Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
INCUBATIA

INCUBATIA


INCUBATIA

Albumenul (albusul) este dispus si el in straturi concentrice de albus dens si fluid, inconjurand galbenusul.Albusul contribuie nu numai la nutritia embrionului ci si la protectia acestuia la socurile mecanice (lovituri) si chimice.Protectia chimica este asigurata de prezenta ovitinei, biotinei, lizozimei, acestea din urma avand actiune bacteriostatica si litica asupra unor bacterii.Ovitina este o proteina care fixeaza biotina, abundenta atat in albus cat si in oviductul gainii.In jurul galbenusului albumenul este mai dens prelungit catre capatele oului prin doua salaze opalescente rasucite sub forma unui filament spiral cu rol in protectia mecanica a embrionului.Salazaele au rol de a mentine galbenusul in pozitia centrala.

Proteinele sunt componentele solide de baza ale albumenului ovoalbumina (75%), ovomucoide (7%), ovoconalbumina (3%), si ovoglobulina (3%). Mai exista ,anoza in diferite conbinatii cu glucozozamina si galactoza, cantitati mici de P,Ca,Mg si urme de Fe iar mineralele cele mai intalnite sunt : S,K,Na,Cl.Singurul pigmenet al albusului este riboflavina (ovoflavina) care ii da o nuanta galbuie.



Cantitate in grame

Procent in total

TOTAL

32,9

100,00

Apa

28,9

87,9

Solid

4,0

12,1

Materie organica

3,8

11,5

Proteine

3,5

10,6

Lipide

Urme

----

Glucide

0,3

0,9

Materie organica

0,2

0,6

Membranele cochiliere.Membrana cojii are doua foite:

Una externa mai groasa (de la 40-60µ) ce adera de coaja

Una interna mai subtire (13-17µ) deasupra albumenulu

Ambele sunt formate dintr-o retea de fibre cu proprietasi chimice asemanatoare kitinei si keratinei.Fibrele foitei interioare sunt de aceasi marime (2-3 µ) si se intretaie in toate directiile.

Cele ale foitei externe sunt variabile in marime (8-12 µ), reteaua este mai laxa si exista o condensare de forma stelata a fibrelor in anumite puncte care sunt incrustate in caliciu coji servind la intarirea coji.Aceste doua membrane adera una la alta pe intreaga lor suprafata, exceptand varful rotunjit al oului, unde prin evaporarea unei parti a apei din interiorul oului se formeaza camera de aer.Membrana coji mai contine apa si minerale in urme.

Camera de aer. Este mica imediat dupa expulzarea oului crescand insa progresiv cu racirea si invechirea oului.Pozitia normala a camerei este la capatul tesit al oului dar poate ocupa si alte poziti.

Coaja oului cuprinde trei straturi

Stratul mamilar intern dispus la suprafa'a membranei cochiliere externe, fiind format din cristale sferice de calciu cu diametru de 0,01-0,015 mm strans legate una de alta si de membrana cojii

Stratul spongios intermediar ce reprezinta 2 3 din grosimea cojii fiind format ca si stratul mamilar intern din cristalele mici de calciu.Este strabatut de orificii numeroase, numite pori prin care se face schimbul de gaze, aer si vapori de apa.Repartizarea acestora nu este unuforma pe toata suprafata oului, numarul acestora fiind mai mare la varful rotunjit al oului decat in zona mijlocie sau la varful ascutit.Porii comunica prin reteaua stratului spongios si prin stratul mamilar intern cu membrana cojii.In medie la un ou de gaina sunt intre 500-900 pori, mai multi la ouale albe decat la cele colorate.In partea externa a stratului spongios sunt localizati pigmentii care dau culuare oului sunt derivati ai hemoglobinei, secretati de glandele uterine cand este aproape finisata coaja

Cuticula cojii este un strat foarte subtire, nestructurata si continua pe toata suprafata oului, inclusiv porii.Contine proteinee si o dispersie de vezicule cu grasime 5% colagen inpregnat 95% cu fosfati si carbonati de calciu si magneziu(sare de calciu 98%), alte urme de Fe, S, lipide, e permeabila pentru gaze, permitand evaporarea apei si respiratia embrionara.Cuticula se formeaza imediat dupa expulzarea oului, prin uscarea rapida a substantelor mucoide din oviduct, avand rol si in franarea microbilor.

CARACTERISTICILE DE CALITATE A OUALOR PENTRU INCUBATIE

In vederea obtinerii unor rezultate bune in procesul de incubatie se vor respecta anumite conditii pe care trebuie sa le indeplineasca ouale

Vechimea oualor ,exprimata in numarul de zile de la producere si pana la punerea lor in incubatoare nu poate depasi la gaini, 8±10 zile.

Forma oualor se va elimina de la incubat ouale prea rotunjite sau alungite,bombate sau ascutite la ambele capete,strangulate neuniforme.

Greutatea oualor,in medie greutatea oului de gaina fiind de 50-55 grame.Se vor elimina si ouale anormale care prezinta:

doua galbenuse;

fara galbenus(mici de 15-30 de g);

fara albus;

ouale duble(foarte mari si cu albus,membrane cochiliere,si coaja dubla)

Coaja oului,se vor lua in considerare urmatorii indici:

-culoarea cojiii;

-integritatea cojiii;

-curatenia cojiii;

-aspectul cojiii;

Ouale proaspete sunt aspre la pipait,cu aspectul mat al cojiii,iar ouale vechi au coaja lucioasa cu pete si sunt unsuroase.

Examenul ovoscopic se efectueaza in vederea aprecierii structurii interne a oului.

Se va examina:

-integritatea cojiii;

-marimea camerei cu aer(sa fie situata la capatul rotunjit si sa aiba diam. de 1,5cm);

-galbenusul sa fie integru si cu mobilitate redusa;

-albusul sa fie vascos,fara cheaguri de sange sau corpuri straine;

-salazele sa fie intacte;

-membranele cochilieare sa nu prezinte colonii de mucegai.

Neluarea in considerare a acestora scade capacitatea de ecoloziune cu 45-50%.

1.7. INCUBATIA

Reprezinta procesul prin care se asigura toate conditiile de mediu optim pentru dezvoltarea normala a embrionului de pasare de la zigotul din oul fecundat,pana la obtinerea unui pui cu viabilitate normala.Incubatia poate fi naturala,cand conditiile de mediu necesar dezvoltarii embrionului sunt asigurate de closca,sau artificiale,cand ele sunt asigurate de masini speciale numite incubatoare.Dezvoltarea embrionului incepe din momentul fecundarii oului si se termina odata cu ecloziunea.

TIPURI DE INCUBATOARE

1.De suprafata:beneficiaza de o repartizare naturala a caldurii,sursa reprezentand-o aerul cald .Are capacitate mica de 200-2000 de oua.

2.De volum: se caracterizeaza printr-o repartitie in mod artificial a caldurii.

Caldura e produsa de o sursa electrica,iar repartitia ei se face uniform.Pot fi de tip

Dintre factorii care trebuie asigurati in procesul incubatiei amintim:temperatura,umiditatea,ventilatia si pozitia oualor.

Temperatura trebuie sa fie apropiata de cea a corpului gainii de 37,5 grade celsius.

Incubatoarele moderne prezinta mecanisme speciale pentru racirea brusca a temperaturii,periodic ceea ce corespunde parasirii cuibariului de catre closca;prin aceasta racire marindu-se indicii cantitativi si calitativi ai incubatiei.

Umiditatea intre 55-66% in medie 60%.Depasirea acestor valori ducand la moartea embrionului,iar in perioada de ecoloziune moartea puilor prin asfixiere,deoarece evaporarea lichidelor de excretie acumulate in ou se face in masura redusa.

Ventilatia asigura in incubator o compozitie a aerului asemanatoare cu a atmosferei.

Intoarcerea oualor impiedica lipirea embrionului de membrana cochiliara interna si expune oul la un regim uniform de temperatura.

CONTROLUL BIOLOGIC AL INCUBATIEI

Pe parcursul incubatiei se fac doua miraje.

Mirajul consta in examinarea la ovoscop a oualor supuse incubatiei,apreciindu-se dezvoltarea embrionului,marimea camerei cu aer,procentul de oua fecundate si nefecundate,embrionii morti.

Ouale cu embrioni normal dezvoltati prezinta continutul fragmentat in doua parti: o parte luminoasa(albusul),in centrul caruia se observa doua pete intunecate reprezentate de capul si corpul embrionului,de la care pornesc vasele viteliului cu aspect de panza de paianjen.

La ouale cu embrioni morti acestea se prezinta cu un punct negru inconjurat de un inel gros complet sau incomplet,rosu-inelul mortii.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.