Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » cosmetica frumusete
Pielea in relatie cu produsele cosmetice

Pielea in relatie cu produsele cosmetice
Pielea in relatie cu produsele cosmetice.

Pielea este un organ cu numeroase functii:

functia de protectie este impotriva traumatismelor, microbilor, radiatiilor solare

functia de sensibilitate (tactila, termica si dureroasa)

functia de excretie - prin eliminarea sudorii de catre glandele sudoripare

functia de secretie - prin glandele sebacee ce secreta sebumfunctia de termoreglare prin vasodilatatie, vasoconstrictie si transpiratie

functia de depozit pentru grasimi si sange

functia metabolica prin formarea melaninei, cheratinei, vitaminei D si histaminei

functia de absorbtie pentru substante hidrosolubile sau liposolubile cu aplicatii, cu cosmetica (absorbtia cremelor ce contin substante liposolubile.

Rezulta deci ca pielea are un rol important in buna functionare a organismului.

Fiziologia pielii.

Functiile epidermei si ale dermei concura la indeplinirea functiilor specifice pielii dar si la efectuarea unor procese fiziologice generale, vitale pentru intregul organism.

Protectia este mecanica si chimica. Protectia mecanica se datoreaza cheratinei si grasimii din stratul cornos al epidermei, ce formeaza o lama cornoasa elastica si rezistenta la agresiunea unor factori externi, cat si fibrelor elastice si colagene din derma. Pielea se poate intinde in functie de diferitele pozitii pe care le ia corpul.

Protectia chimica se datoreaza continutului in grasimi al startului cornos, care asigura impermeabilitatea fata de apa, substante acide si slab alcaline. Reactia acida (pH = 5,5) a pielii ii confera acesteia o rezistenta fata de microorganisme, fiind o bariera biologica.

Protectia fata de razele ultraviolete se datoreaza stratului cornos (bariera fizico-optica) si mai ales melaninei (foto protector biochimic).

Aceste bariere pot fi rupte ca urmare a unor factori nocivi externi, ce depasesc limita de rezistenta.

Termoreglarea asigura mentinerea temperaturii constante a corpului fiind un intermediar al schimburilor de caldura intre organism si mediul extern.Frigul provoaca vasoconstrictie, care impiedica o pierdere mai insemnata de caldura iar caldura provoaca vasodilatatie, care excita secretia sudoripara. Sudoarea se elimina pe suprafata pielii in cantitate mai mare unde, prin evaporare, produce o racire a organismului. In conditii de hipertermie se poate elimina o cantitate enorma de sudoare (cam 10 l). Pierderea de caldura prin piele se face prin: radiatie, conventie, conductie si evaporare. In atmosfera umeda evaporarea este inoperanta.

Pielea ca organ de simt. Terminatiile nervoase din piele (receptorii periferici) transforma excitatiile din afara in impulsuri nervoase, care ajung pe calea nervilor la scoarta cerebrala, unde ia nastere o senzatie.

Pielea receptioneaza urmatoarele senzatii: tactila, inclusiv presiunea, dureroasa - inclusiv arsura si pruritul si termica, la frig si la cald.

Importanta pielii ca organ de simt este mare. S-a stabilit ca pe un cmp de suprafata cutanata se gasesc 100-200 puncte dureroase, 25 puncte sensibile la presiune, 12 puncte sensibile la frig si 1-2 puncte sensibile la cald.

Respiratia - prin aceasta functie pielea capteaza oxigenul atmosferic si elimina bioxidul de carbon produs de metabolismul celulelor respective.

Permeabilitatea cutanata - Pielea reprezinta o cale de introducere a medicamentelor si cosmeticelor. Epiderma este permeabila apei, intr-un grad mai redus datorita Keratinei si grasimilor din piele.

Absorbtia diferitelor substante se poate face prin orificiile pilo-sebacee si sudoripare. Solutiile apoase patrund mai repede decat grasimile. Cu cat grasimile sunt

mai fluide, cu atat patrund mai repede in piele, cea mai mare patrundere o au uleiurile. Exista doua mecanisme de patrundere. Prin aplicare simpla si inhibitie lenta (2-5 ore), cu atat mai mare cu cat vehiculul este mai fluid: axungia, seul, apa, vaselina, ceara, lanolina si prin frictiune (5-10 min). In acest caz absorbtia Aeste conditionata de viscozitatea substantei (lanolina, fiind cea mai vascoasa, patrunde mai mult). In dermatologie si cosmologie adaugarea lanolinei in unguent face ca absorbtia sa fie maxima si odata cu ea se absoarbe si substanta activa (medicamentul). Colesterolul continut in lanolina se combina cu proteinele din epiderma rezultand un complex lipoproteic, numit cenapsa. Se modifica astfel proprietatile fizice ale celulelor epidermice facandu-le capabile sa absoarba substanta activa.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Pielea in relatie cu produsele cosmetice
Cum eliminam punctele negre?
Diagnosticul cosmetical al pieliiTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu