Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » arta cultura
Cimitirul Eroilor - Sulina

Cimitirul Eroilor - Sulina


Cimitirul Eroilor - Sulina

Sulina a fost teatrul de lupta in doua Razboie Mondiale, in care au fost angajate fortele navale romanesti. Datorita faptului ca la Sulina nu a functionat o mare unitate de nave a flotei romanesti pe Dunare, nu a existat un cimitir al eroilor militari de dupa primul razboi mondial.

Apoi, autoritatile comuniste nu au agreat niciodata cultul eroilor cazuti pe navele militare, pe Duare sau in Marea Neagra din cel de-al doilea razboi mondial, desi lupte si bombardamente asupra orasului s-au produs frecvent in primii doi ani de razboi.

Militarii cazuti la datorie au fost inmormanati anonim in cimitirul orasului sau rudela militarilor nelocalnici i-a ridicat dupa razboi si i-au dus in localitatile lor de origine.

La Sulina a existat un cimitir al militarilor rusi, morti in timpul celui de-al doilea razboi mondial, care au fost exhumati de o delegatie sovietica sosita cu o nava acu vreo 30 de ani si repartizati la Odessa.

Dupa anul 1990, Asociatia Veteranilor de Razboi si Asociatia Cultul Eroilor, infiintata cu acest scop, au ridicat in cimitirul de la Sulina, un frumos monument dedicat acestor militari anonimi, fara ca dedesupt sa se afle eroii decedati in razboi.Alaturi de monumentul eroilor se afla mormantul cunoscut al unui militar cazut in luptele de la Sulina : DOBRE NEAGU - maistru principal in Marina Regala Romana, 6. 03. 1889 - 09. 01. 1940, la 50 de ani.

O confuzie de nume sau de date onomastice ale militarului pune acest monument pe nedrept, in afara datelor la care s-au desfasurat lupte in razboi la Sulina.

O initiativa foarte laudabila din ultimii ani intreprinsa de Liga Navala Romana, de Asociatia Cultul Eroilor si de Asociatia Veteranilor de Razboi din Romania, a fost ridicata in anul 1998 in centrul orasului Sulina, a unei Cruci Monumentale confectionata din metal, care sa aminteasca urmasilor nostri faptele de eroism ale Flotei Marine Militare Romane din zona de la varsarea Dunarii in mare.

Monumentul a fost completat in anul 2002 cu insemne specifice marinei, ancore, elice de nava, colaci de salvare, lanturi navale s. a.

A intrat deja de mai multi ani in traditia Ligii Navale Romane filialele din Constanta si Sulina, ca in luna septembrie sa se faca o slujba religioasa de pomenire la momunument si un parastas la cimitir, cu o garda militara de onoare, pentru pomenirea marinarilor romani disparuti de pretutindeni. Vesnica lor pomenire.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.