Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » arta cultura
CIVILIZATIILE ANTICE - Piramidele din Egipt, Civilizatiile americane

CIVILIZATIILE ANTICE - Piramidele din Egipt, Civilizatiile americane


CIVILIZATIILE ANTICE


Piramidele din Egipt

Piramidele sunt structuri mari cu patru fete triunghiulare care se intalnesc intr-un punct aflat in varf. Oamenii din antichitate din cateva parti ale lumii au ridicat piramide, insa egiptenii au contruit cele mai mari si mai faimoase piramide.

In Egiptul Antic s-u construit mai mult de 90 de piramide regale, incepand cu anul 2630bc si pana in jurul datei 1530bc. Prima piramida, cea de la Saqqarah, a fost construita in timpul domniei regelui Djoser(2630bc-2611bc). Cea mai mare piamida construita vreodata, este cea construita pentru regele Khufu. Aceasta piramida, cunoscuta sub numele de MAREA PIRAMIDA, este una din cele SAPTE MINUNI ALE LUMII, care inca rezista.Piramidele de la Giza din Egipt, se numara printre cele mai cunoscute piese de arhitectura din lume. Piramida lui Khafre a fost construita ca loc de veci al acestui faraon si are aproximativ 136 m inaltime. Cea mai mare piramida construita vreodata, cea a regelui Khufu, are un interior complex. Baza piramidei formeaza aproape un patrat perfect, ce are o lungime totala de 230m. Cand aproape a fost terminata MAREA PIRAMIDA masura 146,7m ceea ce inseamna aproape 50 de nivele. Cercetatorii estimeaza ca la constructia piramidei au fost necesare 2,3 milioana de blocuri de piatra, fiecare bloc cantarind 2,5 tone, iar cel mai mare bloc de piatra al piramidei cantareste 15 tone.

De asemenea se estimeaza ca , la constructia piramidei au participat 25000 de oameni(de mentionat este faptul ca nici unul dintre muncitori nu erau sclavi). Majoritatea erau probabil fermieri, care aveau contracte de munca pentru o perioada scurta de timp. Specialisti care erau angajati permanent de rege. Un rol important il aveau arhitectii, care erau responsabili cu masuratorile si imbinarile piramidei.

Cu cat piramida se inalta, muncitorii erau nevoiti sa construiasca rampe din ce in ce mai mari pentru a-si putea transporta sus materialele necesare. Forma exacta a acestor rampe nu se cunoaste nici in zilele noastre, dar cercetatorii cred ca erau probabil construite in jurul piramidei.

Cand muncitorii au terminat constructia, si rampele au fost dezmembrate, piramida s-a aratat in toata splendoarea ei.


fig.1 fig.2

Mumie (fig.1)-termen folosit pentru a descrie un corp uman ce a fost conservat de mediul natural sau tehnici de imbalsamare.Mumiile au fost gasite in cateva regiuni din lume printre care Egipt si alte parti ale Africii de nord ,Orientul Mijlociu,muntii Anzi din America de sud,in unele regiuni ale desertului Peru,China vestica.Masca mortuara a faraonului Tutankhaumun este facuta din aur si pietre semipretioase.Masca provine din sicriul faraonului si are o lungime de 54 cm.

Civilizatiile americane

Civilizatia Maya, o cultura antica nativa americana ce a reprezentat unele din cele mai avansate civilizatii in emisfera vestica inainte de sosirea europenilor. Civilizatia cunoscuta sub numele de Maya, a trait in unele regiuni care sunt acum estul si sudul Mexicului, Guatemala,Belize,El Salvador si in partea vestica lui Honduras.Cultura Maya a atins dezvoltarea cea mai inalta in anul 300-900b.c.Civilizatia Maya a construit piramide masive de piatra,temple,sculpturi si a reusit realizari complexe in matematica si astronomie,ceea ce noi avem ca arhiva hieroglifele. Teotihucan, santier arheolgic mexican care se afla la aproximativ 40km in nordul orasului Mexic,ce contine ruine celui mai mare oras pre-Columbian in emisfera vestica. Civilizatia Teotihuacanului este considerata ca a colonizat in jurul anului 200b.c.S-a dezvoltat intr-un oras important in secolul 1 si a inflorit pana in 650b.c. Aici s-au descoperit monumente printre care se numara Piramida Soarelui-una din cele mai masive strucruri construite vreodata de americanii nativi si Piramida Lunii. Populatia din Teotihuacan a avut contacte apropiate cu cultura Maya din Yucatan si Guatemala si civilizatia lor a avut o importanta influenta mai tarziu asupra civilizatiei mexicane cum ar fi de exemplu civilizatiaAzteca. Templul(fig.2) Soarelui din Teotihuacan in Mexic a fost construit intre 50-200b.c.Structura de piramida este facuta din straturile de clei frontale cu piatra,si are o inaltime de 61m.In varf este un templu inchinat zeul soarelui Uitzilopochtli. Fatada este aliniata cu rasaritul si apusul soarelui in solstitiu de vara.

Bibliografie : Encarta 2000

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.