Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » arta cultura
Cimitirul evreiesc - sulina

Cimitirul evreiesc - sulina


CIMITIRUL EVREIESC - SULINA

Starea cimitirului evreiesc este o rusine pentru oras si pentru administratie.

In mod sigur este o dovada a lipsei de educatie a unor vizitatori cu apucaturi de vandali. Distrugerea mormitelor din cimitirul evreiesc nu este de data recenta, deoarece sparturile au inceput sa se oxideze, distrugerile apartin unui trecut intolerant, unde oamenii nu si-au dat seama ca trupul mortilor si locurile unde se odihnesc acestia este in toate locurile si religiile, egal.

Monumentele evreiesti au apartinut unor fosti locuitori ai orasului de religie mozaica, pe care viata si interesele l-au adus aici la varsarea Dunarii, la Sulina, locul cel mai adecvat de la inceputul secolului al XX-lea, emigrarilor spre Palestina.

Cele 30 - 40 de monumente identificabile sunt distruse integral , sparte si imprastiate, intr-o incinta de cimitir pe care administratia o tine relativ incuiata. Calitatea monumentelor, realizarea lor artistica, bilingvismul lor dovedesc, ca peste tot in lume, evrei au o atentie deosebita fata de cultul mormintelor.Acum comunitatea evreiasca de la Sulina a disparut prin emigrare sau prin casatorii mixte. Astazi evreii ramasi in oras sunt foarte putini, in mare lor majoritate afladu-se sub nume romanizate.

La Sulina nu a existat la propriu o sinagoga constat ca atare , din arhivele cercetate putandu-se deduce existenta unei case de rugaciuni, in care comunitatea respectiva se aduna in zilele Sabatului.

Dintre placile monumentelor distruse, sau recapatat unele date si nume dintre locuitorii evrei ai Sulinei, cei care nu au mai apucat sa vada cu ochii lor Tara Fagaduintei.

"ABRAHAM NISEN GOTTRIED, 1847 - 1895; JACOBSON IANCU MARCU; REBECA STALBERG, DEC. 3 MARTIE 1910, LA 45 DE ANI; IOSEF STALBERG, DEC 25 mai 1914, in etate de 65 de ani ; Alla loro amata moglie e madre ELVIRA PESALI nata RENALDI, passata migriorvita il 31 dec. 1893, in eta di 60 ani; GHIZELA ROSENBERG, 1850 - 1928; Sub acelasi monument : SIMION BRONSTEIN, dec. 1924 la 67 de ani si ERNESTINA BRONSTEIN, dec. 1924 la 66 de ani.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.