Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Bronsiolita nou nascutului si a sugarului

Bronsiolita nou nascutului si a sugarului


Bronsiolita nou nascutului si a sugarului

Bronsiolita acuta

Bronsiolita acuta este o infectie virala respiratorie epidemica sezoniera a sugarului.Bronsiolita este o infectie virala cu transmisie interumana, favorizata de urbanizare si intrarea in colectivitate precoce a copiilor. Aceasta afectiune frecventa, implica numeroase cadre sanitare: medici generalisti si pediatri, asistenti pediatri, kinetoterapeuti.

Termenul de bronsiolita inglobeaza ansamblul de bronhopatii obstructive legate cel mai frecvent de virusul respirator sincitial uman (VRS). Bronsiolita survine la sugarii cu varsta cuprinsa intre 1 luna si 2 ani (maximum de frecventa a infectiilor respiratorii fiind intre 2 si 8 luni). Recomandarile care urmeaza sunt limitate primului episod de bronsiolit

EpidemiologiePuseul epidemic este iarna. VRS este agentul infectios principal al bronsiolitei in 60-90% din cazuri, dar si alti virusi pot fi regasiti, in special virusul para-influenzae (5-20% din cazuri). VRS se transmite fie direct prin secretii contaminate, fie indirect prin maini sau material infectat. Incubatia dureaza 6-8 zile. Perioada de eliminare a virusului este in general de 3-7 zile dar poate fi mai lunga, pana la 4 saptamani.

Obstructia cailor aeriene este fie endoluminala (dop mucos), fie murala (inflamatie parietala). }inand cont de slaba dezvoltare a musculaturii netede , spasmul bronsic nu joaca decat un rol minor.

Vindecarea spontana este eventualitatea cea mai frecvent intalnita, dar 3-4 saptamani de la inceputul fezei acute, sunt necesare chiar si asa, pentru restabilirea unei activitati mucociliare eficace. Exceptional, sechele anatomice pot fi observate: bronsiolite obliterante, bronsiectazii.

Aspecte clinice

Infectia cu VRS debuteaza cu o rinofaringita, usoara febra si tuse seaca. Doar in 20% din cazuri aceasta rinofaringita este urmata de o afectiune a bronsiolelor.

Bronsiolita se manifesta prin dispnee cu polipnee. Expiratia este greoaie. Detresa respiratorie poate perturba alimentatia. Distensia toracica si semnele de lupta, sunt epuizante si proportionale gradului de obstructie.

La debut, auscultatia este dominata de raluri crepitante (seci, inspiratorii) si/sau raluri subcrepitante (umede, expiratorii) mai ales la sugarul mic. Ralurile bronsice si sibilantele apar rapid, ele se aud adesea de la distanta (wheezing). Dupa varsta de 1 an auscultatia este mai bogata, dominata de sibilantele expiratorii. Auscultatia poate fi silentioasa in formele grave ale toracelui destins.

Examene complementare: nu sunt indicatii in formele comune de bronsiolita.

Evolutie

Evolutia clinica este in cea mai mare majoritate a cazurilor, favorabila, semnele de obstructie durand 8-10 zile. O tuse reziduala poate persista inca 15 zile. Riscul detresei respiratorii grave este este mult mai mare la copiii cu varsta mai mica de 6 saptamani.

O infectie bacteriana (Haemophilus Influenzae, Streptococus pneumoniae, Moraxella Catarrhalis) poate coexista cu infectia virala.

Recidevele bronsiolitelor in primii 2 ani de viata se intalnesc la 23-60% din copii. Plecand de la al treilea episod obstructiv, se foloseste si termenul de "astm al sugarului".

Pacientii cu risc trebuie identificati in functie de:

  • factori clinici alterarea starii generale, intensitatea jenei respiratorii;
  • anamneza: date observate de parinti (starea de rau, tulburari de comportament), antecedente ale sugarului, caracter trenant al jenei respiratorii;
  • date despre mediul familial: capacitatile familiei de supraveghere, de intelegere si acces la ingrijiri, conditiile de viata ale copilului, resursele sanitare locale.

Ce tratamente (in afara kinetoterapiei) sunt indicate?

Masuri generale:

Diagnosticarea unei bronsiolite acute la sugar se face in spacial pe baza simptomelor. Masurile de ordin general sunt putin abordate in literatura. Ele nu fac obiectul studiului stiintific dar sunt rezultatul experientei cotidiene.

Hidratare, nutritie Mentinerea unei hidratari care sa satisfaca nevoile de baza ale sugarului este esentiala. In dificultati de alimentare se pot lua masuri simple, ca dezobstructia nazofaringiana inaintea alimentatiei, fractionarea meselor si chiar masuri mai complexe, in spital, cum ar fi impunerea unei alimentatii enterale (prin sonda nazofaringiana) sau parenterala.

Nu trebuie prescris tratament antireflux.

Culcarea copilului Pozitia ideala este pozitia procliva, culcat dorsal pe un plan inclinat la 300 fata de orizontala, capul in usoara extensie.

Dezobstructia nazala Respiratia sugarului fiind predominant nazala, mentinerea libera a cailor aeriene superioare este esentiala. Se recomanda in acest scop, instilatii cu ser fiziologic in nas.

Mediul Este demonstrat ca inhalarea pasiva de tutun este un factor agravant al starii copilului, acestia fiind spitalizati uneori din acest motiv. Camera copilului trebuie bine aerisita si mentinuta o temperatura constanta care sa nu depaseasca 190C.

Medicamentele Bronhodilatatoarele disponibile sunt epinefrin, teofilin, anticolinergice de sinteza si beta2mimetice. Aceste medicamentele nu se folosesc de la prima imbolnavire.

Corticoidele Eficacitatea corticoidelor pe cale sistemica sau in inhalatii nu a fost aratata in prima bronsiolita.

Antiviralele si antibioticele Antibioterapia nu este indicata la inceputul tratamentului ci doar pentru evitarea suprainfectiilor bacteriene. Antibioticele nu au efect asupra agentilor virali responsabili de instalarea bronsiolitei.

Semnele de suprainfectie bacteriana sunt:

  • febra >/= 38,50C timp de 48 ore;
  • otita medie acuta;
  • patologie pulmonara sau cardiaca;
  • focar pulmonar prezent pe radiografie;
  • cresterea polinuclearelor neutrofile.

Antitusivele, mucoliticele si mucoreglatoarelor Aceste medicamente nu au nici o indicatie in tratamentul primei bronsiolite a sugarului

Oxigenoterapia Este indicata in bronsiolitele acute in care nesaturarea in oxigen este marcata.

1.3 Care este locul kinetoterapiei respiratorii in tratamentul bronsiolitei sugarului?

Indicatiile kinetoterapiei respiratorii in bronsiolitele acute ale sugarului sunt bazate pe semnele de ameliorare clinica vizibile, pe care aceasta le antreneaza.

Kinetoterapeutul are rol esential in urmarirea sugarului si educarea familiei.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.