Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Toxiinfectia alimentara si alte infectii

Toxiinfectia alimentara si alte infectii


Toxiinfectia alimentara si alte infectii


Acele entitati morbide produse de unele microrganisme produse consecutiv multiplicarii acestora sau producerii de toxine.

Simptomatologie: gastroenterita, greata, vomismente, diaree, lipsa poftei de mancare, perturbari, febra, stare de rau, astenie, dureri musculare, articulare.

Perioada de incubatie : intre 2 ore pana la 28 ore.

Implicatii : Salmonella, E. coli (157H7), streptococi, Clostridium botulinum, perfringens, Listeria monocitogenes, Champhylobacter. Aceste microorganisme ajung in organism o data cu alimentele care pot fi alimente deja cunoscute poluate (oualele de rata), contaminare de pe maini, de pe echipamente, instrumente, ambalaje, suprafete de lucru, mijloace de transport si apa.Alte infectii bacteriene:

Dizenteria (B. shygella care se dezvola la niv tubului digestiv; contaminand apa, solul, fructe, legume). Boala se manifesta prin febra, varsaturi, diaree, mucus si sange in fecale, greata. Perioada de incubatie 1-7 zile.

Holera produse de vibrionul holeric, in special in anotimpul cald. Transmitere : contaminarea apei, prin fecale sau purtatori sanatosi. Boala se manifesta prin suferinta intensa, diaree, varsaturi, deshidratare, dureri abdominale, iar daca nu se intervine rezultatul este deshidratare si de foarte multe ori moarte.

Contaminarea/ prezenta virusurilor in alimente

Acestia ajund pe/in alimente datorita igienie precare si tot ceea ce inseamna bolnav/purtator reprezinta ceva important. Amintim de :

Hepatita virala de tip A atunci cand virusul se localizeaza in ficat dupa o incubatie de 20-30 zile. Simptomatologie generala: febra, astenie, greata, varsaturi, dureri stomacale, somnolenta, balonare, dupa care apare icterul. Este o boala infecto-contagioasa cu evolutie care poate provoca epidemii.

Ante virusuri: enterovirusuri care genereaza eneteroviroze cu localizare la tubul digestiv dezvoltand: diaree, greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare. Acesti enetrovirusuri se elimina. Maini murdare contaminate.

Contaminarea alimentelor cu fungi/miceti (mucagaiuri) este importanta. Acestia se dezvolta aproape pe orice substrat alimentar, isi modeleaza comportamentul f repede, in functie de factorii de mediu dar si de substrat si produc foarte multe substante cu efect toxic denumite generic micotoxine: aflatoxinele (aspergillus flavus B si B1, M si M1), ochratoxine (A-renal). In anumite pot provoca boli toxice cu rol cancerigen sau cocancrigen.


Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.