Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Parazitismul cu aphaniptera (atacul cu purici)

Parazitismul cu aphaniptera (atacul cu purici)


PARAZITISMUL CU APHANIPTERA (ATACUL CU PURICI)

Afanipterele, adaptate vietii parazitare temporare, in stadiul adult se intalnesc la om si animale producandu-le dermatoze pruriginoase, dermatite alergice si anemie. Fiind cosmopolite, cu modul de parazitare nespecific, aceste insecte ataca animalele in colectivitati neingrijite, slabe, intretinute in adaposturi neigienice. Consecintele infestatiilor masive se repercuteaza asupra cresterii tineretului si starii de sanatate. Ele pot transmite diversi agenti patogeni. Puricii fac parte din ord. Aphaniptera (Sifonaptera), fam. Ceratophyllidae si Pulicidae, caracterizati prin parazitismul temporar, hematofag, al adultilor si viata neparazitara a formelor preimaginale - oua, larve, nimfe.

Diagnosticul etiologic se precizeaza prin examen microscopic, cand se stabilesc caracterele morfologice.

Clinic, prezenta puricilor pe corpul pasarilor se stabileste fara dificultati printr-un examen atent al pielii. Pasarile infestate manifesta prurit, ciugulire repetata, eritem si papule, deplumatii neregulate. In forme cronice, cu atacuri repetate, se produc dermatoze pruriginoase, edeme cutanate, pasarile slabind, fiind anemice si scazand productia de oua.Se va diferentia de alte dermatoze: de malofagoza, micoze cutanate.

Combaterea pulicidelor se bazeaza pe: asigurarea cadrului igienic din adaposturi, curatirea si evacuarea asternutului din adaposturi, din cuibarele pasarilor, cu arderea lui pentru distrugerea parazitilor; pulverizarea sau spalarea cu insecticide 0,5-1,5% a pardoselei din adaposturi, a padocurilor. In timpul dezinfectarii pasarile vor fi obligatoriu scoase din adaposturi. Dupa 24 ore se spala excesul de insecticid, apoi vor fi reintroduse. Combaterea pulicidelor pe corpul animalelor se face ca si in malofagoza.

In unitatile invadate de rozatoare se intervine concomitent cu deratizarile, sporind astfel eficienta combaterii pulicidelor.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.