Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Aparatul respirator (Laringele, Traheea, bronhiile si plamani) - tratament prin reflexologie

Aparatul respirator (Laringele, Traheea, bronhiile si plamani) - tratament prin reflexologie
Aparatul respirator

Laringele

Laringele este alcatuit din 5 placi cartilaginoase si formeaza cu muschii si coardele vocale aparatul de fonatie.

Zona reflexogena

Se gaseste in corespondenta articulatiei de baza a degetului mare spre al doilea deget al piciorului. Se maseaza zonele ambelor picioare.

Stari patologice
voce slaba

raguseala pana la totala afonie

Cazuistica

D-l C.T. se ocupa cu oferirea si vanzarea articolelor unei firme comerciale. Era foarte abil dar a avut mereu dificultati cu vocea, in special spre seara dupa ce a trebuiit sa vorbeasca mult in cursul zilei. Deja s-a gandit sa-si schimbe meseria cand i-a fost adus la cunostinta tratamentul reflexogen. Poate acesta il va ajuta, s-a gandit el, asa ca intr-o seara a venit la mine, foarte ragusit. Privirea mea s-a oprit imediat asupra pantofilor pe care ii purta. Erau eleganti, dar mult prea ingusti pentru picioarele lui. Zona reflexogena a laringelui era toata ziua sub presiune si deci prost irigata. Nu-i deci de mirare ca organul respectiv nu-si putea face datoria normal. I-am masat timp de 5 minute zonele ambelor picioare, si iata ca vocea a revenit. D-l C.T. s-a mirat “extraordinar!” si-a procurat pantofi mai lungi si si-a continuat masajul punctelor reflexe in fiecare zi. La inceput s-a mai intamplat ca vocea lui sa nu-si fi mentinut timbrul toata ziua; intr-un asemenea caz, el isi masa zona reflexogena si vocea revenea la normal. Astazi d-l C.T. are vocea normala.

D-na W. a apelat la 3 medici in mod consecutiv, timp de 6 ani, pentru tulburari ale laringelui. Toti 3 au pus acelasi diagnostic – paralizia coardelor vocale. D-na W. nu a putut vorbi decat in soapta. Laringele, traheea, esofagul nu au fost in mod constant sub o mare tensiune. Nici epiglota care trebuia sa acopere laringele in timpul se mananca sau se bea, ca nu cumva corpuri straine sa patrunda in caile respiratorii, nu functionau cum trebuie. Deja la a doua inghititura de apa ajunge pe “drumul tiganilor”, provocand accesul de tuse. Nu-i de mirare deci ca pentru d-na W. viata nu mai era demna sa fie traita. Medicina obisnuita nu-i putea ajuta. De aceea a incercat sa urmeze tot felul de sfaturi date de cunoscuti, fara sa vada o ameliorare, iar cand socrul ei i-a adus in fata reflexologia, ea i-a urmat sfatul fara sperante prea mari. S-a lasat masata de sotul ei de 2-3 ori pe zi la nivelul zonelor corespunzatoare. Ce tortura! Dar d-na W. a rezistat eroic, desi a putut culege primele roade ale muncii ei abia dupa 3 saptamani. In timpul masajului a avut senzatia ca ceva se desprinde din gatul ei; a expectorat o masa rosie-galbuie foarte rau mirositoare. Tensiunea asupra laringelui a disparut aproape complet, si vocea la randul ei a revenit si ea dintr-o data. D-na W. a avut un acces de febra care a tinut cateva zile. In acest timp a expectorat mereu puroi. Mai tarziu expectoratia s-a produs numai dupa masaj. Dupa 6 luni d-na W. a scapat complet de boala ei. Vocea ei a revenit la normal, si ceea ce i-a provocat o nespusa bucurie – a putut sa cante din nou.

Traheea, bronhiile si plamani

Traheea care are o lungime de aproximativ 13 cm, incepe in partea inferioara a laringelui. La nivelul celei de a 5-a vertebra toracica care se imparte in doua bronhii principale – stanga si dreapta. Acestea patrund in plamani si se divizeaza pana cele mai mici entitati ale veziculelor pulmonare unde are loc metabolismul gazos.

Ce se intampla in timpul metabolismului gazos?

Oxigenul continut in aerul inspirat se combina cu hemoglobina continuta in hematii si este dusa apoi in diferite tesuturi; cu aerul expirat se indeparteaza in schimb bioxidul de carbon si vaporii de apa. Aerul inspirat contine in afara de azot, vapori de apa si gaze nobile 20,94% oxigen si 0,03% bioxid de carbon, iar aerul expirat 16% oxigen si 4% bioxid de carbon. In repaus un om adult respira de 16-20 ori pe minut, adica pune in miscare aproximativ 6 litri de aer. In efort aceasta cifra creste mult. Respiratia este guvernata si controlata de centrul de respiratie ce se afla la baza creierului.

Zona reflexogena

Zona reflexogena a traheei se afla in zona regiunii bazinului limfatic, masajul respectiv trebuie deci executat acolo. Plamanii si bronhiile se afla pe talpi, in corespondenta articulatiilor metatarsiene – falangiene, partea dreapta la piciorul drept, partea stang la piciorul stang.

Stari patologice

tuse, bronsita, pneumonie, astmaCazuistica

P., un tanar de 21 de ani, era chinuit in continuu de tuse. Era o tuse seaca fara expectoratie. Deoarece aceasta nevoie nu a demonstrat nimic patologic, asa ca P. s-a dus acasa si a continuat sa tuseasca mai departe. Dupa un an P. s-a dus din nou la medic pentru a-si gasi alinare. I s-a facut din nou radioscopie. Dar pentru ca fratele lui a murit de tuberculoza, i s-a facut si o reactie la tuberculina. Insa totul era normal. Cand P. a intrebat pe medic ce sa faca, accesta i-a raspuns: “incercati sa va lasati de fumat!” Dar P. nu a fost fumator niciodata; cand a spus acest lucru medicului, acesta a dat din cap si a zis: “veniti peste un an la control”.

