Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » familie » animale pasari
HISTOMONOZA (Boala capului negru, tiflohepatita, peritiflohepatita)

HISTOMONOZA (Boala capului negru, tiflohepatita, peritiflohepatita)HISTOMONOZA (Boala capului negru, tiflohepatita, peritiflohepatita)

Este o mastigoforoza, determinata de Histomonas meleagridis, cu manifestari digestive, hepatice, distrofice, la puii de curca si gaina, mai rar la cei de fazan si la bobocii de gasca. La pasarile adulte treneaza asimptomatic. Este prezenta si in sisteme de crestere intensiva.

Diagnosticul posibil clinic, morfopatologic, se confirma prin examene microscopice, culturale si histopatologice.

Clinic. Imbolnavirile apar la pui in varsta de 1-4 luni, exprimate acut prin diaree galbena (ca sulful), fetida, anorexie, cianoza carunculilor, crestei si barbitei, slabire accentuata, dezhidratare, tulburari locomotorii si hipotermie preagonica.

Morfopatologic, se caracterizeaza prin entero-tiflo-hepatita fibrino-necrotica, cu focare miliare, necrotice, depozite pseudomembranoase, cazeoase, pe segmente intinse si ulcere in intestinul subtire si cecum. Se produc focare necrotice hepatice miliare sau intinse, de nuanta galben-gri, uneori insule cu bordura rosiatica neregulata. Tabloul lezional este asemanator cu cel din trichomonoza.

Microscopic, este de certitudine, in conditiile cand materialul patologic se recolteaza de la pasari sacrificate in faze de boala, sau de la cadavre calde. Se fac preparate in stare proaspata intre lama si lamela. Recoltarea se face prin raclarea (cu bisturiu sau foarfeca) de mucoasa intestinala sau cecala lezionate, sau din zonele marginale ale necrozelor hepatice. Raclatul se omogenizeaza cu ser fiziologic, caldut, se aplica lamela fina si se examineaza la microscop (obiectiv 20x si 40x). Se remarca mobilitatea lenta a histomonasilor.

Histopatologic: procesele necrotice sunt insotite de hipertrofia celulelor Kupffer, distrofii ale cordoanelor hepatice limitrofe venelor centrolobulare si prezenta parazitilor care - la coloratia P.A.S. - apar de culoare rosie-carmin.

Cultural, se practica in unele tari, prin cultivarea histomonadelor pe medii selective. Un mediu selectiv este format din: ser de cal coagulat 1%, albus de ou si amidon de orez 1%, si flora microbiana, in solutie Ringer. Se incubeaza la 37°C, 2-3 zile.

Diagnosticul diferential se impune cu: trichomonoza, putand evolua asociate, diferentiabile prin examen microscopic; eimerioza - diaree hemoragica sau alba-varoasa. Necropsic, este patognomonica tiflita hemoragica; spirochetoza - evolueaza clinic si la pasari adulte, in sezonul de atac al capuselor; holera - vulnerabilitate la pasari care depasesc varsta de 3 luni, diaree uneori sanguinolenta, dispnee; colibaciloza - diaree asociata cu coriza, conjunctivita, hipertermie; vibrioza - izolarea agentului patogen pe medii de cultura; intoxicatii diverse.

Tratamentul si chimioprofilaxia sunt identice celor din trichomonoza, derivati arsenicali: Carbason; 5-nitro-imidazol; Dimetridazol, Ronidazol.

Chimiprofilactic, idem trichomonoza, se foloseste in plus: Carbason 0,025% in hrana, sau combinatia Amprolium 0,025% si Carbason 0,025%.

Masuri de igienizare ca si in trichomonoza, in plus, se impune dehelmintizarea contra heterakidozei.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
Contaminarea cu paramyxoviroza
Pasarea EMU (Dromaius novaehollandiae)
Eimeriozele (Coccidiozele)
Pisicile unice in lumea lor
O zi de munca
HISTOMONOZA (Boala capului negru, tiflohepatita, peritiflohepatita)
HABITATUL FAUNEI DE INTERES CINEGETIC
MANAGEMENTUL APELOR DE MUNTE
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu