Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Importanța legumelor in alimentație

Importanța legumelor in alimentație
Importanța legumelor in alimentație

LEGUMELE SOLANACEE. Din aceasta categorie fac parte:tomatele,ardeiul și vinetele, sunt consumate fructele lor care sunt cunoscute sub numele de baca.

TOMATELE se cultiva pentru fructele lor care au gust foarte placut și o valoare alimentara ridicata. Ele conțin vitamine(A,B1,B2,B3BP,C 20-5MG%) glucide 47%,protide 0,1-1%, acizi organici,saruri minerale,Ca,Fe,P și K avand o valoare energetica de 20-35 kcal./100 gr.Fructele de tomate se pot consuma in stare proaspata ca salate sau preparate in diferite mancaruri. Constituie o sursa importanta de materie prima pentru industria conservelor. Deosebit de apreciate sunt sucurile, bulionul, pasta, tomatele in bulion sau adaosul de tomate la alte produse conservate. Deoarece tomatele in stare proaspata sunt foarte apreciate de consumatori , cultura acestora se practica atat in camp cat și in culturi foarte protejate. Datorita calitații fructelor consumul tomatelor pe locuitor a cunoscut cel mai inalt ritm de creștere comparativ cu alte legume. Tomatele sunt de origine din Peru-Bolivia apoi ajunsa in Mexic, apare și in Europa in secolul al XV-lea. În țara noastra sunt introduse in cultura in prima jumatate a secolului al-XIX-lea și s-au extins foarte mult dupa cel de -al doilea razboi mondial.ARDEIUL se cultiva pentru fructele sale care se consuma in stare cruda și preparata sub forma diferitelor salate și mancaruri. Fructele de ardei se folosesc in industria conservelor singure sau combinate cu alte legume.Din unele soiuri se prepara boiaua de ardei. Fructele de ardei au valoarea alimentara ridicata,conțin in medie 4-9 %glucide, 1-1,3% proteine și pana la 1% lipide. Ardeiul se remarca printr-un conținut foarte bogat in vitamine in special acid ascorbic cu valori de 100-200 mg la 100 gr ardei, iar unii autori citeaza chiar 300 mg in gogoșarul roșu. Fructele de ardei iute conțin cantitați de capiscina. În afara de valoarea alimentara ardeiul are și o deosebita valoare economica contribuind la diversificarea sortimentului la folosirea radionala a terenului și obținerea unor venituri banești importante. Ardeiul este originar din America de Sud și Centrala, a fost adusa in Spania dupa descoperirea Americii și s-a raspandit prin secolul al-XVIII-lea in țarile slave și Turcia.La noi in țara s-a raspandit la inceputul secolului al-XIX-lea.

PATLAGELELE VINETE se cultiva pentru fructele care deși au o valoare alimentare mai scazuta decat a altor legume sunt foarte apreciate de consumatori datorita gustului placut și a variatelor lor preparate ce se pot face din fructele proaspete și conservate.

Fructele conțin 3-4,5% glucide, 1-2,5%celuloza și hemiceluloza, 1-2%protide, vitamina C 7-10 mg la suta de grame, cantitați mici din celelalte vitamine și saruri minerale. Fructele conțin fitoncide precum și alte substanțe care duc la scaderea colesterolului din sange. Patlagelele vinete contribuie la diversificarea sortimentului de legume, se pot cultiva in toate sistemele de cultura. Patlagele vinete sunt originare din partea de est a Indiei unde se cultiva din vremuri preistorice. În Europa au fost aduse prin secolul al-XVIII-lea și s-au raspandit la inceput in Italia, Grecia, Spania, in tara noastra vinetele s-au extins dupa cel de-al doilea razboi mondial.

LEGUMELE CUCURBITACEE: Castraveții, dovlecii, pepenii galbeni, pepenii verzi ce fac parte din grupa cucurbitaceelor sunt legume de cultura straveche cunoscute ca plante anuale , erbacee de clima calda.

Castravetele se cultiva pentru producția de fructe apreciate datorita gustului placut și pentru valoarea lor alimentara. Analizele de calitate (A Samos 1967) au aratat urmatorul conținut de componenți organici și vitamine, saruri minerale, glucide 2,6%; celuloza 0,5%; lipide 0,1%; vitamina A0,2 mg ; B1 0,6 mg; B2 0,04 mg; C 8 mg; PP 0,25 mg; saruri de Ca 14,8 mg ; Fe 0,5 mg ; Cu 0,1 mg; P 23 mg; Zn 0,1 mg ; K 170 mg, la 100 gr produs proaspat. Dupa un astfel de conținut se apreciaza aportul in principii alcalinizați, mineralizați și de favorizare a peristaltismului intestinal și valoarea alimentara și dietetica a fructelor de castraveți. Castravetele are originea in Hymalaya in vegetația spontana. În evoluția formelor de castraveți a decurs in general diploid și apoi triploid in special pentru culturile de sera.

DOVLECELUL este apreciat prin valoarea sa alimentara sau mai ales de calitațile gustative pe care le au fructele in fața maturitații tehnice. Ca principii nutritive dovleceii conțin cantitați mari de glucide,saruri minerale,calciu,fosfor și vitamina C. Dovlecelul are origine in America și deriva in stramoșul Curcubita lundemiana care vegeteaza spontan in Guatemala și Honduras.

PEPENELE GALBEN se cultiva pentru fructele sale care exceleaza sub raportul calitaților gustative și in privința conținutului de principii nutritive. Analizele arata conținut ridicat de glucide, vitamina C și saruri minerale indeosebi Ca și P. Pepenele galben este originar din Asia in țara noastra se cultive aprox. pe 1500 ha. Pepenele verde se cultiva pentru producția de fructe deosebit de apreciate pentru calitațile gustative cu un conținut ridicat de glucide intre 3-12%.Sucurile de fructe și legume avand valoare energetica redusa, pot inlocui alimentele concentrate și hipercalorice, reducand astfel substanțial nivelul energetic al rației alimentare, fara a diminua volumul mesei. Sucurile scad colesterolul din sange și din bila, prevenind concentrarea și precipitarea lui in colecist, sub forma da calculi. În același timp sucurile dezintegreaza acidul uric, prevenind pe aceasta cale formarea calculilor renali, pe baza de urați.

În bolile renale, care evolueaza cu creșterea retenției de apa, ca și in acelea cu retenție de substanțe azotate in sange (uree și acid uric), aceleași sucuri prin acțiunea lor diuretica impiedica acest inconvenient.

Prin efectul diuretic al sucurilor de fructe și legume se influențeaza favorabil și evoluția insuficienței cardiace; totodata vitaminele și zaharurile naturale conținute de fructe și unele zarzavaturi tonifica mușchiul inimii, crescandu-i astfel puterea de contracție. Sucul de struguri poate acoperi 90-95% din necesitațile de vitamina C ale organsimului.

Sucul de roșii este bogat in acid ascorbic, vitamina C, apoi in caroten, fier, potasiu. Acest suc stimuleaza secrețiile digestive, motiv pentru care luat inainte de masa este aperitiv, ca și sucul de țelina. Sucul de roșii reprezinta o bautura reconfortanta, cu indicații speciale in anemii și convalescența. Sucul de varza alba reprezinta un bogat rezervor de vitamina C, de derivați sulfuroși cu marcata activitate antimicrobiana, ca și de saruri. Conține un principiu activ cu acțiune antitiroidiana, ca și un factor cicatrizant in ceea ce privește ulcerele gastroduodenale, factor indentificat de cercetatori americani inca din 1956 și denumit de catre aceștia vitamina U. Sucul de ridichi negre da rezultate excelente in colecistitele și anginocolitele cronice, mai ales insotite de constipație, exercitand efecte benefice asupra peristaltismului intestinal, ca și asupra musculaturii netede a canaliculelor biliare, ușurand in felul acesta secretarea bilei.

Sucul de morcovi impresioneaza prin cantitațile mari de caroten, motiv pentru care se bucura de mare trecere in toate bolile tributare lipsei sau insuficienței de vitamina A din organism. Sucurile nu sunt folosite doar pentru tratamentul bolilor, ele sunt sanatoase și sunt o forma ieftina de medicina preventiva. Studiile arata ca dietele bogate in fructe și legume scad riscul bolilor degenerative cronice, incluzand cancer, diabet și boli de inima. Sucurile puse in frigider iși pierd valoarea nutriționala repede.

Rețete de sucuri de fructe și legume care ajuta la pastrarea unui tonus ridicat dar și pentru tratarea unor boli.

Sucul de ardei gras

Sucul de ardei gras conține o mare cantitate de siliciu, acesta fiind necesar unghiilor, parului și glandelor sebacee. Este bun in colici intestinale, crampe, meteorism. Sucul este mai eficient daca este combinat cu cel de morcov și de spanac, in proporție de 1:2:2. Se bea cu inghițituri mici, cu 30 de minute inainte de mesele principale.

Sucul de castravete

Sucul de castraveți contine vitaminele A, B, C, oxid de calciu, magneziu, sulf. Este racoritor, depurativ, diuretic. Se recomanda pentru starile subfebrile, intoxicații, in reumatism sau guta. Fiind cam fad se folosește impreuna cu suc de țelina, de mar sau de morcov. Se folosește cu succes in cosmetica pentru tratarea ridurilor.

Sucul de fasole verdeAcesta conține vitaminele A, B, C, saruri minerale, hidrați de carbon, oligoelemente. Este diuretic, depurativ, antiinfecțios, tonic hepatic. Se folosește in reumatism, guta, diabet, litiaza renala. Se administreaza cate 1/2 pahar pe zi.

Sucul de ridiche neagra

Sucul de ridiche neagra conține vitaminele B si C. Este colecistochinetic, aperitiv și digestiv, diuretic, antialergic, sedativ nervos. Este indicat in litiaze biliare, colecistite, insuficiența hepatica, afecțiuni pulmonare, bronșite cronice, astm, reumatism, guta, rahitism, alergii, eczeme. Pentru a obține sucul, se folosește ridichea cu tot cu frunze. Se beau aproximativ 20-50 de grame pe zi, deoarece este foarte puternic. În cazurile de litiaza biliara se beau zilnic cate 200-400 ml de suc. Se administreaza de obicei in combinație cu suc de morcovi, in acest fel ajutand la refacerea mucoaselor din organism.

Sucul de spanac

Conține saruri minerale, oligoelemente, vitamine. Acest suc este remineralizant, antianemic, antiscorbutic, cardiac tonic. Este recomandat mai ales in anemii, convalescența, scorbut, rahitism, astenie fizica și nervoasa, arsuri. Este foarte bun pentru curațarea intregului traiect digestiv. Consumat in cantitate de 500 ml pe zi va vindeca constipații cronice.

Sucul de țelina

Conține saruri minerale, oligoelemente, dar și vitamine. Sucul de țelina este aperitiv, tonic al sistemului nervos și general, remineralizant, diuretic, depurativ, antireumatismal. Se folosește in inapetența, astenie, surmenaj, convalescența, demineralizare, reumatism, guta, afecțiuni pulmonare, litiaza urinara, impotența. Se administreazaa cate 1-2 lingurițe de 3 ori pe zi inainte de mese, sau cate 1/2 pahar pe zi timp de 15-20 de zile in cure intensive. Favorizand eliminarea excesului de apa din țesuturi, poate fi folosit in cure de slabire.

Suc de morcovi

Anemii, ulcere gastrice și duodenale, colite, enterite, diarei sau dimpotriva constipatie, afecțiuni hepatobiliare, intoxicații, dermatoze sunt cateva din multiplele indicații ale acestui suc care ar trebui folosit zilnic, conține fier, calciu, fosfor, magneziu.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Efectele temperaturilor scazute asupra - sistemelor celulare de origine animala
Tehnologia obtineri fursecurilor din foietaj
FIZIOLOGIA INTESTINULUI GROS
Metode de prelucrare si preparare a alimentelor
Ratia alimentara
LAPTE SI PRODUSE LACTATE
Notiuni elementare de dieta in unele afectiuni
Compozitia chimica a bobului de grauTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu