Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » arta cultura
CULTURA DUPA DECEMBRIE 1989

CULTURA DUPA DECEMBRIE 1989


CULTURA DUPA DECEMBRIE 1989

Dupa evenimentele care au avut loc in anul 1989, judetul Olt a cunoscut o dezvoltare spirituala multilaterala descatusandu-se energii creatoare in toate domeniile de activitate. Astfel, incepand cu 1998 se dezvolta invatamantul universitar prin atragerea unor insitutii de prestigiu cum sunt Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Academia de Stiinte Economice, Bucuresti, Universitatea de Stat din Pitesti, Universitatea "Constantin Brancoveanu" din Targu Jiu s.a.

La acest efort a participat si domnul profesor Ghe. Stan care in perioada 1998-2002 a fost director la Colegiul National "Carol I" infiintand filiala Slatina, a USAMV Bucuresti cu ajutorul unor cadre universitare de mare prestigiu stiintific, academicianul Ioan Nicolae Alecu si prof.univ.dr. Manea Draghici.

In anul 2005, filiala Slatina pregatea la Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala, aproape 300 sudenti curs de zi si peste 700 la invatamant la distanta.

In perioada 1973-1985 a coordonat activitatea culturala la Consiliul Judetean al sindicatelor reusind sa infiinteze ansamblul profesionist "Plaiurile Oltului", cat si dotarea si inaugurarea celui mai grandios lacas de cultura "Casa Sindicatelor".Domnul Ghe. Stan s-a nascut in comuna Priseaca, judetul Olt, studiile primare le-a facut in comuna natala, studiile liceale la Slatina iar la Universitatea A.I. Cuza, Iasi, a absolvit Facultatea de Filosofie, unde in 1996 a obtinut si titlu de doctor in filosofie.

Autor al unor lucrari cu caracter filosofic si istoric, precum: Economie politica, 1999, Paradox, antinomie, adevar, 2003, Cultura si

Dupa actul din decembrie 1989 activitatea culturala in judetul Olt a cunoscut o noua dezvoltare.Slatina a devenit centru universitar in primul rand prin crearea unor facultati in cadrul camerei de comert,apoi prin Colegiul Universitar de pe langa Colegiul National "Ion Minulescu". De un deosebit prestigiu se bucura filiala U.S.A.M.V. - Bucuresti creata la Colegiul National Agricol "Carol I", avand in prezent aproape 1000 de studenti la cursuri de zi si la distanta. O insemnata contributie la crearea acestei filiale a avut conferentiar universitar Gh. Stan. Nascut in comuna Priseaca, judetul Olt, in 1943, studiile primare in comuna natala, studiile liceale la Slatina, Facultatea de filozofie la Universitatea A.I. Cuza din Iasi, unde in anul 1996 obtinea si titlul de doctor in filozofie. Autor al unor lucrari cu caracter filozofic si istoric, precum: "Economie politica", "Paradox, antinomie, adevar", "Istoria culturii si civilizatiei",etc, a jucat si un rol important in anul 1998 cand, ca director al Grupului Scolar Agricol Slatina, cu prilejul implinirii a 115 ani de la crearea acestei institutii, a depus eforturi pentru ca acestea sa primeasca titulatura de "Colegiul National Agricol Carol I". Tot in domeniul cultural putem aminti si daruirea cu care a actionat pentru infintarea, in anul 1975, a Ansamblului profesionist "Plaiurile Oltului", unde ani de zile au activat cunoscuti interpreti ai folclorului nostru cum ar fi: Tudorita Gorjanu, Ioana State, Elisabeta Turcu, Mariana Baciu si Dan Voinicu

Pe plan literar isi vor continua activitatea sau vor debuta o serie de tineri precum : Ghe.Nicolaescu-autor al unor romane precum "Postanionul reformatilor" si "Drum ratacit", Paul Dogaru, Ioan Smedescu, Elena Cruceru, Daniel Popescu. O bogata activitate literara va desfasura Gh. Mihail, poet, prozator si dramaturg, nascut la Slatina la 17 aprilie 1951. Urmandu-si studiile primare si liceale in acest oras, apoi pe cele superioare la Facultatea de Stiinte Economice din Craiova, in anul 1997 obtinand titlul de doctor in stiinte economice. A debutat in 1987 in ziarul "Scanteia tineretului" iar editorial in 1990 cu volumul "Viata mea, cursa de cai". Au urmat volumele "Pereglir pe un fulg de ninsoare"-1992, "Despre magnifica trecere"-1995, "Diagonale existentiale"-1997, "Ruga florilor"-2001, "Printre soapte si stele"-2001 iar in 2004 "Trei magi", "Farame lirice" si "Lacrima uitata-n brume".

Pe plan artistic, Slatina s-a facut cunoscuta prin activitatea corului "Camerata" condus de profesorul Alexandru Chirila Stanciu, compozitor si autor de manuale. De asemenea, in orasul nostru, plecandu-se de la activitatea deosebita realizata de formatiunea de teatru amator, indrumata de inimosul artist si om de cultura Visi Berzovis Ghencea. Acesta s-a nascut in Slatina in 1954,a frecventat cursurile Colegiului National "Ion Minulescu", fiind apoi absolvent al Facultatii de drept, dar integrandu-se din primii ani activitatilor culturale. A fost creat in localul vechiului cinematograf slatinean Teatrul profesionist "Eugen Ionescu". Slatina a dat scenei lirice romanesti cativa mari cantareti, pe langa mai vechiul menestrel Antonius Nicolescu, afirmat de mai multe decenii in Germania, in ultimul deceniu a stralucit pe marile scene de la Covangarden Metropolitan din New York, Scala din Milano concetateana noastra Felicia Filip, nascuta la Slatioara. Aceasta, alaturi de mari tenori precum Placido Domingo si Luciano Pavaroti a dat stralucire unor opere celebre. In ultimii ani a cochetat si cu muzica usoara, mai ales cu formatia Iris. Si presa Oltului a evoluat, la ora actuala existand mai multe cotidiane si saptamanale precum: "Gazeta Oltului", "Gazeta de Olt", "Riposta", "Santinela", "Olt press", "Orizont", "Gazeta de sud", "Cuvantul Oltului".

O activitate prodigioasa in domeniul publicisticii au avut-o regretatii Teodor Trasculesca si Calin Jipa.

Toate acestea cauta sa reflecte in mod cat mai obiectiv realizarile sau minusurile activitatii economice, culturale si social-politice din localitatile judetului nostru.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.