10 ani a continuat de aici inainte sa mai tuseasca, si P. ar mai fi tusit si astazi daca n-ar fi facut cunostinta cu reflexoterapia. Cauza principala a rezidat in pantofi, caci P. a avut un picior lat dar el purta pantofi eleganti si ingusti. Din cauza presiunii continue s-a produs un blocaj al zonelor reflexogene pulmonare si bronhiale. Organele respective nu au fost bine irigate, lucru ce a provocat irigatie si tuse. Problema principala a lui P. nu a fost irigatia la tuse, asa ca si zonele respective nu trebuiau masate decat accidental. In schimb, pantofii au fost imediat schimbati. Totusi dupa masare timp de 3 luni a inceput sa se desprinda ceva din bronhii; timp de 2 saptamani P. a expectorat o substanta groasa galbuie; o marfa veche acumulata in decursul multor ani, care a impiedicat buna functionare a plamanilor si a bronhiilor lui P.

Astma

O femeie de 32 de ani suferea de astma. In fiecare an ea facea o cura de aer in munti. Acolo se simtea mult mai bine decat jos in oras. Sederea in munti ii adusese o usurare, dar boala totusi nu s-a vindecat. Cand am vazut-o prima data pe d-na K. si am comprimat zonele reflexogene, mi-am dat seama imediat ca plamanii si bronhiile ei erau bolnave. Ceea ce se intampla rar, ea a simtit o durere acuta in aceste zone. Caci in afara cazului unor pantofi ingusti, aceste zone nu sunt supuse unor tulburari prea mari, ele fiind mereu masate in timpul mersului. Am explicat acest lucru d-nei K. Ea a inceput sa rada; “Acuma mi s-a facut lumina” exclama ea, permiteti-mi sa va povestesc. Cand eram in statiune la cura, obisnuiam serile sa dansez, caci in timpul dansului dificultatea respiratorie a incetat intr-un mod curios. Cand am povestit acest lucru medicului statiunii, acesta a zambit spunand ca barbatii au asupra mea o influenta binefacatoare in timpul dansului. Nu este adevarat. Caci casnicia mea a fost si este buna. Dar acum stiu solutia enigmei. Caci in timpul dansului picioarele apasa pe podea altfel decat in timpul mersului: se apasa tocmai pe promontorul talpei, acolo se afla si zona reflexogena care fiind mai bine irigata a provocat acelasi lucru si la plamani, precum si la bronhii, asa ca durerea a incetat. D-na K. a avut dreptate. Intre timp ea si-a regularizat zonele reflexogene respective si poate respira liber si atunci cand nu danseaza.

Cu 6 ani in urma d-na W. a racit si de atunci sufera de o insistenta tuse, de cate ori vremea se face rece. Acasa in odaia calda tusea cedeaza. La fel si in timp de vara d-na W. se poate bucura de pace. Indata insa ce se instaleaza zilele reci ale toamnei reincepe si tusea. Acest an insa a fost mai rau. Medicul i-a prescris picaturi de tuse care au adus o oarecare alinare. D-na W. si-a dorit ca vara sa vina cat mai repede posibil. Dar vai. De data aceasta nici vara nu a adus ameliorarea mult asteptata. Nu numai atat, dar caldura insasi a provocat dificultati respiratorii. Starea generala s-a imbunatatit; a slabit in greutate, de multe ori a petrecut nopti fara somn, caci cu cat a stat culcata in pat, nu a primit aer. Medicul i-a prescris injectii si cand starea ei era grava, chiar si tablete de cortizon. Dupa aceasta d-na W. s-a simtit un timp mai bine, insa avand in vedere ca i se facea un tratament simptomatic, dificultatile respiratorii au reinceput in curand din nou. Cand o data s-a simtit iarasi destul de rau, o nepoata a ei a venit la mine cu rugamintea sa ma duc sa o vad pe matusa ei. Am gasit-o pe d-na W. respirand sacadat. I-am examinat piciorul si am constatat ce era de asteptat; o mare sensibilitate a tuturor zonelor reflexogene ale organelor mai importante, in mod special ale suprarenalelor (producere de cortizon), ale bronhiilor si ale glandelor limfatice. Masajul efectuat era spre usurare si d-na W. si-a propus de a continua cu masajul in fiecare zi.

De atunci au trecut 2 ani. D-nei W. ii merge mult mai bine. Cateodata, rar, mai are dificultati de respiratie, dar fara sa se poata compara cu ceea ce a fost. Doarme in mod normal in patul ei si s-a ingrasat cateva kg. Poate sa se ingrijeasca si de treburile casei, si poate sa faca chiar si excursii mai lungi. In schimb nu omite aproape nici o zi sa nu se fi masat timp de un ceas. Toate zonele ei reflexogene au ajuns sa fie normalizate, cu exceptia suprarenalelor. Este insa sigur ca ea va fi complet sanatoasa dupa ce va fi reusit sa indeparteze si de aici toate depunerile.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Aplicatiile clinice al Diffusion Tensor Imaging si Fiber Tractography
Gastrita - tratament cu plante medicinale
Patologia corpului uterin
INSUFICIENTA PULMONARA
GRANULATOARE UMEDE
METABOLISMUL CALCIULUI, FOSFORULUI SI MAGNEZIULUI
CONSECINTELE PIERDERII DIGESTIVE DE SANGE
SISTEMUL VENOS PROFUND
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu