Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
HISTOMONOZA (Boala capului negru, tiflohepatita, peritiflohepatita)

HISTOMONOZA (Boala capului negru, tiflohepatita, peritiflohepatita)
HISTOMONOZA (Boala capului negru, tiflohepatita, peritiflohepatita)

Este o mastigoforoza, determinata de Histomonas meleagridis, cu manifestari digestive, hepatice, distrofice, la puii de curca si gaina, mai rar la cei de fazan si la bobocii de gasca. La pasarile adulte treneaza asimptomatic. Este prezenta si in sisteme de crestere intensiva.

Diagnosticul posibil clinic, morfopatologic, se confirma prin examene microscopice, culturale si histopatologice.

Clinic. Imbolnavirile apar la pui in varsta de 1-4 luni, exprimate acut prin diaree galbena (ca sulful), fetida, anorexie, cianoza carunculilor, crestei si barbitei, slabire accentuata, dezhidratare, tulburari locomotorii si hipotermie preagonica.

Morfopatologic, se caracterizeaza prin entero-tiflo-hepatita fibrino-necrotica, cu focare miliare, necrotice, depozite pseudomembranoase, cazeoase, pe segmente intinse si ulcere in intestinul subtire si cecum. Se produc focare necrotice hepatice miliare sau intinse, de nuanta galben-gri, uneori insule cu bordura rosiatica neregulata. Tabloul lezional este asemanator cu cel din trichomonoza.

Microscopic, este de certitudine, in conditiile cand materialul patologic se recolteaza de la pasari sacrificate in faze de boala, sau de la cadavre calde. Se fac preparate in stare proaspata intre lama si lamela. Recoltarea se face prin raclarea (cu bisturiu sau foarfeca) de mucoasa intestinala sau cecala lezionate, sau din zonele marginale ale necrozelor hepatice. Raclatul se omogenizeaza cu ser fiziologic, caldut, se aplica lamela fina si se examineaza la microscop (obiectiv 20x si 40x). Se remarca mobilitatea lenta a histomonasilor.Histopatologic: procesele necrotice sunt insotite de hipertrofia celulelor Kupffer, distrofii ale cordoanelor hepatice limitrofe venelor centrolobulare si prezenta parazitilor care - la coloratia P.A.S. - apar de culoare rosie-carmin.

Cultural, se practica in unele tari, prin cultivarea histomonadelor pe medii selective. Un mediu selectiv este format din: ser de cal coagulat 1%, albus de ou si amidon de orez 1%, si flora microbiana, in solutie Ringer. Se incubeaza la 37°C, 2-3 zile.

Diagnosticul diferential se impune cu: trichomonoza, putand evolua asociate, diferentiabile prin examen microscopic; eimerioza - diaree hemoragica sau alba-varoasa. Necropsic, este patognomonica tiflita hemoragica; spirochetoza - evolueaza clinic si la pasari adulte, in sezonul de atac al capuselor; holera - vulnerabilitate la pasari care depasesc varsta de 3 luni, diaree uneori sanguinolenta, dispnee; colibaciloza - diaree asociata cu coriza, conjunctivita, hipertermie; vibrioza - izolarea agentului patogen pe medii de cultura; intoxicatii diverse.

Tratamentul si chimioprofilaxia sunt identice celor din trichomonoza, derivati arsenicali: Carbason; 5-nitro-imidazol; Dimetridazol, Ronidazol.

Chimiprofilactic, idem trichomonoza, se foloseste in plus: Carbason 0,025% in hrana, sau combinatia Amprolium 0,025% si Carbason 0,025%.

Masuri de igienizare ca si in trichomonoza, in plus, se impune dehelmintizarea contra heterakidozei.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele

 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor

 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”

 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina

 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma

 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA

 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea

 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES

 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta

 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului

 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT

 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa

 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat

 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT

 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton

 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat

 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”

 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare

 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows

 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM


Contaminarea cu paramyxoviroza
Pasarea EMU (Dromaius novaehollandiae)
Eimeriozele (Coccidiozele)
Pisicile unice in lumea lor
O zi de munca
HISTOMONOZA (Boala capului negru, tiflohepatita, peritiflohepatita)
HABITATUL FAUNEI DE INTERES CINEGETIC
MANAGEMENTUL APELOR DE MUNTETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu