Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
PROSTOGONIMOZA (trematodoza genitala la pasari)

PROSTOGONIMOZA (trematodoza genitala la pasari)
PROSTOGONIMOZA (trematodoza genitala la pasari)

Boala cu caracter sezonier, estival si zonal, prostogonimoza afecteaza pasarile ouatoare, manifestata prin tulburari ale ouatului; este determinata de specii de Prosthogonimus ce paraziteaza oviductul, cloaca si bursa lui Fabricius. Rareori semnalata in tara, este o biohelmintoza a sistemului avicol traditional de crestere putand evolua si in unitatile semiintensive de crestere a palmipdelor.

Diagnostic Se vor estima datele epizootologice: izbucnire sezoniera, din primavara pana in toamna, la pasari cu acces la luciu de apa, rauri; receptivitatea pasarilor ouatoare; rezistenta masculilor si tineretului; prezenta biotopurilor cu gasteropode si libelule (G.I).

Clinic, in forme usoare simptomele se limiteaza la perturbari in fiziologia ouatului: oua cu aspect modificat, ponta neregulata; in infestatii masive, semnele se accentueaza, aparand si modificari generale. Apar secretii anale cu murdarirea si aglutinarea penelor; modificari ale oualor: pontarea de oua cu coaja subtire si moale; oua cu coaja groasa, cu zone rugoase, deformate; alterarea calitatii albusului; prezenta de mucus, concretiuni; slabire pronuntata, inapetenta, adinamie, abatere; atitudine de pinguin - in cazul complicatiilor cu peritonite viteline, cand prognosticul este defavorabil.

Microscopic. Se va efectua examen ovohelmintoscopic, direct intre lama si lamela, sau prin metode de sedimentare (din excremente). Examenul are valoare in faza patenta a bolii, prin identificarea oualor care sunt confundabile cu cele de Heterophyidae, de asemenea mici si embrionate.Morfopatologic, ramane de certitudine. La cadavre sunt evidente leziuni inflamatorii ale ductelor parazitate; la nivelul oviductului mucoasa prezinta  inflamatie cataralo - necrotica cu prezenta depozitelor de albumina, fibrina, concretiuni calcare si prezenta formelor tinere si adulte ale parazitilor; oua incomplet formate, cu structura alterata; ovarita, peritonita vitelina; cloacita si bursita. In infestatiilor cu forme tinere sau infestatii slabe se racleaza de la nivelul mucoasei segmentelor lezionate si prin examen microscopic direct se evidentiaza (ob. 10x) parazitii si ouale. Este indicata si metoda spalarilor repetate si sedimentarii.

Diagnostic diferential. Se impune cu: tifoza, tuberculoza, peritonite cu alta etiologie si helmintoze digestive (trematodoza intestinala, acarioza, acantocefaloza s.a.).

Tratament Se foloseste: tetraclorura de carbon, per os, in capsule gelatinoase sau cu sonda ingluviala, in doza de 2-3 ml/pasare, cu rezultate bune, mai ales in prima faza, fara complicatii - peritonite.

Masurile terapeutice vor fi asociate cu cele de ordin profilactic, privind evitarea contactului pasarilor cu biotopurile, populatiilor de gazde intermediare; colectarea si depozitarea pentru biotermosterilizare a excrementelor.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Folosirea altor instrumente de evaluare (investigatia, proiectul, protofoliul)
 PROIECT DIDACTIC - Cunoasterea numarului cinci
 Proiect iluminat electric si instalatii
 Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA MANAGEMENT CRESTEREA VANZARILOR PRIN METODA IMBUNATATIRII SERVICIILOR CATRE CLIENTI

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 GENERATOR DE TESTE GRILA - Proiect atestat Visual FOX PRO
 Proiect atestat - comercializarea produselor turistice balneare in statiunea sangeorz - bai

PROSTOGONIMOZA (trematodoza genitala la pasari)
PETERSIME - NOUTATI TEHNOLOGICE
Monitorizarea carnivorelor mici - vanatoarea in romania
VEGETATIA SI ANIMALELE
Capilarioza pasarilor
Pisicile unice in lumea lor
MANAGEMENTUL APELOR DE MUNTE
HABITATUL FAUNEI DE INTERES CINEGETICTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu