din unitate ;

-colectarea si indepartarea zilnica a deseurilor ;

-depozitarea produselor alimentare astfel sa nu devina accesibile rozatoarelor depozitarea lor fiind doar in recipiente inchise ;

-mentinerea permanenta a curateniei in spatiile de productie si depozitare ;


-protejarea surselor de apa ;

-mentinerea usilor si ferestrelor in stare inchisa prin sisteme de protectie ;

-igienizarea vecinatatilor ;

-utilizarea betonului si a materialelor din piatra si ciment pentru realizarea fundatiilor ;

-se recomanda rafturi cu picioare de metal in depozite pentru produsele alimentare.

4 Mijloace si metode de combatere a rozatoarelor

Pentru obtinerea unor rezultate bune in combaterea rozatoarelor trebuie parcurse urmatoarele etape :

-delimitarea suprafetei infestate ;

-selectarea metodei de combatere ;

-stabilirea spatiilor de distribuire a momelilor ;

-aplicarea ;

-inspectarea rezultatelor obtinute ;

-continuarea masurilor de combatere performante si preventive.

Combaterea propriu-zisa a rozatoarelor se poate realiza prin mijloace mecanice,chimice si biologice.

4.1 Mijloace mecanice

Se aplica pentru combaterea rozatoarelor in magazii de produse agroalimentare si in unitatile de industrie alimentara.Se folosesc diferite tipuri de capcane :capcane cu orificii,din metal,etc.Plasarea capcanelor se face la aproximativ 40-50 cm de galerii.Un alt mijloc de combatere este inundarea galeriilor cu apa sub presiune sau introducerea aerului comprimat de la motocompresoare.

Toate cele trei mijloace de combatere :mecanice,chimice si biologice nu prezinta pericol pentru om.

4.2 Mijloace chimice

Consta in utilizarea unor substante chimice cu actiune de intoxicare rapida sau lenta,ce trebuie sa intruneasca anumite calitati si sa prezinte garantia eficacitatii rotenticide astfel :

-sa fie absorbite repede si in totalitate in organismul rozatoarelor ;sa se elimine cat mai greu,ca moartea sa se produca lent dupa cateva zile ;

-sa fie usor de preparat si conditionat ;

-sa fie toxice numai pentru rozatoare ;

-sa actioneze rapid si ireversibil ;

-sa fie lipsite de miros sau gust particular.

Mijloacele chimice sunt cele mai utilizate prin substantele toxice care au actiune lenta sau rapida asupra soarecilor si sobolanilor.Produsele utilizate in combaterea rozatoarelor sunt utilizate fie sub denumirea de raticide de la rattus fie de rodenticide de la rozatoarele rodentia.Aceste mijloace reprezinta arma cea mai puternica si eficienta.Combaterea rozatoarelor are rol important deoarece constituie pericol permanent de imbolnavire a populatei,animalelor si pierderi economice.

Rodenticide (raticide) utilizate in industria alimentara

Derivati cumarinici.Cel mai cunoscut raticid pe baza de cumarina este Warfarina,gasit in compozitia multor produse comerciale.Se prezinta sub forma de concentrat uleios,sau pulberi cristaline de culoare alba,cenusie sau usor galbuie,insolubil in apa,alcool si acetona.Se folosesc in deratizari sub forma de momeli sau pentru prafuiri.Actioneaza asupra vaselor de sange.

Antu este raticid insipid.Este toxic pentru rozatoare (in mod aparte pentru sobolanul cenusiu).Este raticid de ingestie utilizat pentru deratizarea depozitelor de alimente.Evolutia este rapida moartea apare in cateva ore.

Rozicid G este produs pe baza de Clorophacinona pe suport de grau decorticat si nedecorticat.

Rozicid C contine Clorophacynona pe suport de carne si legume uscate.

Batoane si granule se folosesc pentru sobolani si soareci din industriile alimentare,nealimentare si din spatiile exterioare.

Rattotal este pulbere raticida.Se utilizeaza sub forma de baraje de praf in zonele de acces si in galeriile rozatoarelor.

Storm este utilizat pentru combaterea sobolanilor si soarecilor.Are o formula puternica ce actioneaza dupa o singura ingerare.Mor dupa cateva zile.

Colbrom este formula de momeala tip pasta.Este activa asupra multor specii de rozatoare.Colbrom are gust deosebit pentru rozatoare datorita continutului mare de aroma de hrana.

Brocum este extrem de eficienta impotriva tuturor rozatoarelor.Este comestibil pentru rozatoare,datorita materialelor componente.Produsul este in diverse forme astfel ca permite folosirea acestuia in diverse conditii.

Clorat este una din cea mai eficienta substanta anticoagulanta.Este insolubila in apa,termostabila si nu este fotosensibila.Prezinta un grad de toxicitate echivalent cu cel al oricarui rodenticid.Este bun la gust pentru rozatoare datorita materialelor din compozitie.

Klerat este o momeala raticida,sub forma de momeli brichetate pe baza de tarate de cereale,culoare rosie.Se utilizeaza contra soarecilor Rattus Norvegicus,Mus Musculus mai ales in depozitele de produse agroalimentare.

Phostoxin si Delicia.Pentru rozatoare se recomanda gazarea galeriilor de acces si astuparea lor.

Ratilan este o pulbere albastru-verzuie.

Lanirat este o solutie concentrata rosu-violet,folosita la fabricarea momelilor raticide pe suport vegetal.

4.3 Mijloace biologice

Mijloacele biologice de combatere sunt colturile microbiene si dusmanii naturali.

Microorganismele patogene utilizate pentru combaterea rozatoarelor sunt tulpini selectionate de Salmonella typhimurium si Salmonella enteritidis.

5 Masurile organizatorice in deratizare

Beneficiarul lucrarii si executantul deratizarii trebuie sa execute o serie de operatiuni sau faze si anume :

-intocmirea si inmanarea fisei de lucru,primirea,cantarirea substantelor toxice si materialelor de la magazie,pregatirea dozelor toxice,verificarea echipamentului de protectie,incarcarea materialelor,utilajelor si echipamentului de protectie ;

-deplasarea la beneficiar ;

-prezentarea la conducerea beneficiarului,stabilirea datei de executie si desemnarea delegatului beneficiarului care conlucreaza cu echipele de deratizare,inregistrarea instructiunilor privind ,masurile de prevenire a intoxicatiilor,stabilirea magaziei pentru depozitarea substantelor toxice,utilajelor si echipamentului de protectie ;

-stabilirea speciei de rozatoare si gradului de invazie,obiectivelor si suprafetelor infestate,a surselor de hrana si adapare a rozatoarelor,a modalitatii de deratizare,a metodelor de combatere si locurilor de amplasare a raticidelor ;

-igienizarea spatiilor si suprafetelor,restrangerea surselor de hrana si apa pentru rozatoare,instruirea de catre delegatul beneficiarului a intregului personal in ceea ce priveste masurile de prevenire a producerii accidentelor prin intoxicatii,intocmirea planului de executare a deratizarii,pregatirea dozelor toxice ;

-folosirea echipamentului de protectie,aplicarea raticidelor si avertizoarelor,ridicarea cadavrelor de rozatoare ;

-se investigheaza daca mai circula rozatoare si daca s-au produs pagube ;

-semnarea procesului verbal de receptie de catre conducerea beneficiarului ;

-ridicarea raticidelor neconsumate de rozatoare,a avertizoarelor,eliberarea camerei unde s-a depozitat substante toxice,materiale auxiliare,contaminate,incarcarea materialelor in mijlocul de transport.

6 Deratizarea unitatilor din industria alimentara

In ceea ce priveste realizarea actiunii de deratizare in unitatile de industrie alimentara trebuie acordata o atentie deosebita pentru a se evita vehicularea substantelor toxice pe carne,lapte,sau preparate alimentare pentru consum.

In functie de specificul obiectivului si speciile de rozatoare ce urmeaza a se combate,se folosesc urmatoarele metode :prafuiri,momeli toxice pe suport animal sau vegetal,tavi cu apa otravita,statii de intoxicare lenta,gazarea galeriilor de rozatoare din sol.

Deratizarea din unitatile de industrie alimentara trebuie facuta in special in abatoarele si unitatile de industrializare a carnii,a laptelui,a pestelui,fabricile de ulei,de bere,spirt si amidon.

7 Controlul eficacitatii deratizarii

Dupa realizarea deratizarii trerbuie efectuat un control riguros asupra eficacitatii actiunii executate.

Majoritatea rozatoarelor mor dupa efectuarea deratizarii in cea mai mare parte in galerii.In caz ca mai exista in unitate cateva exemplare izolate se recomanda aplicarea unor substante de soc.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.