Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » familie » arta cultura
Modalitatile de analiza utilizate de doi autori pentru o anumita piata medievala sau renascentista

Modalitatile de analiza utilizate de doi autori pentru o anumita piata medievala sau renascentistaComparatie privind modalitatile de analiza utilizate de doi autori pentru o anumita piata medievala sau renascentista

-Piata San Marco-

Gheorghe Curinschi – Venetia (Editura Tehnica, 1972)
“Autorul a avut ocazia sa intreprinda mai multe calatorii la Venetia. Cea dintai vizita a durat numai o zi. Prima jumatate a zilei a petrecut-o in piata San Marco. Procesul cunoasterii are un caracter progresiv si nelimitat, …iar obiectul cunoasterii se dezvaluie treptat. Venetia, ansamblu unic in lume! …s-a construit in laguna din nord vestul marii Adriatice.

Privit dinspre laguna, ansamblul central al Venetiei, dezvoltat in jurul asa-numitului “bacino San Marco”, ofera o imagine caracteristica, rezultat al raportului existent intre dominantele sale arhitecturale.

Pe masura apropierii dinspre laguna catre cheiul Riva degli Schiavoni se profileaza volumul static al palatului Dogilor si verticala avantata a campanilului bisericii San Marco.

Contrastul dintre dezvoltarea liniara a unor volume si verticala unor turnuri se evidentiaza ca element organizator al compozitiei maselor construite in cadrul ansamblului pietei San Marco si Piazzettei, ca si a numeroaselor nuclee dezvoltate in jurul unor campi.

Produs al unei activitati constructive de 1000 de ani, centrul obstesc al Venetiei reprezinta astazi, prin monumentele care il compun, o istorie concentrata a arhitecturii: biserica bizantina San Marco, campanilul romanic, palatul gotic al Dogilor, Procuratiile Vechi si Torre dell’Orologio in stilul Renasterii Timpurii, Loggetta Lihreria, Zecca si Procuratiile Noi, opera ale Renasterii Mature, edificiul classicist Fabbrico Nuova.

Piazza San Marco de foarma trapezoidala (lunga de 175,70m si larga de 82m la est si de 56,50 la vest) aminteste agorele elenistice, avand fatada puternica, marcata prin prezenta bazilicii San Marco. Laturile sale lungi sunt flancate de cladirile Vechilor si Noilor Procuratii.

Piata San Marco este o piata dezvoltata in adancime in raport cu basilica si dezvoltata in largime fata de Procuratii.Piazzetta este o piata larga in raport cu fatada palatului Dogilor, dar in primul rand este dezvoltata in adancime in raport cu splendida perspective catre Canal Grande.

Piazzetta constituie accesul dinspre mare al pietei San Marco. Cele doua coloane monolitice, asezate in pozitie verticala… creeaza o surprinzatoare impresie de separare a spatiului Piazzettei fata de laguna.

Delimitarea catre rasarit si apus, respective de cladirile, palatului Dogilor si a Libreriei perspective Piazzettei dinspre chei este inchisa de flancurile exonarthexului bisericii San Marco si al Loggettei si de Turnul Orologiului.

Accesul in Piazza San Marco pe latura ingusta, prin arcadele cladirii numita, Fabbrico Nuova, edificata la inceputul sec al XIX-lea cu scopul de a lega functional cladirile Procuratiilor, ofera imaginea caracteristica prin contrastul dintre dominanta orizontala a bazilicii si zvacnirea vertiginoasa a campanilului.

Pe masura miscarii de-a lungul axei pietei, campanilul iese din sfera de curpindere a ochiului, dar staruie imaginea bazilicii.

Bazilica San Marco, cu cele cinci cupole ale sale, constituie, prin caracterul static al volumului sau, comparabil cu neclintirea piramidelor, nucleul organizato al ansamblului, iar campanilul fixeaza compozitia celor doua spatii adiacente dirijand parca sensul girator al pietonilor din Piazzetta in Piazza San Marco si invers.

Principala silueta verticala a orasului, campanilul bazilicii San Marco (h=99m) are totodata rolul unui accent de interes local, perceptibil sub unghiuri variate dinauntrul ansamblului celor doua piete.

Volumul imens, imbracat in marmura al palatului Dogilor uimeste… pare a fi o reluare a insusi modului de fundare a Venetiei, ale carei edificarii se sprijina pe milioane de piloni infipti in fundul malos al lagunei.

Loggetta… atenueaza caracterul sever al campanilului si face legatura cu celelalte componente ale ansamblului.

Formularea plastia definitive a pietei San Marco si a Piazzetti se datoreaza perioadei Renasterii.Venetia se scufunda in perioada dintre 1908 si 1962, coboara fata de nivelul marii cu 18cm, iar procesul pare a se accelera… specialisti indica anul 2020 ca moment in care Venetia se va scufunda complet sub apa… altii considera ca cel de-al treilea mileniu va gasi Venetia deja scufundata. Deseori Adriatica este prezenta in piata San Marco.”

Radu Laurian – Probleme de Estetica Oraselor (Editura Tehnica, 1962)

“In cadrul unui ansamblu pot exista elemente care actioneaza in mod diferit, in raport cu pozitiile din care sunt inregistrate. Biserica San Marco se afirma ca dominanta – considerenta din interiorul ansamblului- atat prin tratare, pozitie si marime cat si prin continut. Campanila, prin care se realizeaza unul din numeroasele efecte de contraste ale pietei, joaca un rol de pivot in imbinarea spatiilor formate de piata si piateta si mascheaza vederea spre palatul Dogilor care, daca ar fi privit simultan cu biserica, i-ar neutraliza in parte efectul dominant. Privita spre est Campanila se afirma insa categoric ca dominanta unica a orasului… implica constrast, in raport cu elementele care sunt subordinate. Silueta avantata a Campanilei se opune cu multa forta bisericii San Marco si a Palatului Ducal, sobrietatea de tratare a Campanilei contrasteaza cu biserica, care are forme variate si detalii bogate.

Contrastul poate fi realizat prin adoptarea unor pozitii, marimi, forme, materiale sau culori diferite. Reliefarea unei constructii in cadrul unui ansamblu poate fi obtinut modificand proportiile dintre plin si gol, marind scara, …front mai mare, suprainaltare.

Un exemplu bun al unitatii unui ansamblu, realizat complex cu ajutorul contrastelor este Piata San Marco, in care gasim contrasted dimensiune (suprafata pietei si a piatetei), contrast in dispozitia axelor (axa longitudinala apietei, paralele cu Canalul Grande, axa longitudinala a piatetei perpendiculara pe canal), contrast de volume (Campanila si volumele celorlalte cladiri), contrast de orientare (piata inchisa, piateta deschisa spre apa), contrast de culoare (griul librariei, rosul Campanilei si al Palatului Dogilor, albul, dosul si auriul bisericii San Marco)… se adauga stilul diferit al cladirilor, prezinta un aspect unitar datorita echilibrului. Prin contrast… se inlatura monotonia, se corecteaza unele impresii defavorabile se contureaza si se intareste expresivitatea unei compozitii.”

Dr. Arh. Gheorghe Curinschi porneste prin a prezenta ansamblul general al spatiului, apoi producand fragmentarea si evidentiind pentru fiecare acces in ansamblu, fiecare volum, element contributia la spatiul complex.

Cred ca este vorba de o focalizare pe un anumit element urmand o vedere de ansamblu, o permanenta analiza in doua cadre.

In acest text sunt prezentate rezolvarile compozitionale ale ansamblului San Marco, dar si efectele intrarilor rin diferite accese si perceperea spatiului, volumelor cand ne aflam in miscare in acest ansamblu.

De asemenea analiza Dr. Arh. Radu Laurian prezinta perceperea spatiului din diferite unghiuri, dar in acest text accentual se pune pe plasticitate, pe contrastele evidentiate prin: suprafata, orientarea, pietei(inchisa) si a piatetei(deschisa), axa longitudinala a pietei(paralela cu canalul Grande) si cea a piatetei(perpendicular ape canalul Grande), contraste de volume si de culoare.

Ambele texte prezinta in amanunt complexitatea, expresivitatea ansamblului, de marca, de la San Marco, alcatuit din Piazza San Marco si Piazzetta.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Biblioteca si informatia in epoca contemporana
Giovanni Bellini - Mostenirea artistica
Biblioteca din Alexandria
Cimitirul comisiei europene a dunarii - sulina
Modalitatile de analiza utilizate de doi autori pentru o anumita piata medievala sau renascentista
Arta ceramica
Romanian Foodways
Cimitirul Eroilor - Sulina
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu