Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA CAILOR BILIARE EXTRAHEPATICE

ANATOMIA SI FIZIOLOGIA CAILOR BILIARE EXTRAHEPATICE


ANATOMIA SI FIZIOLOGIA CAILOR BILIARE EXTRAHEPATICE

VEZICULA BILIARA este situata la jonctiunea lobului hepatic drept cu lobul patrat. Se gaseste in foseta cistica, fata ei fiind fixata la ficat de o tunica de tesut celular care nu exista decat la nivelul corpului.

Vezicula biliara reprezinta un diverticul la nivelul coledocului care are rolul de a depozita bila care se scurge, in mod permanent, in caile biliare principale. Vezicula vine in raport cu colonul transvers pe plan anterior, pe plan posterior repauzeaza pe zona piloro-duodenala.

Vezicula biliara are ca parti componente un fund, un corp si regiunea infundibulo-cistica cu o lungime de 7-10 cm si o grosime de 3 cm, cu o capacitate de 30-50 cm3.

Rolul veziculei biliare este triplu:

Prelucrarea bilei secretate in mod continu de ficat

Stocarea bilei si concentrarea ei

Eliminarea bilei in timpul digestiei

Umplerea veziculei biliare are loc in mod continuu, fiind asigurata de functia valvulelor Heisters si sfincterul Lutkens. Acumularea bilei in colecist este necesara pentru digestia grasimilor care ajung in duoden si jejun. In momentul in care aceste alimente grase ajung in duoden si jejun se secreta, reflex, o enzima colecistochinina care produce contractia energica a colecistului.

Rolul bilei este complex:Emulsionarea grasimilor din alimentele patrunse in duoden si jejun

Efect excitant asupra peristaltismului intestinal

Este un vehicul pentru excretia din sange a bilirubinei, rezultat din distrugerea hemoglobinei hematiilor moarte

Ficatul produce 800-1200g bila pe care o stocheaza in vezica biliara. Cand cantitatea de bila depaseste capacitatea de 30-50ml a veziculeibiliare, colecistul o poate concentra, prin deshidratare, de 12-20 ori.

CANALUL CISTIC este lung de 3-4 cm si larg de 2-3 mm, greu de cateterizat datorita curburilor si valvulelor mucoase. Artera cistica merge la inceput alituri de canal, ia nastere de obicei ndin ramura dreapta a arterei hepatice bifurcandu-se la nivelul colului intr-o ramura dreapta si una stanga.

CANALUL HEPATIC lung de 2-3 cm, larg de 5mm, nascut din unirea hepaticului drept cu cel stang, deschide in ligamentul duodenohepatic incrucisand ramura dreapta a venei porte, fiind situata la dreapta arterei hepatice.

CANALUL COLEDOC este lung de 6 cm si larg de 6mm, ancepe la jonctiunea cisticohepatica(situata la 15 cm deasupra marginii superioare a duodenului), trece inapoia primei portiuni a duodenului, apoi inapoia capului pancreatic si dupa un scurt traiect intraparietal duodenal, patrunde in a doua portiune a duodenului. Este situate la dreapta si anterior fata de vena porta. Artera hepatica proprie se bifurca pe fata anterioara a venei porte, putin la stanga coledocului.

SEGMENTUL TERMINAL AMPULA LUI VATER

In segmental terminal, coledocul merge in jos si la dreapta, alaturi de canalul Wirsung, patruzand in peretele duodenal si se deschid in D2 intr-un punct situate la unirea treimii mijlocii cu cea inferioara la nivelul Ampulei lui Water.

Vezicula biliara regleaza presiunile, pe baza unior comenzi reflexe cu punct de plecare duodenal adaptat digestiei. Ea primeste si elimina bila in functie de presiunea CBP. Vezicula biliara absoarbe H2O si pigmentii biliari si secreta mucus prin glandele mucipare. Calea biliara principala, conduce bila dinspre ficat spre duoden prin peristaltism.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.