Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
COPILUL CU INFIRMITATE MOTORIE CEREBRALA

COPILUL CU INFIRMITATE MOTORIE CEREBRALA
COPILUL CU INFIRMITATE MOTORIE CEREBRALA

I.        DEFINITIE

Infirmitatea motorie cerebrala este o disfunctie locomotorie si de postura datorata unei leziuni neevolutive a creierului imatur (de obicei inainte de a avea 2 ani), fiind definitia anglo-saxona a termenului paralizie cerebrala. Frecventa acesteia este estimata la 2% dintre nasteri. In anul 1954 Tardieu a precizat ca acesti copii nu au probleme intelectuale si pot urma o scoala normala (de masa), dar etiologia leziunilor cerebrale s-a modificat in timp. In perioada lui Tardieu, incompatibilitatile feto-maternale erau etiologia cu cea mai mare frecventa, astazi sunt considerate complicatii ale unei nasteri premature fiind cel mai adesea resposabile pentru producerea unei infirmitati motorii cerebrale. Leziunile cerebrale nu sunt aceleasi iar infirmitatea motorie cerebrala poate sa o insoteasca, alaturi de probleme de miscare, sau de probleme ale functiilor cognitive. Deoarece functia intelectuala este grav afectata ne vom referi la Infirmitatea Motorie de Origine Cerebrala (IMOC) pentru a o diferentia de Infirmitatea Motorie Cerebrala (IMC). ETIOLOGIEPrematuritate (nasterea inainte de 37 saptamani de sarcina), cu risc cu atat mai mare ca nasterea sa fie precoce (cca 20% dintre prematuri sunt IMC) ;Suferinta fetala puternica;

Infectii (meningita, encefalita);

Traumatisme craniene de toate originile, innecare.;

II.     SIMPTOMATOLOGIE

Simtomatologia este mai intai motorie (probleme locomotorii si de postura) si poate fi insotita de probleme asociate care nu trebuie considerate complicatii neuro-ortopedice.

Disfunctii motorii

Topografia disfunctiei motorii depinde de topografia leziunii cerebrale ca in cazul unui atac cerebral survenit la un adult, dar depinde si de maturizarea cerebrala.

Maturizarea cerebrala la un copil este un proces bine definit.

La nastere exista o hipertonie a celor patru membre si o hipotonie a trunchiului (nu-si poate sustine capul, iar membrele sunt in tripla flexie). Incetul cu incetul, hipotonia trunchiului dispare facand loc unui control automat si voluntar al trunchiului, ceea ce ii permite copilului sa-si tina capul ridicat, iar apoi sa stea in sezut (6 luni). Dupa aceea hipertonia se diminueaza lasand locul miscarilor voluntare.Aceasta evolutie se realizeaza de sus in jos, ceea ce inseamna ca mai intai sunt "eliberate de hipertonie" membrele superioare, apoi cele inferioare incepand cu baza membrelor si terminand cu laba piciorului.

Astfel, dupa atingerea pozitiei in sezut, copilul poate experimenta "prehensiunea" (8 luni). Se poate ca ea sa apara pana la 10 luni, iar motricitatea globala voluntara a corpului se va atinge la 1 (un) an, varsta invatarii mersului. Dupa aceea nu se poate vorbi decat de perfectionare.

Aceasta maturizare cerebrala poate fi stopata prin aparitia unei leziuni cerebrale intr-un moment oarecare al evolutiei. Daca sunt dobandite pozitia in sezut si prehensiunea, dar membrele inferioare raman hipertonice, este vorba despre paraplegie. Daca membrele inferioare raman hipertonice dar nu se produce relaxarea membrelor superioare este vorba despre tetraplegie. Daca, in afara de aceasta quadriplegie, persista hipotonia trunchiului si incapacitatea de sustinere a capului se vorbeste despre infirmitate globala. Aceste diverse infirmitati sunt mai mult sau mai putin severe, putandu-se deseori observa in cadrul diplegiei si o infirmitate a membrelor superioare, dar aceasta ramane minimala.

Unii copii au o maturitate cerebrala bine realizata, dar datorita unei anumite leziuni cerebrale unilaterale pe traiectul cailor motorii, prezinta o anumita hemiplegie. 

Pe langa definirea infirmitatii topografice trebuie definit tipul de paralizie. Exista trei grade ale IMC: spastica (cea mai frecventa), atetozica si ataxica. Forma spastica corespunde unei exagerari a reflexului de intindere, prin conservarea hipertoniei de la nastere. Aceasta se traduce in cazul examenului clinic prin reflexe osteo-tendinoase acute (puernice), un reflex Babinski la extensie si o oprire in amplitudinea articulara in cazul unei mobilitati rapide in plan functional astfel incat miscarile voluntare nu pot iesi din schema motorie stereotipica, de exemplu, schema cea mai clasica este cea a mersului  cu adductia soldului, rotire spre interior, flectarea genunchilor si piciorul in echin sau, la nivelul membrelor superioare, o apropiere de obiect prin flectarea cotului, pronatie si flectarea pumnului.

Forma ataxica corespunde unei disfunctii cerebrale insotita de probleme de echilibru si disimetrie. Forma atetosica se traduce prin miscari anormale necontrolabile si de neoprit.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Gastrita hiperacida, Ulcerul gastroduodenal - tratament cu plante
SOLUTIA ALCOOLICA DE CAMFOR 10%
MENIU HIPOSODAT CU 841 mg Na PE ZI (2,1 g SARE)
Insuficienta galactogena - remediu naturist
COPILUL CU INFIRMITATE MOTORIE CEREBRALA
GASTROENTERITA VIRALA
ADENOIDITA ACUTA, SUBACUTA SI CRONICA
BOALA PARKINSON SI SINDROAMELE EXTRAPIRAMIDALE LA VARSTNICTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu