Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
FAMILIA CERTHIIDAE, Specia CERTHIA FAMILIARIS, Specia TICHODROMA MURARIA

FAMILIA CERTHIIDAE, Specia CERTHIA FAMILIARIS, Specia TICHODROMA MURARIA


FAMILIA CERTHIIDAE

Aceasta familie face parte din increngatura Cephalochordata,subincrengatura Vertebrate, clasa Aves si ordinul Passeriformes si cuprinde pasari mici cu ciocul lung si subtire,ascutit si indoit in jos.

Degetele sunt lungi cu gheare puternice.

Modul de viata este asemanator cu cel al toilor.

Este raspandit aproape pe tot globul.

La noi in tara exista trei specii.

Specia CERTHIA FAMILIARIS

Este o pasare cantatoare cunoscuta mai ales in  Mare Britanie. Este denimita popular cojoaica.Aripa este de 57-68 mm, iar coada masoara 60-70mm. Ciocul este curbat la mascul masurand aproximativ 13-15 mm iar la femela aproximativ 11-13mm.Partile superioare ale corpului au culoarea maronie, iar cele inferioare albicioase.Penajul dorsal are culoare cafeniu inchis, lung si rigid care ajuta la strecurarea prin trunchiul arborilor. Penajul ventral este de culoare alb murder.

La noi in tara se gasesc in padurile mari cu copaci batrani. Femela depune 6-8 oua de culoare alba cu pete mici rosii-ruginii.

`Specia TICHODROMA MURARIA

Este denumita popular fluturas de stanca.

Este o pasare mai mare decat vrabia cu lungimea de 17cm.Capul si spatele sunt de culoare cenusiu-albastrui, aripile sunt de culoare neagra, la mascul masurand 94-104mm iar la femela 89-98mm. Coada este neagra si masoara 55-65mm.Ciocul este lung subtire in forma de arc. Umerii sunt de culoare roz roscati viu. Picioarele sunt cenusii cu degete lungi si cu unghiile mult curbate.

Femela depune 4 oua la mijlocul lunii mai pana la mijlocul lunii iunie. Ouale sunt fusiforme, netede, potrivit de lucitoare, elbe cu picatele negre sau cafenii. Incubatia dureaza 18-19 zile. Cloceste doar femela. Are loc o singura clocire pe an.

Puii sunt acoperiti pe cap cu puf lung de culoare cenusiu deschis, gatlejul este portocaliu. Raman in cuib 21-26 de zile.

La noi in tara este intalnit in muntii calcarosi din Carpati pe care se catara prin salturi intrerupte.

Aceste pasari se hranesc cu insecte,boabe si seminte.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.