Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » etica deontologie
Etica in Mesopotamia antica

Etica in Mesopotamia antica
Etica in Mesopotamia antica

Analiza documentelor comerciale, a codurilor de legi, a sentintelor judiciare, a povestilor cu eroi si a miturilor releva o serie de concepte valoroase. In primul rand, ele atesta faptul ca societatea situata intre Tigru si Eufrat era organizata pe baze birocratice si ca diferitele aspecte ale vietii erau reglementate de norme.

Arhivele regale mentioneaza conduita monarhilor care se faleau cu ocuparea si subjugarea teritoriilor invecinate. Nici o norma privind drepturile universale ale omului nu cerea protejarea popoarelor cucerite, transformarea bunurilor personale in prada de razboi sau transformarea barbatilor, femeilor si copiilor in sclavi. Cadrele guvernarii monarhice ale templului stat consemnau unirea Bisericii cu statul pentru a putea controla pamantul si populatia. Granitele teritoriale atestau identitatea cetatenilor. Stapanul teritorial al locurilor, in calitate de administrator personal al zeului, controla proprietatea divina . Regele guverna dupa un cod dezvaluit de zeitatea suprema, dar care reprezenta o reflectare a realitatilor sociale ale templului . Templul functiona ca o primarie din zilele noastre, fiind centrul care administra dreptatea. Violarea regulilor din codurile divine erau interpretate ca jigniri aduse zeilor, cazurile fiind audiate la poarta templului si apoi mutate in incinta acestuia, daca se impunea audierea martorilor si a impricinatilor.

Au fost cunoscute mai multe clase sociale, iar economia locala se baza pe munca sclavilor, care proveneau din cuceririle altor teritorii si dintre bastinasii care si-au pierdut proprietatile. Sclavii erau considerati bunuri ce puteau fi vandute sau lasate mostenire urmasilor.

Decretele regale slaveau pacea, acordau atentie dreptului familiei, dreptului asupra proprietatii si de mostenire pentru copiii nascuti de sotia sau sotiile legale, de sclave sau de prostituate. Nu era recunoscuta egalitatea intre indivizi sau intre sexe. Unele legi prevedeau etica afacerilor, datoriile, contractele sociale si limitarea averilor particulare sau eliminarea ostilitatilor.

Cel mai faimos cod de legi mesopotamice, Codul lui Hamurabi al Babilonului, reprezenta o codificare a principalelor reguli din codurile anterioare. Hamurabi a fost „ales de zei” pentru a asigura bunastarea supusilor sai cu dreptate, eliminarea raului si a vicleniei. Multe capitole se refereau la dreptate in sens economic, la proprietate, la actiunea in justitie, la practica comerciala si la contracte. Justitia facea distinctie intre clasele sociale. Pentru injuriile aduse membrilor aristocratiei se aplica legea Babilonului. Legea familiei stabilea intaietatea tatalui. Luarea in casatorie a unei sotii fara contract nu avea baza legala. Sotiile acuzate de infidelitate erau aruncate intr-un rau pentru ca zeul sa decida asupra vinovatiei sau a nevinovatiei acestora. In general, legea il favoriza pe barbat in fata femeii si pe aristocrat in fata omului de rand sau a sclavului .Oamenii erau sortiti sa fie in exercitiul zeilor pentru a le usura existenta, notiune mentionata expres in creatia epica babiloniana Enuma Elish.

Cele mai multe dintre normele inserate in diversele coduri sunt continute intr-o incarnatie dedicata eroului Ghilgames, rege al Urekului in mileniul III i.Hr., om care „cerceta, examina, judeca, percepea si conducea just”.

De exemplu, daca un membru al aristocratiei intampina dificultati financiare, isi putea vinde sotia sau copii drept sclavi, pentru o perioada de timp de patru ani, iar violarea unei fecioare de rang superior, promisa deja, se sfarsea cu moartea violatorului.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Ratiunile analizei deontologiei functionarilor publici
Responsabilitatea si controlul politiei
Necesitatea asigurarii echilibrului intre puterile politiei si drepturile persoanelor
Trecerea de la educare la disciplina
Conflictul de interese si regimul incompatibilitatilor in exercitarea functiilor publice
Etica politieneasca din perspectiva Consiliului Europei
Etica indiana
Casatoria ca fundament al familiei. Motivatii comune ale casatoriei si recasatoriei.
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu