Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Parazitozele cutanate la pasari de colivie

Parazitozele cutanate la pasari de colivie


Parazitozele cutanate la pasari de colivie

Raia cnemidocoptica la perusi

Determinata de Cnemidocoptes pilae, aceasta acarioza cutanata afecteaza picioarele si baza ciocului. In zonele de predilectie se observa cruste fine, apoi dense, groase, albe-varoase, ce deformeaza epidermul. De la baza ciocului, leziunile cuprind capul, regiunea cervicala, care se deplumeaza si crustizeaza.

Perusii se hranesc cu dificultate; cu ghearele isi scarpina zonele afectate. Crustizarile in regiunile tarso-metatarsiana si a falangelor sunt de asemenea dense, rugoase si abundente.

Diagnosticul se precizeaza pe baza examenului microscopic.

Tratament. Se obtin rezultate bune cu acaricide: piretroide in dilutii mari; Lindavet 0,2% in solutie uleioasa de vitamina A. Repetarea tratamentului se face la 6-7 zile, pana la vindecare. Totodata se deparaziteaza colivia prin flambare sau spalare cu emulsie apoasa 0,2% de Lindavet sau alte acaricide, dupa care excesul se indeparteaza, la 24 ore, prin spalare cu apa.

Dermanisitoxicoza (Atacul cu Dermanyssus

Atacul cu Dermanyssus se poate produce la diverse specii - perusi, canari, grauri, pasari exotice - parazitismul fiind nespecific. Obisnuit, invazia se realizeaza odata cu folosirea custilor, coliviilor din material lemnos, nedezinfectat in prealabil.

Clinic, pasarile prezinta anemie severa, neliniste, ciugulire, deplumatie, slabire. Puii sunt receptivi, astfel ca la ei apare mortalitate mai ridicata.Diagnosticul este usor prin controlul atent al coliviei.

Combaterea se bazeaza pe curatenia mecanica urmata de oparirea si dezinfectia coliviilor, a barelor de sprijin, recipientelor de hrana si apa. Pasarile vor fi pudrate sau spray-ate cu insecticide. Se vor face tatonari ale concentratiilor in functie de specia gazda. Se recomanda pudrajul cu Delicia-Puder. Repetarea tratamentului se face la 3-6 zile.

Malofagoza

Insectele malofage invadeaza si pasarile de colivie, producandu-le agitatie, neliniste, prurit cu ciugulire, deplumatii si dermatoze crustoase.

Dintre agentii etiologici, se intalnesc si genurile: Lipeurus sp. si Goniocotes sp.

Depistarea malofagelor se realizeaza prin examenul atent al pielii si penelor. Examenul penelor la lupa faciliteaza aceasta operatiune.

Conduita terapeutica este similara cu cea din atacul cu capuse.

Favusul (Trichofitoza favica)

Se intalneste la toate pasarile de colivie, exprimat clinic prin aparitia godeului favic sau a unei dermatoze eritemo-furfuracee.

Combaterea comporta tratamentul cu micostatice sub forma de unguent, dar in concentratii mai mici decat la galinacee, asociat cu dezinfectia coliviei si a ustensilelor.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.