Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » arta cultura
Colectia de Lepidoptere 'Frederic König'

Colectia de Lepidoptere 'Frederic König'
Colectia de Lepidoptere 'Frederic König'

Colectia de Lepidoptere 'Frederic König'a Muzeului Banatului este considerata a fi una dintre cele mai bogate colectii regionale, ea cuprinzand cu precadere specii reprezentative pentru fauna Banatului. Este alcatuita din peste 23 000 de exemplare ce apartin la 1 750 de specii. Cuprinde peste 200 de specii si subspecii cu valoare faunistica, respectiv raritati, unicate, endemisme, specii aflate in regres.

Bazele colectiei au fost puse in anul 1954 cand s-au achizitionat 2031 de exemplare de la invatatorul timisorean Ernest Kraushaar. Pana la acea data a existat un numar mic de exemplare de fluturi indigeni si exotici din colectia Káldor Nándor si Fenichel Samuel.

In anii 1961 si 1964 s-au adaugat achizitiile de la Dr. Aurelian Popescu-Gorj si Dr. Nicolae Savulescu. In anul 1967 muzeul achizitioneaza 460 de exemplare de fluturi exotici de la medicul Dr. A. Bostan.

In prezent colectia de lepidoptere este in proportie de 90% rezultatul activitatii stiintifice a cercetatorului banatean Dr. Frederic KönigColectia de Lepidoptere 'Frederic König' a intrat in patrimoniul muzeului in anul 1970 cand au fost achizitionate 13 060 exemplare. Ea a fost imbogatita prin colectarile si achizitiile din perioada 1970-1994. In anul 1975, colectia a fost facuta cunoscuta, prin publicarea de catre Dr. Frederic Konig a 'Catajogului colectiei de lepidoptere a Muzeului Banatului', in anul 1998 este publicat un 'Supliment' al acestui catalog, prin care sunt semnalate 634 de specii respectiv 1440 de exemplare ce au intrat in colectie in perioada 1980 -1994.

Mentionam prezenta in colectie a unor piese de valoare stiintifica si documentara respectiv a holotipului si alotipului speciei Erebia melas runcensis Konig, subspecie colectata in M-tii Apuseni si descrisa de Dr. Frederic Konig, metatipul speciei Erebia melas carpathicola Popescu- Gorj et Alexinschi, colectata in M-tii Haghimas, precum si paratipul speciei Erebia melas konigiella Popescu-Gorj, colectata pe muntele Piule din masivul Retezat.

Semnalam existenta in colectie a unor specii de interes faunistic periclitate prin disparitia biotopului lor: Chamaesphecia palustris, Ostrinia palustralis, Cortina borelli ssp. lunata, Rhyparioides matelkana s. a.

Colectia contine si alte specii cu valoare documentar-aunistica dintre care enumeram: endemismul Evergestis strogovichi, relictul boreoalpin Anaites simpliciata, primele (exemplare din Europa ale speciei Xylena lunifera, relictul oreoalpin Apamea maillardi, elementul pontomediteraneean yortyna moesiaca, endemismul Philotes bavius hungaricus, iudia spini, specie disparuta din fauna Romaniei, Pieris nanni rossi, specie locala intalnita pe calcarele din sudul banatului, endemismul Erebia neleus s.a.

Colectia cuprinde o serie de hibrizi, realizati pentru prima data la noi in tara, de catre Dr. Frederic König, hibrizi intre speciile Eudia pavonia si Eudia spini si intre Eudia pavonia si Batumi a pyri.

In urma achizitiilor din perioada 1980 -1994 s-au adaugat colectiei o serie de raritati colectate in Dobrogea si in Delta Dunarii cum ar fi: Luperina zollikoferi, Drasteria caucasica, Votodonta vittata, Scotia puta, Scotia obesa nivea s.a.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.