Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
HISTOMONOZA (Boala capului negru, tiflohepatita, peritiflohepatita)

HISTOMONOZA (Boala capului negru, tiflohepatita, peritiflohepatita)
HISTOMONOZA (Boala capului negru, tiflohepatita, peritiflohepatita)

Este o mastigoforoza, determinata de Histomonas meleagridis, cu manifestari digestive, hepatice, distrofice, la puii de curca si gaina, mai rar la cei de fazan si la bobocii de gasca. La pasarile adulte treneaza asimptomatic. Este prezenta si in sisteme de crestere intensiva.

Diagnosticul posibil clinic, morfopatologic, se confirma prin examene microscopice, culturale si histopatologice.

Clinic. Imbolnavirile apar la pui in varsta de 1-4 luni, exprimate acut prin diaree galbena (ca sulful), fetida, anorexie, cianoza carunculilor, crestei si barbitei, slabire accentuata, dezhidratare, tulburari locomotorii si hipotermie preagonica.

Morfopatologic, se caracterizeaza prin entero-tiflo-hepatita fibrino-necrotica, cu focare miliare, necrotice, depozite pseudomembranoase, cazeoase, pe segmente intinse si ulcere in intestinul subtire si cecum. Se produc focare necrotice hepatice miliare sau intinse, de nuanta galben-gri, uneori insule cu bordura rosiatica neregulata. Tabloul lezional este asemanator cu cel din trichomonoza.

Microscopic, este de certitudine, in conditiile cand materialul patologic se recolteaza de la pasari sacrificate in faze de boala, sau de la cadavre calde. Se fac preparate in stare proaspata intre lama si lamela. Recoltarea se face prin raclarea (cu bisturiu sau foarfeca) de mucoasa intestinala sau cecala lezionate, sau din zonele marginale ale necrozelor hepatice. Raclatul se omogenizeaza cu ser fiziologic, caldut, se aplica lamela fina si se examineaza la microscop (obiectiv 20x si 40x). Se remarca mobilitatea lenta a histomonasilor.Histopatologic: procesele necrotice sunt insotite de hipertrofia celulelor Kupffer, distrofii ale cordoanelor hepatice limitrofe venelor centrolobulare si prezenta parazitilor care - la coloratia P.A.S. - apar de culoare rosie-carmin.

Cultural, se practica in unele tari, prin cultivarea histomonadelor pe medii selective. Un mediu selectiv este format din: ser de cal coagulat 1%, albus de ou si amidon de orez 1%, si flora microbiana, in solutie Ringer. Se incubeaza la 37C, 2-3 zile.

Diagnosticul diferential se impune cu: trichomonoza, putand evolua asociate, diferentiabile prin examen microscopic; eimerioza - diaree hemoragica sau alba-varoasa. Necropsic, este patognomonica tiflita hemoragica; spirochetoza - evolueaza clinic si la pasari adulte, in sezonul de atac al capuselor; holera - vulnerabilitate la pasari care depasesc varsta de 3 luni, diaree uneori sanguinolenta, dispnee; colibaciloza - diaree asociata cu coriza, conjunctivita, hipertermie; vibrioza - izolarea agentului patogen pe medii de cultura; intoxicatii diverse.

Tratamentul si chimioprofilaxia sunt identice celor din trichomonoza, derivati arsenicali: Carbason; 5-nitro-imidazol; Dimetridazol, Ronidazol.

Chimiprofilactic, idem trichomonoza, se foloseste in plus: Carbason 0,025% in hrana, sau combinatia Amprolium 0,025% si Carbason 0,025%.

Masuri de igienizare ca si in trichomonoza, in plus, se impune dehelmintizarea contra heterakidozei.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Determinarea indicilor Micuum (rezistentei), a reactivitatii, umiditatii, si analizei granulometrice a cocsului
Principii de calcul al instalatiei de ungere
Rectificarea - Pietrele abrazive - Masini de rectificat

Economie

Studiul comportamentului de cumparare de apa minerala in randul populatiei din bucuresti
Piata si politica financiara - Definirea si continutul pietei financiare
Bursele de valori

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiContaminarea cu paramyxoviroza
Pasarea EMU (Dromaius novaehollandiae)
Eimeriozele (Coccidiozele)
Pisicile unice in lumea lor
O zi de munca
HISTOMONOZA (Boala capului negru, tiflohepatita, peritiflohepatita)
HABITATUL FAUNEI DE INTERES CINEGETIC
MANAGEMENTUL APELOR DE MUNTETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu