Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Pneumoconiozele mixte

Pneumoconiozele mixte




Pneumoconiozele mixte

Pneumoconioza la carbune este cauzata de inhalarea pulberii respirabile de carbune. Expunerea profesionala poate apare atat in minele de carbuni cat si la prelucrarea carbunelui.

Formele clinice sub care poate apare aceasta boala sunt:

antracoza (pneumoconioza simpla la carbune);

fibroza pulmonara masiva progresiva;

silico-antracoza.

Antracoza apare la lucratorii care isi desfasoara activitatea in strate groase de carbune fara steril (frecvent la transportul si macinarea carbunelui). Mecanismul de actiune este urmatorul: pulberea de antracit este mai nociva decat cea de huila sau de lignit datorita concentratiei mari de particule respirabile.

Boala evolueaza astfel:

in prima faza pulberea de carbune stimuleaza sistemul reticuloendotelial;

sistemele de epurare a plamanilor elimina 98 %;

in cantitati mari, scade eficienta mijloacelor de epurare, iar praful se depune in parenchimul pulmonar;


pulberea cu dimensiuni mai mari de 5 μm in alveole este fagiocitata de macrofage, ea fiind inerta din punct de vedere biologic, fara toxicitate asupra macrofagului;

procesul genereaza sinteza de fibre de reticulina dispuse radial, care patrund in insulele coniotice si bronhiolele respiratorii, formand "macule de carbune" de-a lungul bronhiolelor; ulterior, bronhiola se rupe, rezultand enfizemul pulmonar;

dupa 10-15 ani de expunere la concentratii peste limita maxima admisa se manifesta prin tuse, expectoratie, dispnee;

la examenul radiologic se observa opacitati rotunde (p, q, r) si chiar neregulate (s, t, u) initial in lobii pulmonari superiori, cu nodulatie slab definita.

Fibroza masiva progresiva se bazeaza pe urmatoarele teorii de aparitie:

o      teoria infectiei TBC;



o      teoria generala a infectiilor;

o      teoria chimica (rolul SiO2);

o      teoria imunologica (fenomen imunologic);

o      teoria incarcarii cu praf (atunci cand aceasta depaseste o anumita limita).

Evolutia fibrozei masive duce la aparitia leziunilor mai mari de 2 cm (macrofage, pulberi, fibre de reticulina si colagen) la varful plamanului, unilaterale sau chiar bilaterale, rotunde sau neregulate. In interior se afla cavitati cu lichid negru.

La examenul radiologic se observa initial opacitati mari de tip A, B, C (pseudotumori) in segmentele posterioare ale lobilor superiori pulmonari, urmate apoi de emfizem.

Silico-antracoza apare la minerii din minele de carbuni atunci cand stratele au grosime mica si sunt incadrate de roci sterile ce contin peste 18 % SiO2 sau la minerii care lucreaza alternativ in roci sterile si carbune. Este o pneumoconioza mixta de tip colagen, care se aseamana cu silicoza.

Leziunile sunt mixte, de tip silicotic si antracotic, iar simptomele sunt: tuse, dureri toracice, raluri ronflante si sibilante, matitate (percutie), reducerea murmurului vezicular.

Radiologic se observa initial opacitati mici, frecvente in campurile mijlocii, predominant dreapta, ulterior aparand opacitati mari in lobul superior dreapta (frecvent).

Evolutia este urmatoarea:

antracoza: evolutie benigna, leziunile regreseaza la intreruperea expunerii;

fibroza masiva progresiva: evolutie prin extinderea fibrozei fara a fi influentata de intreruperea expunerii;

silico-antracoza.

Pneumoconioza prin mica. Mica este un alumino-silicat hidratat cu cantitati variabile de fier, magneziu, potasiu sau fluor si se gaseste sub forma de placi, care ulterior sunt transformate in pulberi in procesul de productie. Unele proprietati ca transparenta termostabilitatea si rezistenta la acizi, precum si calitatea de izolator electric, o fac utila pentru vitralii, in industria aeronautica, pentru cabluri electrice, in industria chimica, metalurgica, a sticlei si a ceramicii.

Diagnosticul se bazeaza initial pe aparitia semnelor de bronsita iritativa, cu raluri bronsice, dupa ani de expunere la pulberi fine aparand si fibroza interstitiala bilaterala.







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.