Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Biopsia hepatica percutana

Biopsia hepatica percutana


Biopsia hepatica percutana

Biopsia hepatica percutana cu ac are inca multi adepti si este considerata o metoda de evaluare adecvata pentru unele afectiuni hepatice, care evolueaza la varsta pediatrica. Instrumentul optim ramane acul Menghini care realizeaza concomitent aspiratie - prelevare de fragment hepatic. Exista doua dimensiuni standard de 3, 5 si 7 cm lungime si diametrul interior de 1,1,2,1,4 si 1,6 mm. Investigarea hemostazei este obligatorie inaintea acestei proceduri. Este preferabil sa fie facuta dimineata pe nemancate, pentru ca sa urmeze o perioada activa de supraveghere a bolnavului si de sesizare in timp a eventualelor complicatii. Sedarea copilului este obligatorie si chiar anestezia generala devine necesara la copilul extrem de anxios sau necooperant. Diametrul optim al acului este 1,2-1,4 mm.

Indicatiile majore ale biopsiei hepatice sunt bolile inflamatorii (hepatite acute sau cronice), atrezia biliara extrahepatica, bolile de supraincarcare (glicogenoza), ciroza, fibroza hepatica congenitala.

Coniraindicatiile biopsiei hepatice sunt: copil complet necooperant (daca nu se foloseste anestezia generala), tulburari de coagulare (frecvent asociate bolilor hepatice), infectii locale (colangita), ascita, obstructie severa a cailor biliare extrahepatice si anemia grava. Complicatiile tin de starea bolnavului, lipsa unui instrumentar adecvat si profesionalismul medicului care executa manevra. Morbiditatea este de 5% prin aceasta procedura, iar mortalitatea raportata in literatura variaza intre 0,15 - 0,17%.

Durerea postpunctionala este cel mai frecvent intalnita, iar sangerarea masiva precipita cel mai frecvent decesul. in 50% din aceste cazuri se impune laparatomie postpunctionala pentru hemostaza. Fragmentul prelevat trebuie sa prezinte in mod optim o lungime de 1 - 5 cm si o greutate de 15 mg. Daca leziunea nu este difuza interpretarea fragmentului bioptic poate crea grave confuzii.

Exista multi pediatri care prefera biopsia hepatica prin laparatomie existand multiple avantaje si mai multa siguranta, dar considerata de unii prea agresiva pentru datele pe care le ofera.

Explorarea izotopica a tubului digestiv

Este o metoda care permite obiectivarea refluxului gastroesofagian, sangerarea gastrica, formatiunile inlocuitoare de spatiu de la nivelul ficatului. Explorarea face parte dintr-un complex de metode de diagnostic, citate pe scurt in acest capitol.

Explorarea cu ultrasunete a ficatului si abdomenului

Explorarea ecografica a etajului abdominal superior a devenit din ce in ce mai curenta si in tara noastra, constituind pentru multi pediatri prima optiune, fiind complet neagresiva si cu indicatii largi in pediatrie.

In tabelul 10-1 sunt prezentate principalele indicatii ale ecografiei abdominale.Principalul avantaj al ecografiei consta in absenta oricarei consecinte neplacute pentru copil, posibila repetabilitate a examenului pentru a controla evolutia leziunilor, nici o contraindicatie si nici o pregatire anterioara a bolnavului nefiind necesara si rezolutia

Tabel 10-1. Indicatia diagnosticului cu ultrasunete Tn bolile aparatului digestiv

A. Ficat

1.Dimensiune, forma, structura

2.Leziuni inlocuitoare de spatiu (primare, metastatice, inflamatorii)

3.Abces subfrenic

4.1ctereobstructive

5. Ascita

6.Anomalii observate la examinarea izotopica

B. Cai biliare

1 .Evaluarea unei vezici biliare nefunctionale 2.Chist coledoc 3. Calculi biliari

C. Pancreas

1. Tumori

2.Pseudochiste

3.Steatoza

D. Vase abdominale si hepatice

l.Anevrisme

2.Deplasare prin mase tumorale

3.1nvazie prin tumori

buna a imaginilor in special la nivelul organelor parenchimatoase (ficat, pancreas, splina). Deoarece obezitatea nu este o problema frecventa a pediatriei, deformarea imaginilor survine mai ales prin mobili­tatea excesiva a bolnavului in timpul examinarii. Gazele din lumenul tubului digestiv perturba imagi­nile, facand imposibila transmiterea ultrasunetelor. De aceea, chiar formatiuni tumorale de mici dimensiuni, situate intraluminal nu pot fi identificate.

Ecografia devine extrem de utila pentru exami­narea ficatului (vezi tabel).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.