Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
FAMILIA SITTIDAE, Specia SITTA EUROPAEA

FAMILIA SITTIDAE, Specia SITTA EUROPAEA


FAMILIA SITTIDAE

Aceasta familie face parte din increngatura Cephalochordata, Subincrengatura Vertebrate, clasa Aves, ordinul Passeriformes si este o familie de pasari cantatoare.

Familia cuprinde aproxmativ 50 de specii in Europa, Asia, America de Nord si Centrala lipsind in  regiunile tropicale si subtropicale.Pasarile sunt de marimea unei vrabii cu ciocul conic, seamana cu pitigoii de care se deosebesc prin faptul ca au picioarele puternice cu ghiare ascutite adaptate la cataratul pe arbori si stanci. Merg de sus in jos cu capul indreptat in jos sau de jos in sus cautandu-si hrana.Hrana acestor pasari consta mai ales din insecte paianjeni si seminte.

Pe Insula Madagascar traieste specia Hypositta corallirostris care difera de celelalte pasari din aceasta familie prin forma de carlig a ciocului.

La noi in tara exista o singura specie.

Specia SITTA EUROPAEA

Denumit popular toi sau ticlean are o lungime de 14cm, aripa masoara 75-89mm, ciocul relative lung de 16-21mm, iar coada masoara 42-53mm.

Este o pasare adaptata cataratului.

Coloritul spatelui este cenusiu albastrui, abdomenul este de culoare caramizie in diverse nuante, penajul galbui, ciocul plumburiu, iar peste ochi, pana la gat prezinta o dunga neagra.

Cuibareste in scorburi ,paduri de foioase, gradini si parcuri cu arbori batrani.

Femela depune 6-8 oua de culoare alba cu pete mici si puncte rosii-ruginii.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.